Modernizace D1 všeobecně

Odpovědět
Standa

Re: Modernizace D1 všeobecně

Příspěvek od Standa »

Někde se tu kdysi psalo, že bude možné udělat v celé délce liniové řízení (součástí rekonstrukce jsou kabely nebo alespoň "husí krky" ve středním dělícím pásu) a v případě potřeby dělat z odstavného pruhu jízdní pruh (jako je to n obchvatu Mnichova). Tuší někdo, jak by to potom vypadalo s odbočovacími a připojovacími pruhy?
Dr.Fe1

Re: Opravy D1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Takže snad radši zpět k tématu. Co se týká oprav D1, proč mají být tento rok zahájeny jenom 3 úseky o celkové délce cca (15 km) oproti vloni započatým 4 úsekům, které mají tuším 33 km (nepamatuji si přesně) ? ! Tedy letos je plánovaná k zahájení ani ne polovina délky staveb záhájených vloni. Vypadá to jakože se to po slibném rozjezdu zadrhlo. Jak to vypadá s dalšími úseky v dalších letech, celé se to zadrhlo nebo se to po chudém roce 2014 má zase rozjet nějákou větší porcí kilometrů ?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Standa píše:Někde se tu kdysi psalo, že bude možné udělat v celé délce liniové řízení (součástí rekonstrukce jsou kabely nebo alespoň "husí krky" ve středním dělícím pásu) a v případě potřeby dělat z odstavného pruhu jízdní pruh (jako je to n obchvatu Mnichova). Tuší někdo, jak by to potom vypadalo s odbočovacími a připojovacími pruhy?
Musely by se dodělat, jinak bychom měli buď před každou křižovatkou stahnutí na 2 pruhy anebo připojení křižovatky přes stopku.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Neřešil bych to, tuším, že je 21 úseků tzn. letošní rok by jich bylo ve výstavbě 7, což už je třetina, která bude postavena v letech 2013-2015. Další třetina by při stejném tempu vyšla na 2015-2017 a poslední třetina 2017-2019 což by mělo odpovídat harmonogramu (každý úsek na dvě stavební sezóny; proklady tak, aby se vždy některé úseky zahajovaly a jiné již dokončovaly). Na délce úseku tolik nezáleží, hlavní je jejich počet který by měl být aspoň těch 6-7 rozestavěných v různé etapě výstavby ročně. Důvodem je spíš rozmístit tyto úseky nějak rovnoměrně mezi Prahu a Brno. Technický stav v tom podle mě nebude, protože ten je všude +- stejný. Napadá mě ještě snad jedině snaha omezit délku uzavírek vzhledem k tomu co všechno se má letos realizovat na D1 mimo rámec modernizace...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Už se to tu řešilo několikrát, kvůli financovatelnosti z EU se nesmí budovat zároveň dva sousední úseky a z hlediska přípravy byly připravené krom některých sousedících v zásadě jen tyto tři. Navíc omezit víc jak třetinu D1 na celou stavební sezónu mi už přijde celkem odvaha...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no to by bylo peklo, přes stopku ufff . stačí na R48 v MÚK Rychaltice směr Příbor při nájezdu z II/648/II486 - tam je to vcelku o hubu, jak jsou někteří řidiči rozjetí z R48 z kopce ... na D1 při tom provozu podle mě nemyslitelné ... takže raději 2+2 - koneckonců až bude R35, tak to bude stačit
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

_jan91 píše:třetina, která bude postavena v letech 2013-2015. Další třetina by při stejném tempu vyšla na 2015-2017 a poslední třetina 2017-2019 což by mělo odpovídat harmonogramu
Promiňte, ale tomu od začátku nemohl nikdo z tohoto fóra vážně věřit ... I s přihlédnutím, jak se opravovala rakouská A1 atd. budem rádi, když to bude trvat třeba 12 let, 6 let je nesmysl, navíc v tom našem nestálém prostředí.
Standa

