[D1] 01191.C Brno centrum – Brno jih
Re: [D1] 01191.C Brno centrum – Brno jih
Díky mapmane za upřesnění a já se omlouvám za drobnou mystifikaci, netušil jsem že se tato část řešila separátně a měl jsem za to (i dle dokumentace ke stavbě 01191.C), že je to pevně až součástí stavby 01191.B obzvlášť když se má rampa od Vídně napojovat na hlavní trasu D1 cca o 150m blíže k estakádě (vlastně až skoro těsně před ní) oproti současné poloze.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Jel jsem kolem Brna o víkendu a řidiči si prostě zvyknou. Mě se moc líbil fakt, že ti co budou sjíždět na Bratislavu se už zařazují do toho dlouhého odbočovacího a nepřekáží ve směru na Ostravu. A díky tomu, že je tu jen stovka, málokdy se najde nějaký ten střelec, co se ve vyšší rychlosti zařazuje až těsně před odbočkou.
Něco podobného by bylo potřeba na uzlu D11/D35 ve směru od Prahy, kde je odbočovací pruh velice krátký a řidiči náhle zpomalují ještě před zařazením.
Něco podobného by bylo potřeba na uzlu D11/D35 ve směru od Prahy, kde je odbočovací pruh velice krátký a řidiči náhle zpomalují ještě před zařazením.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Dnes jsem zažil kolonu zase na D2 na nájezd směr D1 Praha, provoz od Ostravy byl hustý... ta křižovatka D1xD2 teď bude obrovský špunt a až se bude předělávat, tak to bude ještě větší peklo
Jí jel ve středu v odpolední špičce po 16 hod ve směru z 194 na 196 a až byl provoz hustý, všichni se až úzkostlivě drželi v těch průběžných pruzích. Po nájezdu na dálnici průpletový okamžitě opouštěli a před sjezdem na Bratislavu se do něj teprve řadili... Ve většině délky tak byl volný. A zatímco intenzita provozu v průběžných pruzích významně snižovala rychlost, v tom třetím se dalo jet tou stovkou. Můžu v takovém případě "podjet" pomalejší vozidla v tom průběžném, když jsem v průletovém???
https://youtu.be/mvUys29X034
https://youtu.be/mvUys29X034
Ano, můžeš.
-
Honey72
Nebojte se. Až řidiči zjistí, jak snadno se dá "předjíždět" vpravo, budou tím pruhem jezdit všichni 
Mě přišlo, že pruhy jsou využívány. Samozřejmě se vždycky najde někdo, kdo má tendenci se řadit do prostředního hned na začátku a další do odbočovacího až na konci.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Podle mě to je v průměru používání stoupacích pruhu v ČR. To je důvod proč jsem zastáncem místo 3 pruhových dálnic budovat nové 2 pruhy klidně jenom se zálivy na odstavení.
Mě se ten usek asi líbí. Je tam tolik místa že za několik let to pujde přemalovat na 4 pruhy
Mě se ten usek asi líbí. Je tam tolik místa že za několik let to pujde přemalovat na 4 pruhy
Škoda, že přes MÚK Brno jih nepokračuje taky šestipruh.
-
Honey72
Kdyby tam pod náspem nebyly zahrádky, tak se to jen o trošku provizorně rozšíří, ale budeme si muset počkat.
Velikonoce. Levy pruh plny, prostředni pruh plny. "Odbočovaci pruh" 1 auto. Je to docela efektivni zkratka 
Potvrzuji, dnes odpoledne se "polovina" Polska v osobácích přesouvala zpátky do Vídně (od Rousínova k Rohlence kolem 19h zdržení +25min). Ti se samozřejmě v "novém úseku" drželi v levém pruhu a do odbočováku na I/52 se samozřejmě řadili až na konci... těch pár aut co se napojovalo z D2 na Prahu se taktéž okamžitě cpalo do průběžného ikdyž byl docela plný...
Jinak čtvrtek odpoledne před Velikonocemi se naplno projevil současný největší špunt u Brna tak že kolona od Rohlenky narostla souvisle až ke Kývalce.
Jinak čtvrtek odpoledne před Velikonocemi se naplno projevil současný největší špunt u Brna tak že kolona od Rohlenky narostla souvisle až ke Kývalce.
Jinak ještě jeden postřeh. Když pojedete o víkendu kdy nejsou kamiony pravým pruhem tak je rychlejší protože se všichni tlačí to levého. Dneska jsem vytroubil lautr debila který přijel s dodávkou od Slavkova a v koloně z připojováku přímo do levého. Ani nezačala přerušovaná čára. To je nějaká diagnoza, že ti lidi prostě se napojí a hned musí do levého pruhu.
