Praha všeobecně

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
Kubajsu

Re: MÚK Pelc-Tyrolka

Příspěvek od Kubajsu »

dvs píše:Podle mapy je to 5m mezi zaparkovaným autem a obrubníkem
Takže auto (cca 2,1m) + nějaká rezerva mezi tím zaparkovaným + otevřené dveře pro ty vystupující lidi... A 3m požadované zákonem nezbývají ani omylem...
dvs

Re: Praha všeobecně

Příspěvek od dvs »

Ach jo:
Většina běžných osobních aut nemá 2,1m; "Rezerva mezi tím zaparkovaným" se nechávala cca 5cm mezi zrcátky; otevření dveří stačilo u spolujezdce a ty se otevřely do mezery mezi zaparkovanými auty. Takže když uberete ty tolerance tak Vám tam při troše šikovnosti ty 3 m i zůstaly. Jo a Karosy měly šířku 2,5m, takže tam také projely v pohodě.
Podle maps.google je tam šířka od obrubníku k obrubníku 7,77m!

Jo a pokud chcete ulici, kde se prokazatelně snížil počet parkovacích míst díky cyklopruhu: Hybernská - obousměrka pro cyklisty na úkor zrušeného příčného stání
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Prej 5 cm mezi zrcátky a vylezl spolujezdec? Vy vozíte žížaly? :-)
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

dvs píše:Většina běžných osobních aut nemá 2,1m
Má rozhodně přes 2 m. U parkování bude určitě rozhodující šířka se zrcátky...
Hybernská - obousměrka pro cyklisty na úkor zrušeného příčného stání
Vida, o tom ani nevím... Tam se mi bude hodit :P
Mike

Příspěvek od Mike »

Kubajsu píše:
Mike píše:ještě jsete zapoměl, že vedle toho úzkého parkovacího prostoru je nově nalajnovaný proužek pro cyklisty, který také zeje prázdnotou :twisted:
Nějaký konkrétní místo, kde se kvůli cyklopruhu ubíraly parkovací místa?
nemyslel jsem parkovací místa, ale obecně prostor pro motoristy
a takových míst je dost, snad to nemusím vypisovat ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dvs

Příspěvek od dvs »

Kubajsu píše:
dvs píše:Většina běžných osobních aut nemá 2,1m
Má rozhodně přes 2 m. U parkování bude určitě rozhodující šířka se zrcátky...

Tak by to možná chtělo nějaký odkaz potvrzující Vaše tvrzení. A zrovna u toho parkování se dají ty zrcátka přiklopit :)
jonáš píše:Prej 5 cm mezi zrcátky a vylezl spolujezdec? Vy vozíte žížaly?
Přečtěte si celý příspěvek, jak si zrovna ten spolujezdec otevře dveře. Pro složení nákladu do kufru fakt toho spolujezdce řešit nemusíte.
Standa

Příspěvek od Standa »

dvs píše:...Přečtěte si celý příspěvek, jak si zrovna ten spolujezdec otevře dveře. Pro složení nákladu do kufru fakt toho spolujezdce řešit nemusíte.
Mohu potvrdit. Občas vyzvedávám manželku autem v jedné ulici na Vinohradech, kde se parkuje šikmo k chodníku, a, i když zajedu hodně těsně k parkujícím autům (aby mne mohla objíždět další auta - autobus tady naštěstí nejezdí, může spolujezdec bez problémů nastoupit, nechám-li jeho dveře proti nějaké mezeře. Doufám, že v té ulici neudělá nějaký pakůň cyklopruh ;) !
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

dvs píše: Jo a pokud chcete ulici, kde se prokazatelně snížil počet parkovacích míst díky cyklopruhu: Hybernská - obousměrka pro cyklisty na úkor zrušeného příčného stání
Ono už to proběhlo? Já jen slyšel, že se to chystá. Nebo máte na mysli Na Příkopě?

