D7, dostavba úseku Slaný - Chomutov

Praha – Slaný – Chomutov
Odpovědět
mapman
Autor

Re: R7: dostavba chybějících úseků (Slaný-Chomutov)

Příspěvek od mapman »

Jeste k tomu "stavet se bude" - bude tendence stavby zahajit a splnit podminky cerpani ale nikam se pospichat nebude.

Jestli koukam spravne tak usek Drouzkovice - Nove Sporice v OPD neni, cili tam bych ocekaval zastaveni a pak taky vlaznou pripravu useku ve STC... A tam me to naopak mrzi :(
banjo

Příspěvek od banjo »

mapman: kdyby nebylo spolufinancovani z OPD, tak jsem proti vystavbe novych useku R7 i ja, pokud by to melo ohrozit treba R1, D8 apod. ale na kdyby se nehraje :-) fakt budme radi, ze se stavi, protoze az se za par let rozjede R35, k tomu se snad uz kopne u klicovych staveb 518 a 519, tak na moc jinych silnic penize nebudou. proto se asi dlouho nedockame R7 ve stc. kraji - az bude pripravena, tak nebudou penize. je to skoda, ale slibuju, ze nebudu brblat, protoze i takhle se cestovani do prahy zprijemni :-)

o tom useku drouzkovice-nove sporice jsem tu uz psal, ale v kazdym pripade je v jeji trase u drouzkovic udelanej prusek (viz fotka vyse), coz me taky prekvapilo. ale to jeste neznamena, ze na ni penize budou.

co se tyce hitachi, tak je to problem, ale v dlouhodobe budoucnosti kraje ta tovarna stejne nemela podle me nejaky zasadni prinos. byla jen otazka, jestli pujdou ted, nebo az za par let. mimochodem, to, jak smesnou castku z pobidek musi hitachi vracet jen dokazuje, jak byl celej system blbe nastvenej. no ale to uz je OT :-)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

mapman píše:Jestli koukam spravne tak usek Drouzkovice - Nove Sporice v OPD neni, cili tam bych ocekaval zastaveni a pak taky vlaznou pripravu useku ve STC... A tam me to naopak mrzi :(
Tak to je pak otázka, co je levnější, jestli platit smluvní pokuty z nemožnosti plnění smlouvy, připadně podepsat novou smlouvu ze zhotovitelem anebo si někde pujčit.

Je to trochu analogie s 4901, tam je taky podepsána smlouva se zhotovitelem, ale ještě nenabylo stavební povolení právní moci na rozdíl od R7.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

zdravím,

pár poznámek a reakcí:
Fox Mulder píše: Člověče, koukal jste na mapu?? Koukněte kde je Chomutov, kde jsou Lovosice a kde je Praha. To je jako byste navrhoval ať Budějovičáci jezděj místo D3 po D5 přes Plzeň..
tato trasa byla myšlena pro ty co trvají na použití dálnice. těm ostatním by s ohledem na intenzity a tedy i reálnou potřebu R určitě postačila stávající silnice doplněná o obchvaty

Fox Mulder píše: Říkáte, že dálnice je od slova dálka. To je pravda, ale tady to neni dálnice, ale rychlostnice a ta je jen od slova rychlost. ;)
Dálka a rychlost - geniální kombinace, že? :P ;myslím že tady se shodneme

mapman píše: Tam kde je spolufinancovani s EU, tam by se stavet melo, to urcite.
to je určitě klíčový argument se kterým nelze než souhlasit, ikdyž se samozřejmě nabízí otázka, jestli to spolufinancování nemohlo být na důležitějších úsecích...
banjo píše: debatu si predstavuju tak, ze budeme vzajemne reagovat na vznesene argumenty. toto me ocekavani jste nenaplnil (ackoliv forma me reakce taky nebyla idealni, presto jsem tam argumenty uvedl) a to je duvod, proc v diskusi s vami nebudu pokracovat.
nelze s vámi než souhlasit - intenzita dopravy není pro mnoho lidí jako jste vy skutečně žádným argumentem. Daleko jednodušší je strčit hlavu do písku, odmítnout diskusi a těšit se na nový úsek vaší soukromé dálnice která vám povede k domku :shock:
banjo

