Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Standa

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:To by bylo jen dobře, hned by se jezdilo bezpečněji :lol:
Tak v tomhle jsem poněkud skeptik, stačí se podívat na zkušenosti s motorkáři... :( . Z hlediska bezpečnosti by ta 200 kg vozítka musela mít jen tak max. 15 kW a ve světě, kde tohle bude povolený limit, by se mi fakt nelíbilo... :evil:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Tak motorkáři jsou výběrová skupina, která by se jinak zabila v Audi nebo Superbu stejně. Myslim tim to, že jak roste pasivní i aktivní bezpečnost aut, vzápětí roste i agresivita a riskování určitýho typu šoférů .. maj přece dvě tuny, super gumy, šest érbegů, ABS ASR ESP a další třípísmenový zkratky, a s tim i pocit, že to do tý zatáčky můžou napálit fyzika-nefyzika a často i vidim-nevidim. Ono je to vidět i na cyklistice, od tý doby co se jezdí s blembákem si některý myslej, že jsou nesmrtelný. 8-)
Standa

Příspěvek od Standa »

Lidská pýcha je často nebetyčná, to se asi shodneme, nicméně si stejně myslím, že ty bezpečnostní prvky (v autě i na kole) víc lidí zachrání, než mají "na svědomí" díky těm přehnaně sebevědomým. Já osobně jsem nejriskantněji jezdil se starou 120, která se mi dostala do rukou v době, kdy jsem byl nejsebevědomější. Ovšem chápu, že nabušené tatínkovo auto v rukou začínajícího, leč hodně agresivního řidiče, představuje v dnešní analogii větší problém.
dd

Příspěvek od dd »

A kdo nejezdil nejriskantněji ze začátku. Většinou mezi tím, kdy si to ošahal a poprvé naboural :) To s technikou moc nesouvisí. Ale tehdy jsme měli slabší auta, tak to většinou byly jen plechy.
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

rob3rt píše:Dneska na tom tahu z Mělníka D8 se předvedl řidič dodávky - předjížděl v zákazu, před zatáčkou a na sněhu... :shock: http://www.youtube.com/watch?v=ni06p4SfgJg
To je čisté spoléhání se, že proti nic nepojede :x
Jinak kamioňáci musí nebezpečného přejiždění vidět neúrekom, např. tady http://www.youtube.com/watch?v=PWSOPICXw9s
vaclav

Příspěvek od vaclav »

"Kdyby to radsi (aspon v noci) vypnuli a nechali ridice prizpusobit rychlost stavu a povaze vozovky.. Lidi v drtive vetsine nejsou tak blbi, jak se nam media a nekteri dopravni experti snazi mermomoci namluvit."

porad tomuhle uvazovani nerozumim...
dd

Příspěvek od dd »

Tak to mi vás je líto. Je to pořád dokola ta samá neřešitelná diskuze :D

Navíc pokud vím, tak ta věta byla u Pražského okruhu, kde svítí různé rychlosti (takřka náhodně) od 60 do 130. Je to stejná dálnice jako D1 nebo D5 nebo jiné. A když řidiči (v drtivé většině) přizpůsobí rychlost podmínkám tam, kde omezení nejsou, tak proč je omezovat na tomto úseku na 60 nebo 80?
vaclav

Příspěvek od vaclav »

ano, shodneme se maximalne tak na tom, ze se neshodnem.

vcera bylo hezke poslouchat v radiu, kolik tech "rozumbradu" s vlastnim rozumem zablokovalo asi padesat silnic po cele republice. skody na jejich voze jsou mi ukradene, ale zablokovani dalsich stovek aut je hloupe.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

snahou je proste nulova ztrata zivota a skody na majetku.
porovnejte napr s projekci - zatizeni se nasobi 1,5x a vlastnosti materialu ponizi 0,7x.
a stejny je i pristup spravce k doprave na verejne komunikaci.
dd

Příspěvek od dd »

Toho nelze dosáhnout ;)

Berte to z té lepší stránky. Dříve byly ty silnice zablokované i při menším provozu, vztaženo na počet řidičů se statistiky zlepšují. Hustota provozu sice stoupá, ale počet mrtvých dlouhodobě klesá dokonce v absolutních číslech (odvážil bych se tvrdit bez ohledu na bodové a jiné zákony nebo výše pokut). Zas tak špatní ti čeští řidiči opravdu nejsou.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Já se taky nemůžu zbavit dojmu, že to není až tak hrozné, jak se nám snaží média tvrdit.
Excesy se budou vyskytovat vždy.
R48 -> D48 se podařilo!
vaclav

Příspěvek od vaclav »

http://www.youtube.com/watch?v=KcaKocRXCB4

This was the question Kevin’s idea answered and it was so good that Volkswagen, together with The Swedish National Society for Road Safety, actually made this innovative idea a reality in Stockholm, Sweden.

http://www.youtube.com/watch?v=iynzHWwJXaA
Mike

Příspěvek od Mike »

každý kdo vlastní vozidlo je potencionální vrah nebo alespoň pirát
když je to náhodou ještě něco většího, dražšího atak, tak ještě navíc určitě zneužívá právníky, antiradar a osobu blízkou
to je stručný popis řidiče dle medií v CZ
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A máte pocit, že je to v obzvlášť hlubokym rozporu s realitou? Asi jo, jinak byste to přece nepsal. Tak jak je to doopravdy? 8-)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Jak je to doopravdy nevím, ale nejvíce bourají (dle dnešního Radiožurnálu) řidiči mezi 18-35 lety v autech s výkonem větším než 100 koní. To o něčem vypovídá, ne?
vaclav

