SPZ, RZ a vše kolem

Odpovědět
Mike

Re: SPZ, RZ a vše kolem

Příspěvek od Mike »

zapomeňte na tetu na přepážce, k té se tyhle značky vůbec nedostanou
jinak, jak bylo správně napsáno, existují seznamy - a i psané - rz kterým "nevznikají problémy"
kdo by se chtěl pidít po detailech, tak moc nepochodí, ale stalo se i nejmenovanému vysokému důstojníkovi PČR, že "mu" v Holešovicích odtáhli auto, protože si vyjímečně vzal manželky 8-)
ačkoli parkoval "jakovždycky"...
pravdou je, že konkrétně v Praze se po tom teď ( už asi 2_3 roky ) hodně jde, takže se dnes "zajímavé" kombinace objevují i na "běžných" autech
že je to na úkor ceny, je asi zřejmé
ovce si ovšem řeknou, stejně si nakrad, tak ať zaplatí víc...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

monin píše:Já měl na mysli, kdybych bydlel např. v Salzburgu a chtěl značku 1980 - tak zda je to reálný, pokud ta serie je v tu chvíli k mání.
Aha, jako jestli zrovna v aktuálním výdeji není k dispozici číslo 1980. Má to pár háčků ;) Jednak za tím čtyřčíslím musí být nějaké sériové písmeno a jednak Salcburk (stejně jako od roku 2002 všechny okresy kromě Vídně) přiděluje kombinace "ččč pp", takže maximálně trojčíslí. Kromě toho značky tam dávají pojišťovny, takže by musela tahle kombinace náhodou vyjít do správné pobočky správné společnosti.
monin píše:Ale psal jsi, že u značky na přání jdou jen písmena, proto mě to zajímá,to mi příjde divné, proč by i číslené kombinace nešly koupit.
Je to trochu jinak. Rakouská značka na přání se musí skládat z kódu okresu (1-2 znaky), libovolné skupiny 1-5 písmen (kromě vulgarit) a jedno- až pěticiferného čísla v přirozeném tvaru (tzn. nesmí začínat nulou), přičemž ten zvolený mix nesmí mít dohromady víc než 7 znaků. Takže značka na přání "1980" existovat nemůže, protože tam chybí některé ty povinné položky.
Mike píše:zapomeňte na tetu na přepážce, k té se tyhle značky vůbec nedostanou
Ano, v Praze a v krajských městech. Ale na úřadech typu Kraslice, Nová Paka nebo Odry je to vyloženě jen o takovýchto známostech. A ty značky tam ani nebývají tak okaté, protože malý úřad objednává málo značek. V intervalu třeba 350 čísel je opravdu velká náhoda, když tam vyjde např. 7777, takže některé obce se jich nedočkají nikdy.
Mimochodem zajímavý způsob zvolili v Lounech. Každý týden vyvěsí na svůj web seznam přidělených RZ včetně tovární značky auta, které ji dostalo. Každý se tak může přesvědčit, že to jde pěkně popořádku, nespřeskakuje se a neuplácí. Transparentnost hodná následování...
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Martin_L píše:Značka "S 1980" v Rakousku existovat nemůže.
monin píše:...v Salzburgu a chtěl značku 1980 - tak zda je to reálný, pokud ta serie je v tu chvíli k mání. ...
Ne že bych se v tom chtěl nějak extra šťourat, ale význam slova nemůže mi přijde naprosto jednoznačný. Prostě je rakouský systém tak nastaven.
monin

Příspěvek od monin »

pp21: Trochu Vám nerozumím. Nechcete se v tom šťourat, ale přesto se šťouráte. Dále nerozumím tomu, čím Vás tak hrozně irituji, že mi dáváte takto najevo, že jsem idiot - i když samozřejmě, "jen a pouze", "mezi řádky". Je to, ale samozřejmě Váš názor a já vám ho neberu a plně ho respektuji. O tom žádná.
Slovo nemůže zní určitě jednoznačné, i když díky té době, která tu byla před rokem 1989, to i dnes v roce 2013, je pořád hodně zprofanované slovo a většinou jeho výklad u nás je takový, že spíš znamená, že nechceme, ne že nemůže(me).
A pokud jde o to Rakousko a tu značku - stačí si přečíst naší včerejší komunikaci mezi mnou a Martinem_L a z ní by jste ještě před tím, než jste kousek této ironie napsal, vyčetl, jak jsme to oba mysleli. A že teoreticky takovou značku mít lze. Hezký den.

