elektronické dálniční známky
Re: Dálniční známky
pise se rok 2014, internet je bezne v hodinkach a pred tunelem nam laser+kamera zmeri teplotu nakladaku, aby nam neshorel v tunelu. jenze ja jsem se o vikendu zbavoval starych znamek ze skla, fen a ziletka v ruce, pak tech benzin. no jako v praveku. rakousa znamka sla asi nejhur. a pak jsem si jeste jak na potvoru roztrhnul novou cz znamku, nesla odlepit z toho kuponu. pokrok nula.
Ano, internet je dnes v mobilu (kolik lidí ho má v "běžně v hodinkách"?), obzvláště mladší generace je na něm již totálně závislá. Znamená to snad, že ho MUSÍ mít i všichni ostatní ve svém mobilu?vaclav píše:pise se rok 2014, internet je bezne v hodinkach a pred tunelem nam laser+kamera zmeri teplotu nakladaku, aby nam neshorel v tunelu. jenze ja jsem se o vikendu zbavoval starych znamek ze skla, fen a ziletka v ruce, pak tech benzin. no jako v praveku. rakousa znamka sla asi nejhur. a pak jsem si jeste jak na potvoru roztrhnul novou cz znamku, nesla odlepit z toho kuponu. pokrok nula.
Když si koupím známku, investuji potom už jen a jen svůj čas. Též jsem o víkendu vyměňoval CZ známku - trvalo to 10 minut a mám hotovo (do případné havárie). Stálo mě to jen těch 10 minut (a šlo to docela dobře).
Při systému internetovém budu MUSET PLATIT další poplatky poskytovateli internetu, VĚŘIT, že to někdo někde nesplete a že všechny záznamy ve všech databázích (které si nemohu zkontrolovat) jsou v pořádku) a já nevím, co ještě.
Já nejsem proti užívání moderních technologií. Pokud je někdo přesvědčen, že se nemohou pokazit (ta známka se fakt nemá jak pokazit) a že se mu vyplatí platit a platit a platit, tak ať to dělá. Ale necpěte tuto víru ostatním.
To se bavíte o maďarském systému?Snad ne!
Není nic jednoduššího.Koupím si úplně stejně,jak známku,akorát už pak nemusím řešit žádný fén.A hlavně se nemůže stát,že bude vyprodáno.
Není nic jednoduššího.Koupím si úplně stejně,jak známku,akorát už pak nemusím řešit žádný fén.A hlavně se nemůže stát,že bude vyprodáno.
tak prehanim samozrejme trochu, abych textem vyjadril pocity. el. znamku si koupite uplne stejne jako samolepku, na cerp. stanici (+jako bonus prave v klidu domova/prace pres web). ja tech znamek mam na celnim skle bohuzel nekolik a verte, ze neni prijemne v novem aute sachovat s tech. benzinem. neni rok 1990 a 80% naroda nejezdi v S105L pripadne T601, kde to benzinem vonelo normalne...MPMP píše: Ale necpěte tuto víru ostatním.
2vaclav: vím, že jsem "šťoura" a "ještěr", ale zkuste mi nastínit Vaši představu pro takovou "elektronickou známku". To jako přijdu na benzínku a řeknu, že chci roční dálniční známku pro konkrétní RZ? Fajn a co dostanu? Účtenku? A bude na ní ta RZ napsaná? Fajn, předpokládám, že to bude standardní papír z pokladní tiskárny, kterých si můžu doma vytisknout tunu. To bude platný doklad pro celý rok?
Já vím, že zároveň vznikne "nějaký záznam" v "nějaké databázi", ten ale ani neuvidím, ani si nijak nemohu ověřit, že existuje. Já budu mít jen tu účtenku. Myslíte, že bude při kontrole PČR platit?
PS>: pohybuji se již několik desítek let v oblasti IT a nejsem takový bezbřehý optimista, abych věřil, že "nikdy nic nepokazí". Tož, tak.
Já vím, že zároveň vznikne "nějaký záznam" v "nějaké databázi", ten ale ani neuvidím, ani si nijak nemohu ověřit, že existuje. Já budu mít jen tu účtenku. Myslíte, že bude při kontrole PČR platit?
