D52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko

Brno – Pohořelice – Mikulov – Rakousko
Odpovědět
AF-1

Re: D52 Pohořelice – Mikulov – Rakousko

Příspěvek od AF-1 »

Mikulov uz davno obchvat ma.
goldfinger

Příspěvek od goldfinger »

Tři rozmlácený kruháče na mezinárodním tahu z PL do IT, to chceš.Nazvat současný stav obchvatem je totéž, jako bych Gajdošovu a Svatoplukovu pokládal za dálniční objezd Brna.
davidb

Příspěvek od davidb »

goldfinger píše: 9.10.2023 15:20:48 Tři rozmlácený kruháče na mezinárodním tahu z PL do IT, to chceš.Nazvat současný stav obchvatem je totéž, jako bych Gajdošovu a Svatoplukovu pokládal za dálniční objezd Brna.
Tři? Nejsou tam jen dva?
Stačí se podívat na starší letecké mapy.cz. První kruháč se tam objevil v letech 2010-12, druhý 13-15.
michal

Příspěvek od michal »

To je v kontextu debaty celkem jedno, jestli jsou dva, nebo tři, o to nejde. Určitě se navíc najde někdo, kdo přičte i ty rakouské, od Pohořelic tedy budou čtyři, a ještě bude házet špínu na Rakušáky, že nepostavili plný profil, zatímco my jsme kingové... Ta situace je velmi špatná a bude se nadále zhoršovat, řešení ale bohužel na dohled není.
davidb

Příspěvek od davidb »

michal píše: 9.10.2023 20:25:18 To je v kontextu debaty celkem jedno, jestli jsou dva, nebo tři, o to nejde. Určitě se navíc najde někdo, kdo přičte i ty rakouské, od Pohořelic tedy budou čtyři, a ještě bude házet špínu na Rakušáky, že nepostavili plný profil, zatímco my jsme kingové... Ta situace je velmi špatná a bude se nadále zhoršovat, řešení ale bohužel na dohled není.
Není, protože někdo dovolil do mezinárodního tahu napojit kdejakou městskou ulici úrovňově a ještě kruháčem.

EDIT: Proto píšu v diskuzi D55, že už se mi vyplatí jezdit z Ostravy na Vídeň přes UH.
Právě teď mapy.cz hlásí UH pouze o 5 minut delší! A příští rok. až se dobuduje těch skoro 25 km D55, tak už to bude rychlejší.
michal

Příspěvek od michal »

Tak tu múk místo kruháče u Billy bych fakt chtěl vidět :D :D :D Takže podle Vás teda nemají místní nárok tu silnici vedoucí přes jejich město využívat, protože je mezinárodní? Nebo jak to myslíte? Nějak mi pointa uniká.
davidb

Příspěvek od davidb »

michal píše: 10.10.2023 9:36:19 Tak tu múk místo kruháče u Billy bych fakt chtěl vidět :D :D :D Takže podle Vás teda nemají místní nárok tu silnici vedoucí přes jejich město využívat, protože je mezinárodní? Nebo jak to myslíte? Nějak mi pointa uniká.
O využívání či nevyužívání jsem nic nepsal. Jen si myslím, že na takové komunikaci má být zvýhodněna tranzitní doprava před místní, což tady bylo přesně naopak.
To co tam teď vede, bylo stavěno jako obchvat, právě proto, aby se nejezdilo přes město.
Že se pak obchvat obestavěl a vznikla z toho vlastně městská silnice je už věc druhá. Proto se plánuje, ano už extra dlouho, obchvat číslo dvě.
mts

Příspěvek od mts »

Tohle je nejaka ceska moda. Obestavet obchvaty komerčními objekty, zaplavelit kruhaci, bus zastávkami a prechody a divit se, ze doprava kolabuje. A zacit vymyslet obchvaty obchvatu…
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Ale tak ona to není móda, prostě přirozené rozpínání města. Jestli se chce zajistit, aby okolo obchvatu nic nemělo být, tak ať je to D nebo S, oplocené, s jasně definovanými MÚK a hotovo. Jedině takhle to lze zajistit.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
dvs

Příspěvek od dvs »

Řekněte mi, proč se neudělá seriózní kapacitní posouzení těch několika křižovatek?
Podle mne by SSZ možná pomohli. Navíc ta silnice má místy šířku až 15m.
mts

Příspěvek od mts »

NullDeVoid píše: 10.10.2023 13:36:03 Ale tak ona to není móda, prostě přirozené rozpínání města. Jestli se chce zajistit, aby okolo obchvatu nic nemělo být, tak ať je to D nebo S, oplocené, s jasně definovanými MÚK a hotovo. Jedině takhle to lze zajistit.
Ona staci i silnice 1. tridy ale s mimourovnovym krizenim... V tom pripade Mikulova se to melo uz tehdy udelat jako polovina dalnice s MUK severne a jizne od Mikulova (nebo aspon s prostorovou pripravou na ne) a nejakym premostenim z mesta pro pesi a mistni dopravu...
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

mts: JÁ jen řeknu, že na celé 52 je třeba dálnice a že se to tak mělo udělat rovnou.
Půlprofil by byl fajn, ne, že ne. Jenže to by se u nás muselo myslet dopředu a hlavně tehdejší hranice mezi komunisty a kapitalisty by nesměla existovat.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
goldfinger

