Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Jaroslav

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Jaroslav »

jonáš píše: No mně je srdečně jedno, jestli jezdíte trabantem nebo s trakařem. Zákony prostě uváděj jeden limit, kterej platí pro všechny, nebo si myslíte, že by vybraní jedinci měli mít povoleno i krást a zabíjet? :lol:
a to je právě problém většiny špatných řidičů... těm je skutečně jedno v čem jedou a pořád jedou stejně...
Dobrý řidič přizpůsobí svou jízdu tomu v čem jede. :ko:

a ohánět se zákonem v diskusi o tom že je zákon špatný... to je zoufalost ...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Jaroslav píše: a to je právě problém většiny špatných řidičů... těm je skutečně jedno v čem jedou a pořád jedou stejně... Dobrý řidič přizpůsobí svou jízdu tomu v čem jede. :ko:
a ohánět se zákonem v diskusi o tom že je zákon špatný... to je zoufalost ...
takze cela evropa ma spatny zakon, tj. stanovenou max rychlost?

dobry ridic neprizpusobi jizdu tomu v cem jede, ale celkove situaci + samozrejme dodrzuje stanovena pravidla hry (jednim z nich je max povolena rychlost nebo nebraneni predjizdeni).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jaroslav píše: a ohánět se zákonem v diskusi o tom že je zákon špatný... to je zoufalost ...
Mně spíš přijde jako zoufalost, brečet o tom, že je zákon špatný, na úplně špatnym hrobě. Běžte s tim radši zalobovat parlament. Jinak diskuse nebo jen litanie o tom, jak je zákon špatný, se vedou snad spíš u Dfense, tady se pokud vim vede diskuse "jak jezdíme" v rámci či přes rámec zákonů platných, a já jsem ještě stále přesvědčen o tom, že je ten zákon dobrej a užitečnej, stejně jako v Norsku nebo Rakousku. Akorát by se měl víc vymáhat, a to třeba až "do hrdel a statků". Pokud se vám to jeví jinak, je to vaše volba, mějte se krásně, ale nemůžete z toho kategoricky vyvozovat že "zákon je špatný" tak nějak objektivně. Váš dojem, dvě nohy taky špatné, čtyři dobré.
Ale takový "lepší šoféry", co se zmohli najednou na bavoráka, jsem znal dva. Voba už jsou dlouho po smrti.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

jonáš píše:Ale takový "lepší šoféry", co se zmohli najednou na bavoráka, jsem znal dva. Voba už jsou dlouho po smrti.
No... asi to nebyli "lepší šoféři", ale obyčejní víkendoví čepičáři, kteří nepřizpůsobili jízdu svým schopnostem... ale to bych se opakoval, že?
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

vaclav píše: takze cela evropa ma spatny zakon, tj. stanovenou max rychlost?
naštěstí ne... ale to vy víte, že? :)
vaclav píše: dobry ridic neprizpusobi jizdu tomu v cem jede, ale celkove situaci + samozrejme dodrzuje stanovena pravidla hry (jednim z nich je max povolena rychlost nebo nebraneni predjizdeni).
skvělé!!! ještě chvíli budete číst mé příspěvky a naučíte se řídit :D :D :D
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Pánové, zase sklouzáváte k nekonečnému plkání o tom samém s náznaky invektiv, ještě chvíli a zamkneme to tu ...
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

mapman píše:Pánové, zase sklouzáváte k nemístnému plkání s náznaky invektiv, ještě chvíli a zamkneme to tu ...
pravda... omlouvám se, ale přišlo mi to tak vtipný, že jsem to napsat musel. už brzdím

když tak o tom ještě přemýšlím, tak to není až zas tak off topic; vlákno je o tom, jak jezdíme - no a tam se střetávají různí lidé s velmi různými přístupy. každopádně šlapu na keramickou brzdu...
Mike

