Modernizace D1 všeobecně
Re: Modernizace D1 všeobecně
takže se to, když se zadaří, začne stavět v září nebo až příští rok.
neví někdo, za jak dlouho by to teoreticky ÚOHS mohl vyřídit?
neví někdo, za jak dlouho by to teoreticky ÚOHS mohl vyřídit?
Tak dle reportáže ČT v Událostech podá zítra právník Serenissimy odvolání k antimonopolnímu úřadu. Takže další rok v prdeli... Snad to ÚOHS vyřídí co nejdřív a ti Taliáni ať radši táhnou pryč a o nic dalšího se tady nesnaží, když kvůli jejich blbosti to odnesou zase a jenom řidiči.
Jinak v noci ze soboty na neděli cca od 21 do 6 se budou instalovat nosníky nadjezdu u Velké Bíteše (v reportáži mluvili o "pilíři", což je kravina...).
U Jihlavy dnes kolem 16. hodiny nebyla ani noha, byl žlutě nalajnovaný směr na Brno. Provoz už ve dvou pruzích ale přes den se prý jezdilo jen v jednom. Podle mě už mohli instalovat svodidla...nebo čekají až na víkend?
Jinak v noci ze soboty na neděli cca od 21 do 6 se budou instalovat nosníky nadjezdu u Velké Bíteše (v reportáži mluvili o "pilíři", což je kravina...).
U Jihlavy dnes kolem 16. hodiny nebyla ani noha, byl žlutě nalajnovaný směr na Brno. Provoz už ve dvou pruzích ale přes den se prý jezdilo jen v jednom. Podle mě už mohli instalovat svodidla...nebo čekají až na víkend?
Podle plánu je mají začít instalovat od 21. března. Sice možná skončili s lajnováním už dnes, ale kamiony se svodidly dorazí až v sobotu. Kvůli tomu nikdo nebude předělávat harmonogram.
Lepší otázka by byla, proč nezačali už v půlce února, jakmile polevila zima s přípravou. Od 1. března mohli pracovat na levé polovině, nějaký ten ranní mrazík při bouracích pracích nevadí.
Lepší otázka by byla, proč nezačali už v půlce února, jakmile polevila zima s přípravou. Od 1. března mohli pracovat na levé polovině, nějaký ten ranní mrazík při bouracích pracích nevadí.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odhaduju úseky pro letošní tendry:
1 Most Šmejkalka
6 Psáře - Soutice km 49 - 56
10 Hořice - Koberovice km 75 - 81
13 Humpolec - Větrný Jeníkov km 90 - 104
15 Jihlava - Velký Beranov km 112 - 119
20 Velké Meziříčí východ - Lhotka km 146 - 153
22 Velká Bíteš - Devět křížů km 162 - 168
Celkem cca 47 km, což je slušná porce
dle reportáže ČT chce ŘSD vypsat až 7 tendrů
1 Most Šmejkalka
Celkem cca 47 km, což je slušná porce
dle reportáže ČT chce ŘSD vypsat až 7 tendrů
Naposledy upravil(a) bumbik dne 11.5.2015 9:52:48, celkem upraveno 2 x.
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Tendr na rekonstrukci D1 prozkoumá ÚOHS na základě podnětu od Italů
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s ... n=copylink
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prozkoumá tendr Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na modernizaci dálnice D1 mezi Hvězdonicemi a Ostředkem. Na základě návrhu italské firmy Serenissima Costruzioni zahájil správní řízení.
Tahle věta: "ÚOHS zahajuje řízení v obdobných případech okamžitě po jejich doručení." - to zahájení řízení je asi jenom papírově a pak to tam dlouho leží než na to dojde řada, ne?
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s ... n=copylink
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prozkoumá tendr Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na modernizaci dálnice D1 mezi Hvězdonicemi a Ostředkem. Na základě návrhu italské firmy Serenissima Costruzioni zahájil správní řízení.
Tahle věta: "ÚOHS zahajuje řízení v obdobných případech okamžitě po jejich doručení." - to zahájení řízení je asi jenom papírově a pak to tam dlouho leží než na to dojde řada, ne?
