Projektantské okénko - Q&A
Re: Projektantské okénko - Q&A
Aram96: Google poradil https://www.cdv.cz/novinky/blikajici-ze ... o-znamena/
K cemu je blikajici zelena dobra, krome toho, ze to budete za kazdou cenu chtit stihnout s plynem na podlaze?
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Sice nevím, proč hned předpokládáš negativní využití, i když toto negativní předjímání je takové typické pro českou kotlinu.
Nicméně ti co mají tuto potřebu, to dělají již dnes na žlutou až červenou, mnohdy na samé hraně vyklizovacího intervalu. Takže bude lepší, když to udělají v rámci svého cyklu. Ta nezávodicí většina, pak bude dopředu vědět, že se blíží konec intervalu a nebude muset intenzivně brzdit nebo projíždět na žlutou se všemi riziky a ekologickými negativy s tím spojenými.
Je to naprosto marginální věc, která se ani pořádně nevyzkoušela, čili nelze ani potvrdit tvou domněnku.
Nicméně ti co mají tuto potřebu, to dělají již dnes na žlutou až červenou, mnohdy na samé hraně vyklizovacího intervalu. Takže bude lepší, když to udělají v rámci svého cyklu. Ta nezávodicí většina, pak bude dopředu vědět, že se blíží konec intervalu a nebude muset intenzivně brzdit nebo projíždět na žlutou se všemi riziky a ekologickými negativy s tím spojenými.
Je to naprosto marginální věc, která se ani pořádně nevyzkoušela, čili nelze ani potvrdit tvou domněnku.
R48 -> D48 se podařilo!
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Blikající zelená mě v zahraničí uchránila před stresem, když projíždíte neznámi křižovatkami, často rozsáhlými. A když vám tam bez varování vlétne žlutá, netušíte, jak dlouho bude svítit a jestli nevjedete do křižovatky na červenou. A hlavně, nikdy nevíte, kolik času dostanete k vyklizení křižovatky, než vám někdo zkříží cestu. Jsou křižovatky, kde vaše žlutá znamená žlutou i pro boční směry a tak tak to projedete. Blikající zelená vás včas upozorní a můžete v klidu zvolnit. A kdo to tam zná, třeba i zrychlit 
Blikající zelený panáček také některé chodce popožene k vběhnutí na přechod a pokračovat klusem, ale většinu odradí. Hlavně na širokých bulvárech.
Blikající zelený panáček také některé chodce popožene k vběhnutí na přechod a pokračovat klusem, ale většinu odradí. Hlavně na širokých bulvárech.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
V zahraničí mě to loni uchvátilo Stokholm https://1url.cz/vuSpsTrupman píše: ↑30.1.2024 16:56:26 Dotaz k SSZ. Máte vyzkoumané, jestli se někde v Česku, vyjma níže zmíněných případů, ještě někde jinde používá umístění semaforu (odborně - návěstidla) na protější straně křižovatky? Ve spoustě zemí je toto běžný přístup - ať už doplňkově, anebo vždy jako hlavní návěstidlo. Je to praktické zejména kvůli úhlu výhledu prvního řidiče u stop-čáry. Bohužel česká praxe je v tomto jiná a umisťujeme semafory vždy u hrany křižovatky ve směru příjezdu ke křižovatce. Kromě šipky pro opuštění křižovatky.
Je to takové české specifikum podobně jako umisťování směrové tabule vždy před odbočeníto už se tu probíralo x-krát.
V obytném autě jsem nemusel čučet s hlavou na volantu.
Souhlasím s ElWappem. Ono je někde v zákoně a navazujících předpisech řečeno, že když odbočuju doleva nebo doprava, smím projet kolem návěstidla, které signalizuje "stůj"?
§ 70 odst. 2)a) totiž říká
Upřímně: opakování signalizace za křižovatkou je sice výhodné pro prvního řidiče v řadě, ale přináší další u nás neřešené problémy. Např. Jak daleko před tou SSZ mám hledat tu příčnou čáru souvislou? 1m, 10m, 100m 1km? Já vím, přeháním, ale pokud mám povinnost zastavit, musím vědět kde. nebo ne a zase to vidím špatně?
§ 70 odst. 2)a) totiž říká
A pokud jsem přijel ze směru, kde svítila zelená, je to pro mě nové SSZ, vodorovné značení tam není, musím tedy zastavit. Nebo to je jinak?(2) Při řízení provozu na křižovatce znamená pro řidiče
a) signál s červeným světlem „Stůj!“ povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou
„Příčná čára souvislá“, „Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!“ a „Příčná
čára souvislá s nápisem STOP“, a kde taková dopravní značka není, před světelným
signalizačním zařízením
Upřímně: opakování signalizace za křižovatkou je sice výhodné pro prvního řidiče v řadě, ale přináší další u nás neřešené problémy. Např. Jak daleko před tou SSZ mám hledat tu příčnou čáru souvislou? 1m, 10m, 100m 1km? Já vím, přeháním, ale pokud mám povinnost zastavit, musím vědět kde. nebo ne a zase to vidím špatně?