Příspěvek od banjo »

omlouvam se, ze sem vkladam tento prispevek, poslal bych ho Jaroslavovi soukrome, ale na tomto foru jsem takovou moznost nenasel :-(
Jaroslav píše: nelze s vámi než souhlasit - intenzita dopravy není pro mnoho lidí jako jste vy skutečně žádným argumentem. Daleko jednodušší je strčit hlavu do písku, odmítnout diskusi a těšit se na nový úsek vaší soukromé dálnice která vám povede k domku :shock:
intenzita dopravy je dulezity argument, ale zdaleka neni jediny. diskuzi jsem odmitnul nikoliv z duvodu, ze bych strkal hlavu do pisku, ale protoze jste nediskutoval vecne, ale psal jste arogatni posmesky. reakce na dalsi argumenty z vasi strany nebyla zadna, pouze omilate intenzity jako zasekly gramofon. na dalsi useky soukrome dalnice se tesim! mimochodem, diky za doporuceni, budu tam jezdit relaxovat, az mi vsichni polezou krkem, bude tam jeste vetsi klid a samota, nez v lese :lol: a jeste me bude hrat na srdci, ze jste mi na ni prispel ze svych dani i vy 8-)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

banjo píše:mapman: naprosto nesouhlasim. pokud se R7 nepostavi dneska, kdy je velka cast penez zajistena z OPD, tak uz nikdy. nejen, ze je R7 jedna z nejlevnejsich staveb u nas, jak pise Lenny, ale jeste ji ani celou nemusime platit z rozpoctu. to by byl hrich poslat tuhle stavbu k ledu. uz je pozde a nechce se mi hledat presna cisla, ale prece se o ty penize z unie nepripravime! muze se nam nelibit, ze se stavi od konce, a kdesi cosi, ale hlavne, ze se stavi a nas to zase nestoji tak moc!
Nemusíte se bát, že "se o ty penize z unie pripravime". Vše nasvědčuje tomu, že se před dvěmi lety nastavil systém financování tak, že se 1) pokryje státní podíl do OPD, 2) ostatní věci. Což je i důvod, proč se nyní staví kde co (např. R49, I/9 Líbeznice obchvat), začalo se loni a přitom se horko těžko shánějí peníze na R1 či D47, kde OPD není.

Každopádně se tuším dá i po zahájení výstavby ten program OPD změnit (právě R49 tak byla zahájena). Ale nevím do kdy, ta R7 a OPD je asi dosti dílo minulého vedení MD (odtamtud). Ještěže jsou to alespoň tak levné stavby.

A ještě k tomu OPD jak jste psal. Někde jsem četl, že je to nejvíce čerpaný operační fond ze všech.
banjo

Příspěvek od banjo »

hh píše: Nemusíte se bát, že "se o ty penize z unie pripravime". Vše nasvědčuje tomu, že se před dvěmi lety nastavil systém financování tak, že se 1) pokryje státní podíl do OPD, 2) ostatní věci. Což je i důvod, proč se nyní staví kde co (např. R49, I/9 Líbeznice obchvat), začalo se loni a přitom se horko těžko shánějí peníze na R1 či D47, kde OPD není.

Každopádně se tuším dá i po zahájení výstavby ten program OPD změnit (právě R49 tak byla zahájena). Ale nevím do kdy, ta R7 a OPD je asi dosti dílo minulého vedení MD (odtamtud). Ještěže jsou to alespoň tak levné stavby.

A ještě k tomu OPD jak jste psal. Někde jsem četl, že je to nejvíce čerpaný operační fond ze všech.
kdyby nase ekonomika letos pokracovala v rustu jako v minulych letech, nevite jestli by financovani D47 a R1 taky drhlo? jestli ano, tak to moc dobre nastavene nebylo. na druhou stranu jsem ale rad, ze se penize z OPD pouzily na tyhle okrajove stavby, protoze az se v pristich letech zahaji dalsi klicove drahe investice vaznouci na priprave (jak jsem jiz psal drive R35 a dalsi casti SOKP), tezko budou penize, aby se masivne stavelo nekde jinde. jinak aby si to nekdo zle nevysvetlil, je jasne, ze nechci, aby rozestavene useky R1 i D47 trpely na ukor napr. R7.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.hrdina »

Ja mam jen maly OT na toto tema:
Fox Mulder píše: Říkáte, že dálnice je od slova dálka. To je pravda, ale tady to neni dálnice, ale rychlostnice a ta je jen od slova rychlost. ;)
Podle meho nazoru je toto prave onen problematicky bod, hluboce zakoreneny v myslich nejen odpovednych s tim neco udelat.

