ZPI - Zařízení pro Provozní Informace

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: ZPI - Zařízení pro Provozní Informace

Příspěvek od pavel.hrdina »

egelebege píše:Byla to tedy ZPI 133 na km 41,8
Super, to jsem rad, ze jsme se konecne domluvili. :-)
No, vidim, ze budu muset nejak zapracovat na "archivu" obsahu ZPI. Historii si samozrejme ukladame, ale zatim jen pro archivni ucely. Jeste by to chtelo nejak zpracovat - naloadovat do DB - a pak nad tim delat ruzne zajimave vystupy. To uz mam v planu dlouho, ale furt neni nejak cas...
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

dnes jsou všechny zápisy ve formátu "km xx", že by nějaká systémová změna? :)

třeba http://www.ceskedalnice.cz/schema/d1

ZPI 102 | 1.11.2010 07:55

km 67

provoz 2 pruhy

ZPI 103 | 1.11.2010 07:55

km 80 - 81

provoz 1 pruhem
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

kasme píše:dnes jsou všechny zápisy ve formátu "km xx", že by nějaká systémová změna? :)
Velice pravdepodobne. Uz jsem si toho vsiml ve ctvrtek nebo v patek, akorat jsem nejak nemel cas to ventilovat verejne...

Je na case volat: SLAVA, HALELUJA! Aspon neco pozitivniho se pohnulo kupredu.
hiob

Příspěvek od hiob »

Nezměnil se trochu i font nebo zarovnání textu? Mně to v sobotu z Ostravy do Oloumouce připadalo na tabulích nějaké jiné ...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Text je teď při některých situacích zarovnaný doleva místo na střed, co ti kdo chce říci, to netuším :/
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

mapman píše:Text je teď při některých situacích zarovnaný doleva místo na střed
Co jsem zatim vypozoroval z noveho webu dopravniinfo.cz, tak zarovnane doleva jsou na informacni tabuli jen hlaseni pri kterych zaroven sviti i znacka (nebo by svitila kdyby tam byla, jako v pripade R35 jizne od Olomouce).

Jinak receno: klidova hlaseni (Radiozurnal, rychlost, rozestupy, dojezd) + informace o vyskovem omezeni na 514 a 513 zustaly zarovnane na stred, zatimco neklidova hlaseni (doprovazena nejakou vystraznou znackou) jsou nove zarovnana na stred.

Osobne jsem na realne ZPI videl jen pripad neklidoveho hlaseni. Muze nekdo potvrdit, ze klidova hlaseni jsou stale v puvodni podobe (tedy zarovnana na stred)?
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Ano je to tak. Klidové hlášky jsou jako předtím
multi

Příspěvek od multi »

Pokud se jedná o dvojí zarovnávání podle zobrazení či nezobrazení značky, pak je to v pořádku. Evidentně se nad tím někdo zamyslel tím správným směrem. :ok:
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Nevim jestli se to tu někde už neřešilo, ale dneska jsem si všiml, že na ZPI na R1 jsou na té malé tabuli, co zobrazuje dopr. značky LED diody na celé ploše. To je proti těm na ostatních dálnicích docela pokrok. Je to tedy tak, že dokaže zobrazit "cokoli"? Jak je to se zobrazováním barev? Má někdo info?
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

egelebege píše:Nevim jestli se to tu někde už neřešilo, ale dneska jsem si všiml, že na ZPI na R1 jsou na té malé tabuli, co zobrazuje dopr. značky LED diody na celé ploše. To je proti těm na ostatních dálnicích docela pokrok.
Urcite se to tu uz resilo, ale vysoce pravdepodobne v jinem vlakne (neco k R1).
egelebege píše:Je to tedy tak, že dokaže zobrazit "cokoli"? Jak je to se zobrazováním barev? Má někdo info?
Nevim kolik ruznych barev to dokaze zobrazit, ale v kazdem pripade to dovede: bilou, cervenou, oranzovou, to je na 100%. A predpokladam, ze na cele plose znacky (tedy kazdy jednotlivy bod ma alespon tento rozsah).

Jake dalsi barvy jsou mozne uz by nam spis mohl naznacit nekdo kdo ma blizko k tem informacim. ;-)
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Tou oranžovou bych si vůbec nebyl jistej. Už jen proto, že by nebyla využitá. Jinak jsem rád, že se snad pomalu přestává plýtvat penězi :ok:
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Pokud by to bylo sestaveno z R,G,B LED, tak lze zobrazit libovolnou barvu. Ale přišlo mi, že bílá vypadá po celé ploše stejně, což spíš vypadá na použití bílých LED než na RGB kombinaci - tam se stálá barva zatím nedaří moc udržet.
dvs

Příspěvek od dvs »

Na PDZ na ZPI je plná matice v rohu bílo-oranžová a jinde bílo červená.
viz Opavaná řešení ŘSD:
předpis ZPI
starší typ
V dokumentech je i zajímavý seznam značek, které to dokáže zobrazit.
kuzzzma

Příspěvek od kuzzzma »

JJ přesně tak, dnes kolem 80 km na zúžení R1 svítila oranžová šipka /jak před tunelem/ ukazující svedení do druhého pruhu. K tomu značka atd. Jen nechápu prič už to tam nebylo včera - když na D1 svítila informace uz od včerejška, pak sjedete na R1 a přímo pod ZPI který neukazovalo nic se "kopalo"...To jim to trvá 24 hodin? slušnej džob:-)
dvs

