Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

jonáš

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od jonáš »

Tak teorie z autoškoly je hezká, ale mnohdy se neslučuje s požadavkama praktickýho provozu, to je pak ta "vyšší autoškola" v praxi. Kdybych třeba najížděl do křižovatky až v případě, kdy budu mít naprostou jistotu, že budu moct odjet a že ty auta co zrovna odjížděj protilehlou hranou nezahaltujou, tak některý místa neprojedu nikdy (typicky Želivského x Vinohradská) ..

Co se píš v pravidlech .. jistě, zákaz předjíždění na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí .. na hlavní pozemní komunikaci, na křižovatce s řízeným provozem. Otázka je, zda jde o předjíždění nebo jízdu v jízdních pruzích, přičemž přejetím do levého už v křižovatce jsem nikoho neohrozil, bo tam nikdo nebyl. Když se mi tam někdo chce hned za ní nacpat z pravýho, může to dopadnout různě, protože pokud jeho pruh končí nebo se sbíhají do jednoho, mohl by mít teoreticky přednost, ale když mě naboří z boku tak asi bude na vině on. Defenzivní teorie praví že do pravého, kdyby to někdo chtěl střihnout do levého z protisměru, ale před ním maj všechny vozidla odbočující doprava přednost. Když sjíždim nad spořilovem ze spojky a odbočuju doleva k roztylům, tak se v protisměru odbočuje do obou, podle toho kdo jede na magistrálu a kdo na roztyly, a nikdy by mě nenapadlo se tam cpát dokud ti naproti jedou.

Tady je taky dobrej rébus, na prvnim obrázku .. ale de facto tam platí přednost zprava. http://www.ar-zzs.cz/Nesvary-ridicu-/ .. tenhle obrázek http://www.ridime.cz/imgs/contents/kriz ... pruhem.gif
balance

Příspěvek od balance »

Michel píše:
mapman píše:Pánové, já bych se to pokusil rozseknout, z hlediska pravidel provozu by měl být skutečně na vině řidič auta bílého. Jeho povinností je držet se při pravém okraji vozovky (§11) a měnit pruhy v situaci která je pro něj přehledná. Najetí do levého pruhu v prostoru křižovatky je prostě z hlediska puristického výkladu zákona špatné, ač mnohdy praktické a často realizované.
Přesně takhle mě to učili před cca třemi lety v autoškole - že když na křižovatce ve směru odbočení pokračují dva pruhy (či více), při odbočování ať už doleva či doprava se mám řadit zásadně do pravého, nikdy ne do levého.
IMHO nesmysl. Toto žádný § nestanovuje. §11 (1) ma důležitý dovětek ... "pokud není stanoveno jinak" a tady máme 2 jízdní pruhy, že ...?? Zcela běžně najíždím při odbočování do levého třeba zde http://www.mapy.cz/s/2F9B
A pořád platí, že modrý porušil §12 (5) ... a pokud se takových situací obává, ať nenajíždí do levého šikmo přes pravý :crazy:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

jonáš píše:Tady je taky dobrej rébus, na prvnim obrázku .. ale de facto tam platí přednost zprava. http://www.ar-zzs.cz/Nesvary-ridicu-/ .. tenhle obrázek http://www.ridime.cz/imgs/contents/kriz ... pruhem.gif
Přečtěte si komentář pod situací. Nevím odkud pan autor je, ale takovýhle křižovatek (i takto označených - tj. rovně světla, vpravo jen "trojúhelník") je v Praze hned několik. Například odbočení z Průmyslová do Černokostelecké. To jako opravdu platí ta červená (kterou v tom místě namám šanci vidět) i pro odbočujícího? To asi ne, že? To by tam totiž byla taky. Řekl bych, že se pan autor zřejmě trochu mýlí. Pak je ale relativní, jestli je správné jeho vysvětlení k té první situaci. :?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To že to děláme je věc jiná, nemělo by se to .... Já totiž nemůžu jako neznalý místa vědět, že tu nějaké dva pruhy jsou ... kdybych měl doprava dva pruhy, tak je to jasné,ale tady je jenom jeden, čili se mám držet vpravo.

