Pizzaman píše: ↑12.5.2023 15:42:52
Když jsme se tu dotkli tématu dohledu nad dodržováním platných kupónů za užívání dálnice, měl bych k tomu dotaz.
Před nějakou dobou jsem se dozvěděl, že tento dohled neprobíhá automaticky, nýbrž nahodile. Já žil celou dobu v domění, že to hlídají kamery na bývalých mýtných branách u všech vozidel, které pod nimi projedou.
Co brání tomu, aby to takto bylo? Takhle by tam opravdu jezdily jen vozy, které známku mají a kdo ji nemá, dostane automaticky pokutu.
Brání tomu to, že zákon o pozemních komunikacích (13/1997 Sb.), podle kterého (mimo jiné) celý princip kontroly a vymáhání funguje, nezná "objektivní odpovědnost provozovatele vozidla", kterou známe ze zákona o silničním provozu (361/2000Sb.).
Stejně tak jako například celní správa muže pokutovat řidiče za neuhrazení poplatku "příkazem na místě" (pokutou), ale dechová zkouška ke zjištění alkoholu v dechu nebude provedena, protože celní správa dle zákona nekontroluje bezpečnost silničního provozu (a s tím spojené kontrolování dodržování silničních pravidel - i zákaz alkoholu za volantem).
Hlavně tomu ale brání přebujelá administrativa s tím spojená = nikomu se do změny nechce. Vyvolalo by to další potřebu náboru úředníků, kteří by museli fyzicky každé vozidlo po zaznamenání přestupku kontrolní branou "projet" databází a zkontrolovat, jestli skutečně nemá uhrazen poplatek, poté by odeslali příkaz nebo výzvu provozovateli, rozjelo by se správní řízení, atd atd atd. Už teď jsou vybrané správní orgány přetíženy, a na nové úředníky je vysoká poptávka, ale nízká nabídka - nikomu se za referentský plat (a přitom minimálně Bc. vzdělání) prostě nechce.
Nic jako umělá inteligence (nebo prostě jen PC), alespoň pokud je mi známo, nefunguje. Za každou pokutou, která přijde "za rychlost" provozovateli je minimálně čtvrthodina práce úředníka. Budu rád, když mě někdo opraví, ale mám za to, že to takto je nastaveno.
Jednou byla v TV reportáž ze zázemí firmy KAPSCH, která, jak víme, dříve vybírala mýto založené na mikrovlné technologii. V místnosti sedělo hafo zaměstnanců, kteří ručně ze všech bran v ČR vkládali do systému RZ kamionu a ověřovali, zda má uhrazeno mýto.