Tam kde se dalnice odvozuje od slova auto- (-bahn, -strade, -snelweg, -route, -pista atd.) nemaji problem s jejich delkou! Klidne muze mit jen nekolik malo kilometru a vest napr. od nejake dlouhe (tranzitni) k nejakemu vetsimu mestu ap.

To jen u nas me fascinuje, jak proste nase parametrama dosti kvalitni silnice pro motorova vozidla (ci rychlostni silnice, chcete-li) nemohou byt z ruznych duvodu (a delka tam hrava vyznamnou roli) dalnicemi.

Tolik zatim k off-topic.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

banjo píše:kdyby nase ekonomika letos pokracovala v rustu jako v minulych letech, nevite jestli by financovani D47 a R1 taky drhlo? jestli ano, tak to moc dobre nastavene nebylo. na druhou stranu jsem ale rad, ze se penize z OPD pouzily na tyhle okrajove stavby, protoze az se v pristich letech zahaji dalsi klicove drahe investice vaznouci na priprave (jak jsem jiz psal drive R35 a dalsi casti SOKP), tezko budou penize, aby se masivne stavelo nekde jinde. jinak aby si to nekdo zle nevysvetlil, je jasne, ze nechci, aby rozestavene useky R1 i D47 trpely na ukor napr. R7.
Rozpočet SFDI i Státní rozpočet vycházel z určitých předpokladů, které se po schválení změnili. Uvažovalo se s vyšším tempem růstu ekonomiky a jak to dopadlo to vidíme.

Teď jsem si uvědomil, že v rozpočtu SFDI je sice na některé stavby vyčleněna částka OPD, ale to neznamená, že tam i poteče. Napřed se daný projekt musí schválit a pak jsou teprve peníze. :mrgreen:
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

Jaroslav píše:..po R7 jezdím skoro každý den a vidím že intenzity v oficiálním měření nelžou - 8 tisíc vozů denně není důvodem pro R..
Nemám slov. Buď lžete, nebo jste demagog, případně obojí.

Když se koukneme na intenzity http://www.ceskedalnice.cz/prilohy/intenzity-2005.jpg, tak 8 tisíc je minimálně na celé R7 (!!) a v roce 2005! To není žádné relevantní srovnání!! Když chcete srovnávat, srovnávejte průměr obou, ne minimum jednoho a maximum druhého, to nejde!

Když se tam laskavě dál podíváte, tak celý úsek Louny-Slaný měl v tom roce 2005 (tedy před 4 lety) po celém úseku stabilně 16 tisíc!! A z vlastní zkušeností vím, že intenzity dále stoupají. V roce 2000 to bylo 10-12 tisíc, v roce 2005 16 tisíc a já bych se nedivil, kdyby v roce 2010 (když se bavíme u budoucnosti) to bylo klidně 20 tisíc. To už si snad nějakou důstojnou 4proudovku (tedy Rko) zaslouží, ne? Mimochodem jsou to intenzity srovnatelné s D5 Plzeň-Německo, nebo se současnou I/3 Benešov-České Budějovice (plánovaná D3).

Kdybyste tu silnici skutečně znal, tak byste dobře znal ty kolony! Já tu zrovna dneska jel do Prahy a na rovince za Chlumčanama jsem dojel kolonu a za ní jel až na začátek R7!! A to to místy jelo dokonce jen 50 km/h!! Kolona měla na délku několik kilometrů.

Když to porovnáme ve stejném roce (2005) s vaší zmiňovanou Mladá Boleslav-Jičín, tak tam nejsou intenzity stabilně (tedy v průměru) 16 tisíc jako na Slaný-Louny, ale na cca 90% jen 12-14 tisíc, na zbylých cca 10% 20 tisíc. V průměru ale dejme tomu 13,5 tisíce. Vzdálenosti jsou podobné.

První otázka zní: Je více 13,5 tisíce, nebo 16 tisíc??
Druhá otázka zní: Je větší Jičín, nebo Louny+Žatec+Chomutov+Jirkov+Most+Litvínov+Kadaň+Klášterec nad Ohří??
Třetí otázka zní: Jaký dálkový směr je Mladá Boleslav-Jičín?? Trutnov a Polsko těžko, tam povede D11. A jaký dálkový směr je Kolín-Kutná Hora?
Čtvrtá otázka zní: Neni náhodou právě Mladá Boleslav-Jičín tzv. "soukromá dálnice", která vede jen do jednoho města a dál je zbytečná?? A co Kolín-Kutná Hora? To také není "soukromá dálnice"?
Jaroslav píše:..Když už hovoříme o nutnosti stavět kolem I/7, tak by se tam měla stavět spíše nějaká rozveselovadla, aby se člověk nemusel bát bubáků, když už je široko daleko sám ... ;-)
Měli by vám sehnat bydlení v Lotouši, abyste je mohl rozveselovat, když tam je chudákům smutno, protože skoro za celej den nevidí auto.. Jistě by to ocenili.
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Fox Mulder

