[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

JirkaS

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od JirkaS »

obr píše:jonáši a jak vy víte, co ti lidé chtějí ? Každý má přece možnost se přestěhovat tam, kde se mu líbí, ekologové třeba na jimi zničenou Šumavu. Jiní se těší, až bude blízko nich hotova dálnice a mají rádi člověkem spravovanou a civilizovanou krajinu.
Když má každý možnost se přestěhovat, tak by už se ti, co jim současná situace nevyhovuje, stihli vystěhovat. Ale lidi zde žijí a líbí se zde i oněm kritizovaným chatařům - ty chcete vylikvidovat kam :-)
Tohle opravdu není argument. Počet obyvatel ČR se již dlouho nezvyšuje, takže velký tlak po urbanizaci dalšího území zde není. Myslím si, že móda satelitů již pominula. Zvlášť po té, co se obyvatelům satelitů narodily děti a nyní rodina zjišťuje, že je není kam dát do školy / školky a že i vozit je do kroužků a za zábavou autem se nejen prodraží, ale taky to zabere moc času.
obr

Příspěvek od obr »

JirkoS - zrovna ti v nových satelitech předem věděli, že je tam uvažována dálnice, právě proto, že čekají lepší spojení, tam třeba šli.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

obr píše:JirkoS - zrovna ti v nových satelitech předem věděli, že je tam uvažována dálnice, právě proto, že čekají lepší spojení, tam třeba šli.
Třeba jo, ale tak naivní snad nebyli. Mám kolegu z Týnce, o dálnici ví, ale realisticky očekává, že se jí nedočká :-)
Juno

Příspěvek od Juno »

Houdini píše:Takže jinak.
1. Mám periferní prostor (Sedlecko-Prčicko, Sedlčansko, Neveklovsko) s celou řadou sociálně-ekonomických problémů z toho vyplývajících.
2. Mám možnost vést tímto územím dopravní koridor vyššího řádu a zmírnit tak dopady periferní polohy.
Proč je to megalomanské? Pokud jsem dobře pochopil cenové náklady vycházejí při obou variantách podobně.
Nazval jsem to tak, protože ve Středočeském kraji se vkládá ve vzdáleném souběhu se stávajícím koridorem silnice I/3, vedeným (kromě úseku kolem Miličína) poměrně málo členitým terénem, do území nový koridor - a to do území velmi členitého a s tím, že silnice I/3 bude nadále přenášet velmi významný podíl celkového zatížení (přinejmenším v severní polovině území - přes Bystřici, Benešov, Čerčany a Mirošovice). Přitom zatížení na hranici kraje i řídké osídlení v tomto novém (západním) koridoru nedávají tak velké intenzity, aby nebylo možné opačné řešení: trasu D3 vést dopravně účinnějším způsobem v koridoru stávající silnice (i s tunelovými úseky) a pro obsluhu oblasti jižně od Prahy postupně modernizovat stávající páteřní silnici II/105. Dálnice v západním koridoru - aby byla dostatečně využita - vyžaduje ještě navíc výstavbu Václavické spojky pro napojení Benešova, kvůli níž se musí dálnice prodloužit a procházet členitějším terénem, než kdyby šla rovně. Výstavbu D3-západní lze rozdělit jen na dvě dopravně účinné etapy, další event. etapa na I/18 by na této silnici vyžadovala vybudování dlouhé přeložky. A nejnaléhavější 1.etapa P.okruh - Benešov obsahuje mimořádně náročné stavební objekty, které ji výrazně prodražují (resp. snižují její ekonomickou efektivnost) ve srovnání s D3-východní, kterou lze budovat v min. třech úsecích s okamžitými přínosy pro hlavní dopravní směr (i její 2. etapa poskytuje možnost výhodného budování po kratších úsecích).
Sedlčansko i Sedleckoprčicko obslouží jen s malým prodloužením i D3-východní, pro Neveklovsko by zůstalo hlavní napojení po II/105 a zčásti po D3+II/114.
obr