Nicméně jste mě donutli přemýšlet a vrtat se v tom ještě víc, bílý sice nejel úplně košer, ale i ten modrý nejel podle pravidel z hlediska jízdy v jízdních pruzích... V reálu by tak otázka viny mohla být posouzena tak, že každý nese svůj díl odpovědnosti za tuto situaci, jakože se tak často děje...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

MPMP píše:Přečtěte si komentář pod situací. Nevím odkud pan autor je, ale takovýhle křižovatek (i takto označených - tj. rovně světla, vpravo jen "trojúhelník") je v Praze hned několik. Například odbočení z Průmyslová do Černokostelecké. To jako opravdu platí ta červená (kterou v tom místě namám šanci vidět) i pro odbočujícího? To asi ne, že? To by tam totiž byla taky. Řekl bych, že se pan autor zřejmě trochu mýlí. Pak je ale relativní, jestli je správné jeho vysvětlení k té první situaci. :?
Máš pravdu, pán je trochu mimo, pokud mám na křižovatce takovýto bypass, pak se tm semaforem rozhodně neřídím. Naopak, často bývá v těchto místech jen blikající oranžový chodec když má směr přímo zelenou...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

MPMP píše: Nevím odkud pan autor je, ale takovýhle křižovatek (i takto označených - tj. rovně světla, vpravo jen "trojúhelník") je v Praze hned několik. Například odbočení z Průmyslová do Černokostelecké.
No řek bych že to druhý vysvětlení je trochu mimo, semafor za rohem neplatí, což jak ukážu dále neni moc na závadu, ale to první platí určitě, mam zelenou (tedy trojuhelník nepla) a ten z protisměru jede zleva, čili mi má dát přednost .. otázka je, jestli tuší, že to, co se napojuje o nějakou desítku metrů dál, je jen větev téže křižovatky, když nejni místní znalec a nemá katastrální mapu na volantu.

Ono je to na mnoha místech, třeba na Krčský nahoře na Strži od Zelenýho pruhu mimo světla (pak je to jasný, značka dej přednost fšem vozidlům .. a je jedno, kde je zelená a kde červená, viz případ dvě) a dole od Braníka je to se světlem, takže tam by teoreticky nikdo jedoucí od Vídeňský neměl zas ohrožovat mě, ať si najedu na zelenou kam chci (na obou místech najíždím na příčnou silnici, která má dva pruhy pro směr k JS). Ovšem von ze svýho pohledu neví, co mi svítí na světlech, ani pořádně nevidí jestli tam mám světla nebo jen trojuhelník, čili poučení je, když odbočuju doleva, dávat si bacha na protisměr v každym případě, nemam-li zelenou vyklizovačku. A radši i v případě, kdy svítí nebo kdy odbočuju naopak doprava ;-)

Vlastně nahoře na Strži je to na deadlock, když někdo odbočuje nalevo z Antala Staška a já od Zelenýho pruhu stojim u značky a nejedem ani jeden ;-) .. trochu je to podobný s tou předností vpravo versus jednosměrka, odkud teoreticky nemá co vyjet. Nebo s tim, když dávám přednost asfaltce zprava a vona je to jen polňačka (opět, neumim jezdit s katastrální mapou na volantu). Prostě jeďte jak umíte a nějak se domluvte, chlapi 8-)
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

add http://www.ar-zzs.cz/Nesvary-ridicu-/

No, je tam spousta dalších "blábolů" ... je smutné že relativně prestižní organizace publikuje takový paskvil :( Ono je dole pod článkem napsáno "zdroj: ridime.cz" ... a to už je jinej web ... všechny články tam mají jednoho autora, žádnej kontakt a nemálo reklam.

Dobrá je taky věta "...Ale jednak vám do značky, která k vám je otočená zády, nic není..."
Zřejmě proto mají zcela zásadní značky hlavní silnice, dej přednost a stopka jedinečný tvar, aby byly čitelné i z druhé strany :)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

To bych dost pochyboval, spíš je to proto, aby byly "čelem" nepřehlédnutelný a nezaměnitelný. Do značky "zády" mi vážně nic neni .. často ani neni v mym výhledu, zejména za snížený viditelnosti. Může bejt taky zakrytá.

Jo dneska mi to nějakej poctivej absolvent zrovna střih předpisově, odbočil do pravýho a během deseti metrů stih dát blinkr a cpát se přede mne do levýho. Velmi nebezpečnej manévr, kdyby tam mířil hned od začátku, tak to bude pro ostatní mnohem čitelnější styl jízdy. Kdyby si počkal stovku metrů (k rozdělení směrů je to asi 300) tak v zásadě taky, pruh byl volnej a nic mu nebránilo v rozletu.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

