Mezinárodní koutek

Návrh na zlepšení, připomínky a stížnosti
Odpovědět

Jste spokojeni se sekcemi, které se dotýkají států mimo České republiky

Ano
97
94%
Ne
6
6%

Celkem hlasů: 103

Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: Mezinárodní koutek

Příspěvek od Martin z Ostravy »

S tím posledním bych ještě počkal, přílohy ještě možná budou obnoveny.
R48 -> D48 se podařilo!
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Jo? Tak to já ještě počkám. Do konce roku času dost, s tímto příslibem rozhodně. :) (lepší vyčkat pár měsíců, než do toho vrážet další hodiny "organizačního typu")
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

V 09/2023 dokončím potřebné průběžné informace. V rámci vícero SK témat jsem upřesnil úvodní příspěvky s termínama atd.
Pak do konce roku, bude možna promázano hodně příspěvků (opravdu hodně) - se žádnou vypovídající hodnotou (odkaz - na neexistující galerii / video), nebudu o tom psát - kde se jaká změna stala. Dost možná sjednotím některé příspěvky.
Jestli budu aktualizovat údaje s populací a nahrazovat neexistující přílohy pro nahrané fórum, které ty přílohy odstranilo ze začátku i těch nahraných příloh bez ohledu na koncovku souboru jsem si ještě nepromyslel.
A pak hotovo. Považuji zde vytvořené informace za STROP. Nebudu to rozhodně měnit do podoby nějaké wiki. Chtěl jsem vytvořit manuál k něčemu, ale to je rovněž nad moje síly :ko: aneb funkce hledat funguje i pro jendotlivé témy a kdo co hledá - dle státu, tak najde. Stačí si najít čas. Kdo opravdu potřebuje (pro nějakou práci), tak si najde. I cestovatel si nalezne, kde je již nějaká silnice a most ... nebo dokonce dálnice. (že si někdo jede v Asii a pak si tady čte, že o 200 km "vedle" bylo 300 km dálnice - je opravdu smůla - a tam ještě dálnice duchů, najet se dá jen někde)

z dlouhodobého hlediska je to již časově neudržitelné (+zhoršující se zdraví), bez ohledu na často až šokující vysokou čtenost desítek vláken / států, mi bylo za tu dobu opravdu potěšením, ale je čas to pak přenechat dalším, než mě samotnému ... tohle všechno působí proti mě co se týče obsahu:

* převraty ... výpadky linek (na dlouhé roky a pak de facto rozpad těch silnic)
* nové web stránky ... výpadky celých rozsáhlých informací a to i v prostoru EU (daleko lepší bylo všechno dohledat papírově, zeskenovat, zaslat)
* změna tohoto fóra ... přílohy, které již ani neumím dohledat, protože to přehazuje na "archivní weby - které jsou uzamčené) - to degraduje další na to navázané příspěvky - ale bylo lepší změnit fórum, je sice výpadek přípon a příloh ale neztrácejí se celé témy (viz mnoho krát popsaný problém)
* GDPR v EU - problém s tím co se píše v Americe (oni se svým "právním světem - to jednoduše blokují pro Evropana) a faktem je, že americké weby informují nejvíce o celém světě, naopak to neplatí (i když existují zpoplatněné africko - perzský záliv - asijské stavební weby)
* celkové zpoplatňování mnoha webů / novin (mám omezený rozsah placení)
* generační rozdíl / náboženský / osobní / jazykový / s pohledem na svět / osobnostní ... mě a vás, celkové záměrné odvádění pozornosti v mnoha vláknech také působí problémy od začátku; vyjma podpory MzO a mapmana z pozice adminů, kterým lze jen děkovat, že jsem doposud zde
* extrémní počasí a změna klimatu - komplikují průběh výstavby a pak i provoz - což komplikuje udržitelnost informací zadaných do výstavby atd.
* krizová období (ekonomického motivu) - další působení negativního vývoje - odklad často o 5 let a je to již 4. krize za 15 let, navíc se prolínají a vrací
* zrušení dobře zavedeného YT kanálu (to se stalo třeba posledně v ČLR)
* mohla by se zrušit ještě třeba platforma imgur - se kterou odlehčují dáta webu ČD - to bude znamenat de facto enormní ztráty posledních let - na to se zaměřím, abych nějaké důležité mapky / nákresy atp. - nahrál do databázy :)

