Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

bhs

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od bhs »

MPMP píše:
bhs píše:No řekl bych, že to už je o něčem jiném, ... pokud se začne diferencovat je to docela racionální. Že se najdou individua, která by neměla mít řidičák je jasné ...
Nicméně stále si myslím, že jste docela pesimistický. Já znám docela dobře situaci na D11 v rychlém pruhu a řekl bych že statisticky vzato rychlíci co se lepí na kufr jsou tak max 2 z 10.
Tak to se asi neshodneme - já jezdím po D11 denně (pravda jen prvních 8 km) a musím říct, že "rychlíka na nárazníku" mám téměř denně a je to přitom v situaci, kdy není kam jet, protože do kopce od km 0 jedou kamiony v pravém pomalu a osobní auta v levém trochu rychleji, ale málokdy 130 (přece jen rozjezd do kopce nejde každému autu) - takže začnu dojíždět a nechám si nějaký odstup (přiznávám 2s to nejsou, ale mezera to je) a v tom okamžiku mám "na prdeli" někoho, kdo mi dává najevo že zdržuju. Objektivně musím uznat, že tak ve 20-30% případů to je auto s polskou značkou, ale je málo dní, kdy se takový spěchálek nenajde vůbec.
Může být, vy ale popisujete ne příliš typickou situaci a to hned ze tří důvodů 1) výjezd z Prahy (řada řidičů si na různých místech postála, nyní dohání .... ) 2) levý pruh ještě nejede 130 3) nemáte kam uhnout ... Jenže dál se to postupně lepší..... I já něco přiznám. Těch, co se mi lepí na kufr (jezdím 130 - 140) je málo proto, že sleduji provoz za sebou, a pokud vidím rychle se přibližující auto, dobrovolně přejíždím do pravého, a pokud tam zrovna není místo, tak na chvíli taky dost zrychlím a jak je to možné, tak se zařadím doprava a zpomalím na svůj standard - takových případů ale moc mezi Prahou a HK není
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Také něco k D11. Jezdím téměř každý týden z Německa domů a jak bylo psáno o těch rychlících s polskýma SPZ, tak musím dodat že je to v pátek večer a v neděli v noci 99% prasáckých poláků (počítám i ty vozidla s německými SPZ, protože jsou firemní a taky plné pšonků). Já sám nejezdím slušně, přiznám se k tomu (cca 140-150), ale pokud na mě někdo začne blikat, že zdržuju ve 150, tak tam v momentě mám 130 a neuhnu, dokud nemám dostatek místa v pravém pruhu. Jak říkám, pokud přiletí ze zadu uvědomělý řidič, tak si nechá trochu odstup a počká až se zařadím po dokončení předjížděcího manévru. Polák nikdy, nalepený na kufru, světelná houkačka a tlačí se na auto před ním, které jede už tak nad limit. Proto by se mělo PČR doporučit aby si v pátek večer vydělávali v úseku Rozvadov - Náchod a v neděli v noci v opačném směru, hlavně by to měli začít provádět co nejdříve, protože se situace rok od roku zhoršuje.
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Mike

Příspěvek od Mike »

Lenny píše:V tom omezení na D1 při předjíždění kamionu si jedu klidně až 160 km/h a ještě stihnu za jízdy fotit. Přitom se cítím naprosto bezpečně. Omezení jsou dobrá věc, tam se hned pozná, kdo umí a kdo neumí ovládat vozidlo. Nejvíce mě vždycky pobaví řidiči, co 10 minut přemýšlejí, jestli se vejdou vedle auta, které chtějí předjet, při tom neustále cukají volantem a mají smrt v očích, po chvilce to vzdají a zařazují se zpátky za vozidlo, co chtěli předjet.
tomu říkám klika
já se tuhle vlekl za jedním až na konec omezení
sice zjistil, že to nedá, ale vrátit se není proč
přeci když se tam nevejdu já, tak ostatní taky ne :?
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

vaclav píše:.... teda kdyz me na tom zuzeni nekdo predjizdi 130 tak uz to opravdu neni prijemne ani bezpecne. jinak aut me predjelo asi 30 nebo vic, vetsina tak do 110km/h odhadem.
podle počtu aut, co vás předjela, tipuji, že to bylo naprosto bezpečné
dle ostatního musím bohužel konstatovat, že ten bolševik a udavačství je tu tak zakořeněno, až to hezký není
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Máte tu zajímavý problém s lepiči na auto. Nějak jsem tento stav nestačil zaznamenat. Jestli potkám tři takové za cestu, tak mi to přijde hodně. Jestli to nebude spíše tím, že se dotyčný vidí před sebou za 100 m nějaké další vozidlo, které chce předjet a zařazuje se až po jeho předjetí. Na místo, aby se zařadil hned po předjetí, nechal přejet rychlejší vozidla, resp. vjel do mezery mezi vozidly, a pak předjel vozidlo, které viděl na 100 m. ;)
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

