2) S19 je můj region, tak můžu říct naprosto přesně, o co tady jde:)
Jednak je to od začátku alespoň na papíře jedna z velkých priorit vlády Práva a spravedlnosti, protože předchozí vlády prý měly zanedbávat východní Polsko (což je ale pochopitelně nesmysl, protože se mimo jiné posunula do realizace celá S8 do Białystoku a S17 do Lublina a navíc i jinde jsou dopravně vyloučené regiony a v té době ještě nebyly dodělané tak zásadní silnice jako A2 do Varšavy, A4 nebo S8 Vratislav-Lodž).
Druhak jde o to, že Podkarpatí je poměrně hustě osídlený region, jehož jižní část s cca půl milionem obyvatel (jenom můj okres Krosno má spolu s městem přes 150 tisíc obyvatel, a to byla jeho část po válce vysídlená podobně jako naše Sudety) je horami odříznutá od centra vojvodství Řešova a dalších tras dál do Polska. Řešov stahuje kvůli své velikosti (skoro 200 tisíc a stabilně roste - ještě v roce 2005 měl jenom 160 tisíc) a protože je to na polské poměry velmi moderní město s dobrou životní úrovní, dost lidí za prací. Proto je DK19, která se klikatí skrz hory (doporučuju si projet na street view trasu z Řešova do Krosna), hlavně v úsecích blíž Řešovu přetížená. Podle posledního sčítání dopravy v roce 2015 byl na sever od obce Domaradz provoz na úrovni 11 tisíc a přímo u Řešova přes 18 tisíc. Nepomáhá tomu ani tranzitní doprava, která ale v celkovém součtu není z hlediska množství až tak zásadní (na trase Řešov-Krosno max. kolem 1000 NA za den). U ní jde spíš v těch horských úsecích o bezpečnost a komfort jízdy. Úseky u hranic už tak potřebné nejsou (tam jde spíš o obchvat obce Miejsce Piastowe a Dukly), přímo u hranic byl provoz jen na úrovni 3,5 tisíce (z toho ale skoro 2 tisíce NA). S19 je proto klíčová hlavně pro regionální dopravu a ten zbytek tranzitní trasy k hranicím je spíš takový bonus. Slovensko už to podle mě nijak drasticky nezatíží, tam to není narozdíl od Polska nijak hustě osídlené (plus Svidník má obchvat a brzy ho bude mít i Prešov), takže místní doprava není zdaleka tak silná a NA jsou ještě na vcelku snesitelné úrovni. Tím spíš, že velká část z nich byla mimo jiné z Ruska a jejich počet pocitově v posledních letech dost klesl. Kromě Poláků převládají Srbové, Rumuni, Bulhaři, Maďaři, Litevci a v menší míře Bělorusové. Sem tam se objeví i něco z dalších balkánských států nebo Turecka, ale toho není až tak moc.