Martin_L.: Louny..Louny....a jak by k tomu pak asi přišli třeba v Chrudimi, kde je pořád pár lidí, kteří si kupují auto jen proto, že takové auto tam u nich ještě nikdo nemá a proto taky na něm nechtějí jen nějaký přitroublý kód alá 4E1 6345, ale pořádnou značku, jako je třeba 4E4 4444. :D
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
viky

Příspěvek od viky »

Prosím vás,neví někdo,co je tohle?
Přílohy
DSC_0761.jpg
DSC_0761.jpg (117.25 KiB) Zobrazeno 9723 x
balance

Příspěvek od balance »

Strejda gooogle říká Great Britain - Guernsey
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_re ... erritories
;)
Standa

Příspěvek od Standa »

Ten člověk sice asi bydlí na Guernsey, ale evidentně je to Skot :) !
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Rozhovor s ministrem o registru vozidel

http://byznys.lidovky.cz/ministr-tok-re ... prava_pave

Nejlepší by bylo celý registr včetně registračních značek zrušit. Nějak jsem ještě nepřišel na to, proč je dobré a užitečné mít na vlastním autě cizí tabulku s číslem, jenž mi je vnucena násilím. Jako vlastník si své auto bezpečně poznám, nehledě k tomu, že auto má vyražený jedinečný VIN kód, tudíž je v případě krádeže dohledatelné.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Pavel_t

Příspěvek od Pavel_t »

Lenny píše:Nejlepší by bylo celý registr včetně registračních značek zrušit. Nějak jsem ještě nepřišel na to, proč je dobré a užitečné mít na vlastním autě cizí tabulku s číslem, jenž mi je vnucena násilím. Jako vlastník si své auto bezpečně poznám, nehledě k tomu, že auto má vyražený jedinečný VIN kód, tudíž je v případě krádeže dohledatelné.
S timto naprosto souhlasim a dokonce jsem se jednou odvazil tento kacirsky nazor vyjadrit behem rozhovoru jak jinak nez u piva. Prekvapive jsem ziskal 2 zastace z cehoz jedno byla kamaradka, ktera ani nema ridicak zato ma dve skolou povinne deti. V diskuzi padali ruzne argumenty od ztizeni prace polici, pres znemozneni dodatecneho vyberu dani z usekovych radaru po orwellovske spehovani. Nejvetsi diskuze byla ohledne snadnejsiho pachani trestnych cinu kdyz se bude hure identifikovat auto. Jenze to je podobna situace jako s registraci a regulaci strelnych zbrani, Breivik taky nemel legalne koupene a drzene zbrane...
Standa píše:Ten člověk sice asi bydlí na Guernsey, ale evidentně je to Skot :) !
Dle ceho soudite? Podle toho, ze ma evidentne uz dlouho neopravene poskozeni vika kufru nebo mi neco nedoslo?
grundyg

Příspěvek od grundyg »