Příspěvek od obr »

juno, máte něco nového ? stále tapetujete totéž
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jan Petzold píše: Mě se náhodou líbí, že vidadukt v Žampachu bude mít poblíž mladšího bráchu.
"Mladší brácha" řikáte tomu přerostlýmu monstru? To budete asi od Budulínků :lol:
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Jak už jsem se zmiňoval, právě ten vysoký most a následný tunel na pravém břehu Sázavy zabrání fragmentaci krajiny tam, kde prochází významný biokoridor. Ta výška také zároveň před nepříznivými vlivy ochrání rekreanty v údolí. Nevím tedy, co máte proti výšce mostu, protože čím nižší, tím by to z hlediska ŽP bylo horší.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Jak vidno, tak jsou oba tábory zakopány na svých pozicích a vzájemně se asi těžko o něčem přesvědčí. Jsou znát značné rozdíly v pohledu na svět a na krajinu u jednotlivých přispěvatelů. Přesto mám ale pocit, že pro řadu lidí je zásadní pouze jeden argument, který ale často zůstane nevyslovený a to sice která varianta je variantou dlouhodobě prosazovanou ŘSD a je tudíž lépe připravená a je naděje, že by mohla být postavena dříve.
Proto se ptám příznivců stabilizované varianty tj. západní, co kdyby hypoteticky byla tou ŘSD preferovanou lépe připravenou variantou naopak varianta východní, pořád byste se tak bili za to, že je západní varianta výhodnější ? Taky byste psali, že je potřeba dálnice do Jílového ? Že je potřeba napojit Neveklovsko ? Atd. atd. Docela bych se vsadil, že tak 80 procent z vás by najednou vidělo variantu východní jako mnohem výhodnější :-)
j.jakubse

Příspěvek od j.jakubse »

Dr.Fe1 píše:Proto se ptám příznivců stabilizované varianty tj. západní, co kdyby hypoteticky byla tou ŘSD preferovanou lépe připravenou variantou naopak varianta východní, pořád byste se tak bili za to, že je západní varianta výhodnější ?
Ja jsem velkej privrzenec dalnic, ale Promika mi pripada, ze je takovej paskvil, ze nez Promiku zejtra, to radsi stabilizovanou za 10 let. Omlouvam se jihocechum a jinejm, ktery potrebujou jezdit na jih od Prahy, ze bych je nechal cekat na jejich vytouzenou dalnici, ale takhle to citim. Nejlepsi bude zkapacitnit stavajici I/3, o cemz je jiny vlakno a pak priznivci Promiky jistojiste nebudou trvat na postaveni kapacitni komunikace vedle komunikace zkapacitnene. Ne ze nebudou vymejslet jiny varianty, aby to neslo, nicmene priprava stabilizovany pomalu poplyne a nakonec se ji vsichni dockame. Ale nez narazime sud na oslavu, jeste hodne vody v Sazave uplyne, bohuzel...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Dr.Fe1 píše: Proto se ptám příznivců stabilizované varianty tj. západní, co kdyby hypoteticky byla tou ŘSD preferovanou lépe připravenou variantou naopak varianta východní, pořád byste se tak bili za to, že je západní varianta výhodnější ? Taky byste psali, že je potřeba dálnice do Jílového ? Že je potřeba napojit Neveklovsko ? Atd. atd. Docela bych se vsadil, že tak 80 procent z vás by najednou vidělo variantu východní jako mnohem výhodnější :-)
Jen pouhým pohledem na mapu se zapracovanými variantami promiky, se nemůžu zbavit dojmu, že je to naprosto absurdní řešení. A představa více jak 4x4 D1 před Prahou, mě v situaci, kdy valná část českých řidičů neumí správně jezdit po 3x3, někteří mají problémy i na 2x2, mě přímo děsí. Takže radši si počkám na stabilizovanou, než bych se do konce života musel "kochat" tím paskvilem. Nehledě na to, že si myslím, že k realizaci D3 už nikdy nedojde.
R48 -> D48 se podařilo!
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Stačí se podívat na dopravní mapu Prahy a okolí. Všechny rychlostní komunikace jsou koncipovány se samostatným vyústěním na PO (příp. pokračováním jako radiála do centra). Což má jistě svojí nezpochybnitelnou logiku. Najednou do toho přijde účelově vynalezená Promika, která vytváří jakýsi nelogický propletenec a souběh s D1 na jejím nejvytíženějším místě. Naprosto z toho cítím snahu vytvořit umělou trasu dost odlišnou od té stabilizované tak, aby tu byla jakási "alternativa" za kterou je možno bojovat.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