Protože doposud platí, že skoro vždy se za 1-2 dekády i v dobře zavedených demokracích nebo na internetě něco zreformuje - a něco zruší. Najednou je agenturní web pod všeobecním vládním webem a informace jdou ta tam (PL, DE, IRL, H, ...). Jisté je, že v době přidání - to bylo aktuální a jistý počet uživatelů si to přečetl. Dle statistického odhadu si většinu všeho přetou lidi během období 3 měsíce a více. Tedy se snažím to zohlednit a činit tak, aby to vydrželo na roky. Takže já si opravdu musím dobře promyslet co a jak napíšu - co rozepíšu a co jak zobrazim, abych měl větší jistotu, že to tady vydrží. Ale ten rozsah je na jednu stranu dobrý, na druhou právě pro ten rozsah mi to již nejde pro výše uvedené faktory.

Rozsah toho co "vypadlo" já moc dobře vnímám. (vyzval jsem píšte mi SZ, ale již to nedovedu napravit jak bych chtěl)
Rozsah toho co neplatí v úvodních příspěvcích (termíny a odkazy) - stejný problém.

Čím více bych psal, tím hůř. Samotnému mi překáží, když vidim jak to v mnoha vláknech vypadá. Za dobu 1,5 dekády (s asi 2 ročním výpadkem) jsem se zde snažil objasnit dálnice a související infrastrukturu v co možná nejlepším komplexním vnímání napříč svět. Pokud možno - tak stavebně (tedy i s finančním aspektem, nikoliv však s legislatívním, i když ho pro forma uvádím), s údržbou. Ty "dopravní" aspekty jsem až tak neřešil - jak kde platit, jaké jsou kde služby, kriminalita na dálnicích, značení, tankování - to vše bylo spíše okrajové. Jen dle zájmu rozepsané. Tady se šlo dočíst, co se kde konečně začne stavět - jak to probíhá - a jak se o to kdo stará. :P

argument - že to patrně upadne, protože to nebude mít náhradu - není důležitý, protože ono to upadá jednoduše stejně, pro výše uvedené a mě samotnému to překáží ... i když vím, že sem chodí hodně lidí i co neumí česky / slovensky, protože právě pro tu strukturu států, si ty informace dohledají přes ty odkazy / fotky vzhledem k rozsahu zdrojů včetně mnoha specializovaných a zpoplatněných, ale zase já čerpám i odjinud z veřejných (ale po ověření informací, alespoň z 90%)

Děkuji za pozornost a tím je zodpovězeno další období. 8-)
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Mike

Příspěvek od Mike »

nezbývá, než smeknout pomyslný klobouk a hlavně poděkovat :ok:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Diaľničiar
VIP

Mike a ze Soukr. Zpr.: občas ani není co napsat, tehdy si pomáhám citáty. Občas je ani nelze najít, tak si je musím upravit nebo zajít až k filmům.

„Všechno co má svůj začátek, má i svůj konec.“
„Všechno má svůj konec, pokud to všechno někde sami ukončíme."
„Vše je tak, jak má být.“

A já se již rozhodl. Postupně jsem ubral 7 z 9 webů/fór, zrušil jsem i aktivní příspívání do několika kanadských platforem tohoto typu, francouzského stavebního fóra, pak do e-magazínu Leaders of Highways, také do World Highways a posouvám se dál. Jde to docela snadno, stačilo někde tento proces zahájit.

A naopak, i já bych rád poděkoval jak autorům, tak čtenářům.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

A čtenáři děkují tobě Dialničiari ! :D
Diaľničiar
VIP

Rozhodl jsem tedy, že odstraním z fóra na začátek tohle:

Izrael, Palestina, Libanon, Sýrie, Egypt ... válka - všechno co je válka, teror a nevyhazuje to do povětří silnice, mosty, dálnice - bude odstraněno
- již jsem začal, přesouvám to do koše
- co se nebude dát odstranit do koše, to upravím v příspěvcích, protože některé jsou kombinací "o dálnici" a o válce/teroru

Následovat bude Mosambik - teror v Cabo Delgado, poté Mali - mise OSN, stejně tak DRK. Co má souvis s výstavbou silnic to nechám, takových staveb je hodně v rámci OSN nebo Africké Unie, ale hodně je tam toho, co tam nepatří - nemělo to tam nikdy být.

poté odstraním požáry z Kanady a požáry z Kalifornie - vyjma ty příspěvky, které mají výslovně devastační účinek na silnice (přímé poškození) nebo že se osvědčila nějaká evakuační dálniční trasa

všechny požáry neodstraním ani všechnu válku, ale tady je toho chronologicky hodně a nejvíce - možná ponechám jeden nějaký příspěvek ale ne desítky příspěvků