no jak se pořád i tady mnohdy opakuje jak jsou češi hrozní řidiči a v rakousku nebo německu je to jiné... já si to teda moc neuvědomuji. vesměs nikde neumí používat na šesti+ pruhu pravý pruh a vždycky za cestu potkám nějakého debila co mě ohrozí tím, že vyjede například z pruhu bez směrovky aniž by se podíval do zrcátka, nebo tvrdohlavě jede v levém, nebo se občas někdo nalepí za kufr atd.
mi ta hantýrka o tom jak jsme horší řidiči než na západ přijde jednak ohraná a jednak nepravidvá. třeba k těm rychlostem, v rakousku se běžně na stovce jede 120 (na autobahnu), v čr vesměs to samé. v německu je to dodržování rychlosti častější. ale ne proto, že jsou vyšší pokuty, ale proto, že omezují mnohem méně (koho by to kua napadlo takové jednoduché vysvětlní).
osobně si myslím, že odstup je velmi důležitý (mnohem více než max rychlost), takže kdo jede na kufr by měl být potrestán. jenže mnohdy k tomu dojde třeba tak, že to někdo pošle z pravého do rychlého rozjetému autu. to se pak nikdo nesmí divit, že mu dobrzdí akorát za kufrem, když nemá jak jinak. nejhorší je pak kombinace nevrlého 'spěchajícího' řidiče a pana učtele. těžko říct kdo je nakonec více napřeshubu.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Standa

Příspěvek od Standa »

evilcleaner: Taky mám pocit, že Češi nejsou až tak špatní řidiči. Jen jsou někdy zbytečně vystresovaní a nechají se snadno vytočit.

Lenny: Ono ve 160 na 80 těch lepičů opravdu moc nebude ;) !

Jinak bych ohledně jízdy v omezeních zase odkázal na moji oblíbenou teorii uměřenosti Randyho Marshe :) . Do těch 110 bych z toho moc vědu nedělal, když někdo jede 130 (= 50 přes), raději ho nechám ujet co nejrychleji (měřením bych se asi nezatěžoval ;) ). Nicméně naprosto souhlasím, že by se PČR měla víc zaměřit na kontrolu odstupů a ty nejkřiklavější případy tvrdě pokutovat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

bhs píše: ... Může být, vy ale popisujete ne příliš typickou situaci a to hned ze tří důvodů 1) výjezd z Prahy (řada řidičů si na různých místech postála, nyní dohání .... ) 2) levý pruh ještě nejede 130 3) nemáte kam uhnout ... Jenže dál se to postupně lepší..... I já něco přiznám. Těch, co se mi lepí na kufr (jezdím 130 - 140) je málo proto, že sleduji provoz za sebou, a pokud vidím rychle se přibližující auto, dobrovolně přejíždím do pravého, a pokud tam zrovna není místo, tak na chvíli taky dost zrychlím a jak je to možné, tak se zařadím doprava a zpomalím na svůj standard - takových případů ale moc mezi Prahou a HK není
K těm připomínkám:
Add 1) Výjezd z Prahy, kdy pospíchám mě přece neopravňuje k nebezpečnému chování, nebo ano? A kromě toho, kdo to udělá tady, udělá to téměř jistě i jinde.
Add 2) A opět - to že levý pruh nejede max. povolenou rychlostí protože ale je plný přece neopravňuje k nebezpečnému chování, nebo ano?
Add 3) Tohle není taj úplně pravda - uhnout je vždycky kam, ale znamenalo by to razantní zpomalení, ke kterému není jiný důvod, než ten "lepič".
Takže suma sumárum - je to situace jako každá jiná, dálnice jako každá jiná a je na ní prostě hodně aut. očekával bych spíš obezřetnost než razantní prosazování svého ega. ;)
bhs

Příspěvek od bhs »

Já v těch bodech nepíšu, že to tak má být, ..... jen jsem se snažil vysvětlit, že případ který popisujete je velmi specifický, provoz jinde na D11 je odlišný a to tím víc, čím dál od Prahy to je. Pokud posuzujete situaci podle toho Vašeho úseku a generalizujete, pak se nedivím, k jakým výsledkům a výrazům docházíte.
Tím neříkám, že mezi řidiči nejsou agresivní ego typy ...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