ad vedení souběžně s I/3) - to beru naopak jako výhodu. Jednak to lépe obslouží sídla na trase, kterých je zde daleko víc než u stabilizované a druhak to vytvoří obchvat stávající I/3, takže se odlehčí např. Benešovu, Olbramovicím, Mirošovicím aj., protože ze stávající I/3 se tím stane řádově méně vytížená obslužná komunikace. V případě realizace D3 západní bude stávající I/3 stále dost vytížená a stále dost obtěžující.

ad napojení na okruh) - to je určitě největší slabina D3 východní. Co jsem se na to díval, tak existují různé varianty, většina z nich D1 křižuje a napojuje se na okruh, tuším že jedna vede kousek v souběhu s D1. Ovšem nevytváří nějáké 4x4 nebo víc jak píše Martin z Ostravy. Má to vést v souběhu (kolektorem) a ne jako jednolitá dálnice 4x4 nebo 5x5.

Takže u Prahy ten propletenec skutečně nevypadá hezky, ale na zbytku trasy je zase D3 východní zase řádově "účinnější" než D3 západní.
dd

Příspěvek od dd »

vaclav píše:juno, co vam presne vadi na D3Z - ta urbanizace? pokud ano, lze to pojistit nejakym fixnutim uzemka?
je jeste nejaky jiny velky duvod proti?
Já bych se připojil k tomuto dotazu na Juna. Nějaký vážný důvod proti západnímu trasování kromě možné urbanizace okolí D3. (prosím ne to, že Benešov bude obsloužen o 1,25% hůř než při východním trasování)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Juno píše: ...a s tím, že silnice I/3 bude nadále přenášet velmi významný podíl celkového zatížení (přinejmenším v severní polovině území - přes Bystřici, Benešov, Čerčany a Mirošovice)...
pojdme na to z druhe strany - a to doslova:
usek Melnik - Pha via I/9 a nebo via I/16+D8?
je jasne, ze stavajici sidla na I/9 pod melnikem pojedou po I/9 protoze se ji radne odlehcilo (ale i tak je na limitu!!) od transitu ze severu od CL, ktery ted jezdi I/16+D8
a ted otazka:
podud bychom meli hypoteticky stavet D9 asi bychom ji nevedli na D8 podel I/16 k nove vsi ale spise podel I/9 na SOKP - nemyslite?
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Martin z Ostravy píše: Nehledě na to, že si myslím, že k realizaci D3 už nikdy nedojde.
Taky v to doufám, protože nerad bych se do konce života musel "kochat" tím paskvilem 8-) byť by byl sebevíc "stabilizovanej".
vaclav

Příspěvek od vaclav »