Příspěvek od Standa »

hh: Ovšem rakouská A1 se rozšiřovala na 3+3, takže to asi vyžadovalo větší zásah.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Záleží na tom, o jakém úseku se bavíme. Úsek A1 Linz (A9) - Salzburg (A10) proběhl pouze generální rekonstrukcí (obdoba naší modernizace) a pořád chybí plnohodnotně i úsek Melk - Ybbs.
Nachdem sie die wichtigste West-Ost-Verbindung im Straßenverkehr in Österreich darstellt, werden laufend Teilstücke von der Asfinag auf sechs Fahrspuren ausgebaut. Ziel ist ein sechsstreifiger Ausbau zwischen dem Knoten Steinhäusl und dem Knoten Voralpenkreuz. Derzeit fehlen in Fahrtrichtung Salzburg noch die Abschnitte von Kilometer 85,5 bis 91 bzw. Kilometer 100 bis 108,5 sowie in Fahrtrichtung Wien der Abschnitt von Kilometer 110 bis 86. Zwischen 2011 und 2012 wurde die Strecke zwischen Amstetten-Ost und Ybbs sechsstreifig ausgebaut. Damit verbleibt der Abschnitt Ybbs–Melk mit nur vier Fahrspuren.
Cílový stav je nicméně 165 km šestipruhu. Pokud bychom to realizovali u nás mezi Prahou a Brnem, tak bychom měli šestipruhových 210 km.

EDIT: Jo ještě doplním, že podle automatických sčítačů neklesá intenzita na A1 mezi Vídní a Lincem pod 55 tisíc a špičku má u Lince na 103 tisících.
Standa

Příspěvek od Standa »

Jasně, měl jsem na mysli úsek Linec - Vídeň. Jel jsem tam naposledy v létě 2011 a právě někde kolem Melku se dost intenzivně pracovalo na rozšíření (byla tam těžká technika Švestka, což mě zaujalo) - domníval jsem se, že to je poslední část celé trasy v 2+2 a že už to mezitím dokončili.

Jinak se taky domnívám, že se rekonstrukce D1 do konce roku 2019 nestihne, ale 2025 (jak píše hh) mi přijde už hodně dlouho (i kvůli čerpání peněz z EU).
siesa

Příspěvek od siesa »

Ja proste nechapu, jak se muzete/me smirit s tim, ze se tady 150 km dalnice opravuje takhle dlouho...To je ale opravdu hlemyzdi tempo. Proc se proste nedela vic useku naraz? Proc trva jeden usek tak dlouho? Proc se nedela cely rok (vyjma opravdu spatnych zimnich podminek v radu max. nekolika malo dnu a tydnu)... tzn. proc nekdo neco nedela treba i nyni, kdyz je takove pocasi, jake je. Vzdyt za posledni dva mesice se mohlo udelat spousty prace!
Tady se proste stale resi marginality, ale aby se slo tvrde za cilem, to chybi vsem. Odshora dolu, zleva doprava kazdemu....
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Aaaa, další kandidát na ministra dopravy :)
V zimě se nedělá třeba proto, že je potřeba zajistit bezproblémový průběh zimní údržby, tzn. průjezd vozidly zimní údržby, které mají šířku radlice 5 m (při sklopení 4) a které při odhazování sněhu položí všechny dočasné značky na zem. Požadavky na zimní údržbu viz odkaz.

V momentě, kdy se u nás stanou standardem pevná svodidla namísto plácaček (směrovacích desek) a bude se pracovat se širokými pruhy, které údržbu umožní, se pak můžeme bavit i pracích v zimě. Tyhle věci jsou všechny rozjednány a je možné, že na ně přijde řada ale při současném nastavení to prostě nejde povolit.

O tom, proč se nedá dělat víc úseků naráz tu píšeme furt a že v tom není možné hledat logiku taky. Zrovna od tebe, který to tu čte pravidelně, bych takovéto otázky nečekal...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Asi tak, výžblebty na fóru a realita jsou hodně vzdálená věc. Samozřejmě celkově je to pravda, stejně tak jakože nechápu, proč vypadávají neustále mobily, jsou drahé banky, salám není z masa atd.

Já to nenapsal, protože s tím souhlasím, ale proto, protože vidím "slib" 2019 jako lež, kterou nevím kdo kdy vyřkl a protože už teď mě ty novinové titulky "že to má zpoždění" serou. Říkejme věci jak jsou!

Mimochodem to není o tom, že místo 4 úseků budou ročně jen 2. Spíš je to o tom, že (a tom se nějak nemluví), že třeba most přes Sázavu projektanti navrhli, že pokud to chceme při 2+1 tak 3 roky, pokud 2+1+1 tak asi 5!
Sosa

Příspěvek od Sosa »

No a jak dlouho bude Šmejkalka? Jak se ta bude rekonstruovat?
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

hh píše:Asi tak, výžblebty na fóru a realita jsou hodně vzdálená věc. Samozřejmě celkově je to pravda, stejně tak jakože nechápu, proč vypadávají neustále mobily, jsou drahé banky, salám není z masa atd.