Warczi, houkačku použiji opravdu pouze párkrát za rok, ale v tomto případě bych se opřel do ní asi pořádně... 
Mně právě přijde, že zrovna z Brna by ten ten delší připojovák byl dost užitečný, takhle to tam kdekdo pošle těsně před auto a PJP jde pak na brzdy. Jenže aby se ten připojovák od Brna dal prodloužit, musel by se posunout připojovák od Rajhradu, kde schází "směšný kousek"..Aram96 píše: ↑14.4.2025 7:42:12 Neříkám, že by to takhle nešlo, ale IMHO zrovna tahle relace to úplně nepotřebuje. Ty připojovací klíny z exitu 194 na obě strany jsou celkem použitelné, veřejnost se tam podle mě už celkem naučila. Byť to má samozřejmě do ideálního finálního stavu sakra daleko a na novostavbě je něco takového naprosto nepřípustné.
Ale teď po dopsání příspěvku trochu měním názor a zas o něco více uznávám, že proč to nenamalovat, když na to místo je.![]()
Na dopravniinfo.cz už jsou k dispozici 3 kamery na tomto úseku. První pracovní den zkráceného týdne po Velikonocích už od rána hodně drhne...
Využití krajních pruhů se zlepší po dokončení navazujících staveb.
Mohl bys tu myšlenku Lenny prosím více rozvést? Já o tom totiž přesvědčený nejsem, když stále půjde u Brno-jih o 2 průběžné + pŕídatné z/na D2 jak je to i nyní...
V případě Brno-centrum tu ale zatím nezazněla odpověď jestli se nakonec dočkáme 3+3 průběžných, nebo se budeme muset spokojit s 2+2...
V případě Brno-centrum tu ale zatím nezazněla odpověď jestli se nakonec dočkáme 3+3 průběžných, nebo se budeme muset spokojit s 2+2...
Dneska jsem si zase proletěl tento usek. Jsem prase přiznám to. Pravý pruh jsem měl sám pro sebe a i když tam je omezená rychlost proletěl jsem to bez zpomalení. V pravém pruhu ani autíčko. Prostřední a levý dlouhá kolona aut.
Warczi, nejsi prase, jen jsi to řádně užil, když ostatní neví, kde mohou jet 
Dokonce zde můžeš legálně předjíždět zprava.
Jak to, že je to legální, když je celý ten pruh odbočovací?
ChatGPT
Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, výslovně nezakazuje tzv. „úmyslné podjetí“ v přídatném pruhu, ani se o něm přímo nezmiňuje.
Konkrétně § 17 odst. 1 uvádí jen toto:
„Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu.“
Z této formulace plyne, že klíčové je to, že řidič jede v připojovacím nebo odbočovacím pruhu, nikoliv jeho úmysl. Zákon neřeší motivaci řidiče, tedy zda tam vjel „účelově“ za účelem předjetí.
Co z toho vyplývá:
Pokud řidič jede v připojovacím nebo odbočovacím pruhu a předjede vozidlo v průběžném pruhu zprava, zákon to explicitně povoluje.
Není právně rozhodné, zda vjel do tohoto pruhu „za účelem předjetí“, nebo z jiného důvodu.
Právní výklad se ale může v konkrétních případech opírat o širší kontext, např. o § 4 (obecné povinnosti řidiče), kde je uvedeno, že řidič musí jednat tak, aby neohrožoval nebo neomezoval ostatní účastníky provozu.
Ale do odbočovacího/přídatného pruhu nelze vjet, předjet vozidlo zprava a zase z něj vyjet zpět. Nelze ho využít pouze k předjíždění (jakoby to byl třetí pruh). Proto je označen jinak.
§ 17 odst. 1 zákona 361/2000 Sb.: Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.
Takže ano, pokud tímto pruhem důvodně jedu (budu odbočovat), tak mohu jet rychleji a předjet zprava. Ale nemůžu jet "uprostřed", vjet vpravo do přídatného/odbočovacího pruhu, předjet zprava a na konci se zase zařadit do "prostředního" (pravého průběžného).
§ 17 odst. 1 zákona 361/2000 Sb.: Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.
Takže ano, pokud tímto pruhem důvodně jedu (budu odbočovat), tak mohu jet rychleji a předjet zprava. Ale nemůžu jet "uprostřed", vjet vpravo do přídatného/odbočovacího pruhu, předjet zprava a na konci se zase zařadit do "prostředního" (pravého průběžného).