PS>: pohybuji se již několik desítek let v oblasti IT a nejsem takový bezbřehý optimista, abych věřil, že "nikdy nic nepokazí". Tož, tak.
nemam svoji predstavu ale konkretni zkusenosti. pri koupi el.dal.zn. (EDZ), dostanete 2 papiry - danovy doklad a vytistenou "znamku". kupuje se to na RZ vozidla, ta se zada pri prodeji a je na znamce. tu mate schovanou napr. tam, kde mate kontrolni ustrizek od samolepky. policie nicmene zadny papirek nepotrebuje, RZ pouze zada do systemu.
ale nebojte, uz brzo to uvidite u nasich vychodnich bratru, kteri nas v nekterych vecech brutalne porazeji.
tohle je jak moje okno... parada: http://driveeuropenews.files.wordpress. ... screen.jpg
a specialni bonus pro mpmp:
http://www.novinky.cz/krimi/86312-na-ji ... namky.html
ale nebojte, uz brzo to uvidite u nasich vychodnich bratru, kteri nas v nekterych vecech brutalne porazeji.
tohle je jak moje okno... parada: http://driveeuropenews.files.wordpress. ... screen.jpg
a specialni bonus pro mpmp:
http://www.novinky.cz/krimi/86312-na-ji ... namky.html
Tak to je na hezkou pokutu. Neplatné známky je třeba sundat okamžitě po skončení jejich platnosti.vaclav píše: tohle je jak moje okno... parada: http://driveeuropenews.files.wordpress. ... screen.jpg
Vzhledem k tomu, že v exif datech té fotky stojí "Datum a čas pořízení: 2013:07:01 14:20:16" tak bych řekl, že všechny známky jsou platné (v čase pořízení fotky).Sosa píše:Tak to je na hezkou pokutu. Neplatné známky je třeba sundat okamžitě po skončení jejich platnosti.vaclav píše: tohle je jak moje okno... parada: http://driveeuropenews.files.wordpress. ... screen.jpg
I když je na nich 2012?
V Maďarsku to funguje perfektně. Mám odtud "papírovou známku" s napsanou SPZ a účtenku zvlášť. SPZ je v systému a pro případ nefunkčního systému mám v autě "papírovou známku" pro "policii". Jednoduché efektivní pohodlné, k dostání hned na hranicích, ale i na benzinkách atd...MPMP píše:2vaclav: vím, že jsem "šťoura" a "ještěr", ale zkuste mi nastínit Vaši představu pro takovou "elektronickou známku". To jako přijdu na benzínku a řeknu, že chci roční dálniční známku pro konkrétní RZ? Fajn a co dostanu? Účtenku? A bude na ní ta RZ napsaná? Fajn, předpokládám, že to bude standardní papír z pokladní tiskárny, kterých si můžu doma vytisknout tunu. To bude platný doklad pro celý rok?
Nikdy jsem problém se strháváním staré dálniční známky neměl, ani mi to netrvalo příliš dlouho. Na stejné místo vždycky nalepím novou a mám hotovo.
Papíry od účtenek na světle blednou.
Na digitálním foťáku není problém si nastavit čas jaký zrovna "potřebuji".
Papíry od účtenek na světle blednou.
Na digitálním foťáku není problém si nastavit čas jaký zrovna "potřebuji".
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
debata hezká, ale poněkud zacyklená v myšlence poplatku pro OA
je to stejné, jak ten rakušák, který se rozohňoval, že "nejlepší by byla jedna evropská známka"
to už si stejně jako on nepamatujete, že se po dálnicíh jezdilo bez poplatku ?
nebo vám snad přijde, že jsou ty vámi zaplacené prostředky ( v mém případě letos 4500,- ) na těch dálnicích vidět ???
je to stejné, jak ten rakušák, který se rozohňoval, že "nejlepší by byla jedna evropská známka"
to už si stejně jako on nepamatujete, že se po dálnicíh jezdilo bez poplatku ?
nebo vám snad přijde, že jsou ty vámi zaplacené prostředky ( v mém případě letos 4500,- ) na těch dálnicích vidět ???
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
http://www.teraz.sk/ekonomika/nds-elekt ... lanok.html
tak od 2015 bude zase o kus zbytecneho plastu na skle min, super.
tak od 2015 bude zase o kus zbytecneho plastu na skle min, super.
To by mne zajímalo, zda může policie kontrolovat neoloupané dálniční známky třeba po parkovištích před barákama, nebo před obchodními centry,... a činit z toho následně výstupy pro správní řízení. Někde na hlubokém venkově jsme špatně parkoval u vody a oni mi poslali zahájení řízení, kde (taky) připsali starou neoloupanou známu, na starém, dost oloupaném autě. Možná to byl jen bonz, a ani u toho policie nebyla
, tak jsem dost překvapený.
Naposledy upravil(a) vladamo dne 23.1.2014 11:30:30, celkem upraveno 2 x.
-
Diaľničiar
- VIP
ve stavu nedostatku peněz ve státní kase je opačná úvaha zcela mimo realituMike píše:nebo vám snad přijde, že jsou ty vámi zaplacené prostředky ( v mém případě letos 4500,- ) na těch dálnicích vidět ???
a i když je ten stav zoufalý zrovna tam, kde by se žádalo aby byl nejvyšší - platíte za to, že je vůbec máte a třeba že ten Pražský okruh pomáhá vydatně pro cestu na západ
buďte ještě rád, že se to platí se známkou a ne za úsek..
