Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
prof2

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od prof2 »

Zkombinovala možná v reportáži celkově. Na mapce žádná jižní dálnice není.
kot

Příspěvek od kot »

Nova je holt Nova... ;)
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Dálnice budoucnosti obkrouží střední Čechy
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... y-40513739

:crazy:
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Nevím, jestli toto je ten materiál od ŘSD, na který jsme roky čekali. Pokud ano, tak nevím, co na tom ty roky dělali :)

evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

tak je evidentní, že se jedná o úvodní grafický podklad, z nějakého bohatšího dokumentu ;) obdobně jako v politice územního rozvoje definovali koridory podle poptávky a ty jsou dále rozpracovávany.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
michal

Příspěvek od michal »

Co to tam je kolem Brna? To je návrat k tangentám od západu k východu? Není pak ale trasa severně od Brna v takovém případě fakt dost drahý luxus?
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Paul1 píše: 20.3.2025 7:14:35 Nevím, jestli toto je ten materiál od ŘSD, na který jsme roky čekali. Pokud ano, tak nevím, co na tom ty roky dělali :)

„Čistopis studie rozvoje dálniční sítě s doporučenými variantami jsme poslali ke schválení na centrální komisi ministerstva dopravy. Po jejím stanovisku bude sdělen další postup, který bude představen i veřejnosti. Očekávám, že se tak stane někdy v průběhu dubna,“ upřesnil na dotaz Novinek generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

alabastr: Aha, tento odstavec jsem mezi reklamy v článku přehlídl. No, dělají s tím tajnosti jako by se jednalo o Svatý grál :)
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Je pouze škodou, že se třeba někdo nepodíval do starších materiálů....
V některých případech již před mnoha desítkami let bylo projektováno v podobných trasách, i když se jednalo o jiné dnes již zapomenuté projekty...
Projekty na odlehčení dopravy v Praze ( po dokončení okruhu) nebo Brna vypracoval již Lorenz nebo další němečtí i čeští odborníci....
Je marné z pohledu našich odborníku k těmto alespoň přihlížet. Oni ovšem nevědí co tyto obsahují....
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Mohu se zeptat co přesně by z toho vykoukali?
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Nejde o to koukat... Lepší je třeba číst....
Pokud by četli třeba u D8 ve středohoří tak se mohlo předejít zbytečným komplikacím....
Lorenzovi ,,materiály" jsou dodnes v Německu považovány za relevantní...
NoOne
Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany

Příspěvek od NoOne »

Most u Pomezi nad ohri na D6 jakbysmet ... o nestabilnim podlozi v mistech kde dnes most stoji, se vedelo od planovani Sudetske dalnice pred valkou, oni tu estakadu kolem nechteli stavet jen tak pro nic za nic.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Teda ta diskuse pod článkem na novinkách, to je fakt solidní sjezd jedinců s IQ houpacího koně, když hodně. :crazy:
Drtivá většina komentujících není sto pochopit ani to, že ta mapka neřeší již současně postavené nebo plánované dálnice, přitom o tom celém ten článek i hlavní titulek jsou. :D
Ty vybrané koridory nekomentuju, počkám na zveřejnění čistopisu. Jsem fakt zvědav, hlavně na případné zařazení dálnice Olomouc/Prostějov - Jihlava. :)
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Tak se na to podíváme.
To, že nedoporučují spojení KV a Plzně považuji za monumentální fail. Tam má být 4pruh. S20. (Ne nutně dálnice.)
Z Plzně do ČB a i ta „moje“ severní varianta k D1. Hmmm, to jsme se pěkně rozšoupli. Jako…proč ne, já si ale stále myslím, že severní varianta D19 stačí.
Nadále. Z I/23 tedy bude dálnice, jo? Hmmm… Zajímavé. Já sám bych to viděl jen na 3pruh (M23), ale hej…
A vůbec… Co se děje u Jihlavy? To bude nějaký nový střed světa, nebo co? A od ní přímo do Olomouce a nahoru k Pardubicím/D11. Zajímavé.
Co je další masivní zklamání, je to s I/13. Opět, zas a znova. S13 z KV do Liberce. Cokoliv méně než 4pruh na celé trase je plivnutí do xichtu Sudetám.
Zato Prahu obrkoužíme rovnou 2×, mimo D0. Vnější a vnitřní okruh… Opět: zajímavé, nemyslím si, že 2 jsou potřeba, ale co já vim.
Celkově to na mě působí, že tohle je supermnožina všeho, co se bude nějak posuzovat. Nebudou se přesce stavět 2 okruhy nebo jižní a severní varianta D19. A u Jihlavy přece nevznikne největší uzel dálnic…
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