Svezení po modernizované D1 je velmi příjemné. Ovšem ať se na mě nikdo nezlobí, ale chtělo by to taky trochu přemýšlet i nad jinými věcmi, než je oprava silnice za miliardy. Dnes hlásilo několik informačních tabulí, že na 70. kilometru je omezení do jednoho pruhu. Přijedu na 70. kilometr a co vidím? Omezení, kde se podle značky převádí doprava z levého pruhu do pravého, protože levý je za kužely a stojí tam auto a pánové něco montují. No jo, jenže tohle je už modernizovaný úsek, tak proč do háje nemůžeme jet taky v odstavném a udržet 2 pruhy?! Nebo snad ještě nikdy nikdo z ŘSD či MD nic podobného v Německu neviděl?! Jak dlouho budeme čekat na nové značky, které opravdu využijí investované prostředky do modernizace? Až bude celá dálnice hotová (což nevíme kdy bude)? Nebo čekáme na něco jinačího? Docela by mě zajímalo na co, protože z mého pohledu by ty hotové úseky měly být využívány plnohodnotně, a ne postaru. Na to by stačilo zbrousit to jak za Hrusicema a jen doufat, že to vydrží mosty...
Dálnici D1 čekají další opravy. Víme, kde se zaseknete
http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/aut ... 5900fea04/
Popisky fotek kupodivu bez nějakých excesů...akorát první fotka je podle mě z loňska...
http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/aut ... 5900fea04/
Popisky fotek kupodivu bez nějakých excesů...akorát první fotka je podle mě z loňska...
Na to přesně upozorňoval Jančura.michal píše:ať se na mě nikdo nezlobí, ale chtělo by to taky trochu přemýšlet i nad jinými věcmi, než je oprava silnice za miliardy....... to by stačilo zbrousit to jak za Hrusicema a jen doufat, že to vydrží mosty...
Pokud dostanu podobně kvalitní povrch fragmentací, pak není současná rekonstrukce s praktickým využitím nové šířky až v budoucnosti při rozšíření na tři pruhy ospraveditelná.
Takové ty pohádky o nutnosti rekonstrukce kanalizace a kabelů ....už nekomentuji.
Ještě nikdy mě na D1 žádná tabule neposkytla smysluplnou informaci, kterou nemám v navigaci/mobilu.
Nový asfalt v nerekonstruovaných úsecích je kvalitnější než některé rekonstruované CB. Životnost CB je vidět na úseku Vyškov Kroměříž, kde je zátěž minimální a roleta už místy slušná.
Celá rekonstrukce D1 skončí po 10 letech (v ideálním případě), pro řidiče žádná změna v kvalitě oproti asfaltu, nutnost vybudovat R35 pořád stejná. Stejný výsledek s fragmentací za desetinu ceny a času.
Podle mě je nový CB fajn a je dobře, že se dělá 11,5 m šíroký. Proč se ale vyměňuje i celá kanalizace v SDP, tomu taky moc nerozumím a ještě jsem nikdy neviděl/neslyšel žádné argumenty, že je to opravdu potřeba. Dále také moc nerozumím tomu, proč se někde navrhuje řešení s užším SDP (třeba kvůli PHS...) a někde se tvrdí, že to nejde, a že se musí bourat nadjezd. Také si myslím, že je kravina složitě rozšířovat velké mosty kvůli 75 cm, když je zde povrch stejně asfaltový a opravy se tak mohou dělat v režimu 2+1+1. Pokud to dané objekty potřebují, tak je klidně shodit a postavit znovu ale pokud to potřeba není tak to nedělat. Plošně bych ale asfalt určitě nedával...ten když se začne sypat tak je to pro mě stokrát horší než jízda po současném 40 let starém CB na D1. Co se týče úseku u Vyškova, tam je to dejme tomu už ve třetině životnosti a nemyslím si, že by to tam bylo nějak hrozné. Pořád je to fajn svezení. Ten beton prostě nějak pracuje a i když jsou v něm kluzné trny, které zabrání schodovitosti, ty CB desky se prostě prohnou nebo vyboulí. Pokud se to bude pravidelně přebrušovat (což už se někde děje) tak bude vše OK.
Subjektivní pocit při 700 km opakované cestě řidiče
z pohledu kvalita jízdy vers (zatížení silnice + cena stavby + stáří stavby)
nejhorší - CB - rekonstrukce D1 Šternov–Psáře před Shell - nechápu jak za tohle někdo vůbec mohl zaplatit, ne kvůli hluku ale nerovnostem
druhé nejhorší - CB - Vyškov - Kroměříž - zejména z důvodu že po té části dálnice jedu často kolem 20 hod sám, jedu 150 a nikoho nedojedu !! v protisměru deset aut za celý úsek - roleta a nutnost broušení při takovém provozu je k pláči ...