Minimálně u kruháče vedle BIlly by možná šel zanořit hlavní směr a okružní křižovatka by byla nahoře. V AT to tak třeba v Zillertalu mají. U hampejzu už je místa na toto uspořádání výrazně méně.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Naposledy. Mikulov nikdy žádný obchvat neměl. Jedná se o pouhý průtah, kdy byla doprava odkloněna z historického centra města na předměstí. Od města tak byla touto silnicí oddělena zástavba u nádraží. Několik domů bylo kvůli silnici srovnáno se zemí a doposud klidná ulice 28. října se stala hlučnou mezinárodní "magistrálou".
Podél průtahu stála většina budov již v době jeho výstavby, později ještě přibyly komerční budovy, které zaplnily prázdné plochy. To, že jejich výstavba byla umožněna bylo dáno skutečností, že se již plánovala dálnice a silnice přejde do kategorie nižších tříd. Nikdo samozřejmě nepočítal s tím, že to potrvá dodnes.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Věcný a realistický souhrn, Honey, díky.
kot

Příspěvek od kot »

Ale sakra smutný...
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Nutkavě se mi dere na mysl, že dosavadní trasování je podání ruky čertovi a hraje se o duši. D52 neměla IMHO vůbec vzniknout. To rozšiřování mostu bude docela problém s ohledem na tamní podmínky pilotáže v nestabilním podloží. Víme, kolik stála pilotáž na D8 při průchodu nad chabařovickou skládkou, a to byly ceny nízko a ve státní kase byla jen malá dirka...
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Jestli se nepletu, na Koberným u Soběslavi na D3 jsou piloty v hloubce 36m...

Takže dálniční spojení Vídně a Brna přetrasovat? Kvůli sloupům nebo ochraně "přírodního bohatství" ve formě nádrží vytvořených člověkem? No tak to tu budeme všichni po smrti až se to postaví, to už nemusíme vůbec řešit.
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Chabařovická skládka měla cca 50 m hloubku a byla plná nezpevněného a nezpevnitelného bordelu. Kotveno je ve zpevněné hornině pod dnem skládky. U Mlýnských nádrží jsme v deltě Dyje, a ta je bahnitá s nezpevněným podkladem písku a jílů, jejichž hloubku neznám a není běžně dostupná. Problém je ten jíl, který je ve zvodněných vrstvách až tekoucí se značnou hmotností. Historicky jde o naplaveniny řek v této oblasti. Nejde tedy jen o hloubku kotvení pilotů, ale i o jejich ochranu před vodní abrazí a spodní vodou vůbec a také dynamickým tlakem zvodněných jílových vrstev.
goldfinger

Takže žádná estakáda přes Nové Mlýny, ale poctivě dosypat druhý pás. Je teda pěkný, že se ŘSD snaží zísakt územko na celých 25 km, ale přece jen se mi zdá, že by se dal vyčlenit minimálně jeden nejjednodušší úsek z Pohořelic do Ivaně. K\aždý km se pičítá.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

goldfinger píše: 19.10.2023 16:00:35 Takže žádná estakáda přes Nové Mlýny, ale poctivě dosypat druhý pás.
To by bylo ideální řešení, asi by bylo proti tomuto méně odporu než proti estakádě nebo novýmu násypu. Ale I/52 má sloužit jako doprovodka, takže dosypat druhý pás stačit nebude. Ikdyž za mě by to takto stačilo, doprovodka není nezbytná.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

goldfinger píše: 19.10.2023 16:00:35 Takže žádná estakáda přes Nové Mlýny, ale poctivě dosypat druhý pás. Je teda pěkný, že se ŘSD snaží zísakt územko na celých 25 km, ale přece jen se mi zdá, že by se dal vyčlenit minimálně jeden nejjednodušší úsek z Pohořelic do Ivaně. K\aždý km se pičítá.
Jak jsi na to přišel ? Pořád jsou a mají být 3 stavby. Severní, nádrž a jižní.

Za mě druhý pás a i doprovodka. :kladivo:
michal

Příspěvek od michal »

Já bych si vystačil s obchvatem Mikulova v plném profilu kvůli dodělání rakouské A5, zbytek by klidně mohl zůstat jak je, jen udělat mimoúrovňová křížení. Boj o D52 bude strašně dlouhý...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já si myslím, že nebude. Že když se pojede příprava od začátku po novu, že to dopadne.

Stokrát horší to bude u S73. D52 je blokována totiž především ekoteroristy a s těmi jak vidno už půjde zatočit. S obcemi a lidmi to bude mnohem horší, protože jejich připomínky (a blízkost dálnice a hluk) jsou tam mnohem horší.

Ale je pravda, že stávající 52 vyjma Mikulova ten provoz alespoň bez kolon přenese. Sice je nebezpečná kvůli možnému čelnímu střetu, ale přenese to a vesměs vše tam jede rychle, protože je rovná a přehledná. Navíc má relativně použitelné objížďky. To všechno na 43 tragicky chybí. Nicméně nerealizaci D52 bych ani za nic nepřipouštěl.
michal

Příspěvek od michal »

Nejsem si tou rychlostí jistý. Odpor je i tady, třeba Bavory, u Pasohlávek taky, obchvat Mikulova je veden přes CHKO, k tomu ty Nové Mlýny... Bylo by to krásné, ale nevěřím, že nás od zahájení stavby dělí méně než dekáda... :roll:
Odpovědět

Zpět na „D52“