[D3] 0310/I Úsilné - Hodějovice (v provozu)

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět
kot

Re: D3 0310/I Úsilné - Hodějovice (výstavba)

Příspěvek od kot »

Co je na tom chytrého :?:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Její problém to je jen do okamžiku, než si na ten hluk s otevřeným oknem začne stěžovat a nějaký soud jí dá za pravdu, bohužel.
KIV

Příspěvek od KIV »

Netušil jsem co tu vyvolám. :-)

S Kotem jsem si to snad vysvětlil přes SZ.

Pro MPMP: To vše může být. Pamatuji si jak ŘSD na nejmenované silnici I. třídy, v průtahu obcí, měnilo majitelům přilehlých nemovitostí okna. Jenže moudrý zákonodárce zpřísnil za pár let hlukové limity. Co teď? A jako vždy to je o lidech. Těch pár lidí, včetně pracovníků KHS, co si to uvědomilo, drží bobříka mlčení. Ale pokud by se našel blb, asi by to vyhrál a měl po pěti (nyní už déle) letech zase nová okna na účet daňového poplatníka.

Každý obchvat jednou vroste do města. Dřív, nebo později, ale vroste. Kdo toto nechtěl riskovat, měl se snažit aby trasa D3 kolem CB vedla za Rudolfovem. :crazy: Neměl povolit "Jelenov", výstavbu v Roudném, Vidově, Hodějovicích,... Uvidíte: D3 bude v provozu a stejně si všichni budou stavět domky blíž a blíž k ní.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Trasa D3 vedená po Lišovském prahu je čistý nesmysl. Když nebudu argumentovat dopravními hledisky, tak čistě technicky se jedná o území postižené důlní činností. Města jako Rudolfov, Adamov a další jsou fest podkopané, a stavět zde dálnici....
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

KIV: příklad s hlukem na průtahu jedničky - posuzováno bylo v určitý čas dle určitých platných limitů. To, že se později změnily limity na to nemá vliv. Ona také klesá hlučnost vozidel... Dnes by byl rozsah měněných oken jiný.
Trasa po Lišovském prahu s sebou nese dlouhé přivaděče (jsme u krajského města) s enormním zatížením cca 20 tis. vozidel, které by zase musely vést zastavěným územím. Také je to tam děravý jak ementál, ale co je nejzásadnější - je ta trasa o cca 150m výše, kam se nedá vystoupat v parametrech dálnice!!
Lynx

Příspěvek od Lynx »

KIV píše:Pamatuji si jak ŘSD na nejmenované silnici I. třídy, v průtahu obcí, měnilo majitelům přilehlých nemovitostí okna. Jenže moudrý zákonodárce zpřísnil za pár let hlukové limity. Co teď?
V poslední době (cca 20 let) se snad hlukové limity neměnily. Nevím, to jistě, ale asi ne. Spíš tedy půjde o použití přirážky + 5 dB na "starou hlukovou zátěž" což je taková trošku prasárna, právně i morálně dost pochybná a někteří hygienici to nechtěli povolovat ani v době, kdy to platilo. Takže tohle byla chyba tak trochu i na straně projektanta potažmo investora, pokud předem nepočítali s těmi tvrdšími limity a pomohli si touhle kličkou.
KIV

Příspěvek od KIV »

Aby bylo jasné:
Můj příspěvek vznikl jako reakce na mírně odsuzující tón v příspěvku od Honeyho. Já zastávám zásadu "žij a nech žít". Někdo rád Vidlákovu Lhotu, jiný Manhattan. To že si někdo koupí byt v bytovce 70m od D1, v místech kde je ještě 130km/h (https://mapy.cz/s/cevupasuja) je jeho volba a pokud se pak nedožaduje dodatečně nějaké PHS, výměny oken za erár apod, tak ať se třeba staví na uši. Stejně tak ať mi nikdo nepláče že mu cesta autem do práce trvá 1,5 hodiny na 60km, ale jinak má "strašně ekologické bydlení v lese".
Neobhajuji variantu vedení D3 po Lišovském prahu. Je to nesmysl a nebudu opakovat argumenty z diskuze. Sám jsem od dětství (jsem ročník 1972) chodil na procházky ze Sucháče na Dobrou Vodu a VŠICHNI kolem mě věděli že "jednou tudy půjde dálnice", včetně mé prababičky. Takže se pak hluboce stydím za vedení Českobudějovického magistrátu že podlehlo lobistickým tlakům a vyvzdorovalo si "tunel pod údolím".
Ten hluk: pokud chcete, v SZ prozradím o co konkrétně šlo. Nechci tu dávat tipy nějakým Patrikům, Beránkům a spol. Ano bylo to před cca dvaceti lety a šlo o SHZ.
javito

Příspěvek od javito »