jednoznačně nejlepší ve zmíněných parametrech - asfalt za Trenčínem - když vezmu jak je to staré, kolik to stálo a kolik tam jede aut, není o čem diskutovat
Ale samozřejmě nadávám pozor celou cestu, takže lze najít v každé kategorii i jiné úseky
z pohledu kvalita jízdy vers (zatížení silnice + cena stavby + stáří stavby)
nejhorší - CB - rekonstrukce D1 Šternov–Psáře před Shell - nechápu jak za tohle někdo vůbec mohl zaplatit, ne kvůli hluku ale nerovnostem
druhé nejhorší - CB - Vyškov - Kroměříž - zejména z důvodu že po té části dálnice jedu často kolem 20 hod sám, jedu 150 a nikoho nedojedu !! v protisměru deset aut za celý úsek - roleta a nutnost broušení při takovém provozu je k pláči ...
jednoznačně nejlepší ve zmíněných parametrech - asfalt za Trenčínem - když vezmu jak je to staré, kolik to stálo a kolik tam jede aut, není o čem diskutovat
Ale samozřejmě nadávám pozor celou cestu, takže lze najít v každé kategorii i jiné úseky
Prosím, přečtěte si toto téma celé odzačátku, nebudem tu znova diskutovat o tom, že je to potřeba, protože to potřeba je. Včetně opravy kanalizace, všech mostů, apod._jan91 píše:Podle mě je nový CB fajn a je dobře, že se dělá 11,5 m šíroký. Proč se ale vyměňuje i celá kanalizace v SDP, tomu taky moc nerozumím a ještě jsem nikdy neviděl/neslyšel žádné argumenty, že je to opravdu potřeba. Dále také moc nerozumím tomu, proč se někde navrhuje řešení s užším SDP (třeba kvůli PHS...) a někde se tvrdí, že to nejde, a že se musí bourat nadjezd. Také si myslím, že je kravina složitě rozšířovat velké mosty kvůli 75 cm, když je zde povrch stejně asfaltový a opravy se tak mohou dělat v režimu 2+1+1. Pokud to dané objekty potřebují, tak je klidně shodit a postavit znovu ale pokud to potřeba není tak to nedělat. Plošně bych ale asfalt určitě nedával...ten když se začne sypat tak je to pro mě stokrát horší než jízda po současném 40 let starém CB na D1. Co se týče úseku u Vyškova, tam je to dejme tomu už ve třetině životnosti a nemyslím si, že by to tam bylo nějak hrozné. Pořád je to fajn svezení. Ten beton prostě nějak pracuje a i když jsou v něm kluzné trny, které zabrání schodovitosti, ty CB desky se prostě prohnou nebo vyboulí. Pokud se to bude pravidelně přebrušovat (což už se někde děje) tak bude vše OK.
To samé i pro rekonstrukci mostů.
Jde přesně o to, aby to nemuselo být 2+1+1, je to dražší, časově náročnější a dnes se to dělá jen tam, kde to je úzké.
Téma jsem relativně nedávno pročítal, o rekonstrukci mostů není pochyb, to potřeba samozřejmě je - část se udělala v minulosti a část se prostě udělá teď. Jenom mi třeba přijde kravina, co se tady psalo, že se má Hvězdonický most rozšiřovat za provozu a má to trvat 3 nebo 4 stavební sezóny, to mi přijde zbytečné... O kanalizaci se tady tuším moc nepsalo ale je zajmavé, že Praha - Mirošovice nebo Kývalka - Brno, kde je D1 úplně nejstarší, se kanalizace neřeší.mbmat píše: Prosím, přečtěte si toto téma celé odzačátku, nebudem tu znova diskutovat o tom, že je to potřeba, protože to potřeba je. Včetně opravy kanalizace, všech mostů, apod.
To samé i pro rekonstrukci mostů.
Jde přesně o to, aby to nemuselo být 2+1+1, je to dražší, časově náročnější a dnes se to dělá jen tam, kde to je úzké.
No na tom úseku 5 mi jako jediný průser připadají ty dodatečně betonované přídatné pruhy, které se dělaly tuším nějakým malým finišerem, tam je to trochu nerovné. Jinak je to OK.musklin píše: nejhorší - CB - rekonstrukce D1 Šternov–Psáře před Shell - nechápu jak za tohle někdo vůbec mohl zaplatit, ne kvůli hluku ale nerovnostem
Nelze ale srovnávat beton s asfaltem. Ten beton se prostě chová jinak a když ho ještě k tomu kotvíte kluznými trny tak se tam trochu roleta časem udělá ale nejsou to žádné schody jako u staré technologie ale jenom jsou ty jednotlivé desky trochu vyboulené a pak má člověk pocit, že to trochu drncá. Já jezdím kolem Kroměříže často a nemyslím si, že by to byl nějaký průser, nebo že by se to nějak dramaticky s časem zhoršovalo. A to přebroušení by mělo být běžnou a pravidelnou součástí údržby takového povrchu. Hlučnější to asi trochu je...