Naopak cyklopruh by mohl pomoci ve východní části Hybernské, která se má zjednoproudit a tam by se mohlo naopak podélné parkování předělat na příčné, místa je tam dost.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Mike píše:nemyslel jsem parkovací místa, ale obecně prostor pro motoristy
Motoristi maj v Praze (a ostatně ve všech městech po Evropě) prostoru jak nas...o. A když je někde troška prostoru navíc, tak ho zaberou taky (standardní odstavení dodávky na chodníku, parkování i na místech kde to brání příjezdu třeba hasičů a spousta dalších). Doprava v pohybu, budiž (ale to že někteří musí autem pro rohlík za roh 200 m daleko nepochopím). U toho parkování by mě ale zajímalo, kolik lidí by vlastnilo auto, kdyby se opravdu platila plná cena za zábor veřejného prostoru stejně jako v případě třeba novinového stánku...

Jsou to spíš řečnické otázky, auto mám také a parkuju normálně na ulici. Ale zároveň po městě chodím dost pěšky a jezdím na kole. A prostě doslova všechno je udělané jen a pouze pro auta. Množství opatření, která poslední dobou vznikla pro přežití cyklistů je naprosto minimální a jako celek zatím naprosto nepoužitelné. Ale rozhodně jsou některá místa příjemnější (nikoliv příjemná). Všichni vášniví motoristé (v současnosti teda spíš používači auta) by si měli uvědomit, že každý cyklista je potenciální chybějící auto v koloně před nimi. A nárůst tady je opravdu velký - před cca 15 lety jsem na 16 km cestě do školy v červnu potkal zhruba stejně lidí na kole jako nyní v lednu na 4 km cestě do práce...
dvs

Příspěvek od dvs »

Mosquit píše:
dvs píše: Jo a pokud chcete ulici, kde se prokazatelně snížil počet parkovacích míst díky cyklopruhu: Hybernská - obousměrka pro cyklisty na úkor zrušeného příčného stání
Ono už to proběhlo? Já jen slyšel, že se to chystá. Nebo máte na mysli Na Příkopě?

Naopak cyklopruh by mohl pomoci ve východní části Hybernské, která se má zjednoproudit a tam by se mohlo naopak podélné parkování předělat na příčné, místa je tam dost.
Máte asi pravdu v té Hybernské to odložili na letošek (prý kvůli rekonstrukci křižovatky s Dlážděnou).
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Co se týče těch Jugoslávských partizánů, je tam vtipné když si dáte ptačí pohled a kolik tam bylo parkovacího místa a jiné přiblížení, kde je obraz po rekonstrukci. Já když jsem cyklista, tak zásadně jedu po chodníku a v těhle cyklopruzích fakt málo. Já se prostě bojím. Zajímavé bylo, že když jsem byl v Mnichově tento týden, tak tam se jezdí vždy po vyhrazené části chodníku na kole. O vypínání semaforů po desáté večer se nebude zmiňovat....
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

A já zase nejedu po chodníku nikdy - je to nebezpečné pro chodce, protože s rychleji se pohybujícím nikdo nepočítá (potíže jsou již při rychlosti běhu, natož s kolem). Kromě toho, že na chodníku člověk přijde o všechny výhody plynoucí z jízdy po hlavní. A rychlost je v dopravě důležitá.
A navíc - v cyklopruhu (a koneckonců i v normálním dopravním proudu) je člověk vidět a ostatní mohou předvídat co bude dělat (kromě některých volů). Na chodníku je další pohyb téměř kohokoliv dost nevyzpytatelný...
Max

Příspěvek od Max »

Jezdim tudy casto (autem) a pokazdy tam potkam hned nekolik aut, co parkujou na tom cyklopruhu ve "druhy" rade, casto i bez blikacek. Prijde mi, ze to na bezpecny projeti na kole tim padem vubec neni.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Proč? Je to jak všude jinde, kde jsou zúžené průjezdy. Otočím se, kouknu, objedu překážku... Prostě standardní nedostatek ohledů vůči ostatním.
Max

Příspěvek od Max »

Protoze v tehle ulici je to fakt extrem co se poctu ridicu parkujicich v cyklopruhu tyce.
Mike

Příspěvek od Mike »

