Najdeme tam celkem průkopnické řešení vizte obr.1: Na rozpletu od Ostravy, to myslím zatím nikde ještě nemáme, a to že se plnou čárou pravý průběžný pošle natvrdo na Olomouc a z prostředního začne ještě 2.odbočování. Fakt se mi to líbí.
1) Nemělo by tomu ukončení pravého průběžného předcházet ještě V2b ? To tam ve výkresu není vůbec totiž.
Onehdy tu byla zmínka, že se naopak v těchto situacích (kdy průběžný přechází v odbočovací) mají tyto úseky s V2b dokonce prodlužovat klidně na x set metrů, tady není dokonce vůbec. V2a přejde ihned do V1a.
A chce to rozhodně teda doplnit ještě další šipky na vozovku blíže Ostravě, ty tam úplně chybí (pravý doprava, prostřední rovně+doprava, levý rovně) - již mimo fotku.
-------------------
2) Tajně jsem doufal, že se tady na tomto velkém moravském křížení někdy dočkáme opravdu mezinárodního značení ve smyslu doprava D35: Praha+Olomouc a rovně D1 Brno+Zlín+Přerov + oválky SK+A.
A za rozpletem klidně doplnit na dálkové návěsti Prahu, Bratislavu a Vídeň. Pak na všech dalších MÚK na obou dálnicích už samozřejmě cíle i města tak, jak je dnes pouze česká. Ale tento rozplet by si to IMHO někdy zasloužil. Prahu až s dokončením celé D35, ale ty oválky s SK a A sem opravdu podle mě patří.
Na rozdíl od MÚK Hulín, tady je to opravdu naprosto jasné a jednoznačné, kam obě země směřují. U D1 vs D55 už to bude s Rakouskem horší.
3) A menší poznámka k obecnému značení .. jde o kosmetiku, ale když už někde dáváme dokonce i na dálniční cíle to úzké písmo, protože nemáme na větší plechy, tak by se úzkým mohly značit některé modré cíle, když jde o fakt malé cíle, hlavně silnice 2./3.třídy.
Takový modrý Dolní Újezd, jak je nad ním pouze samotná Olomouc, tak Újezd působí dohromady se subplochou skoro jako důležitější cíl, více práskne do očí. Myslím, že má být první pohled vidět hlavně Olomouc. Tohoto nešvaru si nevšímám poprvé.
Vzniká to tehdy, když je na návěsti pouze jeden dálniční cíl a modrý hned pod ním bez větší mezery. Tohle by chtělo poladit. Možná je to subjektivní věc a vidím to tak jen já.
Rozdíl je krásně vidět hned na další návěsti, když je tam Brno, Zlín, Přerov a pak Dolní Újezd, tam ten pocit vůbec nemám.