Špatné značky

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Lynx

Re: Špatné značky

Příspěvek od Lynx »

Díky za dva zcela protichůdné právní názory na právní závaznost textu na značkách :-) Možná, aby to rozsoudil někdo třetí?

Také by mě zajímalo, jestli je někde definováno, že když je značka které platí Pondělí-Pátek (logicky je myšleno ve všední dny, když je to omezení rychlosti před školou) , tak je to například ve svátky jinak a nebo to prostě platí Pondělí-Pátek svátek/nesvátek a hotovo?

Frustrující je to také o velkých školních prázdninách když ta 30 km/hod před školou omezuje řidiče zbytečně, širá pláň, nikde nikdo a 30 km/hod šnečím tempem .... jednou mě právě tady MP změřila.

https://mapy.cz/s/menudejopa
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Pondeli az patek znamena pondeli az patek. To je mozno overit v Praze na modrych zonach o jakemkoliv svatku, kdy se ale plati jako v pracovni dny. Nekdy se na znacce cilene pouziva formulace napr. "Ve dnech skolniho vyucovani", coz ale prinasi nevyhodu, ze ridic nemuze presne vedet, ktere dny je skolni vyucovani.

Dotaz k textu v cestine moc nechapu, pokud je tedy myslen vazne... i psanym prikazem se ridic samozrejme musi ridit, a to nejen u nas, ale i v jinych statech. Neznalost jazyka neomlouva. Psane texty v jazyce daneho statu najdeme v kazdem .state...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Já bych tam osobně hodil něco ve stylu "V pracovní dny v období od 1.9. do 30.6. v hodinách od 7:00 do 16:00" Moc dlouhé ? Jsem si jist že existuje cesta jak to zkrátit, ale tohle mi přijde nejsmysluplnější. Jasně to vymezuje že jde pouze o období mimo letní prázdniny a víkendy + svátky.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
kot

Příspěvek od kot »

Darwousku, ale problém je velikost písma na dodatkové tabulce. Za jízdy to pak většina řidičů nemá šanci dát...
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWapp píše: 5.5.2025 22:53:37Dotaz k textu v cestine moc nechapu, pokud je tedy myslen vazne...
Samozřejmě, že je to myšleno vážně. Proč by nebylo?

Takže je člověk podle vás povinen umět dokonale cizí jazyk, když chce řídit v zahraničí. To jsem nevěděl. To je hodně přísné. Proto se na to taky zcela vážně ptám, protože je to docela nereálné tohle po všech cizincích vyžadovat.

Zatímco klasické značky bez textu jsou mezinárodně srozumitelné, maxinálně se doučíte pár odlišných znček speciálních pro danou zemi, tak dokonalá znalost cizího jazyka, aby i cizinec pochopil každý text, to vylučuje řízení v daném státě, když nejste rodilý mluvčí nebo se tomu hodně neblížíte.
michal

Příspěvek od michal »

No já takhle kolem jedné školy s třicítkou jezdím o víkendu i o prazdninách, ale vzhledem k tomu, že tam je pomníček, tak si nestěžuju, ani když spěchám...
Jinak třeba v Poysdorfu to mají takto, je to větší, ale německy. Proč by to taky mělo být jinak? Ta značka tam samozřejmě byla i v době před dálnicí.
https://maps.app.goo.gl/kC2VVMbBXK7zjdWA7?g_st=ac
MPMP

Příspěvek od MPMP »

michal: přesně - to je "kouzlo" různých výjimek ze zákazů. Pokud nejsem rodilý mluvčí a nerozumím jim, chovám se, jako by tam nebyly. Maximálně pojedu 30 km/h i v době, kdy to není vyžadováno. Chápu, že to mnohým bude připadat jako "zdržování provozu", ale kolik se takových případů měsíčně stane?
Jiná kapitola je značka "Jiný zákaz", kd je textem napsáno, co se nesmí. Tam má ten, kdo nerozumí, docela problém.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Napsat ve dnech školní výuky mi přijde jako rozumnější řešení, než po-pá. To mají uděláno lépe než příklad, co jsem uváděl já.

