I/43 v úseku D35 - Polsko

Brno (I/42) – Boskovice (I/19, I/73) – Svitavy (D35) – Opatov (I/14) – Lanškroun – Štíty (I/11) – Králíky (I/11) – Polsko
Odpovědět
Aram96

Re: I/43 v úseku D35 - Polsko

Příspěvek od Aram96 »

Spěchat ne, ale je dobře že se to řeší. Kdyby se to neřešilo, tak bychom někdy za 5-10 let taky mohli postavit 2-pruhové přeložky kolem Lanškrouna s průsečnými křižovatkami a 2 roky po zprovoznění se hrozně divili, že se sem valí tisíce aut z Polska.

Severní část S73 po zprovoznění bude IMHO mít takových 7 tis./24 h MAX (mám na mysli úsek až od Jevíčka na sever). Postupně to o něco určitě naroste indukcí a novými cestami, které dnes kvůli hrozné infrastruktuře prostě ani nevznikají.
Kdyby se na současné 43 daly zákazy NA (což nepůjde kvůli ponechané jedničce), tak by to bylo jinde. Za mě by mohlo být řešením dát na 43 mýto a na 73 zadarmo. :)
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Dodnes je vidět kde měla dálnice vstupovat do Lanškrounských lesů. A když jste v terénu a víte co vědět máte, máte podklady tak koukáte s otevřenou pusou...Co bez počítačů atd. zvládali...A ne jako dnešní projektanti z Prahy od počítače.... :zvraci: :zvraci:
20250823_133742.jpg
20250823_133742.jpg (61.28 KiB) Zobrazeno 1970 x
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mě to v rozsahu Lanškroun - Štíty vychází na cca 9 km tunel a to nevím, zda je v našich podmínkách přijatelné. Jsem zvědav jaká budou povrchová řešení. Případně řešení s kratšími tunely.

Ad "není třeba spěchat" - ono by nebylo špatné být tentokrát naopak napřed. U Lubawky teď čekají Poláci na nás, takže by to nyní mohlo být opačně.
kot

Příspěvek od kot »

Naprostý souhlas ! Tady uplyne sakra hodně času, než přijde stavba na řadu... :P
Mike

Příspěvek od Mike »

předpokládám, že do Mittenwalde, do Biedronky pojedu po dálnici dřív, než z Vysokého mýta do Boříkovic
a tím nemyslím, že bych jel až do Mohelnice(tím PPP tunelem) a pak přes Šumperk

a ty intenzity ???
jen to tu pište a pak se divte, že jim jako vyhovující vyjde S11,5 :zvraci:

Arame, já bych dal D73 s mýtem a R43 mezi 5-22 mýto s příplatkem 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
michal

Příspěvek od michal »

Přijde mi fakt tristní, že ŘSD plánuje přijít s něčím doslova pár týdnů poté, co vydalo tu studii "po 2050", kde o téhle dopravní vazbě na Polsko není prostě nic. Přitom i ty jedničky do 2050 tam mají být. Asi to plánují až po 2070... :D :D :D
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Nebylo to náhodou tak, že téma propojení na Králíky začalo být aktuální až potom co byla zadána studie na rozvoj dálniční sítě 2050+, protože je toto řešeno separátně? A vůbec to neznamená že by mělo být později než D20, D38, D99 a jiné, spíše naopak...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ale v Dálnice 2050 se uvádělo, že přes Králíky pojede 1500 aut denně.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
janneckar

Příspěvek od janneckar »

Podle mého názoru zvažovat napojení do I/73 mohou, ale dokud nevyřeší (pravomocné stavební povolení) úsek Troubsko - Kuřim, tak to je dost odvážné. Současně napojením do I/73 by to znamenalo, že transit pojede k Brnu a ještě více zatíží D1 kolem Brna, ať již pak pojedou na Vídeň, nebo Blavu. Docela by mě taky zajímalo, zda by pak vycházely propočty intenzit dopravy kolem Brna, když se D1 nyní slavně začíná přebudovávat na 3+3 s tím, že 4+4 nejsou potřeba, protože po dostavbě D35 intenzity klesnou a problém s kapacitou už nebude...
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

Beekee

Příspěvek od Beekee »

"něco k tématu... " :) jsou tam i zvažované varianty.

https://zdopravy.cz/wp-content/uploads/ ... ituace.pdf

Za mě teda varianta s obsluhou Lanškrouna. ZaX v kombinaci s velkorysejší zelenou.. zrušit oblouky 10, 11, 12.
Tomas 1975

