Opravy silnic po zimě budou stát miliardy

Články z novin a internetu - domácí
Zamčeno
balance
Příspěvky: 2183
Registrován: 24.9.2009 10:51:36

Opravy silnic po zimě budou stát miliardy

Příspěvek od balance »

Zdroj: ČT24

Opravy silnic po zimě budou stát mnoho miliard korun. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zatím odhaduje cenu údržby na 9 miliard, a to pouze na svých vozovkách. V kraji Vysočina a ve středních Čechách jsou některé povrchy v dezolátním stavu. Silničáři je nyní opravují jen provizorně tzv. studenou směsí. Silničáři také nebezpečné úseky silnic označili značkou se sníženou rychlostí. V případě, že řidič auto přesto poškodí, měl by se ihned obrátit na Správu a údržbu silnic.

"Nahlásíte, zdokumentujete, my vám dáme formulář, který vyplníte. Kraj jako vlastník silnice bude uplatňovat náhradu u pojišťovny," vysvětluje úřední postup Jan Míka, ředitel Správy a údržby silnic kraje Vysočina.
Stejný systém je možné uplatnit také v případě, že řidič poškodí auto na dálnici nebo rychlostní silnici. V takovém případě by škodu mělo hradit ŘSD. "Pokud se zjistí, že mají nárok na náhradu škody, bude jim vyplacena," říká mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.
Potíže hlásí i Středočeský kraj. "U železničního přejezdu u Řepova třeba jeden den si prorazilo pneumatiku podle našich informací více jak pět řidičů. Ta situace tam není dobrá, byť správa a údržba komunikací silnici alespoň provizorně spravila," říká Ladislav Mareš, mluvčí Policie ČR Mladá Boleslav.
"Budeme apelovat na ministerstvo dopravy a na vládu, aby přispělo. Pokud bychom měli říct optimální částku tak 200 milionů na odstranění těch největších zimních škod," počítá Robin Povšík, radní pro dopravu Středočeského kraje.

Mráz a následně sůl dělají škodu nejen na hlavních tazích, ale i na městských silnicích. S kličkováním mezi výmoly musí řidiči na Vysočině počítat do doby, než se oteplí.

Čekáme až na jaro
Teprve až teploty vystoupají nad bod mrazu, silničáři budou moci silnice opravit. "Opravujeme pouze ty největší výtluky, jelikož se to opravuje studenou směsí, a ta bohužel není dostatečně kvalitní, čekáme tedy až na jaro," vysvětluje mluvčí Ledvinová.
Zamčeno

Zpět na „2010 Česko“