Jezdím 15 let starým autem ale na CB u Kroměříže se mi nic neklepe a jízda je klidná...
Největší riziko je asi dnes alkalicko-křemičitá reakce betonu... A znám mnoho asflatových povrchů, kde to bylo taky hned zvlněné nebo se to po jedné zimě téměř rozsypalo... Na dálnicích bych tak pořád preferoval CB kryt se všemi jeho výhodami i nevyýhodami...
kanazizace u Prahy se snad dělala s třípruhem v letech 1997-1999_jan91 píše:... O kanalizaci se tady tuším moc nepsalo ale je zajmavé, že Praha - Mirošovice nebo Kývalka - Brno, kde je D1 úplně nejstarší, se kanalizace neřeší.
...
kdo žije v nevědomosti, žije se mu lépeadamos píše:kanazizace u Prahy se snad dělala s třípruhem v letech 1997-1999_jan91 píše:... O kanalizaci se tady tuším moc nepsalo ale je zajmavé, že Praha - Mirošovice nebo Kývalka - Brno, kde je D1 úplně nejstarší, se kanalizace neřeší.
...
neznamená, že když se něco dříve neopravovalo, že to opravu nevyžadovalo.
při modernizaci se opravu kanalizace ze dvou důvodů:
1. je v tristním stavu - poklopy se nedají otevřít, když je chcete otevřít, musíte to vzít náklaďákem a s sebou odvezete kromě poklopu i část šachty, při realizaci se ukázalo, že kanalizace se "zasypávala" nepotřebným betonem, často byla zabetonována tak dokonale, že nebyla vůbec průtočná, někde byly šachty postaveny tak, že nebyly prakticky vůbec nad stokou......... někde se stoky ani nedaly projet kamerou atd.
2. rozšiřuje se, vpusti na vnější straně se dělájí nové, pořádně, s koši atd., tudíž se dostává vše níž. A když si to spojíte přípojkou přes příslušný pás do středního pásu, vyjde vám, že se musí dát kanalizace níže.
Nemluvě o zcela nové optotrase umožňující zafoukat spoustu kabelů z Prahy až do Brna
V tom případě děkuji za informaci, jsem rád, že jsem se dozvěděl něco nového. Pokud jsou pádné argumenty, tak s tím nemám problém. Znovu opakuji, že jsem příznivec zvoleného řešení modernizace. Stále jsem se ale nedozvěděl, zda li se skutečně u Prahy tenkrát rozkopal i SDP a jestli se tedy u Brna čeká s rekonstrukcí až na 3+3 a zatím se mění jen povrchy?xman píše:kdo žije v nevědomosti, žije se mu lépe
Nemusíte hned ale urážet...každý nemá potřebné informace a od zdejších znalých diskutujících to člověk musí zdlouhavě tahat místo toho, aby to sem někdo napsal hned a pořádně...
Rozšíření do SDP u PHS versus rozšíření vpravo a posun PHS vše závisí na tom, zda-li se takto posunutá stěna vejde do současného záboru, případně zda-li je to ekonomicky výhodné.
Je několik typů modernizace mostů:
- přesýpané dálniční mosty není nutné rozšiřovat, opraví se dle diagnostiky
- prefabrikovaný dálniční most v dobrém stavu bude provedena výměna krajních nosníků, případně přidány další nosníky + nová žb deska
- dálniční most ve špatném stavu bude provedena demolice nosné konstrukce z prefabrikátů, někde i spodní stavby - nová konstrukce z T nosníků.
- velké dálniční mosty (Mirošovice, Hvězdonice, Píšť, Koberný, atd.) bude upraven mostní svršek, např. vykonzolovány římsy, čímž bude získán prostor pro rozšíření vozovky.
To jsou opakovaně se vyskytující opravy.
K fragmentaci alá stínové řsd.
Musel by se vybourat CB kryt před a za nadjezdy, v místě připojení a odpojení křižovatek a odpočívek a u mostů. Ani na D11 a ani na D2 se bez toho fragmentace nikde neobešla. Při rekonstrukci odvodnění se překopává dálnice pro napojení vpustí, což by se muselo dělat stejně i u fragmentace.
U Brna se mění povrchy, neboť do rozšíření na šestipruh by se zcela rozpadly. Plán byl před léty takový, že se vymění při rozšíření obrusná vrstva. Kanalizace je součástí rozšíření, neboť u šestipruhu musí býti více vpustí než u čtyřpruhu (větší plocha vozovky pro odvodnění).