KIV: Máte pravdu. Na jedné schůzi občanského výboru v N. Hodějovicích (někdy kolem roku 1965, když ještě byly N. Hodějovice samostatnou obcí), se mluvilo o dálnici jdoucí přesně v trase co dnes. O tom kudy půjde se tedy skutečně vědělo už "dávno". Tenkrát informace vyzněla tak, že se dálnice začne budovat co nejdříve... Nikoho tenkrát nenapadlo, že se její výstavba v prostoru Hodějovic uskuteční až po více než padesáti letech. :shock:
Cajkowski

Příspěvek od Cajkowski »

TO javito: lide jsou ruzni a to je dobre. ;o) Nekomu je to jedno a postavi si u dalnice dum, nekomu to jedno neni a postavi jinde a ..... nekoho to ani nenapadne, je "hloupy" a nezjisti si informace a pak se divi. Neni to tak davno co jsem byl neco delat na dome znameho znameho. Par domku, uprostred zeme nikoho, pekny domecek, zahrada. Pres cestu koupili jeste pozemek synovi, ze se bude hodit. Prislo mi to jako super misto. Kousek od CB, .... A protoze jsem vsetecka, tak jsem se podival co to ma za hacek. Asi tak do 50m od jejich domu je planovany zeleznicni koridor. Kdyz jsem jim to sdelil, tak bylo videt, ze jsem je trosku zaskocil, ale aby nebyli za "hlupaky", tak odpoved byla. Ono se to tady stavet nikdy nebude. Pak jsem se podival poradne na zamer a primo u nich je vyjezd z tunelu na most zeleznicni trate. Takze dum bude pod mostem pri vyusteni tunelu. No nebude to idilka? No a nove ten pozemek koupeny synovi je na zmenu uzemniho planu z orne pudy na zastavitelny pozemek. Az jednou prijde na vystavbu, tak domkari budou bojovat proti, ze preci nebudou bydlet pod mostem u rychlostni zeleznice. ;-)
javito

Příspěvek od javito »

Cajkowski:
Z vlastní zkušenosti z jedné vsi u Prahy vzdálené zhruba 1 km od D1 vím, že nepřetržitý hukot vytížené dálnice D1 je slyšet i v této vzdálenosti ve dne v noci. Není to sice obtěžující hluk, to v žádném případě, ale o dálnici obyvatelé ví.
U železničního koridoru u CB bych se nebál bydlet. Tedy pod koridorovým mostem zrovna ne. :mrgreen: Když už nic jiného, tak hluk není nepřetržitý. Mezi vlaky i na dvojkolejné trati jsou vždy pauzy a v noci u nás (CB) mnoho vlaků už dlouhou dobu nejezdí a nejspíš ještě dlouhou dobu jezdit nebude.
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

javito: ano, trasa je v území od šedesátých let, dokonce v prostoru Hodějc s už tenkrát plánovanou mimoúrovňovou křižovatkou a napojením silnice II/156 směr Hrady a Sviny. To až po roce 2000 se místním podařilo soustředěným tlakem na město ČB prosadit její vypuštění, resp. přesunutí do 2. etapy , tedy do nikdy...A ŘSD to uvítalo, neboť ušetřilo náklady. To, že větší přínos měla pro zklidnění dopravy než pro její zhoršení na průtahu, tam nikdo nechtěl slyšet. Nenapojit na D3 takto důležitou silnici se zátěží cca 6 tisíc vozidel je zásadní chybou, podobnou jako v devadesátých letech nenapojit silnici II/137 (tenkrát I/33) v Táboře směrem na Mladou Vožici a Kutnou Horu.
Rawem

Příspěvek od Rawem »

Nystrom:
A pro mě je zase sjezdů na dálnici zbytečně moc. Napojovat každou "dvojku" nebo dokonce "trojku" na dálniční síť je pro mě zbytečný a drahý luxus české dálniční sítě. Minimální 10 km vzdálenost mezi jednotlivými sjezdy by mi přišla jako dostatečná. Když vezmu sjezdy na D3:
Úsilné s I/34 - OK
Lhotice x Ševětín - stačil by pouze jeden
VnL Jih - OK
VnL Sever - zbytečný
Dráchov s I/23 - OK
Soběslav x Planá - stačil by pouze jeden
2x Tábor - OK
Chotoviny - zbytečný
Ale berte je jen jako námět do diskuze ;) .
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Osobně jsem názoru, že když jsou sjezdy dostatečně vzdáleny a daná křižovatka má využití, tak nevidím důvod, proč je nemít klidně i 4 km od sebe. Ideál na ČR mi přijde tak těch 6-8 km, někdy podle potřeb blíže, někdy dál. Ale jinak nejdůležitější je to, zda vede podél dálnice pořádná doprovodka, či nikoli. Pokud by absence sjezdu znamenala zajížďku 20+ km, tak nevidím důvod proč ten sjezd nepostavit. Naopak, když vede podél dálnice doprovodka mimo obce, tak můžou být sjezdy opravdu klidně co 10 km, i více.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Doporočuji k přečtení příspěvek na FCB Pirátů ohledně dálnice D3. Tato strana se čím dál tím víc odkopává, co se týče výstavby infrastruktury pro fungování této země:

https://www.facebook.com/PiratiStredniC ... 5891786364

Pokud jde o dopis paní hejtmanky Jermanové, tak její postoj mi v tomto případě prostě přijde logický (nejsem příznivec ANO).
antaran

