D52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko

Brno – Pohořelice – Mikulov – Rakousko
Odpovědět
PetrN

Re: D52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko

Příspěvek od PetrN »

Přesně tak, jakmile bude alespoň 5206, tak to bude diametrálně jiné svezení (hlavně při silnějším provozu). Jen bych si dovolil oponovat že s 5204+5206 se zbavíme všech křižovatek. Zatím to alespoň podle letáků vypadá tak, že tu stále zůstane úrovňové napojení areálu Pasohlávky s přechodem, bus zastávkou a snížením rychlosti na 50km/h, tady se souvislý proud aut taky dokáže docela solidně zpomalit.. A pochybuju že by vůbec bylo realizovatelné udělat dočasné propojení souběžných komunikací, kdy by veškerý proud aut do areálu (akvapark, kemp,...) jel TUDY kolem vinných sklípků až k MÚK Ivaň (ve směru od Mikulova dokonce závlekem navíc 2+2 km. Možné propojení souběžek v mapce z letáku:
pasohlavky.png
pasohlavky.png (138.05 KiB) Zobrazeno 3753 x
michal

Příspěvek od michal »

Já se trošku bojím, že nepůjdou rychle ani tyto úseky, protože pokud bude mít D52 nějaké staronové odpůrce, tak jim bude jedno, který úsek budou napadat. A třeba taková Nová Ves, přes kterou by se mělo jezdit po dobu výstavby, si tu příležitost takový záměr zhatit ujít asi nenechá. Snad jedině že by došlo na obchvat jako vynucenou investici, jako třeba v případě 1108 u Choustníkova Hradiště. Do jaké míry tu tady urychlí nová legislativa jsem docela zvědavý.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Za ostudu považuji průtah Vídní s každodenním kolonami. Zlepšení v nedohlednu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Krkavec

Příspěvek od Krkavec »

Můj názor je, že už před lety, když vyvstaly potíže s odporem Bavor a Dunajovic, se měla vyhledat alternativní trasa od Mikulova na Březí, Brod nad Dyjí a na původní trasu D52 se napojit u Nové Vsi. Stará I/52 by zůstala jako doprovodka a přes nádrž by vedl relativně krátký most. I kdyby se k tomuto řešení přistoupilo teď, tak obchvat Mikulova s úpravou umístění MÚK Mikulov-sever by prozatím mohlo stačit. Ušetřily by se nemalé peníze za překročení VN Nové Mlýny.
Jinak jsem tu nový, všechny zdravím.... fórum čtu už přes 10 let:-)
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 8-)
michal

Příspěvek od michal »

Ostuda bych neřekl, ale bude ještě hůř... :roll:

https://www.derstandard.at/story/300000 ... re-saniert
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

PetrN: ano pravda, na křižovatky u aqualandu jsem zapomněl, že se pořeší až s prostředním úsekem. Ale stejně .. pořád bude těmi dvěma úseky vyřešeno hromada úrovňových křižovatek, z toho valná většina průsečných. Zůstane tady tahle jedna, sice dost neplynulá, ale zase hodně bezpečná.
Popravdě, nějaké provizorní řešení křižovatky do Pasohlávek bych asi ani neřešil. Prostě tam budou ty stykové, než bude dálnice.
Co by se spíš mohlo prověřit, zda by nebylo kulantnější řešení mít MÚK Ivaň "rozdělenou" na půlky a v prostoru současně plánované MÚK mít pouze rampy od Brna, ale od Mikulova mít rampy už právě u aqualandu. Samozřejmě z obou stran by rampy ústily na původní 52.