Příspěvek od Mike »

jonáš píše: Však taky není jedna nařízená rychlost, máte na dálnici plně k dispozici celej rozsah od 80 km/h do 130 km/h. Pochopitelně s dalšim omezenim aktuálníma podmínkama a stavem vozovky 8-)
můžu se zeptat, jak jste na tohle přišel ?
kde to píšou ?
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

Martin z Ostravy píše:Vaclave porušuješ pravidla viz http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=58&t=3120 článek 4 odst. 3
ještě ne 8-)
Článek 12
Pravidla jsou platná dnem svého vyhlášení, účinnosti nabývají dne 1.11.2011.
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Mike píše: můžu se zeptat, jak jste na tohle přišel ?
kde to píšou ?
No píšou tam snad někde, že vozidla s maximálkou konstrukční pod 80 na dálnici nesměj, čili teoreticky se tam vozidlo s maximálkou 80 může vyskytovat taky (což neznamená, že do kopce nemůže jet ještě pomalejc a třeba v mlze na náledí jen dvacet, žáno .. tim spíš bych tam nelítal moc přes tu 130 .. ani na suchu za dobrý viditelnosti). Ale jeden ani neví, když to furt fšechno novelizujou. 8-)

Ostatně tady jsem náhodně narazil na souhrn pro mladý sviště i s výkladem. Na dálnici i silnici pro motorová vozidla samozřejmě platí, že max. povolenou rychlostí 130 km/hod. není možné bezpečně jezdit v době snížené viditelnosti za mlhy, deště a sněhových přeháněk. Doporučená rychlost je v těchto případech max. 60-80 km/hod., za mlhy ještě mnohem méně. V některých zemích je dokonce přikázáno pohybovat se za těchto podmínek jen předepsanou rychlostí, např. 50 km/hod, čímž vznikne menší riziko, že vozidlo řítící se za Vámi stotřicet do Vás zezadu nenarazí. U nás toto bohužel zatím neplatí, proto se nedoporučuje jezdit za mlhy po dálnici. :roll:
vaclav

Příspěvek od vaclav »

docela by mne zajimali nejake vysledky nehodovosti z tech useku v PL kde povolili max 160km/h. nemate nekdo neco? predpokladam, ze jde o useky s malou intenzitou?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

V PL žádna 160 povolena není, je tam na dálnicích povolená 140.
R48 -> D48 se podařilo!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

160ka byla krátkodobě povolena na vybraných úsecích v Rakousku...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

aha, tak jsem to popletl, jenom na 140. ale nejaka statistika bude, ne? na wiki jsem nasel toto
http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limit

Australia 110 km/h to 100 km/h Injury crashes declined by 19%
Australia 5–20 km/h decreases No significant change
Denmark 60 km/h to 50 km/h Fatal crashes declined by 24% Injury crashes declined by 9%
Germany 60 km/h to 50 km/h Crashes declined by 20%
Sweden 110 km/h to 90 km/h Speeds declined by 14 km/h Fatal crashes declined by 21%
Switz 130 km/h to 120 km/h Speeds declined by 5 km/h Fatal crashes declined by 12%
UK 100 km/h to 80 km/h Speeds declined by 4 km/h Crashes declined by 14%
Geo

Příspěvek od Geo »

Doporucuju mrknout na tu studii odkud jsou ta data citovana. 1. jsou z pubklikaci z let 1990 - 1997, 2. neni to prilis komparativni, nebot je to z ruznych publikaci, 3. je tam i tabulka, jaky vliv melo zvyseni limitu. Celkove mi prijde ze je to dost nahodne.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Geo píše:Doporucuju mrknout na tu studii odkud jsou ta data citovana. 1. jsou z pubklikaci z let 1990 - 1997, 2. neni to prilis komparativni, nebot je to z ruznych publikaci, 3. je tam i tabulka, jaky vliv melo zvyseni limitu. Celkove mi prijde ze je to dost nahodne.
navíc je to nesmyslné, neboť to počítá pouze s jedním prvkem - nehodovostí - a to ještě bez komplexního pohledu a zohlednění ostatních faktorů. nic to neříká o benefitech v podobě ušetřeného času, úrovni osobní svobody a podobně :)
pinus

