D52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko

Brno – Pohořelice – Mikulov – Rakousko
Odpovědět
balance

Re: R52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko

Příspěvek od balance »

Lenny píše:Tak je rozdíl porovnávat 15 let starý povrch s povrchem nedávno položeným.... To ten rozdíl bude patrný již na první pohled....
Tak ne vsude je na B7 novy ... byly mysleny useky po lokalnich opravach
Marty

Příspěvek od Marty »

Lenny píše:Tak je rozdíl porovnávat 15 let starý povrch s povrchem nedávno položeným.... To ten rozdíl bude patrný již na první pohled....
@Lenny: samozřejmě a chápu, že je hloupost do současné I/52 nějak výrazně investovat když během cca 7-8 let (mějte mne za optimistu pls.) bude hned vedle stát eRko.

Taky chápu Vaši přecitlivělost na výrazy typu "jinde je to super a u nás..." Jenže jsem toto musel zmínit v kontrastu s vyjádřením "u nás luxusní jednička, v Rakousku podřadná okreska"... Tohle fakt nebylo OK. Buďme objektivní. Průjezd Poysdorfem je v Rakousku hrozný průser ale jinak to není až tak strašné. Samozřejmě se v Brně těšíme až se do Vídně svezeme po 4pruhu ale i současný stav se již "dá snést"...
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Tak tenhle článek mne fakt zase dostal. Dokončíme, začneme... To jsou prosím vyjádření krajského radního. On to dokončí, začne etc. z krajských peněz? Tož to je pro mne příjemná zpráva 8-)
hh píše:Prý tam fakt nějaký problém, který česká strana neřeší je. Mikulov jasně - ale rozdíl je jak vertikálně, tak výškově:(
K tomu napojení se co vím připravovala mezinárodní smlouva, která přesně specifikuje polohu mostu i jeho financování při výstavbě a financování budoucí údržby, takže ten problém se řeší nebo už se vyřešil, nevím jaké zprávy má hh?
Petr Pokorný píše:
jonáš píše:No mně to hlavně přijde srandovní...
Jo jo, taky mi to přijde srandovní ... kor když z naší strany je už několik (desítek (?)) let luxusní silnice I. třídy a z rakouské strany vede podřadná okreska skrz všechny vesnice.
Ad povrch: Ano, je znát velký rozdíl při jízdě v AT a v ČR, ovšem zase nejedu u nás přes vesnice, ale v pohodě si to mohu metelit po silnici první třídy (to PP: I/52 byla co vím přestavována a dokončena tuším někdy +/- v 1994, divím se, že nereagoval Lenny? Jak to tam bylo řešeno předtím bohužel nepamatuji. Fakt je, že by se určitě vyplatilo udělat tam novou obrusnou vrstvu, ale pořád se koketuje s přestavbou na Rko... Až se udělá multikriteriální analýza + zhodnocení CBA v Bártovo Superstrategii, tak podle mého se ukáže, že se žádná R52 stavět nemá (alespoň ne v letech do 2017 a udělá se tam oprava povrchu). Byl jsem tam před týdnem a subjektivně nejhorší je úsek přes nádrž.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Marty

Příspěvek od Marty »

martini píše:podle mého se ukáže, že se žádná R52 stavět nemá (alespoň ne v letech do 2017 a udělá se tam oprava povrchu)
Chápu, že člověk z Kladna vidí jiné priority. Taky bych raději dřív viděl hotové stavby jako R1, R35, dokončenou D8. Hned potom však bych zařadil dokončené dálniční spojení na Vídeň. Navíc podle mne bude velice rychle nabývat na významu tranzit přes ČR ve směru Vídeň-Katowice - jen co se ve Slezku dokončí plánované dálnice.