NullDeVoid píše: 20.3.2025 18:27:12 Zato Prahu obrkoužíme rovnou 2×, mimo D0. Vnější a vnitřní okruh… Opět: zajímavé, nemyslím si, že 2 jsou potřeba, ale co já vim.
Ty trasy už se tu přece objevily a ten vzdálenější okruh kolem Prahy je ve dvou variantách, nikoli 2x.
A z KV do Plzně to opravdu není na čtryřpruh. Na to tam nikdy nebudou intenzity, tam by bylo i 2+1 luxus. V nejméně vytížených úsecích tam není ani 5k voz./24h.
michal

Příspěvek od michal »

Vlastně celkem taktická chyba ta mapka, když ještě 518 a 519 nemá SP... :roll:
NullDeVoid

Xyzc píše: 20.3.2025 19:29:50 Ty trasy už se tu přece objevily a ten vzdálenější okruh kolem Prahy je ve dvou variantách, nikoli 2×.
A z KV do Plzně to opravdu není na 4pruh. Na to tam nikdy nebudou intenzity, tam by bylo i 2+1 luxus. V nejméně vytížených úsecích tam není ani 5k voz./24h.
Super, takže jde o varianty.
A za KV ↔ Plzeň si budu stát. Jde o strategické spojení. Důležité pro KV kraj.
Na druhou stranu říkám, že to můžeme stavět někdy…2045 nebo tak.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

A to je za mě teda právě špatně. Daleko radši pořádný 3-pruh s MÚK někdy za 10 let než dálnici/4-pruh v nějakém roce 2045.
NullDeVoid

Jenže pokud se tam postaví „pořádný 3-pruh s MÚK“, což předpokládám, že bude v kategorii S15,25/___, tak tam 4pruh nebude už nikdy. Proto jsem tak naštvanej ohledně toho, co se plánuje dít na 13tce.
Opět a znova se ověřuje pravdivost tvrzení, že jednotka dočasnosti je 1 furt.
Nebo ať to udělají jako kdysi na 7ičce. Postavit půlprofil, dostavit později. Zavázat se dostavení. Plánovat a postavit ten půlprofil s tím.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

po republice je půlprofilů, které se nikdy nedočkají zkapacitnění a to i když by to bylo vhodné... takže vznikne stavba s drahými nadjezdy, které se stejně při přestavbě zbourají (jako na obchvatu jičína)
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Maxík

Příspěvek od Maxík »

Mě mrzí, že se zcela kašle na Jeseník, Javorník, Osoblahu. Tento kraj spádově patří do Polska v současnosti, spojení se zbytkem republiky je žalostné.
michal

Příspěvek od michal »

Můžete mi prosím někdo říct, proč při existenci D1 a D55 někdo ještě zvažoval další dálniční spojení Ostravy se Zlínem? To je relikt toho uvažovaného spojení krajských měst? Nebo aby to vypadalo, že se na Moravu nezapomnělo? :D Myslím, že tahle mapa dělá ŘSD spíš ostudu a medvědí službu. Při vší úctě k Praze a Brnu, ono stačilo trochu přemýšlet do budoucna před 20 lety a být 515-512 ve 3+3 a nevyškrtnout tangenty jižně od Brna, ale naopak je začít připravovat, ušetřily by se desítky miliard za stavby, které budou muset tuto nezodpovědnost nahradit...
davidb

Příspěvek od davidb »

NullDeVoid píše: 20.3.2025 22:03:12 Jenže pokud se tam postaví „pořádný 3-pruh s MÚK“, což předpokládám, že bude v kategorii S15,25/___, tak tam 4pruh nebude už nikdy. Proto jsem tak naštvanej ohledně toho, co se plánuje dít na 13tce.
Opět a znova se ověřuje pravdivost tvrzení, že jednotka dočasnosti je 1 furt.
Nebo ať to udělají jako kdysi na 7ičce. Postavit půlprofil, dostavit později. Zavázat se dostavení. Plánovat a postavit ten půlprofil s tím.
OT, slovy off topic!
Prosím, prosím. Fakt se mi vaše příspěvky dobře čtou, máte zajímavé argumenty a stojíte si za nimi. I když ne se vším souhlasím.

Ale, znovu prosím, přestaňte psát u číslovek ty dodatky (7ičce, 13tce)!!
Buď to vypište slovně, nebo tam nechte jen to číslo. My, kteří umíme česky si tu koncovku přečteme.
https://czechtongue.cz/cislovky-a-cisli ... -nakladat/

Děkuji moc.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Myslím, že tuhle jednu mapu bereme až moc vážně. Základ jsou čáry mezi krajskými městy, což dává smysl, je to jedna z možností, jak si můžeme ty koridory definovat. Nejspíš existují i jiné podklady, které řeší zase jiné vztahy, třeba že stavět novou dálnici napříč Vysočinou by stálo hromadu peněz.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak nějak. :ok:
Je alespoň dobře a zatím na pochvalu, že bude třeba snaha vytvořit dálniční propojení Hradubic s Jihlavou potažmo s ČB. Což jsme tu x krát řešili a leckdo došel i k reálnému návrhu. Třeba se toho fakt dočkáme. :)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“