Podle vlajky?
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Pavel_t píše: Nejvetsi diskuze byla ohledne snadnejsiho pachani trestnych cinu kdyz se bude hure identifikovat auto. Jenze to je podobna situace jako s registraci a regulaci strelnych zbrani, Breivik taky nemel legalne koupene a drzene zbrane...
Příklad s Breivikem odpovídá situaci, kdy si na své auto navěsíte falešné, kradené nebo jinak získané značky k němu nenáležící a pojedete k pumpě natankovat zadarmo. Anebo rovnou ukradnete celé auto, ještě jej vylepšíte kradenými RZ pojedete třeba vykrást banku. Pak jsou skutečně poznávací značky k ničemu. Jenže těchhle případů je poměrně málo. Nejvíc je situací, kdy je nutné identifikovat auto, jehož řidič v nějaké situaci zazmatkoval a ujel od nehody. Anebo ani záměrně neujel, jen si prostě nevšiml, že někoho odřel nebo mu z auta něco upadlo, co poškodilo váš vůz. V takovém případě není problém podle skutečné RZ identifikovat skutečné auto.
Lenny píše:Nějak jsem ještě nepřišel na to, proč je dobré a užitečné mít na vlastním autě cizí tabulku s číslem, jenž mi je vnucena násilím
Nikdo vás nenutí mít auto, tak jaképak násilí ;) A co občanky? Čísla popisná na domech?
Poznávací značky se na území Čech a Moravy zavedly 7. ledna 1905. Jinde po Evropě a po světě zhruba ve stejnou dobu. Bohužel nikdo z nás to nepamatuje, aby vylíčil, proč se tenkrát rozhodlo, že je dobré a užitečné mít na vlastním autě cizí tabulku s číslem :) .
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Martin_L píše:Nikdo vás nenutí mít auto, tak jaképak násilí ;) A co občanky? Čísla popisná na domech?
Poznávací značky se na území Čech a Moravy zavedly 7. ledna 1905. Jinde po Evropě a po světě zhruba ve stejnou dobu. Bohužel nikdo z nás to nepamatuje, aby vylíčil, proč se tenkrát rozhodlo, že je dobré a užitečné mít na vlastním autě cizí tabulku s číslem :) .
Ještě jsi zapomněl na řidičáky, placení daní, vězení v podobě povinné školní docházky, očkování atd. ;)
Auto si můžu koupit kdekoliv a kdykoliv, ale abych mohl s ním jezdit na pozemních komunikacích, jsem nucen pod pohrůžkou násilí mít RZ. Bez ní mi auto může stát na dvorku v garáži, navzdory tomu, že jízda bez RZ nezpůsobuje ostatním účastníkům silničního provozu žádnou škodu a ani je nijak neomezuje.
Chápu, že většina lidí se nad tím nikdy nezamyslela a bere RZ zcela automaticky za součást vozu. A také, že si nedokáže představit jejich zrušení anebo svět bez nich. Zrušení RZ by bylo obtížné s ohledem na celosvětové rozšíření, ale ní to nemožné.
Dle mého názoru stálo za zavedením RZ, stála snaha státu kontrolovat tento dynamicky se rozvíjející sektor a mít ho pod kontrolou.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Nikdo nikoho nenutí mít RZ. Po vlastním pozemku si můžete jezdit s vozidlem bez RZ, STK, pov. ručení, řidičáku, a klidně i s několika promilema v krvi... :D
Pavel_t

Příspěvek od Pavel_t »

