[D55] 5506 Napajedla - Babice

Olomouc – Přerov – Hulín – Břeclav
Odpovědět
Josse

Re: [D55] 5506 Napajedla - Babice

Příspěvek od Josse »

Papírování běží rozdělené dle etap. Uvidíme co stavba.
Country
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Country »

Nájezd na moravský Golden Gate je nebezpečný, silničáři musejí most upravit

https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/dalnic ... roj=sph_hp
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jsem z toho vůbec nepochopil, v čem je problém..
Že někdo přejede do protisměru na 2-pruhové silnici je problém silnice a směrového (ne)rozdělení ?
Country
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Country »

V tom článku to píšou:

Tragické následky už ale měla nehoda, která se na stejném místě odehrála počátkem února. Třiadvacetiletá řidička v pravotočivé zatáčce dostala smyk a přejela do protisměru, kde v tu dobu sjížděl z dálnice kamion s návěsem. „Její vozidlo narazilo do kamionu levou boční částí a řidička utrpěla velmi závažná zranění,“ sdělila Kozumplíková. Žena později v nemocnici zemřela.
Krátce po této tragédii se na místo vypravili dopravní policisté, aby situaci prověřili. Zjistili, že zvláště po setmění nebo za snížené viditelnosti při špatném počasí, například za mlhy, mokra a deště, zde může docházet k ohrožení bezpečnosti provozu.
„Na základě výsledku provedené bezpečnostní inspekce požadujeme fyzické oddělení protisměrných jízdních pruhů v maximálním možném rozsahu na silnici I/55 a dále na provizorní komunikaci vedoucí na dálnici D55,“ stojí v dopise adresovaném ŘSD.
Jde o úsek mimo obec a bez veřejného osvětlení. Policie proto žádá doplnění reflexních dopravních značek, takzvaných směrovacích desek, a výstražného světelného zařízení, například v podobě řady přerušovaných žlutých světel.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Řidič měl by začít zejména u sebe. Za prvé smí jet jen takovou rychlostí, na kterou má rozhled.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Country: Díky. Tohle už bylo za prémiem totiž. ;-)

Každopádně pořád mi to nepřijde patřičné k nějakému směrovému dělení komunikace. Takových míst, kde se tohle může stát, budou stovky.
Ta upozornění a vše kolem, to chápu.. provizorní komunikace. :ok:
Ale směrově dělit provizorní komunikaci .. spíš by se dopravní policisté měli zajímat o ty stovky nebezpečných míst všude jinde, kde jsou na trvalých komunikacích. :crazy:
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Směrově dělit lze pouze komunikaci, která na to má dostatečné parametry. Tedy šířku nejen pro jízdní směry, ale i obloucích. Pokud na to nemá komunikace, třeba při stavbě D48 u palačovského uzlu, tak se to tam prostě rozdělit nemůže. Když tam nedáte někoho, kdo ty "kužele" bude neustále stavět :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

K Otrokovicím se teď asi jen tak nedostanu, ale chtěl bych to tam teda vidět... Nemohl by někdo místní podat report, jak to tam vypadá?

Popravdě očekávám naprosto běžnou provizorní komunikaci, která svými parametry vyloženě křičí, že je provizorní a že šlo o silné nepřizpůsobení stavu komunikace. Ale klidně mě vyveďte z omylu a uznám pak tedy ty snahy o nápravu silnice.

Honey: "směrově dělit" mají určitě na mysli klidně kužele nebo zelené ty smrady. Nic jiného bych ani neočekával. :) Ale dát tam blikající oranžovou, to by bylo určitě odpovídající dovybavení takovéto provizorky.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

zesp píše: 16.12.2025 20:18:32 Průjezd po mostě přes Moravu ve směru UH - PR:

https://youtu.be/v18ML4jadbI
tady je video od kolegy Zepse, odpovídá dnešnímu stavu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
kot

Příspěvek od kot »

Pokud někdo jede jako cvok, tak problémy mít může. Dle mně stačí sledovat silnici a přizpůsobit rychlost denní době a počasí. Je tam nejprve 70, pak 60 km/hod. Pokud dodržím svislé značení, nevidím sebemenší problém !!! Pletu se ?
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Za mě ano pletete - za snížené viditelnosti to místo díky směrovým tabulím s běžícím světlem skutečně navede řidiče do protisměru.
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Já teda nevím. Jel jsem tam jednou, cca před měsícem na cestě z Maďarska, ve 22h, v dešti a nic mě do protisměru nevedlo.....
duchymor

Příspěvek od duchymor »