Skutková podstata přestupku zní:vladamo píše:To by mne zajímalo, zda může policie kontrolovat neoloupané dálniční známky třeba po parkovištích před barákama, nebo před obchodními centry,... a činit z toho následně výstupy pro správní řízení. Někde na hlubokém venkově jsme špatně parkoval u vody a oni mi poslali zahájení řízení, kde (taky) připsali starou neoloupanou známu, na starém, dost oloupaném autě. Možná to byl jen bonz, a ani u toho policie nebyla, tak jsem dost překvapený.
Důležité je to "v systému časového zpoplatnění", tzn. na zpoplatněné komunikaci - podle ZPK to mimo zpoplatněnou síť trestat nelze. Účelem je totiž to, aby při kontrole známek policista či celník na první pohled rozeznal tu správnou a nerušily jej tam ty starší.V § 42a odst. 2 písm. e) zákona o pozemních komunikacích se píše:Řidič vozidla v systému časového zpoplatnění se dopustí přestupku tím, že neodstraní díl kupónu prokazující úhradu časového poplatku z viditelného místa ve vozidle bez zbytečného odkladu po skončení platnosti tohoto kupónu.
Jiná věc ale je, že může jednat o přestupek z hlediska technické způsobilosti, kdy na čelním skle nesmí být umisťováno nic co by bránilo výhledu řidiče. Podle mého názoru ale nelze za jednu známku trestat, to bych jich tam člověk musel mít tak pět aby opravdu reálně zakrývaly prostor kam potřebuje řidič vidět.
ten stav ovšem nevznikl samosebouDiaľničiar píše:[] ve stavu nedostatku peněz ve státní kase je opačná úvaha zcela mimo realitu
a i když je ten stav zoufalý zrovna tam, kde by se žádalo aby byl nejvyšší - platíte za to, že je vůbec máte a třeba že ten Pražský okruh pomáhá vydatně pro cestu na západ
buďte ještě rád, že se to platí se známkou a ne za úsek..
rád opravdu nejsem, jediným správným řešením je do 3,5t bez poplatku
pražský okruh ?
co tím myslíte ?
jediná smysluplná a funkční část funguje asi 20let, ten nový přílepek je užíván nuceně a hlavní úseky stále chybí...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
To neni asi jedinej možnej právní názor, protože imho "v systému časovýho zpoplatnění" je trvale každý vozidlo, který neni vybavený systémem zpoplatnění výkonovýhomapman píše:Důležité je to "v systému časového zpoplatnění", tzn. na zpoplatněné komunikaci - podle ZPK to mimo zpoplatněnou síť trestat nelze.
-
Diaľničiar
- VIP
dálnice je luxus, za který je nutno si připlatit (kromě snad zcela totálně bohatých zemí, které si to opravdu mohou dovolit, protože si mohou dovolit i zlaté lustry nejen v obýváku, ale i na chodbě) a v zemích, kde si nepřiplácí, řeší katastrofální zanedbaný stav (USA, Německo atp. - a i proto jsou v těch zemích již expresní pruhy nebo PPP úseky dálnic), to je zas můj názor, ale nebudu si ho zdůrazňovat vykřičníkemMike píše:rád opravdu nejsem, jediným správným řešením je do 3,5t bez poplatku
Diaľničiar píše:dálnice je luxus, za který je nutno si připlatit (kromě snad zcela totálně bohatých zemí, které si to opravdu mohou dovolit, protože si mohou dovolit i zlaté lustry nejen v obýváku, ale i na chodbě) a v zemích, kde si nepřiplácí, řeší katastrofální zanedbaný stav (USA, Německo atp. - a i proto jsou v těch zemích již expresní pruhy nebo PPP úseky dálnic), to je zas můj názor, ale nebudu si ho zdůrazňovat vykřičníkemMike píše:rád opravdu nejsem, jediným správným řešením je do 3,5t bez poplatku
to beru jako slušný žert
1) velká část našich dálnic je zanedbaných na takové úrovni, že i silnice III. je v lepší kvalitě a za tu nepřiplácíme, takže kvalitní dálnice, které jsou rovné a nedrncající jsou bohužel v menšině u nás, takže připlácet si za drncající povrch je fakt nesmysl, naopak připlatím si rád, když to bude rovné, plus mínus 1 mm nerovnost, jinak rovina, tak jak všude okolo, stačí se projet do zahraničí a pak si povězme, co je to luxus, za který se hodí připlatit
2) kdybyste bydlel v nějaké obci vedle dálnice a jezdilo přes vás x aut hlavně kamionů autobusů atd. a praskaly by vám zdi v domě, měl byste hluk, že byste neslyšel vlastního slova, vibrace, prach a špína, že nemůžete otevřít v létě okno, tak byste to viděl jako já a řekl: dálnice mějme nezpoplatněné, aby je neměl nikdo důvod objíždět z důvodu úspory a obce podél se vyprázdnily od aut ...