Jak jsem již psal...
ŘSD platí projektantům za špatně odvedenou práci... Vyházené peníze, od stolu (počítače) v Praze...
Pokud dají dětem ve škole pastelky tak to namalují obdobně...
Ani koridor A 88 ( A 138) není dobře vynesen....
Červené varianty na Lanškroun,.... Tak si pane projektante dojedeme do Berlína... Fond Generalinspektor für das deutsche Strassenwesen.... A studujeme...
Německé materiály nikdo neviděl, nezohlednil... Některé trasy by nemohl projektant ani zakreslit....
Je to stejně odfláknuté jako D8 přes České středohoří...
Kdo je za takto odvedenou práci zodpovědný?
Mě takováto lajdácká práce vždy vytočí. A je to více jak lajdácké....
Plány s geologií atd. mám já.... plus jak jsem psal včera...
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

Vždy je to nějaký kompromis- nebourat moc baráku, ochrana přírody, ochrana pitné vody, je toho hodně a zrovna v tomto členitém území bude náročné najít ideální trasu. Nic ve zlém, ale 80 let starý projekt dálnice nemůže současným požadavkům vyhovovat.
Za mě udělat oba směry- na jih i k Šumperku a bohatě bude stačit dvoupruhá silnice s parametry první třídy a stoupacím pruhem v kopci. Intenzity na čtyřpruh tam prostě nebudou a navíc v takovém terénu. Vyplácnout 20 miliard na čtyřpruh (zabetonovat spoustu hektarů), aby se Polákům lépe jezdilo na jih? Když Polákům trvalo desítky let opravit 3 km železniční trati? https://zdopravy.cz/konec-ostudy-polaci ... em-242402/ :D
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Určité úzké skupince fascinantů vším velkoněmeckým tato stavba nikdy neudělá radost. Všechno bude blbě, dokud nebude přesně do puntíku realizována varianta ing. Hanse Lorenze. :crazy: Protože pouze velkoněmecká vize, včetně německého osídlení měst Breslau a Brünn, je ta správná. :kladivo:
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Tomas 1975

Trupman píše: 26.8.2025 11:32:49 Určité úzké skupince fascinantů vším velkoněmeckým tato stavba nikdy neudělá radost. Všechno bude blbě, dokud nebude přesně do puntíku realizována varianta ing. Hanse Lorenze. :crazy: Protože pouze velkoněmecká vize, včetně německého osídlení měst Breslau a Brünn, je ta správná. :kladivo:
To není o nějaké fascinaci Velkoněmeckou říší, ale o informacích, které někde jsou....
A proč to dělat blbě, když to jde udělat lépe...
A proč nepoužít informace, když existují....
Spíše je to o malosti českého člověka.....
Rejpat ano, ale něco konkrétního udělat to ne....
V ČR ekvivalent Lorenze bohužel nemáme, u mostařů ano od Janáka, Brebery třeba až po Pacholíka... A fenomenálního Blažka, o kterém již dnes nikdo nic neví....
Solo

Příspěvek od Solo »

Thomas 1975 je bezpochyby velký odborník na A88, možná největší u nás. Bohužel se topí v 90 let starých plánech, které byly poplatné tehdejším reáliím, tady ideologii, technice, osídlení, znalostem atd. Už nevidí jak se oblast mezi Vídni a Vratislaví za téměř sto let změnila a především jak se změnila doba. Zjednodušeně řešeno se tomu říká pro stromy nevidět les. Zná sice každý metr A88, ale už nevidí, že je třeba některé věci dělat jinak. Je třeba zohlednit nové rozložení obyvatelstva (jak těch co po té dálnic pojedou, tak těch co u ní bydlí), ochránit přírodu a vodní zdroje a trasovat to s ohledem na to, že to co dřív kopalo sto chlapu nebo deset tehdejších buldozeru, dnes zvládne jeden s prstem v nose. Ti projektanti samozřejmě ví, že je tam už sto let naprojektována trasa, ale stejně nejdou do archivu a neopíšou to, i když by měli hned hotovo, proč asi? Protože přesto jak to byl úžasný a nadčasový projekt, tak prostě nedokáže obstát po sto letech.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Solo píše: 26.8.2025 13:47:36 Thomas 1975 je bezpochyby velký odborník na A88, možná největší u nás. Bohužel se topí v 90 let starých plánech, které byly poplatné tehdejším reáliím, tady ideologii, technice, osídlení, znalostem atd.
Souhlasím a podtrhnul bych to ideologii a osídlení.

Snahou bylo udělat jednak most mezi dvěma velkými městy říše, kde obě města byla německy osídlená. Což už neplatí.
A za druhé tato dálnice měla sloužit i k rozvratu českého osídlení v Protektorátu. Ne nadarmo vedla skrz tzv. německé ostrovy tehdejšího osídlení. Když se podíváte na etnickou mapu z té doby, tak vidíte, že trasa dálnice jakoby vedla co nejméně po česky mluvícím území co to jen bylo možné.
Snahou bylo, mimo jiné, udělat z dálnice hráz, která by rozdělila české obyvatele na - zjednodušeně - Čechy a Moravu. Podél dálnice by vládl německý faktor, dálnice by hrála strategickou roli rychlého obsazení jakéhokoliv odporu a kontroly území. Rozděl a panuj.

