elektronické dálniční známky

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Re: Dálniční známky

Příspěvek od mbmat »

Podle mě to psal zarytý odpůrce známek. Neuvedl ani jednu výhodu. Když mu tak vadí lepení známek v zimě tak ať si jí koupí 1. prosince, to ještě nebývá taková zima.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Anebo, a to je ještě jednodušší, ji lepit ve vyhřátém autě. :)
Království a půl princezny za 511.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Problém je spíše s odlepení staré, než s lepením nové, ne?
Ale jinak, já jsem s tím v těch mrazech neměl problém, neb jsem to dělal jak píše Bobek ve vyhřátém autě.
R48 -> D48 se podařilo!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Zásadní trik je při lepení ji nepřiplácnout .. drží sama až dost a pak jde dolů i za chladu ;-)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

slovensko: Pre diaľničnú nálepku sa už nemusíte zastavovať na čerpacích staniciach ako doteraz. Súťaž na ich distribútora nie je stále ukončená. Od dnes si ju môžete kúpiť aj cez internet a to na stránke www. dialnicnenalepky.sk. Doručia vám ju do 7 dní, potom si ju stačí nalepiť na čelné sklo auta. Ide o prvú fázu elektronizácie predaja diaľničných kupónov. V tej druhej, ktorú Národná diaľničná spoločnosť plánuje spustiť od budúceho roka, by mala postačiť už len SMS. Škrabaniu nálepiek zo skla by mal opreto definitívne odzvoniť.

takze i u bratru bude brzo to, co v madarsku. tedy system hodny 3. tisicileti.
jenom my budeme porad skrabat a lepit a skrabat a lepit.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

vaclav píše:takze i u bratru bude brzo to, co v madarsku. tedy system hodny 3. tisicileti.
jenom my budeme porad skrabat a lepit a skrabat a lepit.
Na druhou stranu, když si koupím známku a tu nalepím, tak vím, že mám zaplaceno. Když pošlu SMS, tak si nikdy nemohu být jistý, že všech x návazných systémů funguje a nebudu mít třeba někde nějaký problém. Já sice zaplatil, ale důkaz o tom nemám. :( A vzhledem k tomu, že v našem právním řádu nic, co neumím dokázat, neexistuje, bych se toho docela bál.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

tak ta sms je podle mne na takovy ty 3-10ti denni znamky, celorocni zaplatim fakturou.
mchm spousta mest ma zavedene parkovani via sms a funguje to.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Asi se fakt do tohohle světa nehodím. :?
Nicméně tvrdím, že zaplatit za parkování v délce max. několika hodin (a pod relativně malou sankcí) je něco jiného, než platit stejným způsobem službu na celý rok dopředu. U toho parkování nejspíš dostanu zpět SMS, že jsem zaplatil (já nevím, pomocí SMS neparkuju, odhaduju analogicky podle SMS jízdenky) a nechat si ji v mobilu pár hodin jako důkaz, kdybych našel za sklem lísteček skutečně není problém. Kdo si ale necháváte v mobilu došlé SMS celý rok? (a kolik z Vás má celý rok stejný mobil? 8-) ). A když tu roční zaplatíte fakturou, tak budete celý rok vozit s sebou výpis z účtu, že jste to skutečně zaplatil? (Asi jsem trochu paranoidní, ale v ČR, když nejste schpen jednoznačně dokázat, že máte pravdu, tak ji podle našeho práva prostě nemáte).
vaclav

Příspěvek od vaclav »

neni to tak slozite, hlidaci toho sms parkovneho maji jakysi maly online terminal a jenom do toho tukaji spz. pokud vam prijde potvrzeni sms pak si zadnou svoji odchozi ani tu prichozi sms v podstate nemusite schovavat. navic ta sms se urcite v nejakym cloud-ulozisti na islandu najde i po roce.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

vaclav píše:neni to tak slozite, hlidaci toho sms parkovneho maji jakysi maly online terminal a jenom do toho tukaji spz. pokud vam prijde potvrzeni sms pak si zadnou svoji odchozi ani tu prichozi sms v podstate nemusite schovavat. navic ta sms se urcite v nejakym cloud-ulozisti na islandu najde i po roce.
No jasně, když všechno funguje jak má, tak určitě. Ale když se cokoli pokazí, tak Vy budete ten, který bude muset dokjazovat, že zaplatil. A jak to uděláte?
(Pouze jsem použil analogii s důchodovým zabezpečením - když se cokoliv pokazí a zaměstnavatel nedá správnou informaci, tak je na Vás, abyste dokázal, že jste byl zaměstnán, kde, jak dlouho a kolik jste bral. A pokud to nedokážete - sbohem důchode)
dd

Příspěvek od dd »

Přes sms je to riskantní. Např. v Pražské MHD mi jednou přišla jízdenka asi po 8 hodinách. Běžně chodí do 2 minut, občas 10-15. A co potom? Mám čekat, jestli dorazí nebo si radši koupit lístek v trafice. U lístku za 30 korun to naštve, ale o nic nejde, nestojí to ani za tu reklamaci. Ale známku za pár stovek nebo i tisíc, to už je risk.