Já to nenapsal, protože s tím souhlasím, ale proto, protože vidím "slib" 2019 jako lež, kterou nevím kdo kdy vyřkl a protože už teď mě ty novinové titulky "že to má zpoždění" serou. Říkejme věci jak jsou!

Mimochodem to není o tom, že místo 4 úseků budou ročně jen 2. Spíš je to o tom, že (a tom se nějak nemluví), že třeba most přes Sázavu projektanti navrhli, že pokud to chceme při 2+1 tak 3 roky, pokud 2+1+1 tak asi 5!
Výžblepty...hm. Tak za 1) na co to fórum jinak je? 2) vlevo na liště je vidět kdo má větší potřebu těchto výžbleptů... Neříkám, že to bude hotové v 2019, třeba o rok dva později, to je pochopitelné při rozsahu prací. Že by se to ale protáhlo na dvojnásobek nevěřím, ten povrch už to nevydrží a ani žádný politik si to podle mě nedovolí zastavit...teď je prostě doba velkých oprav. Samozřejmě, že ty mosty budou oříšek ale kolik jich je? Šmejkalka, Sázava, Vysočina, 2x Želivka? To je max. 5 "BODOVÝCH" závad, které se můžou řešit déle bez ohledu na úsek ve kterém to je... Já nevěřím, že na obou koncích budou čekat 3 roky s výměnou CB, hold se to udělá postupně. (I kdyby se tyto mosty nechaly v D26,5 tak se nic nestane, rychle se vymění asfalt a je to...ty 2+1 při nějaké náhodné uzavírce za 10 letech přežijeme.) Buďme optimisti!

OT: V reakci na diskuzi ohledně stoupacích pruhů si musím rejpnout, že mě někdy připadá, že čím víc má uživatel příspěvků (tj. hlavně lidé s >1000), tím víc tomu rozumí a musí mít za každou cenu pravdu. Každý má právo na vlastní názor a spekulování, kterého je tu více než dost. Když si přečtete 5 let staré příspěvky tak uvidíte, že i někteří zdejší matadoři se mnohokrát celkem brutálně mýlili.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, i matadoři měli své začátky, já taky nejsem příznivcem osočování lidí, kteří nemají dostatek informací, ale na to omílané téma jsme se tu už vyjadřovali nesčetněkrát a od některých pravidelných čtenářu bych některé negativní komentáře už nečekal ...

Co se týče mostů, padlo politické rozhodnutí, že se bude vše dělat po mezikřižovatkových úsecích, toho se přípraváři na ŘSD a projektanti drží. Jedinou výjimkou je právě Šmejkalka, která je samostatným úsekem a bude se řešit zvlášť. Ostatní mosty jsou součástí jednotlivých úseků. Všechny problematické mosty jsi vyjmenoval a všechny se projekčně řeší tak, aby se na nich dalo jezdit 2+2, protože "takové je zadání". To se může s časem a třeba i s novou vládou změnit, ale osobně si myslím, že je lepší jet systematicky a nezavádět výjimky, kterých budeme dobudoucna litovat. Oněch pět výjimek mostu nehraje v celkové délce modernizace velkou roli.

Most Hvězdonice je v úseku, který je sice starý a střídá se v něm beton sa asfaltem, ale je stále dobře udržovaný a nějakou dobu určitě vydrží.

Úsek se Šmejkalkou je samostatná věc, tam se není o čem bavit.

Úsek s prvním mostem přes Sázavu je asi jeden z nejlepších, navíc onen most proběhl v devadesátách letech generální rekonstrukcí, takže potřeba jehho úpravy je malá a není potřeba v tomto úsek nijak spěchat - modernizace totiž není o zvýšení počtu pruhů ale o zvýšení komfortu a ten tu je zajištěný.

Druhý most přes Želivku je oříšek, který bude potřeba řešit, ale u něj je zas výhodou druhé patro, které se dá využít pro stavbu a staveništní dopravu a umožňuje zkrátit dobu výstavby.