Příspěvek od antaran »

javito píše:Cajkowski:

U železničního koridoru u CB bych se nebál bydlet. Tedy pod koridorovým mostem zrovna ne. :mrgreen: Když už nic jiného, tak hluk není nepřetržitý. Mezi vlaky i na dvojkolejné trati jsou vždy pauzy a v noci u nás (CB) mnoho vlaků už dlouhou dobu nejezdí a nejspíš ještě dlouhou dobu jezdit nebude.
Tak trochu OT, ale jen krátce. Pod koridorovým mostem už dávno nejni hluk takovej, jako pod nějakým rámusákem z dvacátých let minulého století. Protože se staví převážně mosty, kde je průběžné kolejové lože, tudíž je to dost podobné jako vedle trati. Sám bydlím v hodně velké blízkosti 4. železničního koridoru, takže můžu posuzovat. A máte pravdu, vlak projede a pak je klid. Dá se na to zvyknout dost dobře.
Ale že v noci v ČB vlaky nejezdí? Tak si někdy udělejte procházku, třeba po půlnoci někam do Nemanic. Uvidíte ten cvrkot. Rozjedou se totiž nákladní vlaky, které se přes den na trať téměř nedostanou kvůli hustotě osobní dopravy ;)
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Když se stavěl Temelín, jezdily kolem našeho baráku v N. Hodějovicích z Velenicka soupravy 40 vagónů písku a 4 lokomotiv co 20 minut ve dne v noci. A když se mě někdo pět minut po sedmý zeptal jestli už jel v sedm vlak, nevěděl jsem, prostě to člověk úplně vytěsní.
Cajkowski

Příspěvek od Cajkowski »

TO Rawem, Aram96: Co se tyka sjezdu, tak ty jsou podle mne poplatne i mire ostatni infrastruktury a mire osidleni. Ja osobne beru dalnici jako dalkovou silnici na premistovani na velke vzdalenosti. Bohuzel kdyz se podivate na CR mapu z vetsi dalky a treba na nemecko, rakousko, tak je jasne videt kolik kde je dalnic a silnic I. tridy. Takze tim padem v CR je nutnost pouzivat dalnice i na premistovani kratsi, protoze proste nahrada neni. Extrem mi prijdou nektere casti italie ci chorvatska (osobne projezdeno - ostatni nemohu soudit a neprohlizel jsem mapy), ale uz se mi stalo, ze jsem se v aute zakecal, netrefil vyjezd a zajel jsem si klidne 50km, protoze proste - pristi sjezd bude az za 30km apod. ;-) Jinak na D3 byl pro mne vyhodny sjezd u Nazidel a byl zruseny. Pro mne maximalne vyhodny, ale jinak jsem ho vubec nechapal pro koho tam jako bude. Asi to napadlo i nekoho jineho a byl zruseny.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Mně by se v Hodějcích nájezd taky hodil, místo té velké okružní křižovatky, ze které se na dálnici dá jen koukat :-) Ale chápu že když má tři sjezdy Brno, Budějce nebudou mít čtyři :-)
komeťák777

Příspěvek od komeťák777 »

Brno má 5 sjezdů
Michal R

Příspěvek od Michal R »

komeťák777 píše:Brno má 5 sjezdů
Tak ale započítáváte i odbočku na Slavkov, no ni? :D
komeťák777

Příspěvek od komeťák777 »

190 km - Brno západ
194 km - Brno centrum
196 km - Brno jih
201 km - Brno Slatina
203 km - Brno východ
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A ještě D2 Brno-Chrlice - ale jsme off-topic hoši, prosím dost! :)
Michal R

Příspěvek od Michal R »

To komeťák: jasný, stačí jeden pohled na mapu a je vše jasné. Ten smajlík na konci značil nadsázku... ;)

To mapman: omluva, už neruším...
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Chápe někdo, proč po zakopání roury na Novohradské nutí denně několik tisíc aut jezdit přes navršenou hlínu a nepřetáhnou to asfaltem? :-/
kot

Příspěvek od kot »

Že by probíhal nový technický postup - hutnění IAD ? :lol:
Odpovědět

Zpět na „D3“