jonasi, dalnicni mosty pres udoli jsou po celem svete a esteticky pohled je subjektivni zalezitost. na most se muze pripadne vypsat soutez?
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Alternativní řešení existovalo - místo D3 a R4 postavit D4 (s pokračováním kolem Písku k Č. Budějovicím) a R3. Toto řešení bylo kolem poloviny 90. let vážně uvažováno, ovšem bylo opuštěno a definitivně zabito uspořádáním křižovatky R4 x R1.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dr. Fe 1: Já jsem na pozici prozápadní varianty D3 zakopán už asi 10 let a zakopávám se stále pěvněji (nikoli hlouběji, to by se mi špatně střílelo ven :) ). Do té doby jsem se domníval, že by se měl ke stávající I/3 od Mirošovic prostě přistavět druhý směr a vedení přes "západní Posázaví" mi připadalo zbytečné a bezohledné k přírodě. Když jsem zaznamenal prudký nárůst dopravy na D1, pochopil jsem, že by to asi chtělo novou trasu už od Prahy a navíc jsem v té době měl možnost vidět v Rakousku, Německu, Švýcarsku a Itálii celou řadu dálnic velmi citlivě vedených mnohem členitější a zachovalejší přírodou. Takže jsem se D3Z přestal bát a, když jsem později v animacích viděl poměrně citlivé zakomponování do přírody, začala se mi vyloženě líbit. Navíc řeší víc věcí najednou: především spojení Prahy s Táborem, ČB a Rakouskem, napojení satelitů mezi Prahou a Jílovým a napojení Neveklovska (jak píše Houdini). To první samozřejmě řeší i D3V, ovšem za cenu dalšího přetěžování krajiny kolem D1 a kolem Říčan, už tak dost zatížené, zbylé dvě záležitosti neřeší vůbec. Místo toho lépe řeší obslužnost Benešova, patrně největšího sídla mezi Prahou a Táborem, které je ale pořád tak malé, že samo o sobě dálnici nepotřebuje a dva přivaděče (na D3 a na D1), navíc v kombinaci se železnicí, mu budou bohatě stačit (třeba Neveklov železnici nemá, čili je mnohem více odkázán na IAD). Pokud by ŘSD realizovalo D3V, což snad nehrozí, spíš nebude prostě nic, myslel bych si asi něco o pr..., ale zřejmě bych s tím taky dokázal žít :) (čistě egoisticky by mi asi vyhovovala D3V víc, protože bych se na ni ze svého bydliště dostával lépe).
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Tak jsem to tady pročetl až do konce (a že to teda byl výkon 8-) )

Bydlím v Mirošovicích, a když vidím tu tzv. Variantu, která do bezprostřední blízkosti naší, už tak komunikacemi zjizvené obce přivádí další zátěž, tak říkám zcela vážně, že varianta východní je neskutečnej paskvil! :ko:
Naprosto si v té krajině tu dálnici neumím představit - a to tam bydlím, mám to tam prochozené pěšky i projeté na kole (a nakonec i autem, samozřejmě). Kam to tam chcete narvat?

Souběh, resp. křížení s D1 je taky kravina - vytváří se uzel, který bude velmi snadné ochromit. Do mapy naší silniční sítě přibude další bod, jehož vyřazením (poškozením, opravami aj.) dost významně zkomplikuju dopravu z Prahy na jih a JV. Doufám, že se tahle bejkárna nedostane dál, než na úroveň akademických úvah.

Navíc region Jílovska a Neveklovska nemá žádnou variantu kapacitní silniční a železniční dopravy. Pokud se lidem nenabídne dostatečně kvalitní hromadná doprava, tak budou dál jezdit auty. Mimochodem, jak je vidět, ani neustálé zdražování PHM lidi od cest autem neodrazuje - do práce se totiž nějak dostat musí a radši oželí něco jiného...
Standa

Příspěvek od Standa »

Jonáš: Já Vaše obavy o krajinu kolem (jak pevně doufám) budoucí D3Z chápu, ale nesdílím je: žádná velká urbanizace se už u ani v okolí Prahy nečeká a logistických center je už taky dost (momentálně se nic velkého ani nechystá stavět). Pokud se stane nákladní železnice více konkurenceschopnou (a ten trend tady je, pomalu, ale jistě - viz Německo), budou se nová logistická centra budovat spíš tak, aby byla obsloužitelná oběma druhy dopravy, což u D3Z nehrozí. Navíc nemáme jen příklad D5, nevšiml jsem si například, že by bylo okolí D1 za Mirošovicemi nějak výrazně zaplevelováno...
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

Přesně tak např. v Mirošovicích se vůbec divím, že nepořádají pravidelně blokády. Dálniční křižovatka uprostřed vsi, proti tomu je stabilizovaná super šetrná.

