Zvýšení rychlosti na vybraných dálničních úsecích na 150 km/h
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Re: Zvýšení rychlosti na vybraných dálničních úsecích na 150 km/h
To spíš vypuknou hodnoty v bodě B, výše 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
-
Tom od Budějc
Tak hlásím, že jsem včera projel prvně D3 s čerstvě nastavenými značkami na 150 km/h. Cestou z ČB do Tábora v poledne byly všechny nastavené na 150, když jsem jel odpoledne zpět, byly kvůli dešti "zaslepeny", tedy bez údaje, až na poslední před ČB. Některá auta si i přesto držela 130 km/h.
Nic překvapivého. V Německu taky jezdí po dálnících většina aut rychlostí kolem 130 km/h.
Tak aby nebyl někdo v šoku, že některá auta budou (abych dodržel terminologii
držet 120 km/h i míň. Míním tím samozřejmě osobní auta v době, kdy bude povoleno 150
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
-
Honey72
A ještě víc budou v šoku, že někdo před nimi bude předjíždět a oni budou muset ze 150 brzdit na 135 
To se děje i dnes. Nic nového pod sluncem.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Přesně tak. Navíc není nic výjimečného, že se brzdí i níž, a nemusí to být vždy kvůli NA.
Ano, může to být i osobní auto - a nedá se úplně vyloučit, že to šoupne do levého jízdního pruhu bez použití blinkru nebo ho dá pozdě.
Po dálnici mohou jezdit rychle a bezpečně jen ti, kteří používají mozek - ale to musí o poměrech provozu na dálnici něco vědět.
Ano, může to být i osobní auto - a nedá se úplně vyloučit, že to šoupne do levého jízdního pruhu bez použití blinkru nebo ho dá pozdě.
Po dálnici mohou jezdit rychle a bezpečně jen ti, kteří používají mozek - ale to musí o poměrech provozu na dálnici něco vědět.
-
Honey72
No, já to spíš myslel jako narážku na ty, kteří si myslí, že při povolené 150 nikdo pomalejší do levého pruhu nesmí
I tací se najdou.
Zažil jsem jednoho, který jel 130 km/h tacho a divil se, že by měl uhýbat z levého pruhu, když jede dle předpisů.
D47 už máme, teď ještě D48
-
Honey72
Mě se letos líbilo v Moldavsku zažité pravidlo, že kdo na hlavních tazích překáží, uhne na stranu. Zpočátku jsem jaksi nechápal, proč auto za mnou jede polovinou v odstavném pruhu. Nejprve jsem si myslel, že má závadu, ale frčel pořád za mnou devadesát. Pak jsem to samé viděl i u aut proti nám. No za chvíli mi to došlo. Prostě, i ten kdo jede podle pravidel, nepřekáží. Auta do devadesátky jela krajnicí a ta rychlejší frčela středem jako po dálnici
A funguje to. Zrychlil jsem a všichni, i ti proti uhýbali automaticky. Stejně jsem se pak choval i já, když jsem nespěchal. Pokut se tam asi bát nemusíte, nikdy jsem žádnou hlídku neviděl a kupodivu ani nehodu. Nezpomaluje se ani v obci, rychlost se dodržuje pouze u radarů anebo tam kde jsou retardéry 
když neomezí a neohrozí, tak smí
u těch 150kmh to bude víc vidět
al stejně s tím nikdy nikdo nic neudělá
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mimochodem na https://dopravniinfo.gov.cz/ je online přehled toho, jaký limit aktuálně na D3 platí. Je to položka "Další map.vrstvy" vlevo dole a tam zaškrtnout "rychlostní limity":
Akorát tam mají červenou a zelenou obráceně ne ? 
-
Honey72
Přesně to mě napadlo 
to bude inspirace tím rakouským igl....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Za pár dnů bude půlka pilotu za námi a já doufám, že se při té příležitosti dozvíme řadu zajímavých informací. Zatím jsem se ke kvalitním nedostal, přišel jsem jen na reportáž CT z 6.12 a ta byla dost povrchní.