No a most Vysočina - to je kapitola sama pro sebe, ten se určitě nijak zásadně předělávat nebude - otázkou je rozšíření vozovky, to půjde možná na úkor říms a střeďáku nebo taky jinak... Ostatní úseky ale půjdou bez větších problémů. Horší je to spíš s tím bouráním nadjezdů a vymýšlením objízdných tras na celovíkendové uzavírky dálnice...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

_jan91 píše:OT: V reakci na diskuzi ohledně stoupacích pruhů si musím rejpnout, že mě někdy připadá, že čím víc má uživatel příspěvků (tj. hlavně lidé s >1000), tím víc tomu rozumí a musí mít za každou cenu pravdu. Každý má právo na vlastní názor a spekulování, kterého je tu více než dost. Když si přečtete 5 let staré příspěvky tak uvidíte, že i někteří zdejší matadoři se mnohokrát celkem brutálně mýlili.
To jste kápnul na zajímavé téma, o kterém jsem mnohokrát přemýšlel! Jakožto člen >1000, spoluzakladatel tohoto webu a člověk, který má info zevnitř jsem se z tohoto důvodu velmi často mírnil nebo radši nereagoval vůbec proto, aby ta diskuze nějak běžela. A chci všem poděkovat za to, že toto fórum je stále ve srovnání s diskuzemi na idnes atd. dost na úrovni a není to žumpa. Ale pokud to někdo dělá, tak ho rád sejmu.
Je to těžké to vyvážit, vy máte tento pocit, my zas někdy trpíme, co to čteme ... Ale to je normální, to samé mají mladí vs. staří, chudí vs. bohatí atd.
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak já nevím, ale ze září 2013 lze nalézt prezentaci s harmonogramem, kde tedy sice není poslední rok 2019, ale 2020.

https://www.google.cz/search?q=harmonog ... IE-Address

Přímý odkaz mi nejde vložit kvůli pomlčce.
Naposledy upravil(a) dvs dne 27.1.2014 12:33:33, celkem upraveno 1 x.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Díky za odkaz, tuhle prezentaci jsem teď nějak nemohl najít. 2019 nebo 20, to už je celkem jedno, je vidět ale, že se to dá zvládnout i s tím, že někde budou potřeba 3 stavební sezóny. No máme se na co těšit :) Největší riziko zdržení bych viděl ve výběrových řízeních...
dvs

Příspěvek od dvs »

Není zač, ale nalézt ji byla fuška. Člověk by čekal, že bude na stránkách řsd.

Tendry na úseky k zahájení letos byly vypsány před vánoci, což potvrzuje, že zatím to celkem běží podle toho harmonogramu v prezentaci.
Ředitelství silnic a dálnic vypsalo tendry na modernizace tří nových úseků: Hvězdonice–Ostředek ve středních Čechách, Měřín – Velké Meziříčí na Vysočině a Ostrovačice–Kývalka na jižní Moravě
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... -miliardy/
Podle mne by to chtělo, aby se letos podařilo dokončit ty úseky z loňska, což zlepší pohled na celý ten projekt a dodá trochu sebevědomí.
siesa

Příspěvek od siesa »

mapman píše:Aaaa, další kandidát na ministra dopravy :)
V zimě se nedělá třeba proto, že je potřeba zajistit bezproblémový průběh zimní údržby, tzn. průjezd vozidly zimní údržby, které mají šířku radlice 5 m (při sklopení 4) a které při odhazování sněhu položí všechny dočasné značky na zem. Požadavky na zimní údržbu viz odkaz.

V momentě, kdy se u nás stanou standardem pevná svodidla namísto plácaček (směrovacích desek) a bude se pracovat se širokými pruhy, které údržbu umožní, se pak můžeme bavit i pracích v zimě. Tyhle věci jsou všechny rozjednány a je možné, že na ně přijde řada ale při současném nastavení to prostě nejde povolit.

O tom, proč se nedá dělat víc úseků naráz tu píšeme furt a že v tom není možné hledat logiku taky. Zrovna od tebe, který to tu čte pravidelně, bych takovéto otázky nečekal...
Mapmane, prave ze to tady ctu casto.. Proto mi nektere veci hlava proste nebere. Roky tady resime, co se ma stavet, rekonstruovat, zmenit....A vysledek je mizivej. Je to proste deziluze z toho, jak to v CR vsechno probiha. Neustale hledani duvodu, proc neco nejde. Neustale natahovani jiz tak neskutecne vzdalenych terminu. To je proste v haji...

