Z hlediska procesu financování se to moc nepovedlo v Polsku. Bohužel, opravdu tam hodně společností došlo ke krachu, nakonec i ty čínské tam teho museli zanechat. Ale někdo jim to dovolil tak stavět. Pod slovem "tak" mám na mysli ceny na konkrétní úseky se spolufinancováním z EU fondů.
Co je ale špatné na samotní výstavbě a jejím načasování
Že mají Poláci i zdánlivě rovné úseky trošku jinak technicky řešené, to je pravda. Zbytečných zatáček, zbytečných stoupání. Stejně jako v Maďarsku. Nebo i v Chorvatsku (mohlo tam být více tunelů - úspora na provozu by byla obrovská). Ale to souvisí s tím, že tyto státy chctěli opravdu budovat masivněji. Co nejlevněji, co nejrychleji a zadařilo se. V žádnem z nich se to neobešlo bez problémů. I v Chorvatsku je v konkurzu tamní dvojka stavebního trhu, Konstruktor Split, ale zas se zviditelnila doposud menší společnost v Osijeku.
Na Polsku je to vidět všechno i proto, že je v centrální části Evropy, dost se tudy jezdí. Zároveň je to větší země než Maďarsko s Chorvatskem dohromady. Zároveň tam narazila stavební společnost ALPINE, což se mediálně "profláklo" na západě. A dotklo se to i Bruselu, protože najednou to není jen o plusech, ale jsou i mínusy takové výstavby, takového dálničního rozvoje.
Já jsem sem ty čísla na přirovnání dal, aby bylo zřetelné, jaké místo v EU nyní Polsko má. Zároveň vidět, kde jsou jiné země. Že to přinese i jistou zátěž do budoucnosti, to je pravda. Ale že to přineslo rozvoj a práci a teprve přinese další to je zásadní plus pro celou zemi. (proč jsou v USA staré povrchy dálnic? protože se za ty desítky let nevylepšili příjmy do příslušných fondů, nezvedli se odvody z PHM atp.). Dálniční tělesa se za 10 let nerozplynou, snad se nerozplynu ani já.