Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Aram96

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od Aram96 »

Na TA jsem našel další zakázku ohledně značení s hotovou 0136. Jde o přeznačení exitu Lipník nad Bečvou.
Najdeme tam celkem průkopnické řešení vizte obr.1: Na rozpletu od Ostravy, to myslím zatím nikde ještě nemáme, a to že se plnou čárou pravý průběžný pošle natvrdo na Olomouc a z prostředního začne ještě 2.odbočování. Fakt se mi to líbí. :ok: Jen mám jednu výtku.

1) Nemělo by tomu ukončení pravého průběžného předcházet ještě V2b ? To tam ve výkresu není vůbec totiž. :?
Onehdy tu byla zmínka, že se naopak v těchto situacích (kdy průběžný přechází v odbočovací) mají tyto úseky s V2b dokonce prodlužovat klidně na x set metrů, tady není dokonce vůbec. V2a přejde ihned do V1a. :shock: Možná je to kvůli tomu, že by pak chyběl kompletně jeden portál se značením ještě blíže Ostravě.. ale i tak .. vodorovně bych tedy klidně značil pravý odbočovací pruh klidně už od předešlé návěsti, tj. 500 m před MÚK. Pokud bych totiž striktně dle předpisů dodržoval VDZ, tak bych byl vlastně nucen jet na Olomouc a nemám kdy legálně odbočit do prostředního. :)
A chce to rozhodně teda doplnit ještě další šipky na vozovku blíže Ostravě, ty tam úplně chybí (pravý doprava, prostřední rovně+doprava, levý rovně) - již mimo fotku.

-------------------
2) Tajně jsem doufal, že se tady na tomto velkém moravském křížení někdy dočkáme opravdu mezinárodního značení ve smyslu doprava D35: Praha+Olomouc a rovně D1 Brno+Zlín+Přerov + oválky SK+A. :)
A za rozpletem klidně doplnit na dálkové návěsti Prahu, Bratislavu a Vídeň. Pak na všech dalších MÚK na obou dálnicích už samozřejmě cíle i města tak, jak je dnes pouze česká. Ale tento rozplet by si to IMHO někdy zasloužil. Prahu až s dokončením celé D35, ale ty oválky s SK a A sem opravdu podle mě patří. :jidlo: Resp. všude v zahraničí je na takových místech mají (někdy dokonce i s městy). Myslím, že oválky by stačily a měly by se doplnit.
Na rozdíl od MÚK Hulín, tady je to opravdu naprosto jasné a jednoznačné, kam obě země směřují. U D1 vs D55 už to bude s Rakouskem horší.

3) A menší poznámka k obecnému značení .. jde o kosmetiku, ale když už někde dáváme dokonce i na dálniční cíle to úzké písmo, protože nemáme na větší plechy, tak by se úzkým mohly značit některé modré cíle, když jde o fakt malé cíle, hlavně silnice 2./3.třídy.
Takový modrý Dolní Újezd, jak je nad ním pouze samotná Olomouc, tak Újezd působí dohromady se subplochou skoro jako důležitější cíl, více práskne do očí. Myslím, že má být první pohled vidět hlavně Olomouc. Tohoto nešvaru si nevšímám poprvé. :!: Je takhle opravdu hodně schovaný i třeba Liberec na úplně prvních návěstech před MÚK Plotiště od Prahy.
Vzniká to tehdy, když je na návěsti pouze jeden dálniční cíl a modrý hned pod ním bez větší mezery. Tohle by chtělo poladit. Možná je to subjektivní věc a vidím to tak jen já. :D Ale určitě tvrdím, že je viditelný rozdíl na návěstech, kde jsou 2+ dálniční cíle a kde je pouze jeden. Tam opravdu ta modrá subplocha dost přebírá iniciativu.
Rozdíl je krásně vidět hned na další návěsti, když je tam Brno, Zlín, Přerov a pak Dolní Újezd, tam ten pocit vůbec nemám. :) Schválně přikládám k porovnání. Dávat modré cíle úzkým všude mi přijde škoda, ale v kombinaci s dálničními cíli a hlavně když je jen jeden, tam bych byl za.