A já už taky jel jednou autem a taky se mi nic nestalo... A taky mám doma klíčenku besip... /s
Prosím vás, co to je zase za prostoduchou diskuzi? Jako, že ten kdo se tam zabil je lempl a vy jste nějací lepšořidiči, co nepotřebují, aby jim policie zařizovala bezpečnější cesty? Nechápu...
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Jo, klíčenka besip a prostoduchá diskuze....
To, že jsem tam jel jednou v noci, tím jsem chtěl říct, že to tam neznám a neměl jsem sebemenší pocit, že by tam bylo něco špatně.......
Kde je ta hranice zařizování bezpečnějších cest? Pořád budeme někoho vodit za ručičku? Jak dlouho to tam je, kolik nehod prokazatelně způsobených "nevhodným" značením se tam stalo? U této konkrétní nehody znáte všechny okolnosti? Jste vyšetřovatelem této nehody? Víte jestli nebyli řidiči pod vlivem OPL atd?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

duchymor píše: 31.3.2026 9:32:10 A já už taky jel jednou autem a taky se mi nic nestalo... A taky mám doma klíčenku besip... /s
Prosím vás, co to je zase za prostoduchou diskuzi? Jako, že ten kdo se tam zabil je lempl a vy jste nějací lepšořidiči, co nepotřebují, aby jim policie zařizovala bezpečnější cesty? Nechápu...
Ne panebože. Ale jedna nehoda neznamená, že je na vině stav zatáčky, silnice, povrchu, a mají se hned vymýšlet řešení. Může to být způsobeno čistě tím jedním řidičem.
Napsaná zkušenost s průjezdem podle tebe znamená, že ze sebe brzda dělá nějakého lepšořidiče? Spíš bych si tipl, že půjde o lehkou hysterii ze strany PČR.
Brzda píše: 31.3.2026 9:43:43 Kde je ta hranice zařizování bezpečnějších cest? Pořád budeme někoho vodit za ručičku? Jak dlouho to tam je, kolik nehod prokazatelně způsobených "nevhodným" značením se tam stalo? U této konkrétní nehody znáte všechny okolnosti? Jste vyšetřovatelem této nehody? Víte jestli nebyli řidiči pod vlivem OPL atd?
Přesně tak. O tomto přesně mluvím. :ok: Protože v praxi to tak často bohužel funguje, trvale nebezpečná místa, která se ale obejdou bez nehody se dlouhodobě neřeší, ale bezproblémová zatáčka se leckde ihned řeší poté, co tam vyjede jedno auto do příkopy. (nemyslím tu D55)
duchymor

Příspěvek od duchymor »

Podívejte (píšu to všem společně), někdo s určitou mírou odbornosti rozhodl, že to tam nebezpečné a vy to tady rozporujete. To byste ale měli přijít s lepšími argumenty než "jel jsem tudy a neměl jsem pocit..." nebo "jinde to je taky nebezpečné". Kolik smrťáků je podle vás akorát, aby se tím mohli začít zabývat? A opravdu si tady dovolíte (Brzda) nadhodit, že ta řidička mohla být přece zfetovaná? Přál bych si méně arogance a více empatie, na silnicích i v diskuzích.
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Podívejte se, to, že jsem se ptal, zda znáte všechny okolnosti nehody, tedy včetně stavu všech účastníků je jednoduchá otázka, na kterou je jednoduchá odpověď - ne/ano. To není žádný výraz neempatie. Jestli vám vadí že jsem zmínil OPL, byl to příklad. Stejně tak jsem mohl napsat alkohol, léky, únava či čumění do mobilu. Na významu otázky to nic nemění.
Ptal jsem se, zda máte statistiku nehod v tomto úseku. Kolik tam denně přijede vozidel.
Jasně jsem definoval, že jsem tam žádný problém neměl ani za zhoršené viditelnosti.
Někdo s určitou mírou odbornosti, jak píšete, teď taky může jednat pod určitým tlakem. Někdo s určitou mírou odbornosti to tam původně schválil v tomto stavu.
Můj příspěvek nebyl automatickou obhajobou stavu na silnicích (stavebního), už jsem zde vícekrát kritizoval problémy. Jestli to tam nějak změní, prosím. Ale taky to může být změna k horšímu.
Je takový problém přiznat, že chyba může být na straně řidiče? Vidíte co se na silnicích dnes a denně děje?
Brzda

Příspěvek od Brzda »

https://zlinsky.denik.cz/nehody/napajed ... virka.html

Článek, ve kterém je popsáno jak k nehodě došlo. 23 letá řidička dostala smyk na sněhu....
Řečí policejních protokolů je to nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze komunikace....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

duchymor píše: 31.3.2026 14:23:42 "někdo s určitou mírou odbornosti"
Tohle je ale někdy ten hlavní problém a kámen úrazu.
Je to totiž policajt od policajta, kraj od kraje, uvažování od uvažování, selský rozum od ... nechci říct čeho.
A kvůli těmto kolikrát diametrálním názorovým rozdílům máme v ČR kočkopsy typu někde mimo obec 50 kvůli zastávce se zálivy a jinde 90 se zastávkou jen nakreslenou čárama na silnici. :crazy: :crazy: S tím zaříkáním se odborníky bych proto byl opravdu opatrný.
Tím nechci říct, že to je tento případ, nicméně zatím to na mě působí právě tak. Buch někdo umřel, to musíme hned všechno řešit řešit řešit, dělit, osvětlovat, atd. :?