Fascinaci inženýrským aspektem chápu, ale je potřeba sundat dopravácké brýle a vidět celý ten projekt v dobovém kontextu.
Protože dnes můžeme udělat něco mnohem lepšího a důležitějšího pro dnešní dobu. Pro dnešní kontext.
Nemusíme chodit přes kopce a hory, můžeme plány zakomponovat do existující sítě a hlavně - přestaňme ignorovat nejdůležitější fakt, že I/43 slouží hlavně tranzitu z Brna do východních Čech. Tak ať se také tím směrem směřuje.
Mike

Příspěvek od Mike »

kdyby se to mělo přímo konkretizovat, tak z Brna na Dolní Moravu 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Lynx píše: 25.8.2025 5:31:21 Poláci se přibližují Česku s další rychlostní silnicí. ŘSD řeší, jak ji u nás napojit
Mě na tom zaráží, že se takhle můžou Poláci rozhodnout, že někam k našim hranicím zapíchnou rychlostní silnici, a "vy si to v Česku pořešte". To takhle běžně chodí? Nějaké mezistátní dohody, přechodové body a podobně, na to už se nehraje? Myslel jsem, že infrastruktura se řeší od zdrojů k cílům, přičemž na hranicích ten cíl nejspíš nebude... Nebylo by žádoucí při úvahách "kam dál", jestli na jih, na Šumperk nebo kam jinam brát v úvahu i to, proč a kam k nám ta doprava z Polska vůbec může chtít mířit? Neměl by probíhat nějaký dialog? :|
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já BYCH s tím posledním příspěvkem naprosto souhlasil, KDYBY už k hranici nějakou dálnici opravdu plánovali. Zatím nic oficiálního až k hranici není. Ale souhlasím, že by se měli přijít spíš zeptat jako první.

ALE:
Myslím, že nyní je stav srovnatelný s naší D6 a Německem a odpovídající jsou i silnice "za dálnicí a hranicí" pouze s tím rozdílem, že u nás je ten úsek I/43+11 kratší. A to my už navíc hraniční úsek dálnice D6 prakticky až na čáru i plánujeme. Ptal se někdo Němců ?
Ptal se někdo Poláků na průjezd mezi ČR a SRN u Hrádku ? :)

Jinak k debatě, kudy by bylo lepší to vést a nevést .. za mě je opravdu potřeba přihlédnout k realitě a napojení bych směřoval skutečně do S44. Je docela jedno, zda Poláci navýší intenzity na S44 nebo na S73, obě jsou a budou dosti prázdné dálnice. Pak je to o okolí Brna vs Olomouce, kde to jednoznačně vyhrává var.Olomouc. A když přihlédneme k realitě stavby dálnic kolem Brna, pak je to už úplně jasné.

Obecně jsem názoru, že tranzitu ze sousední země nemáme stavět dálnici co nejkratší pro průjezd republikou, ale dělat je tak, jak by to vyhovovalo nám. A myslím, že rozumnější je směřovat ji MIMO půlmilionovou aglomeraci, kde se navíc míchají už nyní 2 středoevropské velké tranzity, které tam budou prostě navždy, i když díky jiným dálnicím snad do budoucna trochu oslabí. Proto by mělo IMHO vyhrát trasování pomocí D35+D55, ať to alespoň něco odkloní od průjezdu přes Brno. :kladivo:
ttc

Příspěvek od ttc »

Všichni co tady kritizujete PL a německou trasu a hájite tu studii, tak se běžte podívat na místo, nebo alespoň do mapy !!!

Ano souhlasím, že by se nemělo stavět dle 100 let starých plánů, ale když již jsou a jsou detailní a z průzkumy geodezie a plánujeme cestu cca tímto směrem, tak by mělo existovat velmi detailní zdůvodnění proč tu trasu posunout a to zejména tam kde je to par set metrů vpravo nebo vlevo..... a to jsem zatím nečetl nikdy nikde.

V mapce tras je na první pohled vidět ignorace německé trasy, jak ti tam někdo může zakreslit nejtlustčí čarou ? logicky by měla být exaktní dle skutečnosti - tedy na metr přesně. Naopak koridory ve studii přece jsou několik set metrů široké a upřesňují se až po zvolené trasy.