Vítej Krkavče ! :) Na tyhle úvahy už je prostě pozdě. Jsem, nebo byl jsem sice podobného názoru, ale teď už je to jedno. Ono to navíc neznamená, že tamtudy by to nebylo blokováno.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Krkavče vítej :)

A naplánovalo se ono něco podobného ještě z doby Třetí říše ? Někde tady na foru jsem v minulosti viděl varianty překročení VN Nové Mlýny, jen už absolutně nevím v jakém tématu a v jakém časovém období. Ale mám tušení že šlo o plány na Exteritoriální dálnici.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Krkavec

Příspěvek od Krkavec »

Nádrže se budovaly až v 70-tých letech. Původně dálnice měla vést přes Nový Přerov na Vlasatice. Vedení přes Mikulov se prosadilo někdy v 90-tých letech. Já vím, že je na změnu pozdě, zvlášť když vidíme, jak je na tom JMK s územním plánováním..... však píšu o období před 10-ti lety, když se zdála dálnice podél I/52 neprůchozí
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 8-)
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

darwousek píše: 22.1.2025 23:41:10 Krkavče vítej :)

A naplánovalo se ono něco podobného ještě z doby Třetí říše ? Někde tady na foru jsem v minulosti viděl varianty překročení VN Nové Mlýny, jen už absolutně nevím v jakém tématu a v jakém časovém období. Ale mám tušení že šlo o plány na Exteritoriální dálnici.
Ano nádrže (dvě) byly plánovány již v době Třetí říše. Měly zadržovat vodu pro závlahy a dále pro kanál Dunaj - Odra. Mosty byly konstruované do ,,mokra", tedy pilíře do určité výšky.. Je to v Berlíně...
michal

Příspěvek od michal »

Krkavec píše: 23.1.2025 7:53:30 však píšu o období před 10-ti lety, když se zdála dálnice podél I/52 neprůchozí
Tak to teda hodně přidejte. V Rakousku měli před 10 lety trasování uzavřené a A5 po Schrick už pět let v provozu a úsek Schrick-Poysdorf akorát začínali stavět.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Asi takhle to bylo:
V roce 1997 zpracovala rakouská strana přeshraniční studii hodnocení vlivů na životní prostředí ve 3 variantách, přes Reinthal/Břeclav, Drasenhofen/Mikulov a Laa an der Thaya/Hevlín. Studie doporučila k dalšímu sledování vedení na Mikulov. 7. květnu 1999 proběhla jednání ve Valticích mezi českou a rakouskou stranou. Česká strana prosazovala vedení na Nový Přerov, zatímco rakouská strana vedení na Mikulov. Varianta vedení kolem Břeclavi byla rakouskou stranou zamítnuta. Usnesení vlády č. 741 ze dne 21. července 1999 bylo rozhodnuto, že další výstavba v úseku Pohořelice - st. hranice je závislá na dohodě s rakouskou stranou.
V srpnu 1999 rakouský parlament schválil novelu silničního zákona, která obsahovala vedení dálnice A5 v trase Eibesbrunn – Schrick – Poysbrunn - Drasenhofen/Mikulov a znovu schválena v aktualizaci z března 2002.
V roce 2001 HBH Projekt zpracoval Vyhledávací studii Pohořelice - Mikulov, která obsahovala 5 možných variant vedení, následně z nich byly vybrány 3 varianty. Rakouskou stranou byla vypracována mezinárodní studie R 52/A5.
Od ledna 2003 probíhal proces EIA, který 15. května 2005 skončil vydáním souhlasného stanoviska MŽP ČR pro variantu 1x vedoucí převážně v trase současné silnice I/52.
9. listopadu ministři dopravy obou zemí podepsali memorandum o přechodu v prostoru Mikulov - Drasenhofen. 9. listopadu 2006 schválilo Zastupitelstvo Jihomoravského kraje ÚP VÚC Břeclavska, kterým byla zakotvena trasa v územně plánovací dokumentaci.