To myslíš vážně tuhle otázku ?
Blikající zelená právě řeší někdy zbytečný plyn na podlaze (a následnou prudkou brzdu), nervy, nerozhodnost a nebezpečné idioty, co křižovatkou profrčí na červenou a někoho akorát sejmou ..
A ještě řeší to, že někde je oranžová vteřinu dvě a někde klidně i 5,6. A ještě to pomůže na světlech, na která se jede z kopce a ve vyšší rychlosti. Náklady .. pár halířů, když se to přepočte.
Blikajúca zelená bola na Slovensku zrušená v roku 2020. Jej použitie je už zakázané. Bola to slepá ulička.
Treba si uvedomiť, že blikajúcu zelenú môže legálne používať iba Rakúsko, lebo má uplatnenú výnimku z medzinárodnej zmluvy: Dohovor o značkách a signáloch, Viedeň 1968
str. 155
A HLAVNE má to zelené blikajúce svetlo v Rakúsku iný význam, má totiž význam žltého svetla. Čiže na žltú keď prejdete môžete dostať pokutu ako u nás za prejazd na červenú.
V našich podmienkach je lepšie skôr pracovať s dĺžkou prechodového signálu žltej. Na Slovensku to je nastavené od rýchlosti:
50 km/h = 3 s
60 km/h = 4 s
70 km/h = 5 s
U nás boli na križovatkách s blikavou zelenou nehody, práve vychádzajúce z rakúskeho paradoxu - Rakúšan na blikajúcu zelenú brzdil a Slovák za ním šliapol na plynový pedál a do ňho vrazil veľa-krát vyššou rýchlosťou, lebo si počíňal úplne naopak ako to platí v Rakúsku. V našich podmienkach, hlavne tým, že sme susedia s Rakúskom, je to nebezpečná záležitosť a to práve kvôli iným významom toho istého signálu, čo je neprípustné. Možno keby sme boli nejaký izolovaný ostrov, tak by sa to dalo, ale opakujem nemôžeme bez dôsledkov a riadnej analýzy preberať každú vec, čo sa nám páči a hlavne nie v prípade, ak riadne nemáme naštudované prečo to tak v Rakúsku je a HLAVNE aký to má význam.
Treba si uvedomiť, že blikajúcu zelenú môže legálne používať iba Rakúsko, lebo má uplatnenú výnimku z medzinárodnej zmluvy: Dohovor o značkách a signáloch, Viedeň 1968
str. 155
A HLAVNE má to zelené blikajúce svetlo v Rakúsku iný význam, má totiž význam žltého svetla. Čiže na žltú keď prejdete môžete dostať pokutu ako u nás za prejazd na červenú.
V našich podmienkach je lepšie skôr pracovať s dĺžkou prechodového signálu žltej. Na Slovensku to je nastavené od rýchlosti:
50 km/h = 3 s
60 km/h = 4 s
70 km/h = 5 s
U nás boli na križovatkách s blikavou zelenou nehody, práve vychádzajúce z rakúskeho paradoxu - Rakúšan na blikajúcu zelenú brzdil a Slovák za ním šliapol na plynový pedál a do ňho vrazil veľa-krát vyššou rýchlosťou, lebo si počíňal úplne naopak ako to platí v Rakúsku. V našich podmienkach, hlavne tým, že sme susedia s Rakúskom, je to nebezpečná záležitosť a to práve kvôli iným významom toho istého signálu, čo je neprípustné. Možno keby sme boli nejaký izolovaný ostrov, tak by sa to dalo, ale opakujem nemôžeme bez dôsledkov a riadnej analýzy preberať každú vec, čo sa nám páči a hlavne nie v prípade, ak riadne nemáme naštudované prečo to tak v Rakúsku je a HLAVNE aký to má význam.
Hračka za 200 mega Kč - čistý tunel na prachy!Lenny píše: ↑30.1.2024 17:03:55 Novinka ve Zlíně propojí auta a křižovatky, na chodníky promítne barvy semaforu
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/chytra ... zpravy_hoo
Ano, Arame, tu otazku myslim zcela vazne, protoze mi nic takoveho jako blikajici zelena nikdy nechybelo. Pokud je problem dobrzdit, da se proste prodlouzit delka oranzove. Ale neznam zadnou krizovatku, kde bych mel s klasickym SSZ problem a potreboval tam vsouvat dalsi signal.
Blikajíci zelená v Česku nebude, žádný příčetný úředník se pod to v českém prostředí nepodepíše. A ani nevnímám nějak zásadní potřebu ji zavádět.