Příspěvek od dvs »

kuzzzma píše:JJ přesně tak, .... svítila oranžová šipka
Kde svítila ta oranžová šipka? V rohu PDZ na Informačním portále (ZPI), kde normálně bliká oranžové kolečko?
kuzzzma

Příspěvek od kuzzzma »

Nerad bych se zaváděl "flame", ale něják sem si myslel že byla oranžová - jel jsem za tmy a snížené viditelnosti:-/ Dneska už tam nesvítilo nic...Možná svítili oranžová "kolečka" nad zobrazenou značkou práce na silnici? Ale rozhodně tam byla šipka viz odkaz na nové pdfko výše, a jestli nemam vidiny tak tam prostě něco bylo ORANŽOVĚ, právě proto mi to utkvělo v paměti :-))

Bohužel v uváděném pdfku píšou " májí...matici, která je bílá"...tak nevim nevim:-)

Edit: předpokládám že pole pro šipky jako zde http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic ... 6.JPG.html , tam samostatně není. Bude to vypadat asi blbě, ale viděl jsem tam něco v tomto smyslu /ještě jsem si říkal, že ta šipka není přesně nad pruhem, ale spíš ke středu/:

Obrázek
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

takže to bylo tohle ZPI? http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic ... 4.JPG.html

přídavné šipečky jsou jen před tunely
kuzzzma

Příspěvek od kuzzzma »

Asi ano - ZPI od D1 k Muk jesenice. Něco dělali u středových svodidel cca 80km! Ale proste tam byly graficky znazorněny šipky:-) A myslim že jedna byla oranžová - upozorňující na konec pruhu...A jestli byla oranžová tak by měla být logicky pod tou značkou ne? - ten levý panel umí asi i tydle barvy odhaduju -ale kam by se tam vešla?:-) druhá šipka vpravo byla klasicky bílá rovná....
Mimochodem v odstavném pruhu mají auto s šipkou upozornující na svedení do jednoho pruhu pořád odstavené - už asi 3. den. ikdyž tam nic nedělají. Je to celkem matoucí, dost lidí zpomalí, kouká za deště do dálky a nikde nic:-//
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

ekonomika.idnes.cz píše:Plzeň 35 minut, Rozvadov 85 minut. Podobné informace o předpokládané délce dojezdu do vybraných měst začne od pondělí na informační cedule podél českých dálnic vysílat Ředitelství silnic a dálnic

zkušebně na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní a dálnici D2 z Brna na hranici se Slovenskem.

Některé cedule ale v příštích měsících nejspíše úplně zčernají. Šéf ŘSD se netají tím, že je zbytečné, aby svítily, když se na silnici nic neděje.

celý článek na http://ekonomika.idnes.cz/dalnicni-cedu ... oprava_fih
a že by napsali, kde už to funguje...
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

mně na tom vadí ta snaha ušetřit a nechat je černý. Hlášení nalaďte si Radiožurnál, dodržujte odstupy atd... je na nic, to je pravda. Ale proč černá tma!, proč ne čas a teplota? Jsme v Čechách, to si každej bude myslet, že to nefunguje, že někdo ukrad kabely. :-)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Je to nastaveno tak, že v klidovém stavu se má zobrazovat buď čas nebo teplota, testují se ty dojezdové časy a nelze-li z nějakých důvodů zajistit automatické zobrazování prvních dvou tak dočasně taky vypnout. Je to lepší než ty nesmysly... Na okruhu je většina vypnutá v klidovém stavu a vůbec mi to nevadí, naopak mě to hlavně při večerní jízdě ničím nerozptyluje.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tak teplota a čas... dneska už má hodiny a teploměr taky snad každé auto. Naopak "výkřiků" o rozestupech nebo jízdě vpravo bych se zastal.
Království a půl princezny za 511.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Výkřiky o rozestupech a jízdě vpravo jsou fajn, ale ty mají být na pevných značkách vedle vozovky, příp. se mají zobrazovat tehdy, pokud někdo to připomínané pravidlo porušil. U rozestupů se to kontrolovat dá, u rychlosti taky, ale nemělo by to tam svítit celou dobu, od toho jsou značky pevné.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tak pevné cedule jsem původně v příspěvku zmínil, ale pak jsem to umázl, protože se tu bavíme o tom, co na ZPI cpát, když se zrovna nic neděje. :)
Království a půl princezny za 511.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Celá ta záležitost má totiž jeden důležitý aspekt, ZPI mají upozornit řidiče na to, že se něco děje, popř. mu poskytnout nějakou informaci, která pro něj může být důležitá. Tím, že se tam zobrazují informace typu rychlost rozestupy či radiožurnál, dochází k tomu, že ridič přestane tyto cedule vnímat tak jak má, čili proto i "zhasnuto" je správně.

Souvisí to také s plánovaným vzhledem systému v tzv. 2. generaci (tj stanovení toho co se tam má a jak ukazovat), jejíž realizace přinese krom výstražných upozornění v červeném trojúhelníku s blikacími oranžovými světly pravděpodobně také variantu bez tohoto trojúhelníku, tzn. jen informaci o nějaké relativně vzdálené události (např. cca 30 km). Důvodem budiž např. to, že varování potřebuju hlavně ve chvíli kdy jsem dost blízko události, aby mi informace o ní zůstala živě v hlavě... 30 km daleko se nepotřebuju lekat a děsit, cože se to přede mnou děje.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“