Nová koncepce silniční sítě + dopravní značení

Odpovědět
monin

Re: Nová koncepce silniční sítě + dopravní značení

Příspěvek od monin »

Martin_L: já se vůbec nezlobím a už vůbec ne na Vás. :)
A naprosto souhlasím s tím jak jste popsal stav našeho dopravního značení, včetně toho mého pravopisu. Uznám, že i takový Dialničar ho má brilantní, na rozdíl od té mé hatmatilky a omluva je jistě na místě, ale to ještě přece neznamená, že nemohu vidět reálně věci, tak jak jsou.
Co se týče té kritiky - tak pokud máte na mysli konstruktivní - pozitivní kritiku, alá Jára Cimrman a film Nejistá sezóna, tak já také nevím, co to vlastně taková konstruktivně-pozitivní kritika vlastně je a jak by měla vypadat. Přece co jiného má normální člověk z "ulice" už dělat, než brát vše s nadhledem a občas si z toho udělat i trochu srandy, aby se z toho všeho nezbláznil?
Jediné v čem s Vámi nesouhlasím je ten petost a jeho příspěvek Já samozřejmě psycholog nejsem, ale z jeho příspěvku mi žádný špatný, a už vůbec ne nějaký arogantní tón nezaznívá. Jen jsem četl pocit někoho, kdo se k tomu jen naprosto krátce vyjádřil, i když samozřejmě, že jen všeobecně a zkratkovitě. Takže někdo kdo je namyšlený a vztahovačný, to mohl brát okamžitě jako útok na svoji osobu. A místo, aby mu odpověděl s přehledem, tak jak jste to udělal např. nyní Vy, tak z něj raději dělá idiota.
Naopak, právě arogantní a povýšenecké tóny mi občas dost silně zaznívají v některých příspěvcích autorů tohoto fóra. Viz. posledně právě hh a Lenny. Zajímavé, že jsem žádný takovýto tón nečetl, či dokonce neslyšel, při osobním setkání, za celá léta co sem lezu, např. od takového mapmana, který pokud se nepletu patří také mezi autory tohoto fóra.
Možná by si mohli tito lidé konečně uvědomit, že ne každý kdo sem vleze, na toto fórum, sedí zrovna na nějaké židli na ŘSD, MD, odborech dopravy, či kdekoliv jinde ve statní správě, ale je to "jen" obyčejný člověk z ulice. A ne, že každý je absolvent pedagogické fakulty UK. :D To je asi něco podobného, jako kdyby jste si stěžoval v restauraci na špatné jídlo a oni by Vám na to řekli, že dokud nepřivedete Z. Pohlreicha, tak s Vámi nepromluví ani slovo, protože určitě neumíte správně uvařit ani kopřivový čaj. :)
Hezkou neděli.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Ale no tak pánové, věnujte se prosím tématu. Nevěnujte se pravopisu, nevěnujte se osobním invektivám, nepište neustálé poznámky na každou jednou ceduli. Berte toto téma jako informační. Opravdu vás (ČR) nikdo nenutí jít dle toho, co je zde vyobrazeno. Jako klidně pište, že ČR potřebuje změnu ale dle vzoru SR ne anebo že změnu nepotřebuje, ale proč to píšete neustále dokolečka tady? To kdyby byla téma se značením v každé sekci v rámci samostatných států (USA, CA, A, D, ...), tak by tam všude bylo napsané ohledně ve vztahu k ČR? To snad ne.

p.s. nezakazuji debatu, ani nepřesouvám příspěvky, nemám nic proti názoru typu "tohle se mi líbí/nelíbí", ale ten styl a na celé strany to opravdu ne, protože ta téma je o Slovensku, nikoliv ve vztahu k ČR/USA/... je to o staré koncepci vs. nové koncepci a jaké to je nyní. Respektivě jaké by to být mělo, protože celoplošní výměna po schvalování se jen tak (pro finanční důvody) nestane.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
monin

Příspěvek od monin »

Já doufám, že když se to vyžaduje, že mi všeci uděláme tak jak má byť. Protože tak je to správné, tak to má byť. :)
Ne, máte samozřejmě pravdu a chtěl jsem to jen odlehčit. Ale k věci, tedy pokud jsem tedy Vaše slova dobře pochopil a bude to k tématu.
Je to určitě subjektivní a možná zkreslený pocit, ale vždy se mi na Slovensku zdálo, a to ať byl koncept s dopravním značením jakýkoliv, že vždy byl v celé zemi jednotný, ať už v Bratislavě, Hlohovci, Zvolenu, či na Šariši. Či kdekoliv jinde jsem měl možnost ho vidět. Což mi vždy přišlo jako skvělé a co se nedá o našem konceptu říci ani omylem, jakkoliv ten základ tam je, tak přece jen, mnohdy co kraj, či okres, tak to jedinečný a mnohdy unikátní, umělecký zážitek v rámci dopravního značení. S tím by jsme měli rychle něco dělat a najít chybu proč tomu tak je.
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

Treba spraviť kvalitné TePéčka a dbať, aby boli každým dodržiavané. U nás s tým mal problém Nitriansky kraj, ale už aj tam sekaju dobrotu.
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

slovenské značenie na polskom webe: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=2454
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

Ďaľšie foto z Bratislavy:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

symbol lietadla sa natáča takým smerom, akým sa dostanete k letisku. to iste plati aj pri nákladnom aute alebo prístave:
letisko.jpg
letisko.jpg (123.4 KiB) Zobrazeno 10978 x
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Jediné, co mi tam trochu vadí je "letisko" stejným písmem jako názvy měst a málo oddělené "Galvaniho". Nejprve jsem si myslel, že se to tam jmenuje Galvaniho letiště :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Standa