Mám problém u šipky vpravo, vlevo, svítí zelená a najednou zhasne a nestačím kolikrát včas zareagovat a zastavit.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
No u šipky vpravo vlevo aspoň člověk většinou zpomaluje kvůli odbočení. Ale kdo přišel se šipkou rovně? 
šipka vpravo se mi líbila v NDR, tam kde to šlo, tak byla plechová...
na spoustě křižovatek, by to dávalo smysl i dnes
na spoustě křižovatek, by to dávalo smysl i dnes
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Na toto mám dva názory:MPMP píše: ↑31.1.2024 14:29:35 A pokud jsem přijel ze směru, kde svítila zelená, je to pro mě nové SSZ, vodorovné značení tam není, musím tedy zastavit. Nebo to je jinak?
Za prvé si myslím, že řidiči nejsou úplní idioti a je vidět, že ve Zlíně to funguje. Bohužel fachidiotský přístup a podivné řízení křižovatek, které se uplatňuje v Česku (jako např. jiný signál SSZ u přechodu za křižovatkou, než v křižovatce) právě nutí lidi k takovým až absurdním otázkám.
Za druhé, toto by šlo legislativně pořešit např. tím, že návěstidlo umístěné uvnitř křižovatky by platilo pro směr protější před hranou křižovatky.
Případně lze využít např. různé rámečky SSZ (např. specifikovat použití bílého rámečku jako u šipky pro opuštění křižovatky) které by odlišovaly semafor u kterého se má zastavit, vs. doplňkový semafor uvnitř křižovatky.
Směr doplňkové šipky, pokud vím, nebyl nikdy omezen jen na vpravo vs. vlevo. Dokonce existují doplňkové šipky vícesměrné.
Jako problém vidím spíš umisťování těchto šipek. Dle ČSN normy je doplňková šipka přímo umisťována napravo od hlavního návěstidla.
Je to v Česku použito v pár případech, kdy po pravé straně od přímo vedoucí silnice vede tramvajové těleso, do kterého vstupuje rameno křižovatky.
Pokud jede tramvaj, tak je křižovatka zavřena "na červenou", ale po paralelně vedoucí silnici svítí doplňková šipka přímo.
Riziko: Kdo to nezná, tak z dálky vidí "nějakou" doplňkovou šipku (ty tvary se v Česku snadno pletou) svítící napravo od hlavního návěstidla - a jelikož je navyklý z praxe že taková šipka je většinou doprava, tak si myslí, že doprava má volno (teď ještě ignorujme fakt že řidiči v Česku neznají, že doplňková šipka znamená - můžeš jet, ale dej přednost). No takže to střihne doprava přímo pod tramvaj - velmi nebezpečné nehody, smrtelné.
Řešení? = Liberec - aneb doplňková šipka "přímo" je na opačné straně od hlavního návěstidla, než jaká je poloha tramvajové trati. Nelze tedy zaměnit s volným směrem "pod tramvaj".
Bohužel, toto je proti ČSN normě, tudíž "pan razítko" má možnost úřadovat a toto logické řešení zatrhnout.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Mně to příjde celkem levné. V HK se dělal podobný "inteligentní systém" bez těch laserových fičůr, odpočtů do zelené apod. Jenže 34 křižovatek a 4 přechody stálo 230 mega. Tady je to 45 křižovatek za 200 mega. Asi radnice počítá s tím, že jim dá Cross na domácí půdě slevu. Ale i tak si budou muset vzít na subdodávku Eltodo, protože sami na tak velkou akci nebudou mít lidi (stejně jako v HK).Brutus píše: ↑31.1.2024 15:32:29Hračka za 200 mega Kč - čistý tunel na prachy!Lenny píše: ↑30.1.2024 17:03:55 Novinka ve Zlíně propojí auta a křižovatky, na chodníky promítne barvy semaforu
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/chytra ... zpravy_hoo
Nic to nemění na tom, že za ty peníze to žádnou velkou přidanou hodnotu nepřinese. Žádné dynamické řizení ve stylu ranní špička do města a odpolední z města se nekoná. A neumí to ani tu nejjednodušší věc: vynechání fáze na T křižovatce, když na vedlejší nestojí auto.
Ve Zlíně Cross testuje spoustu věcí. Cross je ze Zlína.