VDZ 298.png
VDZ 298.png (162.46 KiB) Zobrazeno 1351 x
Bez názvu.png
Bez názvu.png (21.55 KiB) Zobrazeno 1351 x
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 3.11.2025 21:56:48, celkem upraveno 1 x.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

ad pravý pruh který přechází do odbočovácího je podle mě běžný ne ?
https://mapy.com/cs/zakladni?pid=105093 ... z=18&ovl=8
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (128.64 KiB) Zobrazeno 1341 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pardon, měl jsem na mysli na dálnicích, nepřesně napsáno. ;-)
Na dálnicích podle mě vždy dochází jedině ke zdvojení odbočováků, k tomuto řešení nikoli. Přitom v případech velmi krátkého 2.odbočovacího pruhu (tady, Modletice atd.) je za mě toto použité řešení právě daleko lepší.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Jo, také se tomu někdy směju, když cíl v modrém či bílém rámečku vypadá honosněji a důležitěji než ten dálkový :-) Vlastně ten dálkový úplně zaniká.

Lutín vypadá dokonce důležitěji než Olomouc :-)
https://www.google.cz/maps/@49.5609049, ... FQAw%3D%3D

Ta Plzeň úplně zapadá:
https://www.google.cz/maps/@49.9884545, ... FQAw%3D%3D

Toho Liberce si snad nikdy nevšimnu. Vždy mi nejprve padne do očí vše v rámečku.
https://www.google.cz/maps/@50.2346433, ... FQAw%3D%3D

Ale možná je to způsobeno spíš tím, že začátek textu není srovnán hezky pod sebou. U nás máme systém - srovnán pod sebou horní text a levý okraj modrého/bílého rámečku pod ním. Tím pádem je rámeček jako by důležitě uprostřed a ty dálniční texty poskakují mimo. LIBEREC bych prostě umístil doprostřed tabule anebo doprava.
Liberec D11.jpg
Liberec D11.jpg (76.67 KiB) Zobrazeno 1281 x
Tohle mi opravdu vadí. Asi deformace z dob, kdy jsem ještě sázel v tiskárnách :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lutín sice vypadá důležitě, ale jak je tam Brno+Prostějov, tak je prostě dost plochy zelené a je naprosto jasné, že jde o dálniční křížení a ty cíle vyniknou. Ale souhlas, Lutín velmi vykřikne.

Kdežto ten Liberec je prostě tak schovaný, že to je úplně hrozné. Maličko tomu pomůže červená 35 až bude, ale dal bych tam minimálně větší mezeru mezi Liberec a všechno ostatní. Nebo to ostatní prostě menším písmem, jestli neumíme větší plechy, tak ať je tam prostě menší písmo. :roll:
Bohatě by stačilo vyhodit nějakou E442 a dát pak 11,35 a červenou 35 o něco níže a místo na mezeru vznikne.

Mimochodem podobně, velmi podobně, se takhle schovávají v Brně na mnoha návěstech právě i Svitavy, ty jsou totiž naopak jediným cílem modrým na modrých návěstech, obklopené většinou zeleným a hlavně bílými rámečky. Je to vidět na fotce od Warcze.
To je vlastně nemlich stejný případ jako Plzeň na tvém odkaze. :ok: Naprostý souhlas, další příklad.

Myslím, že to pohlídání značení, když je daný HLAVNÍ CÍL SAMOSTATNĚ a obklopen ostatním, by mohl být námět na nějaké příští zlepšení v budoucnu. :jidlo: Fakt zapadají.
Nedokázal bys vytvořit návrh, jak by návěst vypadala, kdyby byl Šumperk i HK-Plotiště napsán tím úzkým písmem ? To by za mě mohlo být nejjednodušší možné řešení, jak osamostatněný hlavní cíl zvýraznit. A nemuselo by se zavádět jiná velikost písma.
kot

Příspěvek od kot »

Jj dva typy písma na jedné ceduli vypadají fakt blbě...
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

re: Vykašlite sa na modré subplochy, vyzerá to otrasne.