Je několik typů modernizace mostů:
- přesýpané dálniční mosty není nutné rozšiřovat, opraví se dle diagnostiky
- prefabrikovaný dálniční most v dobrém stavu bude provedena výměna krajních nosníků, případně přidány další nosníky + nová žb deska
- dálniční most ve špatném stavu bude provedena demolice nosné konstrukce z prefabrikátů, někde i spodní stavby - nová konstrukce z T nosníků.
- velké dálniční mosty (Mirošovice, Hvězdonice, Píšť, Koberný, atd.) bude upraven mostní svršek, např. vykonzolovány římsy, čímž bude získán prostor pro rozšíření vozovky.
To jsou opakovaně se vyskytující opravy.
K fragmentaci alá stínové řsd.
Musel by se vybourat CB kryt před a za nadjezdy, v místě připojení a odpojení křižovatek a odpočívek a u mostů. Ani na D11 a ani na D2 se bez toho fragmentace nikde neobešla. Při rekonstrukci odvodnění se překopává dálnice pro napojení vpustí, což by se muselo dělat stejně i u fragmentace.
U Brna se mění povrchy, neboť do rozšíření na šestipruh by se zcela rozpadly. Plán byl před léty takový, že se vymění při rozšíření obrusná vrstva. Kanalizace je součástí rozšíření, neboť u šestipruhu musí býti více vpustí než u čtyřpruhu (větší plocha vozovky pro odvodnění).
D47 už máme, teď ještě D48
Antimonopolní úřad prozkoumá další tendr na rekonstrukci D1
Těch protestů k ÚOHS je tedy víc, nejenom od Italů... Nějak se v tom ztrácím.
Těch protestů k ÚOHS je tedy víc, nejenom od Italů... Nějak se v tom ztrácím.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Je to jednoduché.
Tohle není protest na dodávku stavebních prací, tedy na zhotovitele stavby. Stačí se podívat, co je ta firma zmíněná v článku zač.
Tohle není protest na dodávku stavebních prací, tedy na zhotovitele stavby. Stačí se podívat, co je ta firma zmíněná v článku zač.
Nebylo by špatné vědět jak to vypadá s přípravou u všech dosud nedokončených nebo nerozestavěných úseků. Vytvořit takový přehled.
tak tohle čtení stojí za to! co vše naslibovali ministři, jak to vypadá s letošními 3 úseky (3 18 25), které se měly rozjet a stále nic ... viz.
http://www.auto.cz/dalnice-d1-co-vsechn ... ilo-86833¨
PS: z příspěvků v diskuzi pod článkem jsem měl málem záchvat smíchu, některé příspěvky jsou fakt gól
http://www.auto.cz/dalnice-d1-co-vsechn ... ilo-86833¨
PS: z příspěvků v diskuzi pod článkem jsem měl málem záchvat smíchu, některé příspěvky jsou fakt gól
Italové vycouvali z boje o opravu D1. Stavět bude Metrostav, Swietelsky a Hochtief (ihned.cz)
Ví někdo, kdy by se mohla rekonstrukce na jednotlivých úsecích rozjet?
Ví někdo, kdy by se mohla rekonstrukce na jednotlivých úsecích rozjet?
tak ještě by mohli vycouvat z úseku 25, bylo by fajn rozjet teď na jaře aspoň 2 opravy, když už jsou známi zhotovitelé docela dlouhou dobu ... ten úsek u Měřína by už mimochodem taky mohl být někomu přiklepnut, protože už to taky trvá docela dost dlouho ... zkrátka nekonečné soutěže = nekonečná dopravně stavební impotence neboli nemožnost proinvestovat vyčleněné finanční prostředky SFDI či OPD/OPDII ... snad velká novela ZVZ pohne situaci kupředu... včera bylo pozdě!
tak italové byli vyřazeni i z úseku 18 (Měřín - Velké meziříčí západ) jsem zvědav, jak se zachovají italové na úseku 25
prý 30. dubna teď ve čtvrtek se podepíše smlouva mezi ŘSD a konzorciem firem vedené Metrostavem, která zmodernizuje úsek 3 (Hvězdonice - Ostředek)
včera v Otázkách Václava Moravce zaznělo od ministra Ťoka, že chce vypsat "pouze" 6 tendrů a minimálně 4 úseky jsem asi trefil viz. mapka deníku z nedávného článkubumbik píše:Odhaduju úseky pro letošní tendry:
1 Most Šmejkalka
Celkem cca 47 km, což je slušná porce![]()
![]()
http://g.denik.cz/50/ea/0506-dalnice.jpg