Martin_L píše:Příklad s Breivikem odpovídá situaci, kdy si na své auto navěsíte falešné...
To byl jen medialne znamy pripad, ktery me napadl, nic konkretniho. Proste jsem myslel to, ze kdyz nekdo chce pachat trestne ciny tak si prostredky vzdy najde a nic mu v tom nezabrani. Nemam nic proti rozumne mire regulace zbrani, ale nema se to prehanet a nelze se spolehat na to, ze kdyz je zcela zakazeme tak, ze bude absolutne bezpecno.
Martin_L píše:Poznávací značky se na území Čech a Moravy zavedly 7. ledna 1905. Jinde po Evropě a po světě zhruba ve stejnou dobu. Bohužel nikdo z nás to nepamatuje, aby vylíčil, proč se tenkrát rozhodlo, že je dobré a užitečné mít na vlastním autě cizí tabulku s číslem :) .
Velmi pravdepodobne to byly dobre umysly (i kdyz Lennyho domenka je taky pravdepodobna) ale jak znamo, tak cesta do pekel je lemovana dobrymy umysly. Proste v dobe kdy hlavnim ucelem RZ se stava jen buzerace a dodatecny vyber dani je na case se zamyslet jestli maji jeste smysl. Je ale pochopitelne, ze kdyz je stat k tomuto ucelu pouziva tak je urcite nezrusi.
grundyg píše:Podle vlajky?
Nojo prehledl jsem a to ji tam ma dokonce 2x
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Asi jako většina lidí na celém světě beru registrační značku jako povinnost mít cizí značku na svém vozidle a nemohu si určit jako například v Německu za okresem další písmena a čísla dle sebe za poplatek 10euro. To znamená, že pokud bydlí němnec např. v Passau tak první povinná písmena PA, další jeno nebo dvě si může zvolit, za nimi pak až čtyři čísla a pokud ještě daná značka není registrována bez debat ji dostane a při koupi dalšího auta ji může mít i na tom dalším, protože značka je jeho, nikoliv cizí, jediné, co není jeho je nálepka spolkové země na jeho SPZ, která se seškrabuje, pokud je vozidlo odhlášeno a SPZ momentálně leží třeba v garáži.

Dalším krokem, kteří naši mocipáni udělali a vůbec se mi nelíbí, bylo zrušení SPZ a zavedení RZ. Nyní už vůbec nikdo neví odkud vozidlo je a to je škoda, protože za několik let dle mého bude stejně chaos, protože začnou opět přemýšlet kterou číslici nahradí písmenkem, protože číslená řada opět dojde.
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Mike

Příspěvek od Mike »

