Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Jo jo.
Dynamcke rizeni. Chytre site, Zni to super duper. Ale v realu je to to same, co ordinoval Rumunum pred ctyriceti lety Ceausescu. Proud pujde tehdy, kdyz zrovna pujde, nikoli tehdy kdy to potrebujete vy. Ale nekdo tomu rika pokrok. Podle mne je to nepochopeni toho, co slovo pokrok znamena.
Mimochodem... stale neslysim vitezny ryk nad cisly o prodanych elektromobilech.
Dynamcke rizeni. Chytre site, Zni to super duper. Ale v realu je to to same, co ordinoval Rumunum pred ctyriceti lety Ceausescu. Proud pujde tehdy, kdyz zrovna pujde, nikoli tehdy kdy to potrebujete vy. Ale nekdo tomu rika pokrok. Podle mne je to nepochopeni toho, co slovo pokrok znamena.
Mimochodem... stale neslysim vitezny ryk nad cisly o prodanych elektromobilech.
-
Na rozdíl od situace před 50 lety se bavím o dobrovolné motivaci majitelů spotřebičů, kterým je celkem jedno, zda se zapnou v 8 večer nebo ve 3 ráno. Motivace cenou.
To jen když tu někdo pláče, že elektřinu nejde skladovat, tak já oponuju, že tohle tu věc právě může zlepšit.
To jen když tu někdo pláče, že elektřinu nejde skladovat, tak já oponuju, že tohle tu věc právě může zlepšit.
Mlčí?
???
Prodej elektromobilů v roce 2024 vs. 2023
Celosvětově: 17,1 milionu, +25 %
Čína: 11 milionů, +40 %
EU & EFTA & VELKÁ BRITÁNIE: 3,0 milionu, -3 %
USA a Kanada: 1,8 milionu, +9 %
Zbytek světa: 1,3 milionu, +27 %
Prodej elektromobilů v roce 2024 vs. 2023
Celosvětově: 17,1 milionu, +25 %
Čína: 11 milionů, +40 %
EU & EFTA & VELKÁ BRITÁNIE: 3,0 milionu, -3 %
USA a Kanada: 1,8 milionu, +9 %
Zbytek světa: 1,3 milionu, +27 %
Proč teda ten prodej v EU klesá ?
Kot: protože to bez dotací nechtějí lidi moc kupovat. V samotné EU je pokles 6%. Co se týče podílu EV, tak plán se soudruhům z Bruselu taky nedaří plnit, tam jim chybí dokonce 10%. Takhle by to nešlo Jasánek 
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... u-40505973

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... u-40505973
Takze dobrovolna motivace cenou? To je dobre chucpe. Na urovni dobrovolne ucasti na spartakiade. Nebo nabidky ktera se neodmita.dobrovolné motivaci majitelů spotřebičů, kterým je celkem jedno, zda se zapnou v 8 večer nebo ve 3 ráno. Motivace cenou.
Protoze dotace? Cina do toho jeste rve prachy...Proč teda ten prodej v EU klesá ?
EU klesá protože v Německu chybí 143 tisíce novych EV oproti roku 23. A ano je to efekt zrušených dotací. Očekával někdo něco jiného?
V roce 2025 uvidíme zase efekt zpřísněných emisních norem.
V Česku například vidím zlevnění leasingu na EV. Enyaq minulý rok 16 tisic/mes v akci, teď začíná na 10.5 tisic/mes. Elroq za 8.8 tisic/mes.
Přitom Karoq začíná na 8.2 tisic/mes.
Všechno bez DPH.
V roce 2025 uvidíme zase efekt zpřísněných emisních norem.
V Česku například vidím zlevnění leasingu na EV. Enyaq minulý rok 16 tisic/mes v akci, teď začíná na 10.5 tisic/mes. Elroq za 8.8 tisic/mes.
Přitom Karoq začíná na 8.2 tisic/mes.
Všechno bez DPH.
Ne, rozhodne tady do nas nikdo nehustil, ze uz neni cesty zpetOčekával někdo něco jiného?