Jinak souhlas, že když nerozumím výjimce, tak se chovám podle hlavní značky, tedy jedu 30 km/hod max.

Problém je ale právě u těch značek, jejich význam je definován textem na značce. Takže máte zákazovou značku a v ní vepsaný nějaký text. Když nejste rodilý mluvčí nebo dobrý znalec jazyka, tak mnohdy nevíte, co se po vás chce. Resp, co se vám zakazuje.
michal

Příspěvek od michal »

Lynx píše: 8.5.2025 2:26:03 Napsat ve dnech školní výuky mi přijde jako rozumnější řešení, než po-pá. To mají uděláno lépe než příklad, co jsem uváděl já.
Jen teda akorát musí mít dotyčný řidič přehled o prázdninách a dnech ředitelského volna. A třeba jezdění po Praze by vyžadovalo v době jarních prázdnin buď plánování trasy s důkladnou informační přípravou, nebo se pak nevztekat, že mě změřili v obvodu, kde už prázdniny byly... :D Ale ted vážně. Vzhledem k tomu, že dnes a denně vidím, jak řidici nejsou schopni zaznamenat blížící se tramvaj na "vídeňskou" zastávku, dokonce pak někteří popojíždějí, i když má tramvaj už/ještě otevřené dveře, tak si myslím, že nedělat u škol výjimky není nic špatného a trocha drilu nám v autech opravdu neuškodí, aby bylo jasno, že u školy vždy opatrně a pomalu.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Akorát, že tam kde je značka nesmyslná a vyžaduje například jízdu 30 km/hod v době, kdy tam není široko daleko ani živáčka na přehledné rovné silnici bez překážek, tak to má přesně opačný účinek, Tedy snižuje to respektování dopravního značení a to i v době, kdy je dodržování té 30 km/hod potřeba. Je to tedy naprosto kontraproduktivní.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Co znaci tato dodatkovka?
Přílohy
20250510_153113_copy_990x1320.jpg
20250510_153113_copy_990x1320.jpg (526.99 KiB) Zobrazeno 733 x
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Dodatková tabulka E5 značí celkovou hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy, zatímco B13 značí okamžitou hmotnost vozidla.

Takže tahle sestava znamená, že za značku nesmí vjet vozidlo nebo jízdní souprava o celkové hmotnosti nad 16 tun, v níž mají zároveň jednotlivá vozidla okamžitou hmotnost nad 12 tun.

Jenomže to není to, co tím chtěl básník říci. Tyhle značky se osazují v návaznosti na mostní prohlídky, na jejichž základě je vypočtena normální, výhradní a výjimečná zatížitelnost. A na značkách se pak má podle příslušného předpisu objevovat ta normální a výhradní (jediné vozidlo).
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Trochu doupresnim mapmana. Dodatkova tabulka je spatne, spravne by tam melo byt “Jedine vozidlo XY t”. Plus by se tam mohla objevit znacka pro maximalni napravovy tlak. Ten se stanovuje z normalni a vyhradni zatizitelnosti, jako cast hmotnosti vozidla pro vypocet zatizitelnosti mostu.
SDZ pro normalni, vyhradni zatizitelnost a maximalni napravovy tlak se maji vyznacovat od 26t, 48t a 11.5t
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

Parkovací jízdní pruh v Českém Těšíně.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Pěkný úlovek :) dvě úplně zbytečné svislé značky. Pokud se nepletu, vodorovné značení by úplně stačilo.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Co zbytečná značka, hlavně totálně nesmyslná. Jak může být jízdní pruh parkovištěm?
Vše zase jen a jen kvůli cyklistům. Tedy ne konkrétně kvůli nim, ale protože u nás musíme mít lesy značek pro cyklisty, kterým by stačilo vodorovné značení. A český alibistický argument, že by nebylo vidět pod sněhem je další totální bejkovina. Kolik cyklistů v zimě a na sněhu jezdí.
Letos máme výročí 87 let výstavby dálnic na českém území 1938-2025
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“