I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Děkuji
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
I za mne díky za perfektní info z místa.
Hary je kvalitní insider 

Není zač chlapi. Insiderem bych se nenazval,přináším jen fotoreportáže ze stavby.A ty komentáře jsou pouze mé laické komentování z místa stavby,takže možná někdy to není úplně ok po odborné stránce.
Jsem zvědav,zda se najde někdo,kdo bude fotit začínající stavbu obchvatu Náchoda.Ten terén tam je ještě náročnější než tady na Pace a myslím,že by to bylo velice zajímavé.Já fotím Paku,Péťa Marek Žíželice a Slovajda Trutnov.Snad se nějaký nadšenec najde,ale je to časově hodně náročné.

Jsem zvědav,zda se najde někdo,kdo bude fotit začínající stavbu obchvatu Náchoda.Ten terén tam je ještě náročnější než tady na Pace a myslím,že by to bylo velice zajímavé.Já fotím Paku,Péťa Marek Žíželice a Slovajda Trutnov.Snad se nějaký nadšenec najde,ale je to časově hodně náročné.

laické komentování, aktuálně i s historickým okénkem
za mě

za mě

Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Dnes pouze krátké focení mostu přes rybník Zaďák.Obkládá se svah opěry kameny a už jsou hotové schody.Všechny dvojice pilířů mají obloženou základovou část kameny.Byl odtěžen provizorní násyp,trubky přítoku odsunuty na stranu a rybník se tak vrátil do původní plochy.Včera byl prudký nárazový vítr z východního směru a vyvrátilo to krajový smrk u mostu.
- Přílohy
-
- P1050525 (1).jpg (255.52 KiB) Zobrazeno 2417 x
No, snad to do půlky prázdnin stihnou, práce je ještě více než dost.
Začalo se více dělat,než v předchozích týdnech a práce zase o něco pokročily.Počasí betonážím zatím moc nepřeje.Minulý čtvrtek celý den pršelo,v pátek skoro celý den sněžilo v sobotu zima a silný nárazový vítr v neděli trochu líp a dnes dva nad nulou,sněžilo a zase fouká.....
Ale včera jsem slyšel ze zářezu nad estakádou hučení motoru a zvuky kladiva,takže to vypádá,že drtička už jede.

Ale včera jsem slyšel ze zářezu nad estakádou hučení motoru a zvuky kladiva,takže to vypádá,že drtička už jede.

A tento týden další a nemalé mrazy...
Po těch bude brzy veta. Práce se rozjedou.
Tak po týdnu další série fotek ze stavby.Dělalo se všude a techniky bylo víc než dost.Na římsách estakády se vrtaly úchyty pro protihlukovku a zábradlí.Provizorní dřevěné zábradlí je odstraněno a dělníci jsou připoutaní jistícím lanem.V zářezu bagr nakládá auta a ta vozí materiál na most u pneuservisu.Drtička už pracuje a na levé straně zářezu je hromada nadrceného materiálu.Bagr s kladivem roztlouká velké kusy podloží.(natočil jsem pěkné video,ale bylo moc dlouhé,takže to nešlo na Rajče nahrát).U posedu se frézoval výkop pro kanalizaci.Jak jsme tady řešili rozměry armokošů pro PHS,tak můj odhad délky byl špatný.Armokoš má délku 360 cm a průměr je 43 cm.Majkiimu jsem nafotil tu švédskou samochodku.Je to zvláštní vozítko a mají to tam asi elektrikáři,co tam předělávají vedení.Nakouknul jsem dovnitř a byly tam nějaká ocelová lana.Pásy to má gumové.Pokračuje se na bednění mostu ve Vrchovině.V zářezu bagr Volvo nakládal zeminu a buldozer upravoval svahy a provádí se výstavba kanalizace.Na horní hraně zářezu bagr se svahovkou hloubil odvodňovací příkop.Cestou zpátky drtičku přesunuli k odstřelenému podloží a bagr to začal zpracovávat.Na násypu ve Štikově jsou téměř hotová koryta od kanalizace.Na mostu u pneuservisu se vozí kamenivo k pilířům.Navezenou zeminu ze zářezu rozhrnuje jiný buldozer,který má široké pásy.
První foto zachycuje bagr Liebherr 918 při hloubení příkopu a na druhém jsem si Sněžku "napíchnul na stožár VN"

První foto zachycuje bagr Liebherr 918 při hloubení příkopu a na druhém jsem si Sněžku "napíchnul na stožár VN"

- Přílohy
-
- P1050744 (1).jpg (336.3 KiB) Zobrazeno 1858 x
-
- P1050659 (1).jpg (222.12 KiB) Zobrazeno 1858 x
Ten kamenolom vypadá téměř nekonečně... 