Několik postřehů:
- Vážnou nehodu dosud řešili jednu (bez info jestli na to mohla mít vliv 150+)
- Překračování limitu asi o 15 až 20 km/hod u několika řidičů denně (nepřekvapili
- Vliv počasí na MPR:
za první měsíc, kdy byl projekt v provozu, (tzn. říjen) byla 150 vystavená ve 21 dnech.
Pak už to bylo horší
Doufám že dodají statistiku pro jednotlivé povolené rychlosti a kam až jsou připraveni v případě špatného počasí zajít (tím nemyslím extrém - zavřít dálnici)
Zpočátku byly informace o aktuálním limitu součástí dat k VMS (dokonce kvůli tomu dělali novou verzi API), ale po pár týdnech se to zase odebralo. I to malé množství dat ale skutečně dokazuje, že 150 byla aktivní v podstatě kdykoliv to bylo možné. Bohužel se ale nedá určit, jak to bylo na jednotlivých úsecích/stranách dálnice, protože tyto značky chyběly v předdefinovaných polohách a nedaly se tak identifikovat. 
No bude to zajímavé.
Přestože jsem příznivcem nově zaváděného systému (kvůli 150), je podle mě vedle možnosti zvýšení MPR až na 150 ještě větším přínosem ta flexibilita na základě počasí. To, že někteří jezdí po dálnicích rychle všichni víme. Ale co si část z nich troufne za zřetelně nepříznivých podmínek, to už je fakt hazard. Pochopitelně, že některé z nich neodradí ani viditelně omezená MPR - to ale musí mít nějaké ( i když ne stopro) řešení
Přestože jsem příznivcem nově zaváděného systému (kvůli 150), je podle mě vedle možnosti zvýšení MPR až na 150 ještě větším přínosem ta flexibilita na základě počasí. To, že někteří jezdí po dálnicích rychle všichni víme. Ale co si část z nich troufne za zřetelně nepříznivých podmínek, to už je fakt hazard. Pochopitelně, že některé z nich neodradí ani viditelně omezená MPR - to ale musí mít nějaké ( i když ne stopro) řešení
Myslím, že sis odpověděl naprosto sám. Kdo jede jako dobytek led neled, ten poletí i nehledě na jakoukoli 100. Takže ty úpravy směrem dolů jsou naprostá nadbytečnost.
On to stejně byl spíš způsob, jak trochu zavřít hubu těm, kteří byli apriori proti 150 jako takové ..
On to stejně byl spíš způsob, jak trochu zavřít hubu těm, kteří byli apriori proti 150 jako takové ..
Já to alespoň zatím vidím trochu jinak.
To snížení totiž mění oficiální pravidla hry.
Stávající situace - vše co se stane je ohraničeno implicitně 130-kou
To právě tento systém mění
- SOFT: viditelně omezená MPR při zřetelně nepříznivých podmínkách podle mě část těch "rychlíků" přece jen ovlivní (všichni to nebudou, procento si netroufnu uvést)
- HARD: pro ten zbytek, řekl bych pro tvrdé jádro, platí, že jim naměří aktuál proti 100 popř. 80 (nikoli 130) - a to může být klíčový bod pro následný proces ....
To snížení totiž mění oficiální pravidla hry.
Stávající situace - vše co se stane je ohraničeno implicitně 130-kou
To právě tento systém mění
- SOFT: viditelně omezená MPR při zřetelně nepříznivých podmínkách podle mě část těch "rychlíků" přece jen ovlivní (všichni to nebudou, procento si netroufnu uvést)
- HARD: pro ten zbytek, řekl bych pro tvrdé jádro, platí, že jim naměří aktuál proti 100 popř. 80 (nikoli 130) - a to může být klíčový bod pro následný proces ....
2 bhs : vidím to zcela stejně ! 
-
Diaľničiar
- VIP
Důležité je, aby byla dodána veškerá statistika. Protože právě jak je něco pilotní projekt, nemusí tomu tak být (téměř v žádné sféře). Punktum.