jonáš píše:otázka je, jestli tuší, že to, co se napojuje o nějakou desítku metrů dál, je jen větev téže křižovatky, když nejni místní znalec a nemá katastrální mapu na volantu.
A proč by měl mít nějakou katastrální mapu? Na tom trojúhelníčku těžko bude na něj otočená značka "hlavní silnice", takže i když to nebude považovat za větev jedné křižovatky, ale za křižovatku úplně jinou, tak ta není označena značkou a musí tedy dát přednost zprava. Takže tak jako tak má přednost ten, co odbočuje vpravo.
jonáš píše:
MPMP píše: No řek bych že to druhý vysvětlení je trochu mimo, semafor za rohem neplatí, což jak ukážu dále neni moc na závadu.
Ono to vysvětlení není mimo, ono je zcela vpořádku, ale je to jedna ze situací, kdy teoretická zákonná úprava není v souladu s praxí a vysvětlení, které tu autor předkládá, je postaveno čistě na té teorii.
Skutečně, pokud má nějaká větev křižovatky semafor jen s plnými kruhovými signály, tak ten signál platí pro všechny směry, tzn. i pro to odbočení vpravo za bypassem. A že je bypass součástí té křižovatky už víme z předešlé diskuze. Takže existují dvě řešení této situace: Buďto opravit zákon a vnést do něj nějakým způsobem tyto bypassové křižovatky anebo upravit skutečné stavy na těchto křižovatkách, tzn. postavit k bypassům semafor se zelenou šipkou (a klidně třeba plechovou, jakou maji Němci).

Teď jsem si vzpomněl na další případ, kdy autor nějakého řešení něco zamýšlel, ale pak to provedl tak, že to podle práva platí úplně jinak: Na některých parkovištích (např. před supermarkety) je snaha, aby zde parkovala jen osobní auta a ne náklaďáky. Takže u značky označující toto parkoviště je dodatková tabulka s "osobním autem". Jenže to auto je zobrazeno zepředu, což je všeobecně v dopravním značení používáno jako symbol motorového vozidla - máme tu "parkoviště pro motorová vozidla". Takže kamion tady zaparkovat je legální, aby nebylo, muselo by být osobní auto z profilu...
dd

Příspěvek od dd »

Martin_L píše:
jonáš píše:otázka je, jestli tuší, že to, co se napojuje o nějakou desítku metrů dál, je jen větev téže křižovatky, když nejni místní znalec a nemá katastrální mapu na volantu.
A proč by měl mít nějakou katastrální mapu? Na tom trojúhelníčku těžko bude na něj otočená značka "hlavní silnice", takže i když to nebude považovat za větev jedné křižovatky, ale za křižovatku úplně jinou, tak ta není označena značkou a musí tedy dát přednost zprava. Takže tak jako tak má přednost ten, co odbočuje vpravo.
To by ale pak platilo i pro auta jedoucí rovně a křížící se s bypassem. Ti naopak jednoznačně přednost mají. Raději zůstaňme u toho, že je to jedna křižovatka.

Pokud jde o značení, tak myslím, že spíš než značky přednosti a jejich tvar z opačné strany plete řidiče VDZ, konkrétně kolmá čára na bypassu v místě připojení. To budí dojem, že auta tam jedoucí mají dávat přednost.

PS: Jak by to bylo v případě, že by bypass přešel v připojovací pruh? Např. zde. To už by dle mého platilo naopak. A případně jak rozpoznám, jestli nejde o krátký připojovací pruh?
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

dd píše:Pokud jde o značení, tak myslím, že spíš než značky přednosti a jejich tvar z opačné strany plete řidiče VDZ, konkrétně kolmá čára na bypassu v místě připojení. To budí dojem, že auta tam jedoucí mají dávat přednost.
Ale oni mají dávat přednost ;) Těm, co jedou po hlavní...
dd píše:PS: Jak by to bylo v případě, že by bypass přešel v připojovací pruh? Např. zde. To už by dle mého platilo naopak. A případně jak rozpoznám, jestli nejde o krátký připojovací pruh?
Pokud je tam připojovací pruh, tak se to řídí pravidly pro jízdu v pruzích...
Problém s tím, co je, nebo není připojovací pruh je obecně dost velká komplikace. Je toto připojovací pruh? Podle mě není. Půlka aut tady bliká doleva, půlka doprava...
balance

Příspěvek od balance »

Prekvapko na sjezdu z R10 na 510 ...

Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Proč to aspoň nestočil podél svodidel, když měl poruchu?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
balance

Příspěvek od balance »

Mel tusim nejake mensi poskozeni vzadu i vpredu, takze asi naledi a kontakt se svodidly ... ale i to mu tezko branilo si stoupnout rozumneji ...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Martin_L píše: Ale oni mají dávat přednost ;) Těm, co jedou po hlavní...
A zřejmě i těm, co z protisměru na zelenou odbočili doleva, ne? Kor když ten bypass je trošku delší. Podle mě to řeší opravdu jediný opatření, a sice dát tam trojuhelník "přednost všem" a nedávat tam zbytečný světla, pokud nemaj samostatnou fázi. Navíc se tim zvýší propustnost, protože se tam pak dá jezdit i na červenou.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Asi si taky pořídím kameru do auta, některý exoty fakt stojí za to dokumentovat :roll:

Dneska ráno na jsem najížděl na D11 exitem 42 a všiml jsem si, že zhruba na konci připojovacího pruhu bliká odstavené auto, když jsem přijel blíž, bylo zhruba 50m před koncem připojováku a řidič močil do svodidel! :crazy: :kladivo: :ko:
Odpočívadlo je asi 4 km předtím, případně jestli najel na některém z následujících nájezdů, opravdu si to musel nechat až na dálnici? A to do připojovacího pruhu? No asi když musíš, tak musíš...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No já nevim, ale měl jste někdy v životě už potíže s prostatou, mladý muži? Pravda, několik procent mužský populace má tu kliku, že je to ani v šedesáti nepotká .. ale jestli jo, tak vězte že ten slogan konečně pochopíte v celý jeho kráse :lol:
adamos

Příspěvek od adamos »

Asi bych sjel mimo dálnici, jako jsem to párkrát řešil s malejma dětma, titulek z blesku "Zabit kamionem při stání na dálnici a na mostě při potřebě" je na mou povahu povahu příliš bulvární. Ale nebudu do toho mluvit, tělo mě zatím funguje. Třeba to na toho šoféra přišlo během těch 300 metrů mezi sjezdem a nájezdem. :-(
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Starší pane Jonáši, zaplaťpánbů zatím neměl. To však nic nemění na tom, že zastavit v připojovacím pruhu i kvůli takovejmhle zdravotním patáliím může jen idiot.

Nedávno se po nehodě v Hradci spustila diškuze o tom, jak by epileptici neměli řídit, nemělo by to platit i pro prostatiky? :lol:
wazer.cz
Pište česky, prosím!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Vo stavění v připojováku přece řeč nebyla, jen o tom, jestli když musíš, tak musíš. Někomu se to třeba přihodí i celkem zamlada ;-) a když jeden "nikoho neohrožuje" jízdou 160+, je docela možný že jinej zas "nikoho nevohrožuje" svym čuránim na svodidlo, ani sám sebe :?:
Mmch proč asi myslíte, že se v německu plejtvá prostředkama a sekaj tam neobsluhovaný odpočívky co dva km, zatimco u nás se naopak zbejvající mohykánky zavalily panelama, protože dvacet km přece vydrží každej? Jsou blbý, nebo co? 8-)
Třeba si to uvědomil v momentě, kdy přejel odbočovák, měl teda přes křižovatku couvat? Nebo vyjet v protisměru? Proč asi zastavil v připojováku, že by se v o metr a půl užšim odstavnym necejtil bezpečně? Kurňa, neni ten svět nějak moc složitej? :lol:
Libor

Příspěvek od Libor »

Dnes ráno kolem 7:30 bylo trochu náledí, na mostě (čtyřpruh s dělícím pásem) za zatáčkou stálo auto v levém pruhu předkem ve svodidlech. Jeho osazenstvo, dva pánové v kabátech, telefonovali a našli si "nejbezpečnější" místo ve středním pásu MEZI SVODIDLY. Auto bylo tmavě šedé a nemělo zaplá výstražná světla, takže nebylo moc dobře vidět. Navíc, když jsme se k němu blížili v levém pruhu nás ještě předjížděl chlap s telefonem v ruce a asi psal SMS. Pak až si všiml, že neprojede dál a začal brzdit. Začínám uvažovat o pořízení onboard kamery kvůli archivaci podobných exotů.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No tak v danou chvíli to asi nejbezpečnější (nejbezpečněji dosažitelné) místo bylo, než po náledí přebíhat dva pruhy za zatáčkou, ne?
Uvažuju o tanku, ale tyhle už asi maj za tu cenu kupce dávno přidělený ;-)
http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-5411689 ... -o-miliony
dd

Příspěvek od dd »

Já bych té prodejní ceně věřil, i když si všichni stěžují, jak je nízká. Kdo má na provoz takového auta, tak si nekoupí 3 roky staré, služební od policie (= dostávalo pořádně zabrat), navíc když s ním jezdil každý den někdo jiný (navíc městský policajt). Prodejnost takového auta se blíží nule.
balance

Příspěvek od balance »

Opet mensi epizodka z R10 ...

dd

Příspěvek od dd »

Označeno to bylo skvěle.. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“