Dále Vývoj infrastrukturních staveb - to téma bude zrušené, jen ho transformuji, několik příspěvků zůstane, ale většina je již v koši (to jsou dlouhé výklady o lobbingu a dosahu firem na vznik koridorů)

Co se týče příloh - budu čekat. Protože to se týká i hodně z vás, tady jsou výpadky od mnoha z vás v rámci těch vláken. Takže když se napsalo, že možná do konce roku se to nějak obnoví, tak já mám čas. Stejně nemůžu najednou číst a upravit desítky tisíc příspěvků.

Takhle začínám, protože tohle bylo relativně hodně psaní a taky je to hodně čtení, což by mě jenom zdržovalo při další transformaci témat / vláken.

Až se budu nudit, že bych tohle dokončil dříve, než je konec roku, tak budu spájet informace - instituce a organizace do pár příspěvků na úvod a ne je hledat uprostřed vláken. Takhle odstraním další svoje příspěvky. Ty nepůjdou do koše, jednoduše z nich zbyde prázdný obsah.

Komplexní pročtení států jako celků budu dělat až na konec - až se opravdu ukáže co přílohy - pak aktualizuji počty obyvatel, web stránky na oficiální instituce a doplním co je kde nové - během roku 2024. Společně s tím odstraním nebo aktualizuji ty ohromující výpadky odkazů a videí.

Takže transformace zahraničí začala v tomto duchu a rozsahu. :idea:
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Do nového roku přeji všem uživatelům fóra hodně zdraví a všeho ke vší zpokojenosti.

Co se týče mezinárodní sekce, tak budu pokračovat v tom, co jsem již začal:

* pokračování pročištění vláken, ale větší update počká až jak se restartují nahrané přílohy, nejpozději do konce 2025 pak provedu aktualizaci fóra (tento proces mi posledně zabral 3/4 roku)
* občas nahlédnu a pročtu co je nové nebo zodpovím nejurgentnější dotazy k prioritním sekcím: Slovensko, Chorvatsko
* prozatím během tohoto zimního a jarního období nebudu aktualizovat a doplňovat žádné novinky, vyjma dosavadních měsíčních informací ze Slovenska
* možná na léto projdu sekci Chorvatska - pokud bude něco zásadně nové, tak na to upozornim, ale stavbám se již tak detailně nevěnuji

Z vláken odstraňuji i "menší" rozsah toho co tam nepatří. Menší povodně, požáry, láva, zemětřesení, pokud to výslovně nepoškodilo páteřní infrastrukturu. (po válkách, konfliktech všeho druhu atp.)

Nový obsah - nové km dálnic a rychlostních silnic atd. v rámci světa bych neočekával do poloviny roku 2024.

Sumarizaci vláken resp. statistiku jako každý rok letos neudělám.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Diaľničiar leccos míní, ale zdraví hodně mění.
Udělám co se bude dát - v aktualizaci Chorvatska, kam se tak hodně jezdí. Asi se mi to nepovede, prvně, co jsem zde, do začátku 6. měsíce, ale udělám maximum, aby to bylo do začátku 7. měsíce.
Nemohu nebo nedovedu již nyní udržet ani Řecko - Španělsko, Slovinsko, nic další jednoduše není šance a je jedno zda je to prostor EU nebo Evropy bez EU, přitom je hodně zajímavých staveb a nápadů, občas něco náhodně shlédnu

Kromě pár novinek na Slovensku - jak napředuje výstavba se mi asi nepovede nic dalšího. Nemám na to chuť, pomyšlení, náladu, odhodlání.

Ale i nadále mám záměr aktualizovat zahraniční sekci do konce roku 2025. Chtěl bych dosáhnout stavu zjednodušení:

* úvod _ populace, vlajka, základní informace
* další příspěvek nebo dva, základní odkazy a data
* a pak sumarizace stavu silniční sítě nebo když to tam v tom vláknu je, tak aktualizaci informací
* a dopsat dálnice