Tento úsek je z pohledu zemních prací asi nejnáročnější část stavby.Zářez začíná na km 4,6.Drtička je v současné době na km 4,9.K posedu to je ještě asi 150 m.Něco už bylo odstřelené na podzim.Jak se pracovníci od drtičky prokousávají odstřeleným podložím,tak naráží na kusy skály,které jsou celistvé a budou se muset znovu navrtat a odstřelit.Dá to spoustu práce,ale pomalu se to blíží ke konci.Drtička je jiný typ než co tady měli vloni,toto je Sandvik QJ 341.Jestli to je výkonnější nedokážu posoudit.Bagrista mě včera říkal,že musí nadrtit 1500 tun denně.
- Přílohy
-
- P1050764 (1).jpg (282.1 KiB) Zobrazeno 1766 x
Dnes se dělalo na 100 procent.Před estakádu návěsy navážely kamenivo na první vrstvu vozovky a traktorbagr to rozhrnoval.Štikovskou silnici kropil kropící vůz,protože po projetí techniky to už začíná slušně prášit a pak zajel i na most.Na zářezu bylo velice rušno.Bagr CAT 323 nakládal auta zeminou z hromady,kterou tam nahrnul velký buldozer.Kameny se vyhazují na stranu a čelní nakladač mu tam dával suchý materiál z drtičky,aby se to promíchalo.Pokračuje drcení po odstřelu a kladivo roztloukalo skálu na svahu zářezu.U posedu se pokračuje ve frézování rýhy na kanalizaci.Na druhé straně mu pomáhal bagr Volvo.Nejdřív úzkou lžící hloubil rýhu,pak si přehodil lžíci a vzal si klasickou lžíci,pak to opět vyměnil a hodil si tam srpovitý rozrývák.Vypadá to jako dráp Velociraptora.O další kus dál další bagr nakládal auta z nahrnutých hromad a buldozer upravoval svahy.Dnes jsem na tom jednokilometrovém úseku napočítal 20 kusů stavební techniky!
Na mostu u pneuservisu pokračuje navážení dalších vrstev.Bagr Volvo to lžící rozhrnoval a pak najel válec a hutnil.Na druhé straně pokračuje navážení násypu.Pokračují práce na obkládání svahu před opěrou.Na mostu přes rybník u druhé opěry se připravuje armatura na nájezd.
Dnes bylo na zářezu docela těsno.
Na mostu u pneuservisu pokračuje navážení dalších vrstev.Bagr Volvo to lžící rozhrnoval a pak najel válec a hutnil.Na druhé straně pokračuje navážení násypu.Pokračují práce na obkládání svahu před opěrou.Na mostu přes rybník u druhé opěry se připravuje armatura na nájezd.
Dnes bylo na zářezu docela těsno.
- Přílohy
-
- P1060024 (1).jpg (266.55 KiB) Zobrazeno 1368 x
Ráno jsem se svezl se sousedem do Vidochova.Foukal studený vítr a tak jsem byl rád,že jsem si vzal zimní čepici.Šel jsem po staré panelové cestě a fotil trasu obchvatu z mírného nadhledu.Na zářezu ve Vrchovině jsou hotové svahy a dodělaná drenáž podloží.Na konci(začátku) zářezu nad estakádou pokračují práce na drenážích.O kus dál řádilly buldozery a nahrnovaly podloží na hromadu.Ve videích dnes uvidíte,co se jen tak nevidí!
Velký buldozer utrhl ohromnou desku podloží a pak ji sunul na hromadu.Druhou desku utrhl na posledním videu.Drtička dnes nejela a o kus dál bagr opět nakládal auta natěženou zeminou.Na mostním svršku estakády se frézuje povrch.Před estakádou se asi vloudila nějaká chybička,protože to, co se tam včera navezlo,je dnes nahrnuté na stranu a bagr Komatsu ještě odebíral zeminu z podkladu pod budoucí vozovkou.Na mostu u pneuservisu jsou postavené další řady opěrné zdi a z druhé strany pokračuje vrstvení násypu.
Buldozer Caterpillar D8L na "zadních".

Buldozer Caterpillar D8L na "zadních".