Já jsem zase příznivcem subploch. Sice to na pohled vypadá komplikovaně, ale informace mají jasnou strukturu. Naproti tomu "Budapest-Wien-Bratská ul." pod sebou vypadá možná esteticky dobře, ale informačně je to špatně - ty 3 cíle zkrátka nejsou na stejné úrovni.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Vnímám to stejně, Kubo ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To teda hodně nesouhlasím. Myslím, že není nic nepřehlednějšího, když cíle na silnicích nižší třídy nejsou barevně odlišeny od dálničních. Mám na mysli v těch případech, kdy jsou na značce oboje.

Ještě k diskusi výše (já+Honey) - nemohlo by pomoci prostě jednoduše zmenšit tu modrou subplochu okolo názvu města ? Přece bílé subplochy kolem místních cílů, ty nově vedou téměř hned kolem písmen. Tak podobné řešení že by se udělalo i s modrými subplochami... ale větší mezera by byla nej.
A znovu zopakuji .. bavím se převážně o situacích, kde se sejde 1 dálniční cíl s modrou subplochou dohromady. Nic jiného.
MHaslar

Příspěvek od MHaslar »

Když nejde přímo o sjezd na dálnici, ale cíl je dosažitelný po dálnici, tak bych to osobně takhle zabalil do té modré subplochy. Zkoušel jsem i zelenou subplochu se symbolem dálnice na zeleném podkladu, ale nevypadalo to moc vábně :D
Snímek obrazovky 2025-11-06 v 15.41.10.png
Snímek obrazovky 2025-11-06 v 15.41.10.png (90.05 KiB) Zobrazeno 1077 x
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jenže to není ten případ, tady dálnice normálně pokračuje po větvi, takže to sem nepatří. Navíc tyhle vnořené subplochy byly nedávno zrušeny protože to komplikuje a zvětšuje značky, které jsou už tak dost velké a drahé.
kot

Příspěvek od kot »

Pěkný výraz mapmane : vnořené plochy... :ok:
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Vypadalo tak trošku, jako když dáte dvě zrcadla proti sobě :-)
Subplochy jsou dobré, bohužel u nás je spousta uzlů, kde je zároveň i sjezd z dálnice. A proto by si chtělo pohrát s tím větším oddělením sjezdu na jinou dálnici a na jinou komunikaci.
expwy

Příspěvek od expwy »

Subplochy pre sídelné ciele na diaľnici sú podľa mňa úplne zbytočné. Na akú cestu sa diaľnica odpája určuje číslo cesty. Iné sú zvláštne ciele ako letisko, prístav, P+R a podobne.

Prísne vzaté by aj v priamom smere mali byť potom ciele v modrých subplochách, lebo ku všetkým sídelným cieľom sa odbáča z diaľnice na nejakú cestu nižšej kategórie.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Brutus píše: 7.11.2025 14:31:04Prísne vzaté by aj v priamom smere mali byť potom ciele v modrých subplochách, lebo ku všetkým sídelným cieľom sa odbáča z diaľnice na nejakú cestu nižšej kategórie.
Ale nikoli na této MÚK - a vovovovo tom to je. ;)
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Počítá se už někde na nově otevíraných úsecích i se značením objízdných tras? Když už se instalují tabule. Anebo se to plánuje dělat postupně či najednou dodatečně na celé síti?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

V plánu je to dělat nejdřív pro tunely, pilotní projekt budou Budějovice a Pohůrka.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Pravda, tam to dává největší smysl. Takže potom třeba 1109 by se už mohla otevírat včetně vyznačení.
au76

Příspěvek od au76 »

Honey72 píše: 4.11.2025 17:49:17 Jo, také se tomu někdy směju, když cíl v modrém či bílém rámečku vypadá honosněji a důležitěji než ten dálkový :-) Vlastně ten dálkový úplně zaniká.

