martini píše:SFDI je stát. Já říkám, že na splátky úroků, provozu a údržby by stačilo to, co vydělá ta která konkrétní nová investice... Jistinu mohu neustálým refinancováním sunout před sebou a možná potom někdy jí i zaplatím, ale to až budu mít základní páteř hotovou...
Příklad, postavím R35 (100 km) a ročně mi vydělá na mýtu a zvýšeném výnosu ze známek cca 1 mld. Kč. To prostě na pokrytí úroků + oprav a údržby stačí a není třeba řešit, že dlužím ještě jistinu.
Podle mě to zdaleka nestačí. Dneska je státní dluh 1,2 bilionu a úvěrová služba dělá 50-80 miliard. To znamená úrok 4-7%. Jestliže mi tedy R35 vydělá miliardu, tak při úroku 5% by musela být jistina jen 20mld. Což je jasné, že za takovou částku to opravdu nepostavím a o údržbě a opravách už nelze mluvit vůbec.
Navíc s každým nárůstem jistiny roste riziko "krizového" scénáře. Ratingová agentura oznámí, že dluh tvoří příliš velkou část rozpočtu a očekává potíže se splácením. Proto se zhorší hodnocení republiky, následkem čehož stoupnou úroky ještě víc. Jen banky se napakují.