Příspěvek od pinus »

Geo píše:Doporucuju mrknout na tu studii odkud jsou ta data citovana. 1. jsou z pubklikaci z let 1990 - 1997, 2. neni to prilis komparativni, nebot je to z ruznych publikaci, 3. je tam i tabulka, jaky vliv melo zvyseni limitu. Celkove mi prijde ze je to dost nahodne.
1. Mate pravdu, ale to nic nemeni na skutecnosti, ze zavery jsou takove, jake jsou. 2. Ano, je to z ruznych publikaci, ale to nijak nevadi - rika se tomu metaanalyza a je to statisticky korektni metoda. Naopak, to, ze ruzne publikace, pouzivajici ruzna data a ruzne pristupy najdou analogicke vysledky, je vyhodou. 3. Ano, a ta tabulka ukazuje ve vetsine pripadu zvyseni nehodovosti.

Nahodne to neni ani nahodou, kazdy statistik vam rekne, ze takovy vyskyt takto konzistentnich vysledku je naopak velmi prukazny (nemuzu hodnotit verohodnost jednotlivych vysledku, protoze jsem nestudoval jednotlive studie). Samozrejme, pokud maji zastanci nazoru "nizsi povolena rychlost => nizsi nehodovost" (a naopak) pocit, ze rok 2011 je jiny nez 90.leta, maji na to narok. Ve svetle vyse uvedenych statistik je vsak dukazni brime na nich.
Jaroslav píše:navíc je to nesmyslné, neboť to počítá pouze s jedním prvkem - nehodovostí - a to ještě bez komplexního pohledu a zohlednění ostatních faktorů. nic to neříká o benefitech v podobě ušetřeného času, úrovni osobní svobody a podobně :)
Ano, ale jedno po druhem. Nejprve se alespon dohodneme, ze ve valne vetsine pripadu "nizsi povolena rychlost => nizsi nehodovost" (ceteris paribus), pricemz nehodovost se snizila tim vice, cim vice vedlo snizeni povolene rychlosti take ke snizeni skutecne rychlosti. To je velmi kauzalni vztah, avsak i zde existuje rada lidi, kteri nejsou ochotni akceptovat ani toto. Az se dohodneme na tomhle, tak to muzeme zacit porovnavat s ruznymi prinosy vyssi povolene rychlosti, napriklad v podobe uvedeneho casu. V tomto ohledu na studiich nic nesmyslneho neni.
dd

Příspěvek od dd »

1. podívejte se do druhé tabulky - stejné zvýšení (89->105), stejné USA, různé závěry (od 35% nárůstu mrtvých, po snížení nehodovosti ve 12 státech!, včetně toho, že po zvýšení limitu ještě vzrostl počet překračování tohoto limitu o 48%)

2. Podívejte se v obou tabulkách na řádky 1 a 2 (Austrálie) a zkuste mi říct nějaký obhajitelný závěr. (jednou se snížením rychlosti klesá, jednou ne, pak se zvýšením rychlosti nehodovost celkově roste, ale na určitých úsecích o třetinu klesá)

Můj závěr: dejte mi pár čísel a udělám statistiku pro i proti, jak se mi to bude zrovna hodit 8-)
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Ono dělat něco v zemi, kde po silnicích jezdí vysoké procento dobytku, je těžké. Pokud by se změnila práce policie a výchova řidičů, tak i přes zvýšení limitů by došlo k poklesu nehod a usmrcených osob. Nedocházelo by tak například k tomu jako dnes ráno, kdy opět jedno agresivní hova*o mělo pocit, že ho asi moc průjezdem křižovatkou dvacítkou (deštivo, kamenné kostky) a následným rozjezdem s dosažením 50 km/h na Mánesově mostě, zdržuju. Suma sumárum, pokud jsem ho já zbrzdil tak o - ať nežeru - 5 vteřin, tak on mě zdržel o půl minuty, protože já jsem díky němu už nemohl projet na semafor. K jeho jízdě k tomu a) nedání blinkru při odbočování, b) jízda v obci více než 50 km/h a c) zakázaná jízda po tramvajovém pásu.