Dokončení mostu přes přelivný objekt horní hráze v.n. Nové Mlýny bylo v roce 1979.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak ono by to šlo i bez úprav na Rakouské straně https://mapy.cz/s/gokonetobo
AlexSky

Příspěvek od AlexSky »

Ořechová hora, Liščí kopec, Velká a Malá Slunečná a na jejích svazích jedny z nejlepších vinic na Moravě...
Cody

Příspěvek od Cody »

michal

Příspěvek od michal »

Jako hezký, ale stejně nakonec skončíte v CHKO, takže prince Miroslava se nezbavíte.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak pokud se chceme zbavit CHKO tak to prostě bude muset jít i Rakouskem trochu jinak https://mapy.cz/s/bokufekako A s tím budou mít problém pro změnu Rakušáci.
michal

Příspěvek od michal »

Čili z toho plyne, že trasa je už neměnná a je třeba doufat, že vyjde EIA a v dalším papírování pomůže vylepšená legislativa.
kot

Příspěvek od kot »

Pokud se tedy neplazíš přes Vídeň v ranní či podvečerní špičce. To se tedy 80 ani nepřiblížíš. Spíše více stojíš než jedeš...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Pokud jedu někam na jih, musím si cestu naplánovat tak, abych projel Vídní brzy nad ránem anebo úplně jinudy.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
kot

Příspěvek od kot »

Jj, mám to úplně stejně Honey :D
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To už je samozřejmost, že člověk plánuje jak říkáte, ideál hodně brzo ráno.
Kolony jsem tam naposled chytl ještě i po 7 večer, takže ve špičkách to musí být horor.
kot

Příspěvek od kot »

Bohužel vozím pravidelně manželku do Vídně k doktorovi a pravidelně se vracíme v odpolední špičce. Stupeň číslo 5 je standart. Navigace mi na začátku bez problému ukazuje zpoždění 50 minut. Hnus velebnosti...
Nemesis_NaR

Příspěvek od Nemesis_NaR »

Já přes Vídeň občas přes léto jedu o víkendu a to zpravidla bývá jen s drobným přibržděním a zpožděním do 10 minut... Ale ano, chybějící část S1 je hodně poznat.
ukulele

Příspěvek od ukulele »

Jelikož tady bylo zmíněno mé již několikaleté bydliště Nová Ves, tak se přidám do diskuze. Nová Ves je místní částí Pohořelic a jakákoliv oficiální komunikace tedy jde z Pohořelic. Že by se stávající obchvat po dobu výstavby zavřel a vše jezdilo přes Novou Ves, s tím uvažováno není. Není důvod. Neznám nikoho, kdo by byl proti dálnici. Pro spoustu lidí to od otevření obchvatu není bezprostřední téma a spousta lidí tvrdí, že to nikdy nebude. V procesu EIA měly Pohořelice požadavek na doprovodnou komunikaci bez poplatku podél Nové Vsi, tak uvidíme, jak to bude posouzeno. Už by to MŽP mohlo konečně vydat.
michal

Příspěvek od michal »

ukulele píše: 27.1.2025 10:52:57 Že by se stávající obchvat po dobu výstavby zavřel a vše jezdilo přes Novou Ves, s tím uvažováno není. Není důvod.

V procesu EIA měly Pohořelice požadavek na doprovodnou komunikaci bez poplatku podél Nové Vsi, tak uvidíme, jak to bude posouzeno. Už by to MŽP mohlo konečně vydat.
Je samozřejmě možné, že v případě tohoto kousku by došlo na etapizaci výstavby tak, aby se přes Novou Ves vůbec nejezdilo (tedy přednostní výstavba LP kolem Nové Vsi). Ale třeba v případě Milína se prostě po staré jezdilo, byť na to bylo max. 200 dní či kolik. A při pohledu na tu situačku se obávám, že snaha to tady etapizovat bude úměrná tomu, jak si to někdo ohlídá. Požadavek na doprovodnou komunikaci (obchvat patrně vedle dálnice), ideálně při zachování či maximálním využití stávající I/52, by to samozřejmě řešil.
Přílohy
nová ves.jpg
nová ves.jpg (136.7 KiB) Zobrazeno 1872 x
Odpovědět

Zpět na „D52“