Ale minimálně online registrace s bezhotovostní platbou by byla bezpečně proveditelná i s dokladem o zaplacení.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

dd píše:Přes sms je to riskantní. Např. v Pražské MHD mi jednou přišla jízdenka asi po 8 hodinách. Běžně chodí do 2 minut, občas 10-15.
Zde však pravidla hovoří tak, že do MHD nesmíte bez potvrzení SMS vstoupit, jinak jste tam ve stejné situaci jako bez lístku. Předpokládám, že u té dálniční známky by to bylo stejné, tedy cena by se Vám odečetla až po potvrzovací SMS a neodečetla by se Vám už při odeslání SMS, která může být neúspěšná...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
dd

Příspěvek od dd »

Ano, taková jsou pravidla. Ale co uděláte, když budete na hranicích u Břeclavi 10 minut čekat, jestli potvrzovací sms dorazí nebo ne. Počkáte dalších 10 minut? Nebo 8 hodin? Když jde o lístek za 30 korun, tak nad tím mávnete rukou a koupíte si nový. Ale u kupónu za 350 nebo 1500 asi rukou nemávnete.

Ale jinak se mi to líbí, jen by to chtělo lépe odladit a za zpoždění postihovat operátora nebo provozovatele a ne řidiče.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

alo to nemusi byt jenom sms, v madarsku se ta e-znamka kupuje na benzinkach.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

vaclav píše:alo to nemusi byt jenom sms, v madarsku se ta e-znamka kupuje na benzinkach.
Na benzince si můžu koupit i tu nalepovací, ne? Pravda u e-známky nic nemusím lepit, zato dám mnohem víc vydělat spřátelené firmě na provozování celého systému. Jde o to, co je cílem. 8-)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

no me ten system prijde, ze musi byt levnejsi. abych to zduraznil, tak jsem tady navrhoval, ze za tech 250mil co stoji rocne tisk a distribuce stavajici znamky, budu delat e-znamky se svoji nove zalozenou 10ti clenou firmou za 150mil rocne.... treba. a jako bonus usetrime zivotni prostredi + to skrabani.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

vaclav píše:no me ten system prijde, ze musi byt levnejsi. abych to zduraznil, tak jsem tady navrhoval, ze za tech 250mil co stoji rocne tisk a distribuce stavajici znamky, budu delat e-znamky se svoji nove zalozenou 10ti clenou firmou za 150mil rocne.... treba. a jako bonus usetrime zivotni prostredi + to skrabani.
Za 150 mil. Kč/rok by si to od Vás stát asi i objednal, ale úplně pomíjíte ve svých úvahách nutnost efektivní kontroly, zda se Vám dané auto / daná SPZ v systému zaregistrovalo nebo ne a v případě, že ne, musíte online upozornit enforcement... Jste hrubě pod náklady s Vaším odhadem si troufám říci.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
vaclav

Příspěvek od vaclav »

nene, tohle uz jsme taky promysleli drive. policie, co to hlida, bude mit misto dalekohledu kameru, co precte znacku a zkontroluje online. je vice moznosti (vyuzit stavajici sit kamer atd). v tom madarsku to asi dela soukroma firma, ma takovy dodavky, co stoji bokem nebo jedou pomalu s aparatem na strese. takze pripdne i tuhle sluzbu statu zajistim o 50% levneji nez vynaklada nyni na policejni hlidky kontrolujici znamky.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No já mam taky dojem, že za těch 150 milionů nemůžete zajistit ani základní funkčnost prodejních terminálů "na každé benzince" (nehledě na jejich pořízení ..) natož nějakou kontrolu. Pro necelých 5 mil známek prodávaných ročně vám vychází provozní režie cca 30 Kč na jedno evidovaný vozidlo a to je sakra málo.
V Maďarsku stojí roční kupon cca 4000 Kč takže s potřebnou režií asi počítaj. 8-)
dd

Příspěvek od dd »

Nejjednodušší by bylo využít kamery Kapsche a terminály Sazky + e-shop a platba přes sms (investice max. pár stotisícovek). V normálním světě by se jistě do 150 mil. vešel, u nás určitě ne.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jo tak to bych bral, vzít si sto pade s tim, že zařízení dodá, bude provozovat a udržovat někdo jinej .. a nejlíp snad zadarmo a z povinnosti uložený zákonem, to by naopak nikde jinde ve světě nešlo, ale tady možná jo ;-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Jenže proč vyhazovat i jen 10 mil. Kč, když máme efektivní systém řešený pomocí známek?
R48 -> D48 se podařilo!
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Martin z Ostravy píše:Jenže proč vyhazovat i jen 10 mil. Kč, když máme efektivní systém řešený pomocí známek?
jak vite, ze je efektivni?
mchm - pro dukaz zaplaceneho povinneho ruceni taky nemam zadne samolepky po aute.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ale máte doklad. Dálniční známka je defacto doklad o zaplacení poplatku, kterým se prokazujete viditelně kontrolním orgánům, což nám řidičům ulehčuje život, protože nás nemusí zastavovat a tahat nám z kapsy účtenky. Čili ano, je to jeden nejefektivnějších systémů. Problém je akorát s dostupností známek ke konci roku, kdy se už jakákoliv těžko shání, čili systém objednávek jak to zavádějí slováci mi přijde jako celkem vhodný.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

De facto i de iure, vždyť je to na ní respektive na druhé části DZ napsáno.
Se známkou nemám problém. Problém dostupnosti ke konci roku je způsoben typickou vlastností lidí, nechat vše na poslední chvíli. I když k tomu mi nesedí ten konec roku, neboť známka platí až do 31.1 následujícího roku.
R48 -> D48 se podařilo!
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“