OffTopic: Jsem zvědav na intenzity z roku 2010 - můj tip je, že R52 u Mikulova má již dnes vyšší intenzity než třeba R6, R7 za Kladnem... ;)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Právě proto musí vzniknout analýza, která porovná náklady a přínosy staveb. Když to vezmu na jiném příkladě, tak např. dle mého je důležitější udělat alespoň poloviční profil R3 než dobudovávat za 10 mld. Kč R52, která v kvazipolovičním profilu celkem dobře funguje a stačilo by ji opravit.
medvid

Příspěvek od medvid »

Dálniční spojení mezi Vídní a rakousko-českými hranicemi by mělo být přístupné už v roce 2016. Novinářům to řekl dolnorakouský kancléř Erwin Pröll. Ten ve čtvrtek ve Valticích podepsal memorandum o dostavbě rychlostní silnice R52 do Mikulova na české straně a výstavby dálnice A5 na rakouské straně.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ridici-dojedo ... oprava_spi
RACH

Příspěvek od RACH »

geograf

Příspěvek od geograf »

Vadí mi, když se priority staveb (např. R v Čechách x R52) posuzují jen podle čísel intenzit. To přece nemůže být jediné kritérium. Důležitá je také podoba úseku, který je stavbou nahrazen (nehodovost, průchod obcemi), jestli tam jezdí mezinárodní kamiony nebo lidi na chatu, jestli kvůli tomu chybějícímu úseku jezdí vozidla jinudy nebo jezdí stejně tou trasou, jaký bude mít přínos stavba pro hospodářství regionu či přeshraniční vazby... A právě např. hospodářský přínos pro Brno a Jižní Moravu jejich přímým rychlým spojením s Vídní je u R52 velmi významný argument. Nelze stavby prioritnost staveb posuzovat jen podle toho, jestli někde projede za den aut o tisícovku víc nebo míň.
xcav8

Příspěvek od xcav8 »

V Brně je velký potenciál který bohužel není využitý ani na 50%.
Souvisí s tím R52, R43, dostavba městkého okruhu a přesun nádraží.
Dokud se toto nepohne, bude spíš stagnovat než se plnohodnotně rozvíjet.
siesa

Příspěvek od siesa »

:geograf::: tak zrovna jinym regionum CR (nejen v Cechach) by pomohlo kvalitnejsi silnicni spojeni s centrem (Prahou) nebo cizinou mnohem vice, nez jizni Morave dalnicni spojeni s Vidni..
(az jsem prekvapenej, ze tohle rikam, nebot jsem vzdy prosazoval urychlenou dostavbu R52 a R43 pres Bystrc min. do Kurimi...). Nicmene po deviti letech v Brne jsem prozrel dostatecne (viz. druha polovina tohoto prispevku...)

:xcav8::: Mas uplnou pravdu..Bohuzel problem neni v zadnem odpirani ze strany statni kasy nebo prazske centralni vlady.. Zasadni problem je v mentalite samotych Brnanu (staci si srovnat, kolik mistnich obcanskych zdruzeni blokuje vystavbu byt jen te nejpotrebnejsi infrastruktury..) :x
Redispero

Příspěvek od Redispero »

geograf: Právě že čísla intenzit nejsou jediným kritériem – a když přidáte ta ostatní, co zmiňujete, R52 musí z nejbližších priorit vypadnout:
1) trasa vede téměř celou cestu extravilánem, a i průjezd Mikulovem je pohodový
2) vzhledem k problematickému úseku u Nových mlýnu se dají očekávat obstrukce, které stavbu tak jako tak hodně zdrží (2018 – to je hodně naivní termín, asi kvůli oblbnutí Rakušáků, neb u nás už je po volbách) , je lépe stavět připravené
3) zaklínadlo, že dálnice přinese někam rozvoj či investory? do Brna přitáhne maximálně tranzit, který teď jezdí jinudy, a situace se ještě zhorší… investoři chtějí úplně něco jiného, třeba průhledné jednání státních institucí
4) ano, teď to právě nikdo neobjíždí, až se postaví R52 a doprovodná komunikace, tak začne teprve v obcích okolo provoz…
5) hlavní přeshraniční vazby, tj. návštěvy červených domů se srdíčkem, naopak uvadnou, jako tomu bylo v Dubí po dostavbě D8 :-)
PS: Která to dálnice či rychlostka v Čechách neslouží mezinárodnímu transitu, smím li se zeptat?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