Je až zarážející nakolik odpůrcům nových tras dopravních tepen nevadí další a další zahušťování dopravy na již existujících komunikacích a s tím související zátěž pro okolí.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Standa: Díky za názor a jeho obhajobu resp. vysvětlení. Určitě máte v mnohém pravdu, všechno má své pro a proti, jde o to, co kdo považuje za důležitější. Úplně dobrá není žádná varianta, nejlepší by asi byl tak 20 km dlouhý tunel pod Posázavím :-) je to jen "trochu" nereálné

Jan Petzold, Dusanh: D3V by naopak Mirošovicím odlehčila, alespoň tedy tomu přivaděči (současné I/3), který vede centrem obce. Při D3V by to bylo jen lokální napojení na D1, prakticky bez tranzitní dopravy. Zatímco při D3Z by tam ta frekventovaná dálniční křižovatka uprostřed obce zůstala i se značnými intenzitami dopravy.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Standa: tož sorry, ale já za "dost značnou" urbanizaci považuju už ten samotnej most a mrtvej koridor dálnice (opticky a akusticky naopak živej až moc).
Tu "citlivost" dálnic v Rakousku, Německu, Švýcarsku a Itálii posuzujete jako obvykle z vyhlídkovýho rychlíku, nebo jste si tam opravdu vylez vedle na kopec a nic tam nikde nevadilo ani nepřečnívalo? ;-)
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:Standa: tož sorry, ale já za "dost značnou" urbanizaci považuju už ten samotnej most a mrtvej koridor dálnice (opticky a akusticky naopak živej až moc).
Tu "citlivost" dálnic v Rakousku, Německu, Švýcarsku a Itálii posuzujete jako obvykle z vyhlídkovýho rychlíku, nebo jste si tam opravdu vylez vedle na kopec a nic tam nikde nevadilo ani nepřečnívalo? ;-)
Tak psal jste tu i o nebezpečí těch nevzhledných krabic a dalších sídlišť naležato, k tomu jsem se vyjádřil. Pro mě dálnice sama o sobě ještě urbanizaci v užším slova smyslu neznamená, může vést i naprosto neobydlenou krajinou. S tou citlivostí - jak kde. Třeba estakádu a portály tunelů na švýcarské A9 u hradu Chillon jsem pozoroval ze všech možných stran (včetně druhé strany jezera) a přijde mi to, že do toho svahu pasuje skvěle. Některé mosty na severosicilské A20 (u městečka Finale) jsem zase měl možnost vidět i zespoda a fascinovalo mě, jak vypadaly tenké (i jejich pilíře), skoro jako pavučina, úplně se v těch vysokých údolích ztrácely a přitom byly třeba přes kilometr dlouhé... Rakouské a německé (tedy jihoněmecké) znám spíš z toho rychlíku (čili z jízdy po nich), ale většinou mají kolem spoustu lesů, ve kterých se trochu ztrácí, takže by moc vyčnívat neměly (třeba rakouskou A2 v okolí Pinkafeldu zaregistrujete z meších silnic až když jste úplně u ní). Naopak třeba naše D1 mi moc citlivě stavěná nepřipadá (včetně mostu přes Sázavu), ovšem odpovídá to své době a naší tehdejší situaci, takže díky za ní i takhle. Obecně je asi jednodušší hezky zapasovat do krajiny železnici, ale i s dálnicí se to může podařit.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa píše: S tou citlivostí - jak kde. Třeba estakádu a portály tunelů na švýcarské A9 u hradu Chillon jsem pozoroval ze všech možných stran (včetně druhé strany jezera) a přijde mi to, že do toho svahu pasuje skvěle. Některé mosty na severosicilské A20 (u městečka Finale) jsem zase měl možnost vidět i zespoda a fascinovalo mě, jak vypadaly tenké (i jejich pilíře), skoro jako pavučina, úplně se v těch vysokých údolích ztrácely a přitom byly třeba přes kilometr dlouhé...
Já jsem v zahraničí teda podrobněji obcházel pouze most Millau ve Francii. A musím říct, že jsem byl doslova fascinován... Ze všech stran (a že jsem objížděním a obcházením celého okolí strávil asi půl dne) mi přišel téměř dokonalý... A hluk v údolí pod ním nebyl žádný (respektive si nevybavuji, že bych nějaký slyšel)...
Odpovědět

Zpět na „D3“