Jaroslav píše:Silnic s vyšší vytížeností a bez plánů stavět dálnici je v republice celá fůra (namátkou 13 KV-Liberec)
Tady jste si docela naběhl, opět zřejmá neznalost regionu.

Jestli to nevíte, tak právě na I/13 je v plánu směrově oddělená 4 proudá komunikace s mimoúrovňovými křižovatkami a připojovacími a odpojovacími pruhy. :) Konkrétně v úseku mezi Kláštercem nad Ohří a Ústím nad Labem. A většina je dokonce už postavená. :)

Nebo jste to myslel tak, že R7 je dálnice, kdežto I/13 je obyčejná silnice?? :) Kdybyste ty dvě silnice znal, tak mezi nimi vážně neni velký rozdíl, ten největší je asi v povolené maximální rychlosti. Např. taková šířka je v prvotní části R7 jen 22,5 m, stejně jako I/13. ;)

Takže jaký je podle Vás vlastně rozdíl mezi I/13 a R7? Pro mě jen v té rychlosti a pak možná v tom slavném kruháči u Souše. ;)

A také se nedá vyloučit, že v budoucnu bude třeba od Řehlovic (napojení na D8) a Bílinou právě Rko. :P 8-)

Takže..?
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Fox Mulder píše:Jestli to nevíte, tak právě na I/13 je v plánu směrově oddělená 4 proudá komunikace s mimoúrovňovými křižovatkami a připojovacími a odpojovacími pruhy. :) Konkrétně v úseku mezi Kláštercem nad Ohří a Ústím nad Labem.
Když už někoho chcete kamenovat argumenty, zjistěte si prosím alespoň holá fakta. To co píšete není pravda. Co ta zmiňovaná Souš? Co Chomutov? Co Bílina?
Fox Mulder píše:Např. taková šířka je v prvotní části R7 jen 22,5 m, stejně jako I/13.
To je taky slovo do pranice. 6 km je v kategorii 22,5, a to je jaksi méně než 10% celkové délky...
Fox Mulder

Petr Pokorný píše:Když už někoho chcete kamenovat argumenty, zjistěte si prosím alespoň holá fakta. To co píšete není pravda. Co ta zmiňovaná Souš? Co Chomutov? Co Bílina?
Fox Mulder píše:Např. taková šířka je v prvotní části R7 jen 22,5 m, stejně jako I/13.
To je taky slovo do pranice. 6 km je v kategorii 22,5, a to je jaksi méně než 10% celkové délky...
Máte v obojím pravdu.

To o co mi šlo je, že úseky jako např. Chomutov-Most, Most-Bílina, Bílina-Ústí je, nebo bude silnice, velice připomínající rychlostní silnici v souvislosti s tím, že Jaroslav bere R7 jako nějakou "dálnici", kdežto I/13 bere jen jako jakousi "běžnou silnici".. Právě mi šlo o tohle, že rozdíly nejsou velké a proto mluvit o tom, že R7 je úplně zbytečná "dálnice", protože např. právě I/13 žádná dálnice není mě prostě zvedlo ze židle, když obojí je (ano, ne nepřerušeně) je směrově dělený čtyřpruh s mimoúrovňovými křižovatkami (ano, až na legendární Souš a pak ještě Jirkov a Globus). ;)
banjo

Příspěvek od banjo »

tak je to cerstve i v tisku, predpokaldy se naplnily a usek drouzkovice-muk nove sporice dostal stopku. s nim treba i R6 lubenec-bosov.
Fox Mulder

Ach jo, to je škoda, vypadalo to s tou dostavbou tak optimisticky.. :(

No nic, hlavně že je vše připravený, že až peníze zase budou, tak se může brzo začít stavět. ;)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

banjo píše:tak je to cerstve i v tisku, predpokaldy se naplnily a usek drouzkovice-muk nove sporice dostal stopku. s nim treba i R6 lubenec-bosov.
Alespoň je vidět, že ostatní úseky opravdu budou, takže to cestování na Chomutovsko (a i Mostecko) by mělo být už za dva roky poměrně luxusní, je na co se těšit...
Fox Mulder

No prioritní je hlavně aby stála R7ka od stávající R7 až k Louny-západ, protože tam jsou intezity největší a ta silnice slouží především ke spojení regionu s Prahou.