R56 třeba, polemizovat by se dalo i o R35 z Olomouce na Mohelnici.
R48 -> D48 se podařilo!
adi88

Příspěvek od adi88 »

Pokud je na cestě Brno-Wien něco špatně pak jsou to obce v Rakousku. Hlavně tedy Poysdrof, teď před Velikonocemi tam byly kolony jako kráva. Takže pokud se má něco stavět, tak ať se staví hlavně v Rakousku. U nás máme mnohem potřebnější úseky, kde taky jezdí mezinárodní tranzit. A to tama jezdím docela často, takže bych se vůbec eRku nebránil. Ale třeba být objektivní...
Veronss

Příspěvek od Veronss »

Rekl bych, ze pro Brno je zdaleka nejdulezitejsi jeho VMO. I kdyz se kolikrat do toho Brna jede strasne (vyjimka z jihu D2,R52), tak to neni nic oproti tomu, kdyz se clovek ocita nekde v Brne na Kolisti, Dornychu nebo Uvoze. Takze za sebe taky rikam.. R52 neni takova priorita a tak potreba. Pro Brnaky a nejen pro ne je to urcite VMO.
xcav8

Příspěvek od xcav8 »

Jo, ale už jsme trochu OT.
Necháme tu diskuzi raději do sekce Brno. :)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Z hranic na začátek čtyřpruhu jsem si to posledně měřil a byl jsem tam za 13 minut... Budeme tedy stavět eRko, abychom tam mohli být za 9 minut? To je trochu irelevantní investice když si vezmeme jak přetížené a svým vedením problematické jsou jiné velmi vytížené silnice I. třídy (I/3, I/35, I/43 či I/55) či jak je na tom kvůli tranzitní dopravě síť v Praze...
viky

Příspěvek od viky »

martini píše:Z hranic na začátek čtyřpruhu jsem si to posledně měřil a byl jsem tam za 13 minut... Budeme tedy stavět eRko, abychom tam mohli být za 9 minut? To je trochu irelevantní investice když si vezmeme jak přetížené a svým vedením problematické jsou jiné velmi vytížené silnice I. třídy (I/3, I/35, I/43 či I/55) či jak je na tom kvůli tranzitní dopravě síť v Praze...
:ok:
monin

Příspěvek od monin »

viky píše:
martini píše:Z hranic na začátek čtyřpruhu jsem si to posledně měřil a byl jsem tam za 13 minut... Budeme tedy stavět eRko, abychom tam mohli být za 9 minut? To je trochu irelevantní investice když si vezmeme jak přetížené a svým vedením problematické jsou jiné velmi vytížené silnice I. třídy (I/3, I/35, I/43 či I/55) či jak je na tom kvůli tranzitní dopravě síť v Praze...
:ok:
To, ale bylo ve 2h ráno ne?? ..či přes Mikulov je už povolených 130km/h a jel jsi policejním passatem??
A i kdyby to bylo těch tvých 13min, jako že je to tam v normálním provozu nereálné - a to vím o čem mluvím. Tak přeci:
S Rakouskem nemáme ani po více jak 20ti letech ani jedno hlavní dálniční spojení!! A to je obrovské negativum pro celou naší zemi - pro celou naší ekonomiku.
Pro cizince nejsme vůbec žádná superstar hlavní turistická destinace a tímto ji už vůbec nezlepšíme. Kdo dnes pojede tam, kde předem neuvidí , že tam vede dálnice. Na jih a na západ od nás skoro už nikdo. A o důsledcích na naší ekonomiku se raději ani nebudu bavit.
Sakra nejdřív bych dostavěl to co už stojí a dává smysl a logiku... na co nám bude 20km R52, 20km R43, 30km D3, 50km R6 atd..atd..?? Na nic. Naprosto k ničemu. A pak bych teprve vymýšlel další srágoroviny..a že jich tu už máme dost a dost.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Ano, pokud by se stavělo "na krásu", tak je lepší mít dlouhé ucelené tahy, ideálně na každý hraniční přechod jeden. Osobně mám taky radost z toho, když se dívám na mapu kde přibude nějaký kus dálnice, ale to je dost zkreslený pohled.