bhs píše:Já v těch bodech nepíšu, že to tak má být, ..... jen jsem se snažil vysvětlit, že případ který popisujete je velmi specifický, provoz jinde na D11 je odlišný a to tím víc, čím dál od Prahy to je. Pokud posuzujete situaci podle toho Vašeho úseku a generalizujete, pak se nedivím, k jakým výsledkům a výrazům docházíte.
Tím neříkám, že mezi řidiči nejsou agresivní ego typy ...
To souhlas, ale charakter člověka se pozná v krizové situaci. Na prázdné dálnici je to téměř vždycky relativně v pohodě, teprve, kdtž to trochu "zhoustne", ukáže se, kdo je ohleduplný, kdo ne a kdo je "prase". Asi mám tu smůlu, že se pohybuju po Praze a okolí, kde jsou téměř výhradně plné komunikace a tedy permanentní krizové situace.
To ale nic nemění na tom, že se na nich řidiči chovají nebezpečně - dílem proto, že jim to vyhovuje a nezanedbatelným dílem proto, že vědí, že je za to nikdo stíhat nebude. A to je podle mě ta největší chyba.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

dalsi postrech z moji praxe - posledni dobou, hlavne pri cestach rano, kdyz uz me nekdo riskantne predjede (na plne, proti jede auto), tak je to z cim dal vetsi casti ridic-zena. emancipace jedna!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Lenny píše:Máte tu zajímavý problém s lepiči na auto. Nějak jsem tento stav nestačil zaznamenat. Jestli potkám tři takové za cestu, tak mi to přijde hodně. Jestli to nebude spíše tím, že se dotyčný vidí před sebou za 100 m nějaké další vozidlo, které chce předjet a zařazuje se až po jeho předjetí. Na místo, aby se zařadil hned po předjetí, nechal přejet rychlejší vozidla, resp. vjel do mezery mezi vozidly, a pak předjel vozidlo, které viděl na 100 m. ;)
Pokud jedu 130, mam minimální bezpečnostní odstup nejmíň 60 m, takže je logický že se do 100m díry (v koloně která jede 90) zařazovat nebudu, těch 40 m rezervy bych rozdílem rychlosti vyčerpal během tří sekund, což nestačí pořádně ani na zařazení a vyjetí, natož aby někdo ještě stihl akcelerovat a předjet ;-)
Ale pokud je tam díra 300 m a více, jezdim tam moc rád (kromě úseků s kriticky rozbitym povrchem), protože je ten výhled dopředu daleko lepší, než mít auto 50 m před sebou a další v zrcátku 10-20 m za zadkem. Škoda že to moje auto neumí pořádně prdět :lol:
Mike

Příspěvek od Mike »

Standa píše:evilcleaner: Taky mám pocit, že Češi nejsou až tak špatní řidiči. Jen jsou někdy zbytečně vystresovaní a nechají se snadno vytočit.

....
vystresovaní z provozu, páč už dopředu vědí, že to co naženou, tak odstojí v kolonách

vzpomínám, před 2lety / než začla reko D1 /
jak nás asi 10 aut jelo levým, ačkoli pravý drncák byl prázdný
pak se odkudsi přihnalo auto, udělali jsme takovou mexickou vlnu :P , ono zmizelo a všichni jsme zas jeli levým...
bhs

Příspěvek od bhs »

2MPMP: Ano, máte tu smůlu, že jezdíte po Praze :-)
Konec konců já taky, relativně často si projedu jižní spojku, a to i při pátečním výjezdu a nedělním návratu. No a řeknu Vám, že ji znám plnou ale jedoucí, pochopitejně jsem byl i v kolonách . A že bych byl svědkem nějaké "prasárny" - ani náhodou. Dokonce se mi stalo, že jsem pravým pruhem předjel opravdu hodně popojíždějících aut - a když jsem se musel zařadit do levého - pustilo mě bez problému první auto. Asi mám prostě jen štěstí ...
Tento víkend jedu zase na Moravu (jižní spojka, D11, I35), tak si to tentokrát docela slušně zmapuju a dám vědět ....
-xdas-

Příspěvek od -xdas- »

Kroupy na R6, pod mostem zastaven provoz a kolony.
Ondra O.K.

Příspěvek od Ondra O.K. »

Ahoj, zkusim se zeptat v tomto tematu, kdyztak prosim admina o presun do lepsiho pokud je.

Zajimalo by me zda se v tomto miste zastavenim na krajnici http://www.mapy.cz/s/ab5O porusuji dopravni predpisy - je tam znacka zakaz zastaveni, napravo od krajni bile cary je zluta cara.

Nenasel jsem totiz nikde jasne napsane jestli se zakaz zastaveni vztahuje jen na jizdni pas, nebo i na krajnici -> jak to je?
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Ondra O.K. píše:Ahoj, zkusim se zeptat v tomto tematu, kdyztak prosim admina o presun do lepsiho pokud je.

Zajimalo by me zda se v tomto miste zastavenim na krajnici http://www.mapy.cz/s/ab5O porusuji dopravni predpisy - je tam znacka zakaz zastaveni, napravo od krajni bile cary je zluta cara.

