Dálniční poplatky
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Re: Dálniční poplatky
Já bych ponechal oba systémy. 24 hodin platnosti anebo kalendářní den do půlnoci. Někomu vyhovuje 24 hodin, protože si známku koupí před najetím na dálnici (třeba odpoledne) a pak se může druhý den vracet.
Mně třeba v zahraničí vyhovuje kalendářní den, protože mám známku koupenou už předem a vím, že třeba ve čtvrtek budu na dovolenou projíždět Slovenskem. Nevím však v kolik hodin. A nechci čekat až na poslední chvíli.
I když, pokud by u 24 hodinového systému šlo nastavit čas 0-24 hodin, stačí jen jeden systém.
Mně třeba v zahraničí vyhovuje kalendářní den, protože mám známku koupenou už předem a vím, že třeba ve čtvrtek budu na dovolenou projíždět Slovenskem. Nevím však v kolik hodin. A nechci čekat až na poslední chvíli.
I když, pokud by u 24 hodinového systému šlo nastavit čas 0-24 hodin, stačí jen jeden systém.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Je škoda, že tyto věci jsou řešeny na základě neznalých, populistických, politických rozhodnutí. Když pominu, že nakupovat 1denní známku je ekonomický nesmysl, tak aktuálně všechny známky končí o půlnoci. V momentě, když bude umět systém pracovat s jakýmkoliv časem konce platnosti, tak
- další krok je, že si řidič bude moci vybrat nejen datum, ale i přesný čas, od kdy mu známka začne platit, protože přeci potřebuje vyjet až za 3 hodiny, a to zrovna nebude mít signál na mobilu/k dispozici PC nebo kdoví co
- následně přijde nápad, proč si teda řidič nemůže nastavit i konkrétní konec známky, tzn. koupit si známku volitelně dlouhou, třeba na 2 týdny
Takže si řidiči začnou kupovat známky dle předpokládaného výkonu. A to už je mýtné light. Pak přijde někdo, že řidiči asi hrozně spěchají, když jim končí známka, ohrožují ostatní rychlou jízdou a je potřeba to předělat na zpoplatnění dle ujetých kilometrů. A je to hotový. Děkujem.
- další krok je, že si řidič bude moci vybrat nejen datum, ale i přesný čas, od kdy mu známka začne platit, protože přeci potřebuje vyjet až za 3 hodiny, a to zrovna nebude mít signál na mobilu/k dispozici PC nebo kdoví co
- následně přijde nápad, proč si teda řidič nemůže nastavit i konkrétní konec známky, tzn. koupit si známku volitelně dlouhou, třeba na 2 týdny
Takže si řidiči začnou kupovat známky dle předpokládaného výkonu. A to už je mýtné light. Pak přijde někdo, že řidiči asi hrozně spěchají, když jim končí známka, ohrožují ostatní rychlou jízdou a je potřeba to předělat na zpoplatnění dle ujetých kilometrů. A je to hotový. Děkujem.
Proč by byl ekonomický nesmysl kupovat jednodenní známku, když je o čtvrtinu levnější než desetidenní? Pokud jedu v sobotu na výlet, nebo třeba něco jednorázově nakupovat, tak k čemu mi bude dobré kupovat si dražší delší známku?
Vy považujete za problém zaplatit +70 Kč za 10denní známku a mít po starostech, plus na rozdíl od 1D dostat automaticky upozornění na to, kdy známka skončí? To je cena celého jednoho kafe na benzínce. Nebo taky jedna setina částky za sadu nových pneumatik. Pokud na to nějaký řidič nemá, nemá co dělat na silnici. Třeba Švýcarsko nabízí pouze roční známku, která v přepočtu stojí cca 1100 Kč. A tady se dramatizuje "hospodských" 70 Kč. Stát vybere míň za známky, rozvoj systému zhltne další peníze, a co z toho přesně získáme zpět?
Jel jsem třeba do Plzně kupovat auto. To je činnost na 1-2 hodiny. Měl jsem schůzku v pátek v 15 hodin. Takže dle vás ekonomický smysl bývalo dávalo koupit si desetidenní známku o 70 Kč dráž, abych "měl po starostech" a dostal upozornění na konec platnosti známky, přestože jsem potřeboval známku na jeden den? Co je to za ptákovinu?
Zdržuju se debaty o 70 Kč atd., ale změna 1D známky na 24h známku je jednoznačně krok správným směrem. A to především co se týče spravedlnosti a i výhodnosti, když už 1D známka vznikla.
Ponechávat oba systémy je za mě k ničemu, stačí přidat časový začátek platnosti nové 24h známky při nákupu předem.
Ponechávat oba systémy je za mě k ničemu, stačí přidat časový začátek platnosti nové 24h známky při nákupu předem.