Pokud se má stavět tak, aby stavba měla co nejvyšší přínos pro lidi (zejména kvalita života a ŽP), tak je opravdu lepší to "20km R52, 20km R43, 30km D3, 50km R6 atd..atd..". Prostě prachy na vše nejsou a tak je třeba stanovit nějaké priority - a v tom případě I/52 díky svým nadstandardním parametrům ještě nějakou dobu může/musí spokojeně sloužit. Jak píše martini, jsou zde několikanásobně potřebnější stavby.
monin

Příspěvek od monin »

toož tak nooo...nejde přeci vůbec o krásu..ale ale systematičnost a logiku..a už vůbec né o každý hraniční přechod..Rakousko bohatě stačí 2x D taky 2x max. + ten Cheb a PL a SK taky 2x dálnice..

tak si tu stavme ty 20ti km úseky..které 30let nepovedou od nikud nikam..prachů tu máme všichni dost a dost..a už vůbec nepotřebujem aby nám je sem někdo cizej vozil..ať si je utrácejí v Alpách či na riviéře..a nás ať tady neotrvujou..my si tu bude jezdit hezky sami..a bude to možná i rychlejc než za těch výše uvedných 13min od hranic na R52))
monin

Příspěvek od monin »

povedou... :D
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Těch 25 km Pasohlávky - Poysdorf dočasně ve dvoupruhu bych jako velký problém neviděl.
Standa

Příspěvek od Standa »

monin píše:...S Rakouskem nemáme ani po více jak 20ti letech ani jedno hlavní dálniční spojení!! ...
To ovšem nemá ani Švýcarsko (a asi ani mít nebude). Ovšem souhlasím, že by to chtělo mít jednou R52 kompletní, momentálně ale bude muset stačit alespoň pár úprav (obchvat Mikulova, MÚK s II/420 a II/396). Rozhodně nebudou peníze na nový most přes nádrž.

Jinak se, vzhledem k rostoucímu počtu obstrukcí ze strany nikým nevolených OS zastupujících minimální počet obyvatel, domnívám, že se v budoucnosti nebude stavět podle nějakého systematického plánu, ale spíš, kde to zrovna půjde (včetně rychlostaveb "než nám to NSS zarhne"), takže jakékoli hádky o prioritě toho či onoho úseku jsou v podstatě jen teoretická cvičení.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Přes nádrž je trasa vedena po náspu, žádný abnormálně velký most tam není.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Marty

Příspěvek od Marty »

K potřebnosti R52 - jistě jsou i podle mne u nás důležitější stavby. Ale mějte prosím na paměti, že cca za 5-6 let bude jihomoravská I/52 nejužším místem u relace "Wien - Katowice" , zejména po dokončení A5 v Niederösterreich, D1 u Bohumína a polské A1 ke Katowicím. Kudy asi pojedou poláci do Chorvatska na dovolenou, nebo kudy pojedou litevské kamiony do Itálie ? Pardon, ale dříve srovnávaná R6 po dokončení mít podobný význam nebude.

Navíc i za sebe bych podotkl - pro většinu na jižní a západní Moravě je Vídeňské letiště nejbližší bránou do světa...
Odpovědět

Zpět na „D52“