Příspěvek od vaclav »

ze by meli mit dvojnasobne vyssi povinne ruceni?
pamatuju, jak mi nekdo rikal, ze kdyz si mlady 18ti lety muz koupi silny motocykl v UK, tak da za pojistku cca tu samou cenu jako za tu motorku
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:Jak je to doopravdy nevím, ale nejvíce bourají (dle dnešního Radiožurnálu) řidiči mezi 18-35 lety v autech s výkonem větším než 100 koní. To o něčem vypovídá, ne?
Jasně. O nedostatečné výuce v autoškole a tímpádem technickému nezvládnutí auta v kritické situaci, kdy se člověk s kritickou situací neseznámí ani na simulátoru a tak ho ani nenapadne, že by v normálním provozu mohla nastat...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

to neni o skole, to je proste nerozvaznost mladi. jeden muj kolega moravak vzdycky rikal - jo, to je jeste mladej kluk, to je styl brzda/plyn. mel tim na mysli jakoukoliv cinnost mladeho muze.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Toho tam určitě trochu bude, ale mladý člověk má zase na druhou stranu kratší reakční dobu... Co vidím, alespoň na sobě, tak si člověk těsně po řidičáku neuvědomuje co všechno by se mohlo stát, jelikož se s tím ještě nikdy za volantem nesetkal. A větou v příručce se poučí málokdo. Například piloti jsou na zvládnutí krizových situací cíleně připravováni při výcviku, ale v autoškole se nic takového neučí. Přitom současná počítačová technika s kvalitní simulací by tuto práci mohla velmi dobře zastat za zlomek ceny normálních jízd. Proč by část výuky nemohla probíhat právě na počítači a část zkoušky také?
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Kubajsu píše:...Přitom současná počítačová technika s kvalitní simulací by tuto práci mohla velmi dobře zastat za zlomek ceny normálních jízd. Proč by část výuky nemohla probíhat právě na počítači a část zkoušky také?
No já nevim ... když si vybavím test "autoškola národa" a tu výpočetní techniku a simulaci, tak je mi jasné, že by se budoucí řidič nic nenaučil (vyjma studování myšlenkového pochodu toho kdo tu animaci dělal) a že by to levnější než cena normální jízdy bylo jen stěží.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Ta autoškola národa byl neskutečná blbost a ty simulace měly do reálného života hodně daleko.
Prostě realitu nic nenahradí.
Ja si třeba myslím, že by se mělo v rámci autoškoly aspoň v jedné jizdě, dělat krizové brždění a vyhýbaní překážce, protože už na tomto si hodně lidí uvědomí tu fyziku, která to auto "řídí".
R48 -> D48 se podařilo!
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Petr Pokorný píše:No já nevim ... když si vybavím test "autoškola národa" a tu výpočetní techniku a simulaci, tak je mi jasné, že by se budoucí řidič nic nenaučil (vyjma studování myšlenkového pochodu toho kdo tu animaci dělal) a že by to levnější než cena normální jízdy bylo jen stěží.
Nemyslím simulaci/animaci. Měl jsem na mysli simulátor řízení auta. Existují (a není to žádná vzácnost) závodní simulátory s velmi reálně fungující fyzikou řízení. Stačilo by do toho místo závodního okruhu namodelovat křižovatku/okresku/dálnici atd. a počítač by neřídil soupeře, ale okolojedoucí řidiče s nějakým chybovým algorytmem. Dál stačí nový počítač a volant a může to v klidu fungovat.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Sice ano, fyziku umí nasimulovat dobře, ale to není vše. Nestačí mít obraz na monitoru, vždyť vnímání při řízení se děje všemi smysly. Tím víc se to týká těch krizovek, kdy se děje něco na hraně - člověk při vyhýbání cítí jestli jede ještě po asfaltu nebo už po krajnici, při brždění jak se mu chová auto, při smyku víc než očima pozná působením sil kam a jak se auto točí, okolí vnímá periferním viděním,.. a to se jen tak snadno simulovat nedá :)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Kubajsu píše:Toho tam určitě trochu bude, ale mladý člověk má zase na druhou stranu kratší reakční dobu...
No, provést chybnej manévr v kratší reakční době může taky bejt dvojchyba, i když člověk neni Becker. Ostatně spousta karambolů je z toho, že někdo vzal za volant moc rychle 8-)
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

jannnn píše:Sice ano, fyziku umí nasimulovat dobře, ale to není vše. Nestačí mít obraz na monitoru, vždyť vnímání při řízení se děje všemi smysly. Tím víc se to týká těch krizovek, kdy se děje něco na hraně - člověk při vyhýbání cítí jestli jede ještě po asfaltu nebo už po krajnici, při brždění jak se mu chová auto, při smyku víc než očima pozná působením sil kam a jak se auto točí, okolí vnímá periferním viděním,.. a to se jen tak snadno simulovat nedá :)
To je jasný, praxe je nanahraditelná. Ale myslím, že velká část problému bude v tom, že čerstvý řidič ci vůbec neuvědomí co se může přihodit a jak na to reagovat... Tohle by mohlo částečně pomoct a přitom by to ani moc nestálo.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“