Lutín vypadá dokonce důležitěji než Olomouc :-)
https://www.google.cz/maps/@49.5609049, ... FQAw%3D%3D

Ta Plzeň úplně zapadá:
https://www.google.cz/maps/@49.9884545, ... FQAw%3D%3D

Toho Liberce si snad nikdy nevšimnu. Vždy mi nejprve padne do očí vše v rámečku.
https://www.google.cz/maps/@50.2346433, ... FQAw%3D%3D

Ale možná je to způsobeno spíš tím, že začátek textu není srovnán hezky pod sebou. U nás máme systém - srovnán pod sebou horní text a levý okraj modrého/bílého rámečku pod ním. Tím pádem je rámeček jako by důležitě uprostřed a ty dálniční texty poskakují mimo. LIBEREC bych prostě umístil doprostřed tabule anebo doprava.Liberec D11.jpg
Tohle mi opravdu vadí. Asi deformace z dob, kdy jsem ještě sázel v tiskárnách :-)

A nebylo by řešením kdyby se i na těchhle návěstech nějak přiřazovala čísla silnic k cílům? Teď tu máme vlastně všechny cíle pohromadě a pak zase všechna čísla. Co kdyby ta (za rok už snad červená) 35ka a E442 byly hned pod nápisem LIBEREC a ne až dole, pod tím modrým rámečkem? Takhle je vždycky potřeba určité dedukce... Tenhle příklad mi navíc přijde úplně fantastický - schválně se zkuste vžít do role cizince a nějakým způsobem vykoumat, které číslo vás dovede Liberce a které do Šumperka. Anebo pokud chcete jen pokračovat na E442 a o nic jiného se nestaráte: pojedete na 11 na Liberec nebo 35 na Šumperk? ;) Jistě, za touhle cedulí následuje další, kde už to je jasné, ale to je úplně na poslední chvíli, kdy musíte měnit pruh a hledíte třeba do zrcátek... Zkrátka myslím, že čím dřív člověk ví, tím lépe jede. A navíc by se ta tabule i vizuálně lépe rozčlenila a byla možná i o něco intuitivnější.
MHaslar

Příspěvek od MHaslar »

Taky mě to napadlo, ale dost výrazně to natáhne značku, takže se vracíme k problému velikosti tabulí
Snímek obrazovky 2025-11-11 v 9.15.40.png
Snímek obrazovky 2025-11-11 v 9.15.40.png (81.08 KiB) Zobrazeno 724 x
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Jenže podobný princip se používá u dvojího odbočení za sebou, příklad ze stejné křižovatky:
plotiste.jpg
plotiste.jpg (53.57 KiB) Zobrazeno 722 x
wazer.cz
Pište česky, prosím!
MHaslar

Příspěvek od MHaslar »

Jasně, ale dvojí odbočení má dvě šipky vpravo pro zdůraznění dvou výjezdu. U mně je šipka jen jedna, ať je jasné, že jde o jeden výjezd
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Rozlišovat čárou jednotlivé směry následného odbočení by za mě mohlo být také řešení, už jsem to někde také kdysi psal, že by se mi to líbilo nejen u dvojitého odbočování, jak psal majkii.
Německo takhle myslím rozděluje oba směry dálnice vždycky, i když do obou směrů odbočení vede stejná dálnice s jedním číslem.

Problém ale je, že to nemusí zdaleka vždy řešit ten původní problém, který jsme psali s honeym. Jakmile je totiž modrý cíl do stejného směru jako dálniční cíl, tak je už nesmysl to oddělovat čárou a problém by tak zůstal ..
Zde v Plotištích by ale ta čára pro rozdělení D35 a I/11 do HK byla naprosto luxusní mhaslare. :ok: V tvém nákresu stačí oddělat Jičín a přidat dolů Šumperk.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Když už jsme u toho Plotiště, po dokončení D35 bude do stejné MÚK (uzlu) napojena i doprovodná silnice 635. Bude také na návěsti? Třeba 635 a cíl Hořice? To už bude mít Liberec pěknou přesilu :-)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“