-
Marcinescu
- Kontaktovat uživatele:
Ono to kalendářně asi platí všude po Evropě, osobně mne to štve vždy, když vezu, nebo jedu pro někoho na letiště do BA, nebo Vídně. Přílet večer, let se klidně zpozdí a po půlnoci už jedete bez známky. Pak musím koupit zbytečně na jistotu desetidenní. jsou to sice dvě tři Eura, ale korunka ke korunce, znáte to. Nedávno jsem to dokonce řešil u náhradního auta při cestě do divadla. Taky návrat po půlnoci a už denní na D2 nestačí. 24 je logičtější a lepší než kalendářní den.
A všiml jste si, nebo snad někdo z veřejnosti, že když zakoupíte jakoukoliv známku s okamžitou platností, tak taky neplatí plných např. 10 dní, ale 10 dní mínus rozdíl času kdy jste si to koupil a následující půlnoci? Koupíte ve 12 v poledne, tak známka bude platit 9 dní a 12 hodin. Děsivá nespravedlnost
A proč teda potřebujete známku na 24 hodin, a ne 2 hodiny? Nerozumím této argumentaci.vrms píše: ↑12.2.2026 14:42:14 Jel jsem třeba do Plzně kupovat auto. To je činnost na 1-2 hodiny. Měl jsem schůzku v pátek v 15 hodin. Takže dle vás ekonomický smysl bývalo dávalo koupit si desetidenní známku o 70 Kč dráž, abych "měl po starostech" a dostal upozornění na konec platnosti známky, přestože jsem potřeboval známku na jeden den? Co je to za ptákovinu?
A opět se ptám. Stát vybere méně za známky. Rozvoj systému zhltne spoustu peněz z rozpočtu. Hrstka řidičů ušetří 70 korun. Kde je přidaná hodnota pro společnost, kromě nějaké filosofie, že je to nejspíš spravedlivé? Což stejně nikdy nebude, pokud se nebude platit za ujeté kilometry.
Jeste chvili reste jestli pro par usetrenych korun potrebujete znamku na vikend, cestu na letiste nebo do divadla. A dostanete vykonnove zpoplatneni, pri kterem ta umera k ziskane sluzbe funguje mnohem lepe.
Cosmo děláš si srandu?
Je snad rozdíl, když se nákupem 10 D známky "připravím" (a to fakt hodně v uvozovkách) o 12 h nebo když se nákupem 1 D známky připravím o 12 hodin. V jednom případě je to 5 % a v druhém 50 %.
Ale hlavně jde o to, že když jedu jednu jízdu po dálnici, ovšem to je přes půlnoc, že potřebuji známky dvě, či rovnou logicky 10 D.
V tomto považuji za spravedlivější, když 1 D známka bude platit prostě následných 24 h.
10D, 1M a 1R, tam už jsou hodiny jedno, tam jde o dny. A tam známka platí dalších 10 (9,..) celých dní, resp. 30, 365 dní po zakoupení.
Rozvoj systému právěže nezhltne vůbec nic. Pomůže to především českým řidičům, protože tranzitující řidiči buď stejně koupí známky dvě, nebo jednu 10 D při nějakém výletu/cestě. U těch je jedno, zda 1 D známka platila do půlnoci nebo platí 24 h. Kdežto Čechům to pomůže a za minimální náklady. Mělo se to tak udělat rovnou.
Geo, jak jsem psal, neřeším určitě koruny, řeším princip a ten je ve prospěch 24h známky. Když to jde, proč to neudělat...
Je snad rozdíl, když se nákupem 10 D známky "připravím" (a to fakt hodně v uvozovkách) o 12 h nebo když se nákupem 1 D známky připravím o 12 hodin. V jednom případě je to 5 % a v druhém 50 %.
Ale hlavně jde o to, že když jedu jednu jízdu po dálnici, ovšem to je přes půlnoc, že potřebuji známky dvě, či rovnou logicky 10 D.
V tomto považuji za spravedlivější, když 1 D známka bude platit prostě následných 24 h.
10D, 1M a 1R, tam už jsou hodiny jedno, tam jde o dny. A tam známka platí dalších 10 (9,..) celých dní, resp. 30, 365 dní po zakoupení.
Rozvoj systému právěže nezhltne vůbec nic. Pomůže to především českým řidičům, protože tranzitující řidiči buď stejně koupí známky dvě, nebo jednu 10 D při nějakém výletu/cestě. U těch je jedno, zda 1 D známka platila do půlnoci nebo platí 24 h. Kdežto Čechům to pomůže a za minimální náklady. Mělo se to tak udělat rovnou.
Geo, jak jsem psal, neřeším určitě koruny, řeším princip a ten je ve prospěch 24h známky. Když to jde, proč to neudělat...
Já vůbec netvrdím, že potřebuju 24 hodinovou známku. Já reagoval na větu "Když pominu, že nakupovat 1denní známku je ekonomický nesmysl".
A to z mého pohledu ekonomický nesmysl není, když je levnější a její platnost mi vyhovuje, což jsem demonstroval na konkrétním způsobu využití jednodenní známky. Tímto tuto debatu z mé strany raději končím.
Tak nejjednodušší by bylo nastavit platnost do konce následujícího dne, on by na tom nikdo nezchudnul.
Takže v ČR budeme mít výjimku oproti EU. Je tomu tak ?