Nenasel jsem totiz nikde jasne napsane jestli se zakaz zastaveni vztahuje jen na jizdni pas, nebo i na krajnici -> jak to je?
Krajnice je součástí silnice, takže zákaz zastavení je na celý směr silnice. Tady je to porušení v každém případě a občas to i pokutují. Prostě Letiště a GO parking jsou silné loby.
dvs

Příspěvek od dvs »

K tomu letišti a parkování pro vyzvednutí: Odborně to nazývají
Jízdou „Kiss & Fly“ rozumíme případ, kdy je cestující přivezen nebo naopak vyzvednut na letišti automobilem. Tyto jízdy jsou specifické tím, že jsou vlastně dvojité, což vede k dvojnásobným emisím CO2 v porovnání s parkováním na letišti. Jízdy „Kiss & Fly“ také vytěžují kapacitu silnic v letištních regionech, a to zejména v době dopravních špiček.
Dospíváme k závěru, že pravidla parkování (i krátkodobého) mají velký vliv na počet jízd „Kiss & Fly“.
Doporučujeme provést další studie s cílem získat více údajů o souvislosti mezi jízdami „Kiss & Fly“ a pravidly parkování na letišti a o možnostech zlepšení přestupu cestujících na veřejnou dopravu, která je přepraví na letiště. 15 způsobů na snížení uhlíkové stopy letiště
Překlad: Nenecháme Vás zaparkovat na trávě u dráhy, ale postavíme Vám tam nádraží...
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Bože to je blábol s tou stopou... :mrgreen:
Jinak k letištnímu čekání se výborně hodí parkoviště OC 6.
Království a půl princezny za 511.
Standa

Příspěvek od Standa »

Řešíme tohle místo? (nefungují mi mapy.cz, skáče tam nějaký nesmysl) Pokud ne, použil bych ho k čekání, jinak by se dala využít Šestka - tam určitě s parkováním problém nebude (jak píše Bobek ;) ). Stopu nekomentuji, slíbil jsem si, že budu psát slušně :) .
monin

Příspěvek od monin »

Tak na tom letišti jsou nastaveny až takové zlodějsko-vekslácké podmínky (parkoviště před terminály 1,2), že už pomalu ani nejde jinak, než takto v polích čekat a parkovat. Jinak jak píše Sosa, oni ne že to tam občas pokutují, ale místní Policie se v podstatě zabývá už jen naháněním a vybíráním pokut od takto všemožně stojících řidičů. Prostě česká klasika.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Zatímco třeba na Schwechat člověk přijede a rovnou vyplázne čtyři padesát. :mrgreen:
Království a půl princezny za 511.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

parkovat se da asi na trech benzinkach okolo bez problemu + treba ta sestka (nepouzivam), na to diskutovane misto se chytaji pouze neznalci prostredi. proc tam neni povoleno stat netusim, ale respektuji znacky, moznosti je dost. navic takhle omezene (zakazy zastaveni) je to na kazdem letisti.

re kiss&fly - kdyz nekoho vezu na letiste tak si prece nezajizdim a kdyz jedu vyzvednout tak taky ne, cekam nekde po smeru jizdy. edit - aha, mam vzit auto a na letisti parkovat, uz chapu. to ale neplati pro cizince samozrejme.
Mike

Příspěvek od Mike »

součástí "letenky" by mělo být možnost nechat se dovézt a odvézt
že má letadlo 2hod zpoždění ?
že se ztratil kufr ?
no, ať si to provozovatel parkoviště řeší s tím, kdo to způsobil
jenže jsme v čechách, tedy platí - viz níže
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Standa píše:Řešíme tohle místo?
Pamatuji doby, kdy tam stávali jen pozorovatelé letadel s dětmi :-) Nicméně požadavek jen na parkování na P1/P2 jen na 15 min. bez možnosti "otočení", tam evidentně vyhání čekače (už průvodní příspěvek psal o zastavení, to souhlasí, parkovat tam nikdo nemůže, takže to např. se zmiňovaným Go parking nemá nic společného).

Ad uhlíková stopa: to je samozřejmě pravda, pokud někdo na letiště někoho zaveze a pak pro něho přijede, tak prostě tam-zpátky-tam-zpátky je prostě 2x víc, než kdyby dotyčný sám zaparkoval na letišti (tam-zpátky). Nejlepší řešení je známé: kapacitní kolejová doprava (vlak/metro) napojená na MHD adálkovou železnici, to odbourá velkou část tam-zprátky autem, sníží tak poptávku po parkování a jeho cenu a dvojí cesta se bude rentovat jen pro nejbližší okolí letiště a všichni budou spokojeni :) .
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“