číselná řada jentak nedojde - tedy v současném pojetí
ale ona krajová příslušnost se s novelou 1.1.2015 opravdu začne ztrácet, protože ne každý půjde ještě jednou na úřad, aby vyndal dalších 500,- za nové značky svého kraje
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Lenny píše:Auto si můžu koupit kdekoliv a kdykoliv, ale abych mohl s ním jezdit na pozemních komunikacích, jsem nucen pod pohrůžkou násilí mít RZ
Pojem násilí je poněkud expresivní, ne? Provozování auta (stejně jako nespočet jiných lidských činností) vyžaduje splnit určité zákonné podmínky (které nejsou nikterak nepřiměřené). Pokud je z nějakých pohnutek plnit nechci, tak nemůžu auto provozovat. Ale žádné násilí nikde nevidím...
Pavel_t píše:Proste v dobe kdy hlavnim ucelem RZ se stava jen buzerace a dodatecny vyber dani je na case se zamyslet jestli maji jeste smysl
Najezdím toho docela dost a ještě se mi nestalo, že by mě někdo skrze RZ buzeroval nebo dodatečně vybíral nějakou daň. Po pravdě ani úplně nevím, co si pod tím pojmem mám představit. Účel RZ je od jejich zavedení stále stejný: identifikace vozidla. Poznávací značky jsou starší než VIN a ten je navíc u starších aut zvenčí neviditelný a u novějších pak čitelný jen u stojících vozidel a ze vzdálenosti max. 1 metru, takže je těžko může nahradit. Smysl tedy mají (minimálně proto, že jejich bádání mám jako volnočasovou aktivitu :) )
Hanes píše:Dalším krokem, kteří naši mocipáni udělali a vůbec se mi nelíbí, bylo zrušení SPZ a zavedení RZ. Nyní už vůbec nikdo neví odkud vozidlo je a to je škoda, protože za několik let dle mého bude stejně chaos, protože začnou opět přemýšlet kterou číslici nahradí písmenkem, protože číslená řada opět dojde.
Terminologická poznámka: Pojmem RZ se plně nahradil pojem SPZ, neplatí tedy, že SPZ jsou staré okresní a RZ jsou nové krajské. RZ jsou všechny české značky včetně těch nejstarších (teoreticky až do roku 1953).
Máte pravdu, že přechod od okresních značek ke krajským byl krokem chybným a zbytečným. Zdůvodňoval se tím, že se zrušením okresních úřadů a přechodem výkonu registrace vozidel na ORP by bylo nutné pro všechny nové "okresy" definovat jejich nové dvoupísmenné zkratky, což údajně nebylo možné. To není tak docela pravda, systém by bylo nutno lehce přepracovat (podobně jako na Slovensku), ale sestavit by to šlo (i když u ORP začínajících písmeny B, K a P by vznikaly i podivné zkratky jako BX neb KF atp.). Reálný důvod byl někde jinde. Možná si ještě mnozí vzpomenou, že vznik samosprávných krajů od 1. 1. 2001 byl provázen poměrně silnou nedůvěrou veřejnosti v jejich existenci a v důvody, proč je vlastně potřebujeme. Bylo tedy nutné kraje nějak zpropagovat a marketingově využít a pro tento účel byly vybrány právě poznávací značky. Denně jich máme několik desítek možná stovek na očích a skutečně jde o nejviditelnější a nejnepřehlédnutější markant existence krajů.
Největší problém ale není v tom, že by kraje nahradily okresy. Problém je ve struktuře RZ, kdy jedno, případně dvě písmena jsou zamíchána mezi pět až šest číslic. Po Bosně a Hercegovině jde o nejobtížněji čitelné a zapamatovatelné alfanumerické kombinace v Evropě. Lidský mozek má rád řetezce písmen a číslic, ale ne oboje dohromady. Proto si pamatujeme devítimístná telefonní čísla, ale ne osmimístná ID datových schránek. A protože značky ze samých číslic být nemůžou (málo kombinací), tak se ve vyspělých státech vždy oddělovaly skupiny písmen a číslic pomlčkami, tečkami nebo mezerami. Když k tomu připočteme, že tvůrci současných českých RZ rezignovali na veškeré grafické a typografické zásady, takže text na tabulkách není zarovnán ani na střed, ani ke straně, ale nikam, tak by autoři zasloužili nakopat někam...
Mike píše:číselná řada jentak nedojde - tedy v současném pojetí
ale ona krajová příslušnost se s novelou 1.1.2015 opravdu začne ztrácet, protože ne každý půjde ještě jednou na úřad, aby vyndal dalších 500,- za nové značky svého kraje
Značka 9AZ 9999 by přišla na řadu v roce 2024. Při současném tempu spotřeby. To ale po 1. 1. 2015 výrazně poklesne, neboť zůstanou jen registrace nových aut a výměny ztracených a poškozených tabulek.
Krajová příslušnost se začne vytrácet i tím, že si ORP mezi sebou budou moci vypůjčovat značky bez ohledu na krajská písmena.
Nicméně pan exministr Prachař plánoval od roku 2016 zavedení německého modelu tak, jak ho tu částečně nadnesl Hanes. Zatím jsem neslyšel žádné vyjádření pana ministra Ťoka, zda-li hodlá v této myšlence pokračovat.
monin

Příspěvek od monin »

Martin_L: tak pořád lepší BX KF, než 2E6, že. Ale pokud je v rámci čitelnosti, a možností si zapamatovat naší RZ, za námi ještě Bosna a Hercegovina, tak to pak už jsem v klidu. :)
A co se týče zavedení německého modelu - co to tedy p. ministrovi připomenout?
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Martin_L píše: Značka 9AZ 9999 by přišla na řadu v roce 2024. Při současném tempu spotřeby.
A jestli dobře počítám tak AZZ 9999 ve stejnou dobu.
:D
Mike

Příspěvek od Mike »

Martin_L píše:Značka 9AZ 9999 by přišla na řadu v roce 2024. Při současném tempu spotřeby. ...
podle mého nic nebrání verzi 9AZ Axxx
monin

Příspěvek od monin »