Jinak nevíte něco o stavbě přeložky I/27 u Velemyšlevsi (obchvat Velemyšlevsi)? Tedy mezi průmyslovou zónou Joseph u Havraně u Mostu a MÚK Vysočany? Jestli se už něco připravuje a případně kdy se očekává realizace?
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Zdravím a omlouvám se za pozdní reakci.

Musím říci že jsem byl překvapen, že jinak věcný a fakticky spávný pan Fox Mulder našvihal tolik populistických a nevěcných poznámek. Ty největší týkající se I/13 již okomentoval pan Pokorný...

za další zmínku by určitě stálo prezentování intenzit, kdy pan Mulder pro svou argumentaci vybral nejvytíženější úseky, zatímco já prezentoval ty nejméně vytížené.... Věřím, že by nebylo zcela moudré stavět dálnice podle toho že některý úsek na trase je vytížen více - to by v praxi mohlo vést k situaci že postavíme 200 km dlouhou dálnici jenom proto, že nějakých 10 km na trase je vytíženo. Já naopak tvrdím, že když je 190 km té trasy nevytíženo, tak není třeba tam tu dálnici stavět (kromě oněh 10 km).

Argument který naopak oceňuji, je argument týkající se dálkových tras, kde má podle mého názoru pan Mulder pravdu. Mnou zmíněné směry skutečně nejsou dálkovou trasou (možná s vyjímkou Jičín-MB - že by R35?) a nezaslouží si D nebo R. Pro tyto komunikace by stačila kapacitní silnice jakou je například dnes zmiňovaná I/13.

Tím se dostávám k poslední věci, kterou je rozdíl mezi R a S, tedy mezi R7 a S13. Rozdíl je nejen v povolené rychlosti, ale také službách a komfortu cestování vyplývající z parametrů. Zatímco na R není většinou 160 problematická rychlost, tak na S je už 110 sympatický adrenalin.

Toto se dá reflektovat právě i na diskutovanou problematiku R7; kdyby vedla na (Saskou) Kamenici, vnímal bych to jako dálkovou silnici, která si (při splnění intenzit) rozhodně zaslouží R; ale v okamžiku kdy jde pouze o krátkou silnici končící v Chomutově, bez předpokládané návaznosti na Německou dálnici (tento předpoklad zatím oficiálně není), tak není dle mého názoru R potřeba s tím že postačí kapacitní S....

Jinak prosím nepoužívejme argumenty typu "jste demagog" a "laskavě se podívejte"... jsme přece gantlemani, kteří než něco napíší, tak svá slova váží tak aby nemuseli v následující reakci vysvětlovat že vlastně neměli pravdu :-)

ještě děkuji administrátorovi za grafické úpravy v mé odpovědi.
banjo

Příspěvek od banjo »

Jaroslav píše: Tím se dostávám k poslední věci, kterou je rozdíl mezi R a S, tedy mezi R7 a S13. Rozdíl je nejen v povolené rychlosti, ale také službách a komfortu cestování vyplývající z parametrů. Zatímco na R není většinou 160 problematická rychlost, tak na S je už 110 sympatický adrenalin.
nemohu s vami souhlasit. v tomto vubec nezalezi na tom, jestli je silnice R nebo S. predpokladam, ze se shodneme, ze zakladni duvody, proc se clovek pri vyssich rychlostech citi nekomfortne, jsou polomery oblouku a sirka. pokud prihledneme k tomu, ze je prakticky jedno, jestli jedu po silnici siroke 24,5m nebo 27,5m, zustane nam jediny limitujici faktor - polomery oblouku. jejich minimalni hodnoty jsou dany normou a vychazi z navrhove rychlosti. norma dovoluje stavet D a R pro navrhovou rychlost 80 km/h s minimalnim doporucenym polomerem oblouku 500m. take ale dovoluje stavet S (ctyrpruh) pro navrhovou rychlost 100km/h, ktere maji minimalni doporuceny polomer oblouku 875m. z uvedeneho plyne, ze nic nebrani tomu, aby jizda po S byla komfortnejsi, nez po D nebo R. tolik teorie. praxe vam dava za pravdu, ze se v nekterych usecich na I/13 clovek neciti pri vyssich rychlostech prilis komfortne, ale je to dane jen konfiguraci terenu, neda se to zobecnovat.
Jaroslav píše:Toto se dá reflektovat právě i na diskutovanou problematiku R7; kdyby vedla na (Saskou) Kamenici, vnímal bych to jako dálkovou silnici, která si (při splnění intenzit) rozhodně zaslouží R; ale v okamžiku kdy jde pouze o krátkou silnici končící v Chomutově, bez předpokládané návaznosti na Německou dálnici (tento předpoklad zatím oficiálně není), tak není dle mého názoru R potřeba s tím že postačí kapacitní S....
jsem ted trochu nejisty, co tim kapacitnim S myslite - jestli silnici typu I/13 nebo soucasnou I/7. pokud je to ctyrpruh typu I/13, tak je v podstate uplne jedno, jestli rozsirite I/7 na 24,5m nebo na 25,5m. jeji smerove vedeni (oblouky, stoupani) jsou stejne uz jasne predurcene soucasnou stopou. jediny podstatnejsi rozdil je v tom, ze pokud by to byla S, nemusi se stavet doprovodna komunikace.