Příspěvek od Standa »

Je otázka, jestli se u symbolu letiště nemá psát spíš jeho název (v Bratislavě tuším Ivánka), samotný text "letiště" je poněkud nadbytečný. Každopádně jsem zvědav na fungování piktogramů jako ukazatelů směru (kdysi jsem navrhoval u značky pro městský okruh rozlišovat polohou šipky, zda jde o směr po nebo proti hodinovým ručičkám), u letiště je to asi naprosto v pohodě, ale u auta nevím, nevím... Ale pokud bude v pořádku šipka, tak je to asi jenom takové zpestření :ok: .
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

Obrázek
monin

Příspěvek od monin »

No jo furt, my víme, máte to tam teď pěkný. Dokonce už aj reflexivní špunty tam máte, nebo se mi to zdá a je to jen díra ve vozovce? :)
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Značky ok, okopírovaný rakousko. Ale pořád jsou osazený na těch železnejch traverzách, který jsou naprosto nevyhovující pro použití na rychlostních komunikacích. Nevim jestli na Slovensku, ale v ČR se na dálnice osazujou značky jen na příhradových spojkách, který při nárazu do auta netvořej překážku a zdemolujou se místo aby zdemolovaly auto.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

ty íčka na kterých stojí ta značka vyčítáš slovákům v tomto případě zcela neprávem, jsou za svodidlem. i v česku se můžou používat v takových případech pořád válcované profily, ale vzhledem k tomu, že cenově vyjdou stejně jako příhradovina, tak se používá příhradovina.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Nevěděl sem, že jsou cenově stejný, ale četl jsem na webu ŘSD kdysi (tuším, že někde v sekci Požadavky na Provedení a Kvalitu), že se budou konstruovat značky pouze na těch válcovitých profilech.
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

mbmat: aj na slovensku sa pouziva "příhradovina"

Obrázek

nove kilometrovniky:

Obrázek
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

kilometrovniky s celymi cislami obsahuju dodatkovu tabulku s SOS telefonnym cislom
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (43.27 KiB) Zobrazeno 10481 x
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

Standa píše:Každopádně jsem zvědav na fungování piktogramů jako ukazatelů směru.
Přílohy
IMG_20161006_112517.jpg
IMG_20161006_112517.jpg (55.49 KiB) Zobrazeno 10299 x
IMG_20161005_105047.jpg
IMG_20161005_105047.jpg (46.25 KiB) Zobrazeno 10299 x
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Vidím, že Slovensko doplnilo číslo dálnice i písmenem. Jsme tím pádem teď asi jediná země v Evropě, která písmeno nepoužívá. Nepočítám země, které mají tabulku s číslicí ve specifickém "německém" dálničním rámečku (Německo, Švýcarsko).
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

My ale máme místo specifického rámečku zase specifickou barvu, to by snad mohlo stačit.
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

Honey72 píše:Vidím, že Slovensko doplnilo číslo dálnice i písmenem.
to pismeno D sa zacalo pouzivat od 2009, kedy sa "cesty pre motorove vozidla" zmenili na "rychlostne cesty" a urcilo sa im pismeno R a tiez cervena farba.

ked sa budu krizovat dve cervene cesty s cislom 1 aby to davalo trochu zmysel.
Přílohy
kriz.jpg
kriz.jpg (40.36 KiB) Zobrazeno 10143 x
monin

Příspěvek od monin »

Honey72 píše:Vidím, že Slovensko doplnilo číslo dálnice i písmenem. Jsme tím pádem teď asi jediná země v Evropě, která písmeno nepoužívá. Nepočítám země, které mají tabulku s číslicí ve specifickém "německém" dálničním rámečku (Německo, Švýcarsko).
A jakou, že to máme specifickou barvu? To nějak nechápu. Vždyť je to ta samá barva jako na SK, či v CH, ne?
https://www.google.cz/maps/@47.0389301, ... 312!8i6656
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Specifická pro daný typ komunikace, ne pro stát.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Jiná barva pro číslo dálnice samozřejmě stačí, psal jsem to hlavně jako zajímavost. Mě se to líbí a překvapili mě mile na Google mapách a dokonce i v Euro autoatlasu Marco Polo, že už u našich dálnic nevidím třeba D1, ale jen jedničku v červené kostičce.

Češi budou vědět, že vše co je na tabulích červené, je číslo dálnice, ale cizinec to nepozná. Nebo nepozná hned. V řadě zemí Vám dojde, že A1 je s nejvyšší pravděpodobností dálnice, pokud ovšem necestujete v Pobaltí, kde to je běžná silnice. Proto mají v některých zemích pro čísla dálnic speciální "dálniční" rámeček (Německo, Švýcarsko, Albánie, Kosovo, Řecko ...)

https://www.google.cz/maps/@38.0633683, ... 312!8i6656

https://www.google.cz/maps/@41.789253,1 ... 320!8i2432

https://www.google.cz/maps/@42.207242,2 ... 2432?hl=cs
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

trochu fotiek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 11.2.2017 21:47:49, celkem upraveno 1 x.
Důvod: na žádost autora příspěvku doplněná 1. fotka
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

stare za nove-premenlive
Přílohy
starenove.jpg
starenove.jpg (103.2 KiB) Zobrazeno 9435 x
monin

Příspěvek od monin »

Rio13zm: moc pekné to tam teraz u vas matě. A čo ten bicykel? Ten je tvoj? :)
mapman: budeme mít konečně i u nás, podobně značené turistické cíle (exit)?
Odpovědět

Zpět na „Slovensko“