- nahrazovat neaktuální záběry na rozestavěné stavby nebudu, spíš to budu mazat
- v takovém stavu to všechno je, že by si to žádalo nesmírně mnoho času a klepání do klávesnice
- patrně bych pak promazal kde jaké záplavy a požáry - jak to ničí infrastrukturu ale uvidím
- nemohu vyloučit, že možná založím i nová vlákna - ke státům, které mají hodně příspěvků jako je Uganda a zjednoduším tu formu o ten obsah, ale když si představím kolik času by to chtělo, tak to ani nezačínám a spíš jen tak promýšlím občasně co udělat

takže proto jen to absolutní minimum - Chorvatsko se Slovenskem, kde tu velmi výjimečně něco dalšího
co si kto přidá, to tam má - čtu všechno :) rád čtu co je nové v Polsku, Rakousku, sám to nečtu nikde jinde, sleduji nyní více jiné vývojové řady než-li infrastrukturu s dálnicemi
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

co bylo & co bude dál

Minulý měsíc bylo provedeno větší doplnění informací do sekcí EU - především Slovenska a Chorvatska. Tato činnost bude probíhat alespoň 1x měsíčně, abych udržel alespoň to nejaktuálnější dění i mírně podrobněji, na rozdíl od ostatních zemí světa, kde se silně omezuji na jakési základy.

Minulý měsíc byl proveden větší update odevzdaných dálnic z většiny států světa od doby snížené aktivity ve fóru z r. 2023 do současnosti. (vyjma ČLR, RF, "regio" tahy v USA...) Zcela jsem vynechal prozatím jiné důležité silnice a veliké mosty a to včetně mnoha desítek sledovaných staveb. Ovšem někde jsem chtěl začít, takže jen u toho nejdůležitějšího. Doplnit jak se kterému projektu vede se chystám stejně učinit v roce 2025 v rámci velké aktualizace základních dat.

Dnes byl proveden 1. update nejdůležitějších informací z oblasti silnic v rámci světa za měsíce: červenec, červen a květen letošního roku. Ačkoliv je to v jeden den, tak to bylo složitější na přípravu, tedy není to záležitost jednoho dne, ale řekněme týdne. Samozřejmostí již bude od tohoto měsíce průběžné informovaní tak jak tomu bylo do léta 2023, tedy alespoň 1x měsíčně.

V blízké době budu proto postupně doplňovat i další nejdůležitější informace z oblasti silnic v rámci světa až po dobu výpadku ve fóru. Tyto informace již ale ponesou ve svých příspěvcích o který měsíc se jedná. A i nadále to budou informace v bloku, pokud jich bude vícero tak jako i doposud.

Společně s tím probíhá lokální odstraňování neplatných odkazů na videa dle toho co kde shlédnu v rámci doplňovaní informací.
Prozatím neodstraňují neplatné novinové odkazy ani nenahrazuji institucionální weby. Tento krok budu možná uskutečňovat při celkové aktualizaci, kterou plánuji pro rok 2025. (poslední byla v 2020)

Většina příloh - nebude moct být obnovena. Admin mi objasnil situaci. Zaměřím pozornost na nahrání nových příloh - mapy. Bohužel to nabourá smysl mnoha příspěvků ve vícero státech - ale tento problém budu řešit patrně do menší formy "wiki" - společně s aktualizací států-vláken, od roku 2025. Na druhou stranu hodně příloh je zachováno. Nové formáty jsou rovněž v pořádku.

Mnoho uživatelů nesouhlasí s odstraněním mých informací k rozsahu poškozování infrastruktury - ať už počasí, resp. síla přírody nebo války. Tento faktor beru v potaz, prozatím jsem pozastavil tohle odstraňování. Byl tady ale souhlas s omezením se komentování válek v širším rozsahu, a tento faktor jsem aplikoval do praxe - promázávám i nadále celou řadu příspěvků tohoto typu.

Do konce letošního roku již dokončím ty základní aktualizace stavu vývoje v silnicích napříč svět.

To, v jakém rozsahu uskutečním aktualizaci 2025, bude záviset od zdravotního stavu a schopnosti vynaložit na to čas a sílu.

* bude to obnášet kompletní pročtení všech příspěvků, aktualizaci linek, počtu obyvatel atp.
* ve vybraných státech proběhne aktualizace dálniční sítě a projektů - jejich vývoj dle sledovanosti v tématu
* dohrání příloh z období 2010, kde se povede je dohledat do tehdejší podoby ...
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Kdysi, v roce 2018, jsem rozšířil vlákno Portugalsko o území Madeira, o čem jsem se pak zde zmínil: viewtopic.php?p=178515#p178515 no a nyní jsem do toho vlákna doplnil další jejich region a sice Azory: viewtopic.php?p=312074#p312074 , není to ještě zcela dle plánů, ale črtá se to.