3) dálnice se staví z našich peněz, takže my za tento "luxus" platíme přímo placením daní, takže nezpoplatnění známkami neznamená, že se přestane stavět, naopak stavět se bude dál, peníze ze známek tvoří docela malou část finančních zdrojů, ale ten efekt nezpoplatnění je pro obce okolo obrovský a je i psychologický pro 90% řidičů, kteří by se mnou jistě souhlasili, že dálnice má být luxus ve smyslu, cesta rovná s krásným povrchem, kdy auto neskáče jak koza, ale jede rovně jak po pravítku! a to bohužel zatím u nás stále vázne, viz. včerejší hydepark s Pošvářovou, jeden telefonický dotaz na to směroval a ona to hezky vysvětlila co a jak, doporučuju si to shlédnout ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
-
Diaľničiar
- VIP
klidně to vnímejte jak žert, ale je to prostě tak
nikdo vás nenutí dálnice užívat, když jsou v takovém stavu, v jakém jsou
ani kdyby byly v lepším stavu
já se zde nepotřebuji líbit, ani zde nezískávám preference, píši tak jak to vidím a vím já
kdybych to chtěl jinak, píši jinak, ale byla by to lež
to, co píšete v bodu 1) je jen aktuální stav, zanedbané údržby, to je místní problém
to, co píšete v bodu 2) je špatná legislativa a nulový zájem kompetentních o změny v ní
to, co píšete v bodu 3) je mylná představa o okamžitých zdrojích nic neřešící pozdější výdaje
já se zde nepotřebuji líbit, ani zde nezískávám preference, píši tak jak to vidím a vím já
kdybych to chtěl jinak, píši jinak, ale byla by to lež
to, co píšete v bodu 1) je jen aktuální stav, zanedbané údržby, to je místní problém
to, co píšete v bodu 2) je špatná legislativa a nulový zájem kompetentních o změny v ní
to, co píšete v bodu 3) je mylná představa o okamžitých zdrojích nic neřešící pozdější výdaje
Prosil bych vypsat, které úseky dálnic jsou horší než III. třída. Velkou části si představuji asi tak 70 %, což je při 772 km zprovozněných dálnic 541 km. Nuže prosím, kterou to jsou.
tak např. D1 Mirošovice - Vyškov - téměř celý úsek s výjimkou již opravených úseků
celá D2 s výjimkou opravených úseků, kterých zatím moc není
dále bych jmenoval R48 MÚK Příbor - západ od novotí neskutečně drncá a došlo pouze ke zbroušení kruhového objezdu na jičínské, který je tím nejmenším problémem, ten hlavní problém - hlavní trasa R48 drncá a to zdá se nikoho netlačí, přitom je to od novotí ...
dále D1 u Ostravy
a možná by se toho našlo víc ... uznávám, že horší než silnice III. nejsou, ale minimálně na úrovni silnic II. tříd jsou, protože jezdím běžně po II/480 či II/648 a tam jedu rovně bez drncání, takže jsou rozhodně v mnohem lepším stavu o tom žádná
celá D2 s výjimkou opravených úseků, kterých zatím moc není
dále bych jmenoval R48 MÚK Příbor - západ od novotí neskutečně drncá a došlo pouze ke zbroušení kruhového objezdu na jičínské, který je tím nejmenším problémem, ten hlavní problém - hlavní trasa R48 drncá a to zdá se nikoho netlačí, přitom je to od novotí ...
dále D1 u Ostravy
a možná by se toho našlo víc ... uznávám, že horší než silnice III. nejsou, ale minimálně na úrovni silnic II. tříd jsou, protože jezdím běžně po II/480 či II/648 a tam jedu rovně bez drncání, takže jsou rozhodně v mnohem lepším stavu o tom žádná
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Dobře, dejme tomu, že máme D1 v délce 209 km k tomu 10 km u Ostravy a 61 km D2. Celkem 280 km. Kde je zbylých 261 km?
Žádná velká část dálnic není v katastrofálním stavu! Jedná se opravdu jen o některé úseky na již výše zmiňovaných 2 tazích, které jsou vyloženě špatné. Katastrofální stav je na R7, ale to není dálnice. A k tomuto stavu mají dálnice opravdu daleko. Proč takové znevážení na základě několika málo úseků celé dálniční sítě?!
Žádná velká část dálnic není v katastrofálním stavu! Jedná se opravdu jen o některé úseky na již výše zmiňovaných 2 tazích, které jsou vyloženě špatné. Katastrofální stav je na R7, ale to není dálnice. A k tomuto stavu mají dálnice opravdu daleko. Proč takové znevážení na základě několika málo úseků celé dálniční sítě?!