- Přílohy
-
- P1060187 (1).jpg (320.35 KiB) Zobrazeno 1248 x
Včera jsem ještě zapoměl napsat,že násyp na mostu ve Vidochově se navýšil o pěkný kus.Rozdíl mezi fotkami je 10 dnů.
- Přílohy
-
- P1050336 (1).jpg (189.32 KiB) Zobrazeno 1029 x
-
- P1060085 (1).jpg (298.62 KiB) Zobrazeno 1029 x
Koukal jsem na páteční fotky a v zářezu je neskutečné nakupení techniky. Kámen na podloží nějakej načervenalej, že by ze Studence?
Půda v okolí Nové Paky a velká část Podkrkonoší má v sobě velký obsah železa,takže vše má červenohnědou barvu. Podloží tvoří pískovce,prachovce a slepence z prvohorních usazenin s přísadou krevelu.
Pro připomenutí a pro ty, koho to zajímá můj článek ze strany 15 tohoto vlákna.
Hary 75 píše: ↑13.12.2023 15:07:27 Malé geologické okénko,aneb novopacká červenice
asi si mnozí všimli zvláštní červené barvy novopacké zeminy.Zbarvení této půdy v Nové Pace a okolí je způsobeno příměsí oxidu železitého,který se nazývá krevel - hematit( doslovný překlad krvavý kámen).Půdu tvoří jíly,slepence a pískovce,jejichž původ sahá až do prvohor před 250 miliony lety.
Lidový název je packá červenice,dříve nazývána též permská hlína či permská červeň.Červené kusy pískovce jsou málo soudržné a po vytažení na povrch se rozsypou na červený písek.
Novopacko,jako součást Podkrkonošské pánve,je tvořeno červenohnědými vrstvami mladších prvohor (Perm a Karbon) s příkrovy sopečných hornin - melafyrů.V dutinách a trhlinách melafyrů krystalizovala před více než 250 miliony lety postupně rosolovitá kyselina křemičitá,společně s nerostnými příměsemi rozličného zbarvení,čímž vznikly drahé kameny.
Čedičové vyvřeliny z období třetihor vytvořily mnoho vrchů v krajině - Staropacká hora (577m.n.m.)Levín (588)Kozinec(607)Kumburk (642)vynesly na povrch struktury žlutohnědého olivínu,chryzolitu a pyropu - českého granátu.
Území je proslulé také nálezy zkamenělých dřev (araukaritů).Tuhnoucí kyselina křemičitá prostoupila zbytky rostlin,díky čemuž se dochovaly části kmenů jehličnanů,stvolů přesliček a kapradin.
V minulosti si lidé s touto méně kvalitní zemědělskou půdou říkali,že příroda splácí svůj dluh právě větší množstvím polodrahokamů.Broušení barevných kamenů nalezených na polích nebo v lomech se na Novopacku traduje od dob Karla IV.
Velká sbírka polodrahokamů je k vidění v Novopacké klenotnici drahých kamenů a je tu i nejdelší zkamenělý strom v ČR o délce skoro 9 metrů.
foto č 1. araukarit nalezený z výkopových prací z mostu přes železniční trať
foto č.2 vybroušený a vyleštěný araukarit (lokalita Levín)
foto č.3 nejkrásněji vybarvené jsou araukarity z okolí Studence
Hary, já vím, že v okolí Páky je hlína normálně červená, však taky zkamenělý strom v muzeu je do červena. Ale i kámen z lomu ve Studenci je do červena. Tak mě jen tak napadlo, že by mohl být studenecký. Ale vůbec bych se nedivil kdyby to Chuchlíci vozili 100 km. Onehdá když v Jilemnici asfaltovali silnici, vozili balenou z Hořic, i když to je do Klášterky podstatně blíž.
-
lom ve studenci nemá příslušné doklady a kvalitu materiálu ani výroby, takže nelze zabudovávat do díla jako výrobek (např. šd). kamenivo se na stavbu vozí z lomu eurovia košťálov a sp bohemia babí. písek pak z pískovny v obrubách.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Díky za info, Tak Košťálov ještě jde, Babí je o kousek dál, ale až budou vozit na dálnici u Trauče, tak to budou mít kousek.
Jenyku,mě ta barva první vrstvy kameniva taky tenkrát zarazila.Taky mě překvapila velikost frakce,protože toto kamenivo je asi 16-32.Ale vypozoroval jsem,že se tento typ kameniva dává na uválcované násypy.Jako další vrstvy jsou pak dvě vrstvy MZK,ale to už je šedé barvy. Do zářezů a na méně stabilní podloží se dává jako první hrubé kamenivo - tak 60-100 mm,jako drenážní vrstva.
Fotka zachycuje pokládání MZK na asi 25 cm silnou vrstvu (načervenalého) kameniva u mostu přes trať.Na to pak přišla první vrstva asfaltu.A na tuto vrstvu by se měly natáhnout ještě další dvě vrstvy asfaltu.

Fotka zachycuje pokládání MZK na asi 25 cm silnou vrstvu (načervenalého) kameniva u mostu přes trať.Na to pak přišla první vrstva asfaltu.A na tuto vrstvu by se měly natáhnout ještě další dvě vrstvy asfaltu.

- Přílohy
-
- 101_4826 (1).jpg (235.6 KiB) Zobrazeno 682 x