D47 už máme, teď ještě D48
Tak ono by na 'zlomenej' a 'vykroucenej' krk třeba stačilo použít místo semaforů za křižovatkou 'francouzké' řešení (a doplnění by nebylo ani technicky složité - všechny signály už ve sloupu jsou).
https://www.google.cz/maps/@47.6393142, ... ?entry=ttu
https://www.google.cz/maps/@47.6393142, ... ?entry=ttu
No ale to je právě ono. Ten problém dobrzdit. Jak já poznám, že zrovna tady ta oranžová bude 6 vteřin a ne 2 ?ElWapp píše: ↑31.1.2024 18:37:51 Ano, Arame, tu otazku myslim zcela vazne, protoze mi nic takoveho jako blikajici zelena nikdy nechybelo. Pokud je problem dobrzdit, da se proste prodlouzit delka oranzove. Ale neznam zadnou krizovatku, kde bych mel s klasickym SSZ problem a potreboval tam vsouvat dalsi signal.
Projel jsem rozhodně několikery světla v Brně, u kterých jsem si vyloženě říkal, jé tady by byla super blikající zelená, ta by ušetřila tolika rozhodování a “trnutí” jestli to už padne nebo ne. A toto ta zelená řeší.
Rozhodně nejsem za, aby blikala všude, přesně naopak. Jen tam, kde by dávala tento smysl.
Nebo zaveďme, že oranžová má všude stejný interval. Což je samozřejmě absolutní nesmysl, protože na malých uličkách v centrech nepotřebujeme 6 vteřin na dojetí a projetí křižovatkou, abychom se vyvarovali prudkého brždění. Ale tam, kde se jede 70 a ještě z kopce, tak tam je oranžová i na 5 vteřin málo, pokud člověk chce brzdit plynule. Ale hlavně .. jak její délku očekávat, když to tam neznám ?
Tyhle argumenty ale plynou z neznalosti zákona. Ten žádné rozhodování, jestli to stihnu nebo nestihnu, nepřipouští.
Nejde vůbec o to, jestli to na žlutou ještě stihnete projet nebo ne. Na žlutou už automaticky máte brzdit. Pokud to už ale reálně není ubrzditelné, můžete ještě legálně projet. Když to vezmu opačně, klidně by šlo zrušit i tu žlutou a tohle pravidlo aplikovat na okamžik, kdy se zrovna měnil signál ze zelené na červenou. Výsledek by byl stále stejný....signál se žlutým světlem "Pozor!" povinnost zastavit vozidlo (...); je-li však toto vozidlo při rozsvícení tohoto signálu již tak blízko, že by řidič nemohl vozidlo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě.
V mém okolí se pro místa, kde je problém s dobržďováním (a tím i potřebě delší 'ozanžové') používá toto - a funguje to. Jen spousta lidí nechápe jak to funguje.
https://mapy.cz/dopravni?pano=1&pid=103 ... 93237&z=17
https://mapy.cz/dopravni?pano=1&pid=856 ... 61418&z=17
https://mapy.cz/dopravni?pano=1&pid=100 ... 90532&z=18
https://mapy.cz/dopravni?pano=1&pid=103 ... 93237&z=17
https://mapy.cz/dopravni?pano=1&pid=856 ... 61418&z=17
https://mapy.cz/dopravni?pano=1&pid=100 ... 90532&z=18
To tady psal o pár příspěvků výše Brutus.Aram96 píše: ↑1.2.2024 22:36:05 Nebo zaveďme, že oranžová má všude stejný interval. Což je samozřejmě absolutní nesmysl, protože na malých uličkách v centrech nepotřebujeme 6 vteřin na dojetí a projetí křižovatkou, abychom se vyvarovali prudkého brždění. Ale tam, kde se jede 70 a ještě z kopce, tak tam je oranžová i na 5 vteřin málo, pokud člověk chce brzdit plynule. Ale hlavně .. jak její délku očekávat, když to tam neznám ?
Délka intervalu podle rychlosti komunikace.
-
Mosquit
Však je to taky jedna z klasických výmluv (pardon, argumentací), že na červenou projel, protože už nestihnul bezpečně zastavit, například že měl strach, že když to zašlápne, nabourá do něj zezadu lepící se auto.
Jaké je správné řešení při kombinaci značek zakazující odbočování nákladních vozidel. B24b + E9, nebo B4 + E7b? Resp je tam legislativní rozdíl?
Pokud chcete zakázat odbočení, potom první případ.
Pokud nechcete zakázat odbočení, ale řidiči zakázat vjezd do komunikace za křižovatkou, potom druhý případ.
Prakticky to samozřejmě nemá žádný rozdíl. V prvním případě možná ponecháváte na fantazii řidiče ještě přípustnou možnost, že z nějakého opačného směru by byl pro něj vjezd do ulice možný.
Pokud nechcete zakázat odbočení, ale řidiči zakázat vjezd do komunikace za křižovatkou, potom druhý případ.
Prakticky to samozřejmě nemá žádný rozdíl. V prvním případě možná ponecháváte na fantazii řidiče ještě přípustnou možnost, že z nějakého opačného směru by byl pro něj vjezd do ulice možný.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.