D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko

Praha – Hradec Králové – Trutnov – Polsko
Odpovědět
michal

Re: D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko

Příspěvek od michal »

To si u tak velké zakázky ani nezaplatili zdejšího právníka, který se v tom vyzná? :shock:
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

To se povleče. Místní právo je děravé a interpretuje každý, kdo má v řiti díru. Ale náš tým to právo zjednoduší a zabrání různým intepretacím a nejistotě.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Taky se v rozhodnutí píše, že se Budimex prokazoval referencí subdodavatele OSSA https://ossaint.com/en/construction/ A toto mu ŘSD neuznalo.

Následně 2. 5. 2024 doplnil nového poddodavatele a 3 nové reference.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
milanek

Příspěvek od milanek »

PuniCZ píše: 8.7.2024 22:37:54 Ještě tedy doplním, že toto asi nic moc neřeší, protože jak je v tom vysvětlení uvedeno, tak podali námitky i proti tomu rozhodnutí o vyřazení. A o tomto toto rozhodnutí není. A tedy předpokládám že teprve tam se bude řešit to meritum věci.
Toto je podle mě správný příspěvek. Četl jsem jen úvod a závěr, ale je zjevné, že napadené je rozhodnutí o námitkách č. 3, které směřovaly proti Rozhodnutí a oznámení o zrušení rozhodnutí a oznámení o výběru dodavatele. Tímto rozhodnutím podle mě ŘSD zrušilo původní výběr Budimexu na základě nepravomocného rozhodnutí uohs, že porušili výběrem Budimexu zákon.Toto není rozhodnutí ŘSD, kterým vyřadili Budimex ani rozhodnutí o výběru MI zhotovitelem. Tedy ta rozhodnutí, jejichž napadení nás zajímá.

Dále mě zaujali ještě dvě věci.
1) Budimex podal rozklad k předsedovi uohs proti rozhodnutí o tom, že ŘSD porušilo jeho výběrem zákon, řešili jsme to na str. 69 hned shora. RSD asi nepočkalo na vyřízení tohoto rozkladu (ten asi není vyřízen doposud) a výběr Budimexu zrušilo. Je jasné, že takovéto kvapné jednání RSD se Budimexu nelíbilo a ten (aniž bych četl obsah jejich námitek) podle mě podal námitky právě kvůli tomu, že se mu tento rychlý postup RSD nelíbí. Popravdě se to nelíbí ani mě, myslel jsem, že nikdo rozklad nepodal.
2) Budimex se brání všemi dostupnými prostředky v každé úrovni řízení a očividně napadá vše. Ti tento boj dobrovolně nevzdají.
kot

Příspěvek od kot »

Tomu se říká : Boj až do hořkého konce...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

ŘSD zrušilo rozhodnutí autoremedurou.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Tak jest, Lenny. Jenže mi vrtá hlavou, proč se neuznává kvalifikace poddodavatelů, kterých má Budimex v oblasti výstavby tunelů habaděj, resp. proč jimi nezavalil ŘSD, aby nemuselo k autoremeduře vůbec přistoupit?
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Ale tady nejde o spor ŘSD × Budimex, ale o spor ŘSD resp. Budimex × ÚOHS. No a pokud by se ŘSD nejdřív dohadovalo s ÚOHS a pak by byl výběr stejně zrušený, tak by to akorát sežralo hromadu času. Tohle se musí dostat k soudu, který rozhodne jaký názor na předložené reference je z pohledu práva 'správný'.
milanek

Příspěvek od milanek »

Japao ale nezapomeň, že si to rozhodnutí zrušilo RSD samo, nebyl to uohs, jak jsme si mysleli. Skoro to vypadá, že pod tíhou argumentace uohs vyměnkli a teď je to budimex proti všem. Nezbývá než doufat, že soud nezakáže plněnízže smlouvy o dilo.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Ale to je právě to taktické ustoupení, které ušetřilo čas. Kdyby se ŘSD rozhodlo dohadovat s ÚOHS tak by pravděpodobně až nyní bylo zamítnuto odvolání k předsedovi, ŘSD by stejně muselo zrušit výběr vítěze, vybrat nového, pak by šlo další podání k ÚOHS od Budimexu a rozhodnutí ÚOHS a to všechno máme díky zrušení výběru samotným ŘSD už za sebou.
michal

Příspěvek od michal »

Japao Joe píše: 11.7.2024 7:54:55 Ale to je právě to taktické ustoupení, které ušetřilo čas.
Ve světle výše uvedených komentářů se nemůžu zbavit dojmu, že tím ušetřením času je myšlena snaha minimalizovat škody vzniklé vlastním chybným jednáním...
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Já osobně bych z těch hajzlů z MI nebyl tak nadšenej - ŘSD (a v tomto oboru je lze na rozdíl od ÚOHS považovat za odborníky) má prostě jiný názor na to jestli reference stačí nebo nestačí a o tom kdo má 'větší' pravdu musí při sporu rozhodnout soud. No a k tomu se snad všichni chceme dostat co nejdříve ne? Takže poznámky o maskování něčí chyby tady nejsou na místě, navíc když jedním z aktérů sporu je korupčník (ať již odsouzený a nebo jako spolupracující svědek).
michal

Příspěvek od michal »