Letošním rokem jsem zahájil dlouho ohlašovanou rekonstrukci vláken. Vzhledem k zdravotnímu stavu vím, že nebudu číst zcela všechno, ale budu to dělat delší dobu, než je jeden kalendární rok. I když zase jak vidím určitý pád kanálu YT, tak vím, co kde jak projít, stejně tak je mnoho příspěvků, které obsahují 3-4 informace, takže odstraním část, ale nikoliv celý obsah. To je taková neviditelná, mravenčí práce, ale to se nedá nic dělat vzhledem k tomu rozsahu. V letošním roce nahradím vypadlé přílohy v úvodních příspěvcích a sice vlaječky, mapky a aktualizuji počet obyvatel nebo doplním změny k městám. Jestli to rozšířím o aktualizaci a doplnění vládních a jiných důležitých odkazů nedovedu nyní odhadovat, ale určitě nebudu aktualizovat ke každému státu/zemi jejich dálniční / zkapacitněnou silniční síť. To se mi povedlo v letech 2020/21 a nyní to dělat nebudu, určitě ne celoplošně.

Nyní se spíše zaměřuji na doplnění různých investicí, údajů a prací především v regionu Evropy. S tím, že kde to vidím - tam aktualizuji link, odstraním příspěvek se zcela neplatným obsahem. Ale taktéž nutno říct, že jsou vlákna / státy, kde je výpadek 1/3 obsahu. Tedy, že tam schází ta příloha a zůstal text s platným linkem na noviny - nebo dokonce již ani to ne. Není jich moc, ale tady si to bude žádat pečlivější přístup k dohledání, v opačném případě jsou vlákna, kde by téměř nic nezbylo, vyjma poslední 4 roky. Prozatím si připravuji materiály pro tuto aktualizaci úvodních dat s tím, že ještě stále doplňuji obsah, který schází. A uvádím ho do souvislostí. Plus udržuji v rámci schopností co je kde nové, ale taky nevim, jestli to bude udržitelné. Rozhodně lze postřehnout novinky a změny - letošní rok tady budu více aktivní, než třeba rokem 2024, co byl jeden ze podprůměrných roků na obsah. A čím méně zde, tím méně taky shlédnu různé výpadky obsahu. To se letos nestane, protože za první kvartál jsem tady navzdory odstranění vícero vlastních materiálů napsal toho více, než za ex rok.

Jsou ale již státy, kde jsem aktualizoval data k dálniční síti. Nebudu je tady vypisovat, ale je jich již dost, takže když jsem 2022-2024 neaktualizoval nikde nic takhle k sítím dálnic, tak letos jich je již více než 10. Nové grafy růstu v provozu, ve výstavbě, doplnění s mapou. Kde se co staví se snažím udržet, a dle priorit (zájmů dle zpráv zde, nebo jinde) i jakž-takž průběh, i když vyjma snad 15 států to nedovedu dělat moc často, tedy i kvartální info jsou luxus. I proto kladu důraz na Evropu, resp. země, kde mohu bezpečně říct jak se daří to tam rozvíjet. Pro mě ale nemá smysl učinit jen promazání neplatných odkazů na videa, když vím, že jsou v některých vláknech příspěvky odkazující na začátek na některé první stavby v zemi a tyto začáteční příspěvky již nemají aktivní přílohy - tak to si bude žádat nejdříve náhradu těch příspěvků na začátku - pak až číst tyto vlákna, ale zase jsem vymezil jen ty, které jsou mimo EU - v rámci EU se budu snažit s tím něco ještě do konce roku udělat. Bohužel, ale všude jsou různé změny; Francie změnila základní pravidla a klasifikaci sítě, to se již promítá, Německo dělá další strukturální zásahy, Chorvatsko redefinovalo dálniční síť a tím se mění délka a záměry a takhle se dá pokračovat do Itálie kde konfiskují dálnice, odebírají koncese, do Španělska atd. Když se chci ještě věnovat i těmto změnám - zabírá to více času a uppřednostnil jsem nyní ze začátku roku tohle všechno, než jen pročtení toho co tu je.

Uvidíme tedy ke konci roku, co se povede. Letos ten souhrn chci pak sepsat. :)
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

Dialničiari, díky za tvůj "tah na branku" a údaje na "stříbrném podnose" :D
Odpovědět

Zpět na „O tomto fóru a o portálu ceskedalnice.cz“