Prace na D1 v lednu, kdy je 10 °C si predstavit umim. Nejde ovsem o praci na vozovce samotne. Proc se vsak nedelaji treba mosty pres dalnici? Tam se proste mohlo pokracovat, podle meho nazoru.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Na mostech pracovat jak? Ty přes dálnici mají pilíře a opěry hotové a s pokládkou mostovky se čeká na 2+2, aby se mohly nosníky připravovat na uzavřených polovinách a osadit za minimálních omezení dopravy. Nebo radši v zimě v rizikové době omezím provoz na hlavní trase a dálnici uzavřu? Ono ta má všechno svou časovou posloupnost. Ano, na samotných dálničních mostech by se pracovat dalo, ale dá se na nich pracovat i při 2+1+1 nebo při 2+2 na jedné polovině a to mnohem efektivněji a ve stejném časovém horizontu... Těch prací které se dají dělat v zimě je opravdu málo. S příchodem mobilních svodidel se ty možnosti snad trochu zlepší..
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

siesa: Rozumím vám a taky mě štve, že u nás všechno trvá minimálnmě 3x tak dlouho, než je nutné. A to i v případech kdy nejsou úřední, ekologické či jiné překážky, které by stavbu objektivně brzdily (pokud takové překážky jsou, tak ty násobky ještě rostou). Přičemž uživatel silnic je až na posledním místě, na toho se bere ohled nejméně. V tomhle máme i 25 let po pádu režimu stále co dohánět a vůči západní Evropě pořád neuvěřitelně zaostáváme.
Na tomhle fóru se ovšem najde převaha těch, kteří to omlouvají a vymlouvají se na možné i nemožné. Podle hesla, kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody ..... Zřejmě sem přispívá dost úředníků ŘSD či jiných organizací, kteří mají sami máslo na hlavě
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Já bych si dovolil opravit tu poslední větu - přispívá sem dost úředníků státní správy a zaměstnanců ŘSD (ŘSD není úřad), kteří vědí, jaká situace ve skutečnosti je, tuší kde leží problémy, ale není v jejich silách ani možnostech s tím udělat o moc víc, než dělají, takže se na spoustu problémů musí bohužel jen smutně dívat a sdílet pocity veřejnosti, že vše je naprd a v hospodách s kamarády furt poslouchat věty typu "co to tam doprdele děláte?!". Na tohle stěžování totiž existuje jediná správná reakce - pojďte si to zkusit zevnitř a pak kritizujte ...

Ale samozřejmě, že tu můžou být i tací, kteří mají "máslo na hlavě", především jsou tu ale tací, kteří reálně přispěli ke změně oproti dřívějšku. Viz témata jako "Rekordní rok oprav dálnic" "Nové pojetí dálniční sítě" "Informační letáky a publikace ŘSD" "Nový systém povolování uzavírek na dálnicích" "Zákaz reklam u dálnic a silnic I. třídy do 5ti let" a další - to jsou všechno věci, které by horko těžko spatřily světlo světa, kdyby za nimi nestáli popř. je netlačili kupředu někteří matadoři z tohoto fóra. Jen to chce ty reálné výsledky a posuny vpřed vnímat a nenechat se sežrat jen těmi negativy - jakože těch je tu stále dost a trápí mnohé z nás ...

A jen poznámka na okraj, v mnoha zemích na západ od nás trvají schvalovací postupy i výstavba problémových úseků silnic a dálnic ještě déle než u nás. Existují mnohé zářné příklady, jako A4 v Holandsku, A30, A99, A1 či A143 v Německu, propojení Rakouska a Švýcarska u Bregenzu a takhle můžeme pokračovat dál na mnoha jiných místech, která v dopravě opravdu bolí. Jen je nemáme neustále na talíři v denním tisku jako D8 a R1 511... Co třeba reklamace německých dálnic A6 a A17 u českých hranic, už jste o nich slyšeli?

Nic - konec OT - a vraťme se zpět k Modernizaci D1...
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

K té modernizaci v zimě: Chtěl bych vidět reakce na to, že by se rozhodlo modernizovat i v zimě a pak přišla zima jako před 2? lety, kdy i v Praze byl sníh souvisle od začátku prosince do února asi. To by pak byly nadávky na nekompetentnost úředníků, že to mohli povolit a najednou je dálnice zablokovaná kvůli nemožnosti efektivně provádět zimní údržbu. Prostě smiřme se s tím, že počasí je loterie a nedá se efektivně dlouhodobě předvídat. To, že je letos teplo, je náhoda. Nehledě na to, že stavební firmy potřebují ideálně znát dopředu, kdy budou mít práci, aby mohli zaměstnanci v zimě čerpat dovolené, provádět si údržbu strojů apod...

Mapman: Nebo radši nemluvme o A4... máme ještě štěstí, že se zatím daří držet se do značné míry originálního plánu z roku 1963.
Odpovědět

Zpět na „D1 Modernizace“