Tak ale proč teda ŘSD otočilo a to, co jim nejdřív stačilo, to jim najednou nestačilo? Proč si nestáli pevně za svým i vůči ÚOHS? Neříkám, že fandím MI. Ale mně to přijde, že jim ŘSD tím svým právním názorem na dostačující reference (které výše zmiňuje Lenny) nahrálo na smeč, kterou prostě nešlo nezasmečovat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

michal píše: 11.7.2024 9:24:47 Tak ale proč teda ŘSD otočilo a to, co jim nejdřív stačilo, to jim najednou nestačilo? Proč si nestáli pevně za svým i vůči ÚOHS?
Asi by to bylo "správnější" stát si za svým. Má to ale jeden podstatný nedostatek - celá procedura by se tím o minimálně půl roku (ale mnohem pravděpodobněji o delší čas) prodloužila a výsledek by byl naprosto stejný.
michal

Příspěvek od michal »

Na ten ušetřený čas a případné další následky této úspory jsem docela zvědavý.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Není na co být zvědavý. To, co se bude dít nyní bude probíhat naprosto stejně, jako kdyby si předtím ŘSD "stálo za svým" a to včetně všech odvolání a žalob. POkud by ŘSD u ÚOHS neuspělo (jako, že ne 99,999% by neuspělo), muselo by stejně "otočit" (sice "z moci úřední", ale opět vlastním rozhodnutím), na následujícím postupu by se (kromě toho ztraceného času) nezměnilo vůbec nic.
Nebo se pletu?
d9k

Příspěvek od d9k »

MPMP píše: 11.7.2024 11:12:04 Není na co být zvědavý. To, co se bude dít nyní bude probíhat naprosto stejně, jako kdyby si předtím ŘSD "stálo za svým" a to včetně všech odvolání a žalob. POkud by ŘSD u ÚOHS neuspělo (jako, že ne 99,999% by neuspělo), muselo by stejně "otočit" (sice "z moci úřední", ale opět vlastním rozhodnutím), na následujícím postupu by se (kromě toho ztraceného času) nezměnilo vůbec nic.
Nebo se pletu?
nepleteš
michal

Příspěvek od michal »

Přečetl jsem si to lejstro z ÚOHS a musím říct, že si nedovedu představit, že toto neskončí u soudu, který bude muset říct, čí výklad zákonů a zadávacích podmínek je správný. Leda že by to Budimex vzdal či udělal nějakou procesní chybu.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

" ... Ale o tom zde už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho! ..."

https://www.youtube.com/watch?v=prEVzsh ... l=praashek
michal

Příspěvek od michal »

:D :D :D :oops:
milanek

Příspěvek od milanek »

michal píše: 11.7.2024 13:53:59 Přečetl jsem si to lejstro z ÚOHS a musím říct, že si nedovedu představit, že toto neskončí u soudu, který bude muset říct, čí výklad zákonů a zadávacích podmínek je správný. Leda že by to Budimex vzdal či udělal nějakou procesní chybu.
Mám ten pocit také jen tedy s tím, že RSD věřilo, že Budimex dodá pořádné reference a MI zavřou pusu a bude hotovo. Jenže to se z nepochopitelných důvod, nad čímž všichni kroutíme hlavou, nestalo a RSD jejich pevně věřím dobře míněným krokem a ne snahou zakrýt pochybení nebo jednat ve prospěch MI, nadělali akorát zmatek a řízení prodloužili o jedno posouzení UOHSem a o jeden rozklad. Kdyby totiž nic nedělali tak už to u toho soudu mohlo být, protože by to tam dal Budimex, kterému by Mlsna zazdil rozklad, který podali už před měsíci. následoval by soudní přezkum na popud budimex, a sice přezkum správnosti původního výběru Budimexu. Takže ne, toto RSD nezvládlo a nic neurychlilo. Ale zase na druhou stranu, kdo nic nedělá, nic nezkazí, a pokud to bylo ze strany RSD dobře míněno, tak je snad až chválím za na úředníky až neuvěřitelné kreativni postup v rámci zakon. Doufám, že ani oni netušili, že Budimex ty reference nedodá a že to není snaha cokoli zakrýt.
michal

Příspěvek od michal »

No nevím jak to na ŘSD mysleli, ale Budimex to "prodává" jako změnu zadávacích kritérií ex post. Jak kdyby si hned na začátku v Budimexu řekli, že dle znění zadávačky nepotřebují nikoho do sdružení. Vyhráli s nabídkou a najednou to nestačilo. No a ty reference pak neměli, jenže je původně ani nikdo nechtěl. Prostě když se něco pos.ere, tak všechno a pořádně... :crazy:
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Tak v Polsku je už vše připravováno na otevření posledního úseku S3 poblíž českých hranic. Na světelných panelech svítí informace, že je tunel uzavřen a musí se použít objížďka po staré silnice. A na proměnlivých tabulích u sjezdů jsou zobrazeny objížďkové trasy. Kdo neví, že se ten úsek teprve dokončuje, si musí myslet, že je dálnice fakt jen uzavřena kvůli tunelu.
Trutnov se na nápor připravuje, dokončují se úseková měření v Bernarticích a Zlaté Olešnici. Ale myslím, že to bude zbytečné. Třeba dnes jsem se plazil celou cestu od hranic do Trutnova méně než padesátkou i mimo obce. Prostě nepředjedete, nemáte kde. A každou chvíli brzdíte, když se proti vám vynoří takový Flixbus nebo turecký kamion.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Mike

Příspěvek od Mike »

mě na tom fascinuje výkonnost státní správy...
povolení dálnice je na 30let
radar za půl roku

asi chyba v matrixu...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynx

Příspěvek od Lynx »

V jakém stavu je nyní výběr zhotovitele a na co se prosím případně čeká?

Pokusil jsem se to tady přečíst, ale je to nad moje síly právního laika. Prosím proto někoho znalejšího o krátkou informaci, na co se nyní čeká? Nebo který soud či jiná instituce je nyní na tahu? A jaký je předpokládaný vývoj, tedy další kroky? Děkuji.

-
Odpovědět

Zpět na „D11“