Další zjevná pitomost je ukončení varianty VZ u Zábřehu na Moravě - připojit to na místní "obchvat" kde se postupně Zábřeh rozšiřuje - viz RD ulice Javorová a to je ihned vedle MUK na I/44 (z půlky postavená) ale tímto by ten nájezd jednoduchý a logický zrovna nebyl ukazuje že to kreslil někdo bez myšlenky (Je tam rovina, takže to napojení logicky musí být přesně v půlce mezi zástavbou Zábřehu a Rovenska s případnou úpravou tvaru větví existující MUK I/44).
ttc

Příspěvek od ttc »

Stanley píše: 26.8.2025 19:38:43 Mě na tom zaráží, že se takhle můžou Poláci rozhodnout, že někam k našim hranicím zapíchnou rychlostní silnici, a "vy si to v Česku pořešte". To takhle běžně chodí? Nějaké mezistátní dohody, přechodové body a podobně, na to už se nehraje? Myslel jsem, že infrastruktura se řeší od zdrojů k cílům, přičemž na hranicích ten cíl nejspíš nebude... Nebylo by žádoucí při úvahách "kam dál", jestli na jih, na Šumperk nebo kam jinam brát v úvahu i to, proč a kam k nám ta doprava z Polska vůbec může chtít mířit? Neměl by probíhat nějaký dialog? :|
A co takhle kouknou do mapy na Klodzko a okolí - teď jsou tam tři silnice k nám se směrech Náchod, Králiky a Javorník. Ty 3 cesty jsou s nejvyššími body 663, 535 a 483 m.n.m. Cokoliv mezi nimi má na hranicích hory o výškách přes 1000metrů. Tedy mimo ta tři místa nenajdete přechod hranice. Náchod je směr na čechy a po postavení D11 ztratí na významu. Javorník když nepojede na Klodzko, ale rovnou na Wroclaw tak pojedete dokoce jen do cca 320 mnm, což je super, ale u nás následují Jeseníky (nejnižší přejezd je Ramzová 762 mnm - dnes silnice II s omezenímí profilu průjezdu pod starým žel. mostem. I/44 vede přes ČHS 1015mnm). A pak zůstává trasa na Králiky, tak je hranice na 530 a dál to stoupá na naší straně a hlavně je to skutečně směr na jih, který se vyhne Orlickým Horám, Jeseníkům i masivu Kralického sněžníku. Nevím kolik vychází nejvyšší body těch tras, ale dle map tam nejsou kopce podstatně nad 600mnm, takže tipuji, že ani jedna trasa těch 600 nepřesáhne....

Co tedy mají domlouvat? oni zatím pracují na sever od Klodzka a na jih jen uvažují a dělají si své studie. Ale i kdyby začali na jih, tak je to zkapacitnění existující silnice. Pochybuji, že tady bude nějáký mega provoz (Poláci nemají zdroj - Kromě Wroclawi tam nic není - to je rozdíl od hitlerovy dálnice - prostě se to po válce vylidnilo - odsunulo)
ttc

Příspěvek od ttc »

Trupman píše: 26.8.2025 15:13:37 - přestaňme ignorovat nejdůležitější fakt, že I/43 slouží hlavně tranzitu z Brna do východních Čech. Tak ať se také tím směrem směřuje.
To není pravda I/43 je pro Brňáky kratší cesta do jejich oblíbených hor - Jeseníků. (samozřejmě dnes je rychlejší D1/D46/D35/I44 přes Olomouc - ale to je o víc než 20km delší oproti I/43 jen tam vede dálnice). Pokud se postaví jen část Kuřim-Třebová tak se tam doprava tímto směrem přesune.

A paradoxně toto platí pro úsek Brno-Mohelnice, takže by mně zajímalo, jestli severní I/43 varianta VV a VZ by neskončila přes I/44 na D35 směr Třebová a dále na I/73 směr Brno. Protože bez JZT u Brna bych si tipnul i na lepší čas než přes Olomouc bude i ve směru Vídeň/Bratislava. To jen tak pro ty širší souvislosti.
kot

Příspěvek od kot »

2 ttc : důkladný rozbor :ok:
Trupman

Příspěvek od Trupman »

ttc píše: 27.8.2025 9:34:13 To není pravda I/43 je pro Brňáky kratší cesta do jejich oblíbených hor - Jeseníků.
To je naprosto triviální, zanedbatelný dopravní proud. Z pentlogramů sčítání to lze vyčíst. Většina dopravy přijíždějící ke Svitavům od Brna dále pokračuje po I/35 na Litomyšl a ne na Lanškroun. A tím spíš to platí pro nákladní vozidla.
A těmto lidem postavíme archaicky, říšsky, naplánovanou dálnici kolem Jevíčka a Moravské Třebové... :lol:
Odpovědět

Zpět na „I/43“