Dopravní značky všeobecně

kot

Re: Dopravní značky všeobecně

Příspěvek od kot »

Že to ale trvalo, než jsme se k tomu dopracovali ... :D
Lynx

Příspěvek od Lynx »

„Akt zoufalství.“ V Praze vznikla nová značka, zakazuje vjezd koloběžkám

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... kam-284737

Nabízí se otázky:

1) Jsou povinni toto jezdci na elektrokoloběžkách respektovat, když to není oficiální značka uvedená ve vyhlášce? Nebo je to jak se tvrdí v článku a ta značka odpovídá právním předpisům?

2) Proč je takový problém tyto nové značky do legislativy doplnit a reagovat pružněji na vývoje technologií? A to platí i pro jiné případy.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Je to legální značka v souladu s vyhláškou. Právě i proto se do vyhlášky zavedly určené symboly, aby to nikdo nezpochybňoval. Je to B32 Jiný zákaz "Zákaz se vyjadřuje vhodným nápisem nebo určeným symbolem uvedeným uvnitř červeného kruhu." ve spojení s určeným symbolem číslo 229 "Elektrokoloběžka".
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Díky. Tak to je naopak, než jsem si myslel. Zjevně v tomhle žiju v minulosti. O tom že byly zavedeny nové symboly jsem nevěděl a rozhodně to tedy chválím.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Me tedy hlavne fascinuje, kolik lidi napric internetem dokaze diskutovat o novych znackach i vyznamu tech starych, aniz by si otevreli vyhlasku. Pak se to hemzi ruznymi domnenkami, polopravdami a zarucenymi pravdami vygenerovanymi AI. A ti lide tomu veri a podle toho jezdi. Pritom zrovna vyhlaska je psana celkem jednoduse a tak nejak bych cekal, ze se v ni ridici ve vlastnim zajmu dokazou zorientovat, obzvlast pokud vedi, ze se neco zmenilo. Vzdyt ji pri autoskole snad musel cist kazdy. (Nebo predchazejici legislativu.)
mstitek

Příspěvek od mstitek »

Troufám si tvrdit, že 80% řidičů nečetlo ani 361/200 Sb., natož vyhlášku 294/2015 Sb. V autoškole to viděli přežvejkaný v nějaký učebnici a tu ještě k tomu prolistovali dost zběžně.
kot

Příspěvek od kot »

ElWappe a to jsou i mezi námi tací, co ŘP dělali ve 20.století a o "tvých" vyhláškách ani neslyšeli, natož aby si své volno kazili jejich čtením ! :lol:
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWapp píše: 28.8.2025 6:40:18 Me tedy hlavne fascinuje, kolik lidi napric internetem dokaze diskutovat o novych znackach i vyznamu tech starych, aniz by si otevreli vyhlasku.
Značkami se moc nezabývám vyhlášku jsem nikdy neviděl. Jen vím z minulých let, že s těmito novodobými značkami typu elektrokoloběžka byl problém, že ve vyhlášce nebyly zaznamenány a tudíž nebyly platné. Nevěděl jsem, že se to v posledním období změnilo a tak jsem poděkoval za novou informaci.
kot píše: 28.8.2025 13:56:39 ElWappe a to jsou i mezi námi tací, co ŘP dělali ve 20.století a o "tvých" vyhláškách ani neslyšeli, natož aby si své volno kazili jejich čtením ! :lol:
To jsem přesně já :-) Čtení zákonů a vyhlášek není můj koníček.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

No a kdyz se teda dozvite, ze se nejak meni pravidla provozu, to si je ani pak nenastudujete? Jezdite podle toho, jak to zkomoli na nejakem zpravodajskem serveru? Ja tenhle pristup uprimne nechapu, tak nejak v zajmu zdravi sveho i ostatnich se snazim udrzovat si o pravidlech provozu povedomi...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Snažím se o totéž, co píše ElWapp, ale upřímně řečeno, je to občas hodně sysifovská práce, máme sice internet, máme všelijaké portály a elektronickou státní správu, ale najít změny v dopravních předpisech, na to aby byl člověk Sherlock Holmes a právník v jednom. Ta první část by hledala, kde se dá něco najít a ta druhá by to překládala do "lidské řeči".
Ono už jen to, že najdete na internetu buď aktuální znění, ve kterém se ty rozdíly snadno přehlédnou a kdo má opakovaně číst ty desítky stran, a nebo to, co prošlo Poslaneckou sněmovnou, ale tam se zase dozvíte jen, že např. 'v par. XY, odstavci g) se za slovo "jenom" vkládá slovo "občas" ' nebo nějaký jiný naprosto nečitelný blábol.
Ano, vím, že existují i specializované portály, které umí dát poslední znění s vyznačenými rozdíly, ale "tučňáku, nejdřív zaplať", že?

Osobně jsem si cestičku našel, změny sleduju, ale považuji se v tom za extrémistu a 99,9% populace k takovéto badatelské činnosti nepřiměje nic.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWapp píše: 29.8.2025 9:47:00 No a kdyz se teda dozvite, ze se nejak meni pravidla provozu, to si je ani pak nenastudujete? Jezdite podle toho, jak to zkomoli na nejakem zpravodajskem serveru? Ja tenhle pristup uprimne nechapu, tak nejak v zajmu zdravi sveho i ostatnich se snazim udrzovat si o pravidlech provozu povedomi...
Pravidla pro provoz elektrokoloběžek mě pramálo zajímají. Takže ne, nenastuduji. Stejně jako skoro nikdo, kromě lidí, co se na to specializují jako vy.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Nepisu o kolobezkach, ale o pravidlech obecne. Odnedavna mame treba nove oznaceni autobusu prevazejiciho deti, sdilenou zonu nebo objizdne trasy dalnic. Znam ridice, kteri delali ridicak pred existenci dalnic a kruhovych objezdu. Pak to na silnicich ma nejak vypadat, kdyz ridici neznaji pravidla a ani je nezajimaji.

Pravidla nectu proto, ze by me to nejak hrozne bavilo, ale abych nikoho neohrozil nebo nezabil a abych zbytecne nedostal pokutu nebo body. To povazuju za dostatecnou motivaci k.tomu jednou za cas je otevrit a projet, obzvlast kdyz se zrovna nejak meni.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

kot píše: 28.8.2025 13:56:39 ElWappe a to jsou i mezi námi tací, co ŘP dělali ve 20.století a o "tvých" vyhláškách ani neslyšeli, natož aby si své volno kazili jejich čtením ! :lol:
Ono ale neuškodí jednou za 5 let udělat si přehled - lze si dokonce dělat testy. :) I na tohle je dobrý bodový systém, protože nutí žít s dobou.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Mike

Příspěvek od Mike »

máš recht ;)
na fichtla jsem dělal ještě podle 100 / 1975 Sb 8-)
to zas ti dnešní netuší, co je-bylo
a jestli to náhodou nezrušili o revoluci...
malá nápověda, novelizoval to už bolševik, anebo 88 anebo 89
velkou motorku už jsem dělal podle té novelizované
tenkrát to šlo v 17
ne jak dnes, v 21
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Jasně jenže co to v té době byla 'velká' motorka, většinou třipade a kdo měl štěstí tak Dněpr/Ural 650. :-)
Mike

Příspěvek od Mike »

nemám potřebu kvůli tomu lézt do aktuálního znění, ale někde jsem zaslechl, že i dnes na tu "třipade" je potřeba plnotučné A
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

A2 do 35kW od 18let.
Mike

Příspěvek od Mike »

:ok:
Odpovědět

Zpět na „Dopravní značky a zařízení, semafory“