K tomu PČR si musí koupit überstroje s maximálkou 250 a vyhřívaným předním sklem, aby mohla chytat piráty. Kdyby si koupili 300 favoritů a jezdili s nima po českých městech, dostali by vetšinu pirátů dřív, než by se na tu dálnici vůbec dostali.

Odpoledne na pár dnů valím mimo tuzemsko a vysloveně se už nemůžu dočkat, až si trochu užiju radost z jízdy bez agresivity.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

martin píše: Nedocházelo by tak například k tomu jako dnes ráno, kdy opět jedno agresivní hova*o mělo pocit, že ho asi moc průjezdem křižovatkou dvacítkou (deštivo, kamenné kostky) a následným rozjezdem s dosažením 50 km/h na Mánesově mostě, zdržuju. Suma sumárum, pokud jsem ho já zbrzdil tak o - ať nežeru - 5 vteřin
amen, brother. kazdodenni jev. bohuzel.
martin píše: K tomu PČR si musí koupit überstroje s maximálkou 250 a vyhřívaným předním sklem, aby mohla chytat piráty. Kdyby si koupili 300 favoritů a jezdili s nima po českých městech, dostali by vetšinu pirátů dřív, než by se na tu dálnici vůbec dostali.
mam ted vuz s vyhrivanym sklem a musim rici, ze to ma svoje vyhody a zvysuje to bezpecnost, kdyz je venku jako dnes tak to vyhrivani pomaha steracum a pri rychlostech nad 200km/h verim, ze je to ultramega plus. druha cast ma neco do sebe, navrhuji ty radary a nebo motocyklove hlidky, ktere jsou vice efektivni rekl bych.
martin píše: Odpoledne na pár dnů valím mimo tuzemsko a vysloveně se už nemůžu dočkat, až si trochu užiju radost z jízdy bez agresivity.
takze zjevne nejedete na jihovychod ale severozapad. oni uz ti madari jsou totiz dost agresivni.
Geo

Příspěvek od Geo »

pinus píše:...
No v tech zverech maji, ze jejich vyzkum prokazal snizeni nehodovosti pri zvyseni limitu. Pak tam priznavaji, ze je to pocet vsech nehod, zatim co ostatni pocitaji fatalni nehody. Snizeni nehodovosti v USA pri zvyseni limitu vysvetluji tim, ze se zkoumalo zejmena na dalnicich.
Ad stari. Bude u aut z roku 1990 a 2010 stejny vysledek?

Imho to proste neni tak jednoznacne.
viky

Příspěvek od viky »

Zdrogovaný řidič se řítil na padesátce rychlostí 116 km/h

http://www.novinky.cz/krimi/248442-zdro ... -km-h.html

:kladivo: :kladivo: :kladivo:
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

viky píše:Zdrogovaný řidič se řítil na padesátce rychlostí 116 km/h
proč tak výrazně?
Že jel 116km/h na 1 a 3/4 kilometru dlouhé rovince? Na dvouproudé silnici? Tam má být jako padesátka?! :kladivo:
Že byl pozitivní na amfetamin? Třeba si léčí chronický únavový syndrom... :kladivo:
Že jel v Superbu a proto je to ten podnikatel = nepřítel pracujícího lidu? :kladivo:
:mrgreen:
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A něco z toho ho snad opravňovalo překročit povolenou rychlost o 66 km/h v obci? 8-)
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

Formální aspekt přestupku každopádně naplnil. Naplnění materiálního aspektu však za takovéto situace nemusí být jisté ;)
:D
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“