9AZ A233? :) Proč dělat něco jednoduše, když to můžeme dělat komplikovaně. Jak odborně a detailně vysvětlil M_L, zrušení okresních značek a jejich nahrazení těmito současnými paskvily byla rozhodně chyba. Např. slovenské značky se mi až tak úplně designově nelíbí, ale pořád vypadají lépe než ty naše a co hlavně, každý hned ví, co to je BA, ZV, KE. Takže řidič z Bratislavy je přece jen tolerantnější k autu se značkou KE, které neví do poslední chvíle zda odbočí vlevo či vpravo. Dále tam jde i poznat rozdíl mezi 0 a O. A při jakékoliv události, kdy je potřeba dohledat co to bylo za auto, si člověk lehce zapamatuje, že to bylo auto např. z Popradu a pár čísel z té značky také. To samé je i v Rakousku. A u nás nic takového nepřichází v úvahu. Dodnes většina lidí ani neví, co to je 2E3, nebo 6S3. A to se nebavím o tom, že i 25 let po revoluci necháváme pořád naprostou volnost k uplácení úředníků za protekční značky s kýčovitými kombinacemi.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Mike píše:podle mého nic nebrání verzi 9AZ Axxx
Jak se to vezme ;) Budeme-li se na to dívat optikou lidí, kteří v roce 2001 zavedli 1A0 0001 a od té doby systém dále "vylepšují", tak samozřejmě nic nebrání tomu vyměnit další číslici na značce za písmeno. Když trochu pouvažujeme nad tím, že značka má být pro lidské oko a mozek dobře čitelná a zapamatovatelná, pak je 1AA A001 naprostý paskvil. Když před lety v Nizozemí docházely volné kombinace PZ, nechali si zadat studii na nové značky. Ta spočívala v tom, že se reprezentativnímu vzorku osob promítaly záběry různých možných variant značek a následně se vyhodnocovalo, v jakém množství si lidé byli schopni kombinace správně zapamatovat. A nakonec samozřejmě vybrali tu variantu, která v hodnocení dopadla nejlépe. To je postup, který je u nás bohužel zatím nemyslitelný.
monin píše:A u nás nic takového nepřichází v úvahu. Dodnes většina lidí ani neví, co to je 2E3, nebo 6S3
Návrat k okresům nebo zavedení značek podle ORP je poměrně nereálné. Snaha bude spíše zavést značky celostátní bez vyznačení regionů. To by samo o sobě nebylo až tak špatné, pokud bude značka po stránce skladby znaků dobře navržena.
monin píše:A co se týče zavedení německého modelu - co to tedy p. ministrovi připomenout?
Pracuje se na tom ;)
Mike

Příspěvek od Mike »

monin píše:.. Dodnes většina lidí ani neví, co to je 2E3, nebo 6S3. ..
ovšem nedávno kamarád přijel s nějakým 2SU xxxx a všichni jsme mu samozřejmě řekli, jestli jsou Kounice u Šumperka 8-)
hlavním a jediným problémem je, že značku přiřazujeme vozidlu a ne vlastníkovi
v tom případě by "spotřeba" byla tak třetinová
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Martin_L píše: Účel RZ je od jejich zavedení stále stejný: identifikace vozidla. Poznávací značky jsou starší než VIN a ten je navíc u starších aut zvenčí neviditelný a u novějších pak čitelný jen u stojících vozidel a ze vzdálenosti max. 1 metru, takže je těžko může nahradit ...
To není dobrý argument, pro místní liberály je bezpochyby VIN také jen administrativní státní buzerace, která by se měla zrušit ...
pivko

Příspěvek od pivko »

No nevím, ač jsem také spíše pravicového založení, tak argumenty, že by auta neměla mít RZ, mě nikdy nepřesvědčily, protože důvody, aby je měla, jsou podle mě dobré dost. Humbuk, který se kolem toho dělá - např. zákaz řízení za to, že značka někomu upadne a on si jí dá na dojetí za sklo, je ale věc jiná. To je buzerace jak prase.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“