Kubajsu píše:...
Všichni vášniví motoristé (v současnosti teda spíš používači auta) by si měli uvědomit, že každý cyklista je potenciální chybějící auto v koloně před nimi. A nárůst tady je opravdu velký - před cca 15 lety jsem na 16 km cestě do školy v červnu potkal zhruba stejně lidí na kole jako nyní v lednu na 4 km cestě do práce...
ovšem z hlediska HDP je cyklistika silně okrajová
nebo snad jako cyklista utratíte 3000,- týdně ( za něco, z čeho je 50% daň pro stát ...)?
monin

Příspěvek od monin »

Mike: tak tři litry týdně jako cyklista neutratím to ne, i když jsem tedy za přestavbu starýho favorita dal 7000,-Kč :D
na druhou stranu zase nezpůsobím např. toto:
http://www.novinky.cz/krimi/324982-auto ... asici.html
Omluvám se, když tak, ať to někdo přesune do jak jezdíme.. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Max

Příspěvek od Max »

3000,- za benzin za 1 tyden motorista, co po Praze popojizdi do prace/domu/nakoupit neprojezdi (pokud nejezdi jeepem nebo necim takovym).

Castku 3000,- (beru to jako 2x plnou nadrz u Fabie) projezdim za mesic, kdyz jezdim vic po Praze - kdyz min, tak tankuju jednou po cca 3 a neco tydnech.

To ze cyklista setri kvalitu komunikace, jeji kapacitu (a tim vlastne i cas v kolone, kdyz bude jezdit min aut) bude mit ve vysledku ekonomicky vetsi nez okrajovy vliv.
Mike

Příspěvek od Mike »

nejezdím po praze do práce, ale za prací
minimálně 100km denně
nádrž mám na 87litrů
nafty
obsah je to jeepu velmi podobný
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Mě hlavně vždy pobaví argument, že motoristé (nebo kuřáci) přece platí vysoké odvody do státní kasy. To mi chcete říct, že byste ty peníze v případě, že byste nejezdili, neutratili za něco jiného? Za něco, z čehož by například velká část nešla do vesměs nedemokratických zemí vyvážejících ropu? K tomu každá koruna odevzdaná státu (a nedej bože EU) je koruna nejhůře utracená. Je rozzdíl mezi efektivitou odevzdat příslušnou částku státu na dani vs. utratit ji sám podle svého uvážení za nějaký ekonomický statek produkovaný privátním sektorem.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tedy najezdit po Praze minimálně 100 km denně jen na cestě za prací... to už snad jedině daňově uznatelný výdaj. :mrgreen:
Království a půl princezny za 511.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Bobek: Tak jestli je kolega podnikatel, tak úplně v pohodě. My v práci po Praze najezdíme i 200+ km.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Mike píše:ovšem z hlediska HDP je cyklistika silně okrajová
nebo snad jako cyklista utratíte 3000,- týdně ( za něco, z čeho je 50% daň pro stát ...)?
Ale vy si za tu naftu kupujete vlastně jen veřejný prostor ;-)

Obvyklá sazba, co účtuje magistrát je 10 kč/m2/den. Auto v klidu zabírá cca 10 m2, při jízdě (bezpečná vzdálenost, boční odstupy) tak 30 m2. Takže denně 100 - 200 kč, týdně prakticky to co tvoří to vámi opěvované zdanění s mnohem většími nároky na služby a servis, než nějaký reklamní poutač...
Standa

Příspěvek od Standa »

Faktem je, že na cyklistice ekonomiku nepostavíte, zatímco na automobilismu ano, protože umožňuje výrazně efektivnější fungování dalších odvětví. Ale jestli to stačí jako omluva pro parkování v cyklopruhu, to opravdu netuším ;) ...
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa píše:...na cyklistice ekonomiku nepostavíte...
To je nepopiratelný fakt ;)
Ovšem na druhou stranu zároveň je vidět dost nepříjemné přeplnění Prahy (a vlastně všech měst) auty. Dřív nebo později se to musí nějak vyřešit a obávám se, že další výstavba komunikací pro auta (kromě základního systému okruhu a radiál) to určitě nevyřeší - už jen protože prostě není místo. Takže "babo raď".
Odpovědět

Zpět na „Praha“