Coz jsou zase jen prevlecene dotace. I tak musi jit s cenou dolu, aby nejakou kavku ulovili.V roce 2025 uvidíme zase efekt zpřísněných emisních norem.
V Česku například vidím zlevnění
-
Nechápu o co vám jde. Pokud máte jiný nápad, jak řešit stav, že poptávka po elektřině není během dne stálá, tak sem s ním. Jak se to řešilo doteď, odjakživa? Úplně stejně, některé výrobní zdroje (vodní elektrárny) a některé spotřebiče se spouštěly proto, aby se stabilizovala síť. S tím jsou náklady. Kdo je platí? Všichni joudové a jožkové, jedoucí na "fixním" tarifu, odmítající se dobrovolně přizpůsobit. No tak se nepřizpůsobujte, ale pak nebrečte, že je drahá elektřina - ten fixní tarif to má v sobě pochopitelně rozpočítané.
Já taky nemám spot, ale zrovna nabíjení elektroaut, u kterého by si člověk mohl vybrat, zda chce "pomoci síti" a být za to odměněn nižší cenou, nebo bude nabíjet "teď hned a kdy chci já", ale za běžnou cenu, je podle mě win-win situace pro všechny. I pro ostatní odběratele, kteří budou ve svém fixu platit méně za tyhle systémové služby ...
Samozrejme! Proc ja jako zakaznik mam resit, ze vyrobce neni schopen vyrobit elektrinu podle pozadavku? Pokud toho neni schopen, at to nedela.Jak se to řešilo doteď, odjakživa?
Mimochodem, ty systemove sluzby... tahle polozka zacala rust prave proto, ze se tvarime, ze mame pokrokovou technologii, ale ve skutecnosti se vracime zpet do stredoveku, jen to nejsou prkynka a plachty, ale ocel, beton a sklenena vlakna. A tu premenu slunecni energie nedelame pres rostliny, ale modernejsi technologii, vysledek je stejny, nesviti, neni energie, takze my si musime vydrzovat paralelni zdroje a posilovat site oproti stavajicimu stavu, coz stoji prachy.
Jak se rika, strez se toho, aby se ti prani splnila. Nekdy si rikam, ze by nebylo od veci, kdyby se vsem pomatencum splnil jejich sen a zustala by energetika zalozena na OZE. Sice by to byl spektakularni civilizacni krach, ale treba by to nekomu otevrelo oci a pochopil by, ze vsechny tyhle pruzne tarify, dynamicke rizeni site nejsou nic jineho nez rovnak na vohejbak.
Prevlecene, zjevne neumite cist? Nebo je snad rozdil v tom, ze jednu technologii dotuji nebo tu druhou zdanim? Vysledek je stejny.Jake dotace, prosim?
Číst umím. Rozdíl samoszrejme je v podmínkách. A i výsledek je odlišný. Z dani můžu platit i důchody, na dotacích pro EV těžko pomůžu třeba školství. Ale stejně nechápu co přesně myslíte pod tím převlečením. Jaké daně?
Ano. Nechapete. Jako obvykle.
Mimochodem, neresime skolstvi, ale automotive.
Mimochodem, neresime skolstvi, ale automotive.
Jožko, je to marný, je to marný, je to marný... 

Tohle vlákno je teda toxickej odpad, jen co je pravda. Snažím se držet stranou, ale někdy mi to nedá, míra BS shitstormu zde zase začíná nabírat na síle...
Tohle je fakt mistrovství v argumentačních faulech, to se jen tak nevidí. Aneb jak se od těžko zpochybnitelného prohlášení, že EV mají potenciál stabilizovat síť (z logiky věci - každý EV je fakticky malý skladiště na energii) dostat k Ceaucescovi, spartakiádě a naprosto "logickému" závěru, že z existence EV nějak vyplývá, že OZE je ten největší problém lidstva...
Take mi neni uplne jasne jak jste se k tomu dostal. Ja totiz nic takoveho nenapsal. Cteme stejne vlakno?naprosto "logickému" závěru, že z existence EV nějak vyplývá, že OZE je ten největší problém lidstva...
a to jsem si myslel, že většina zdejších diskutujících, to již dávno ví

Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
K nedávnému tématu. Bohužel jen v angličtině nebo najít originál v němčině. Kdo nerozumí, doporučuji zapnout titulky s překladem. Bohužel to nejde zapnout přes odkaz nebo já nevím jak.
In margine zde hojně probíraných obav, že EV budou tak drahá, že si je nebude moci nikdo dovolit.
V roce 1989 jste Škodu Favorit LS pořídili za 28 průměrných měsíčních platů.
Dnes za 28 minimálních měsíčních platů pořídíte Citroen ë-C3.
Za 28 mediánových platů pořídíte faceliftovanou Škoda Enyaq Coupe 85.
Za 28 průměrných platů pak faceliftovanou čtyřkolku Tesla Y Long Range.
V roce 1989 jste Škodu Favorit LS pořídili za 28 průměrných měsíčních platů.
Dnes za 28 minimálních měsíčních platů pořídíte Citroen ë-C3.
Za 28 mediánových platů pořídíte faceliftovanou Škoda Enyaq Coupe 85.
Za 28 průměrných platů pak faceliftovanou čtyřkolku Tesla Y Long Range.
No vidíš to, jen 28 platů a drtivá většina lidí EV přesto nechce. Což je pro EV ještě horší zpráva než, kdyby na ně lidi neměli
Samozřejmě nepočítám firemní nákupy, protože ty se řídí jinými kritérii.