Policie by měla řešit místa, kde se něco děje opakovaně a u většinové "řídící" populace. A neřídit se až nehodami, ale spíš četností nebezpečných situací, které dřív nebo později k nehodě vždycky vedou. (jenže to by musela být v terénu a prostě ty komunikace vnímat, sledovat, poté dávat podněty SÚS, a ne to dělat až na základě nehod. Ne to radši budou osazovat MÚR na rovinky mimo obec :roll: )
Např. když na novém kruháči u Olomouce dohromady tak desítky řidičů jeli do protisměru nebo špatně odbočovali, tak to bylo na místě nějak řešit. To za mě zatím není tento případ, to je jeden smyk na sněhu jednoho řidiče, jakkoli je mi vyhaslého života líto a ještě u tak mladé dívky .. :(

Ještě by to chtělo vědět, co zapříčinilo tu druhou nehodu, o které se PČR zmiňovala.
Cipisekmp

Příspěvek od Cipisekmp »

Zdravím.
Já si troufnu říci, že to tam osobně znám neboť tama co 14 dnů jezdím v pátek pro vnučku a v neděli zpět.
Osobně si myslím že to taky není nijak extrémně nebezpečné místo které by mělo dělat problémy. To by museli být zábrany nebo co v každé druhé zatáčce.
Pokud by tam řidič či řidička jela od Fatry rozumnou rychlostí, tak do protisměru nevyletí. Je tam sice slušný provoz a tak asi pár betonových zábran které se naskládají mezi směry tomu neuškodí, ale že bych z toho musel dělat kosmickou vědu si nemyslím.
Cipísekmp.
duchymor

Příspěvek od duchymor »

Brzda ::
Vaše úvaha "smyk byla chyba řidiče, protože jsem tam jednou jel a bylo to ok", je slabého intelektu. Objektivního nemáte nic, na rozdíl od PČR - ve zprávě je např. uvedeno, že "V daném místě je stále částečně viditelné původní dopravní značení vedoucí na uzavřenou část silnice."
A ty vaše sugestivní otázky... můžu vám dát ty stejné: Znáte všechny okolnosti? Jste vyšetřovatelem? Víte jestli byla řidička pod vlivem, nevěnovala se řízení? Je takový problém přiznat, že chyba nemusela být jenom na straně řidiče?
Potřebujete statistiku nehod - bez toho je to automaticky ok? Jestli jednali pod tlakem? Samozřejmě, že jednali pod tlakem, mají odpovědnost. A ano, někdo to v původně schválil, ale na papíře - realita je asi jiná a taky se mohla stát chyba, že?

Aram96 ::
Popsal jste to výstižně, souhlasím s vámi. Tak třeba budeme jednou žít v ideálním světě. Já do té doby budu rád za to, že se někde zlepší značení.
P_V

Příspěvek od P_V »

Na videu z průjezdu vidím spoustu značek, přičemž ta nejdůležitější, Pozor had, je jako první z nich. Pak to přebije pruzení jako Zákaz předjíždění, rychlost o 10 km menší než o kousek předtím, zákaz odbočení do zátarasu mimo nějaká malá písmenka... Pokud je zde problém, chtělo by to značení kognitivně přerovnat a pročistit.
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Naprosto souhlasím s Aramem. Jezdím tam denně a nevidím v tom úseku sebemenší problém, napojení se dá hravě projet 80 za mokra... 50-60 je tak pro kamiony, ty to rychleji asi moc nedají. Pokud tedy někdo dodržuje značení, má auto v pořádku a jede VPRAVO (obrovský nešvar v CZ - jedu stále uprostřed), tak tam snad nejde havarovat a projet do protisměru, ledaže zazmatkuju. To ale přeci není a nemůže být důvodem pro to, aby se všichni vodili za ručičku, to neexistuje nějaká osobní zodpovědnost za sebe a své okolí? Značení odpovídá běžné používanému (aktuálně je to nadstandartní), je daleko víc nebezpečnějších míst, kde se s tím nic nedělá... Samozřejmě je škoda zmařeného života, ale toto spíš ukazuje na systémovou chybu ve výchově řidičů (autoškoly), než na chybu komunikace. Dnes je ŘP skoro nárokovou složkou, a taky to kolikrát podle toho na silnicích vypadá.

Ještě doplním, že dotyčná skončila zcela v protiměru v příkopu za svodidly, stopy tam byly vidět tak 3 týdny, než byla svodidla opravena. Podle mně se prostě nedívala po značkách a na cestu, vzala to po paměti a najednou zatáčka... Proč? To už asi nikdo nezjistí, a měla smůlu, že tam zrovna v protisměru jel kamion, který je sešrotoval.
koní pod kapotou není nikdy dost :)
duchymor

Příspěvek od duchymor »

No jestli je vás takhle víc, můžete třeba udělat petici "Proti zbytečné bezpečnosti", to se bude líbit, možná i pan Turek podpoří /S
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Taky nechápu tu hysterii, jako kdyby ta úprava měla zahrnovat úsekovku s omezením na 40 km/h, zpomalovací prahy apod. :)
Odpovědět

Zpět na „D55“