mimochodem, je to OT, ale jaky mate nazor na D11? taky byste ji shodil na I/11 proto, ze jeste zatracene dlouho nepovede na hranice?
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

banjo píše: predpokladam, ze se shodneme, ze zakladni duvody, proc se clovek pri vyssich rychlostech citi nekomfortne, jsou polomery oblouku a sirka. pokud prihledneme k tomu, ze je prakticky jedno, jestli jedu po silnici siroke 24,5m nebo 27,5m, zustane nam jediny limitujici faktor - polomery oblouku. jejich minimalni hodnoty jsou dany normou a vychazi z navrhove rychlosti. norma dovoluje stavet D a R pro navrhovou rychlost 80 km/h s minimalnim doporucenym polomerem oblouku 500m. take ale dovoluje stavet S (ctyrpruh) pro navrhovou rychlost 100km/h, ktere maji minimalni doporuceny polomer oblouku 875m. z uvedeneho plyne, ze nic nebrani tomu, aby jizda po S byla komfortnejsi, nez po D nebo R. tolik teorie. praxe vam dava za pravdu, ze se v nekterych usecich na I/13 clovek neciti pri vyssich rychlostech prilis komfortne, ale je to dane jen konfiguraci terenu, neda se to zobecnovat.
Určitě oblouky a jejich parametry jsou těmi hlavním argumenty. Norma sice dovoluje stavět DaR s návrhovou rychlostí 80, ale obecně se staví se 120. Stejně tak že se u S užívá standardně 80, neznamená že nejsou úseky, které jsu téměř "rovné" a tedy s návrhovou rychlostí podstatně vyšší. Obecně ale platí, že DaR jsou komfortnější. (Tohle pěkně řešila Marie Terezie se svými rovnými silnicemi od kostela ke kostelu - např. stará jedenáctka na Hradec. Tam se dá frčet i dvěstě :-))
Co bych ale také nepodceňoval je těch legračních 25 cm rozdílu šířky pruhu. Ty mě osobně dodávají (v kombinaci s poloměrem oblouků) také hodně pocitu bezpečí, stejně tak jako šířka odstavného pruhu.

banjo píše: jsem ted trochu nejisty, co tim kapacitnim S myslite - jestli silnici typu I/13 nebo soucasnou I/7. pokud je to ctyrpruh typu I/13, tak je v podstate uplne jedno, jestli rozsirite I/7 na 24,5m nebo na 25,5m. jeji smerove vedeni (oblouky, stoupani) jsou stejne uz jasne predurcene soucasnou stopou. jediny podstatnejsi rozdil je v tom, ze pokud by to byla S, nemusi se stavet doprovodna komunikace.
To je docela zajímavé téma na diskusi, které by mohlo volně na vázat na klasifikaci D a R. Tady konkrétně jsem myslel kapacitní S typu I/13 (tedy 4 pruhy, mimoúrovňové, ale nižší návrhová rychlost...a tím nižší cena), ale obecně si myslím, že jako R by po překlasifikaci dnešních (většiny) R na D, mohli být označeny jak tyto kapacitní S, tak poloviční profily D...
banjo píše: mimochodem, je to OT, ale jaky mate nazor na D11? taky byste ji shodil na I/11 proto, ze jeste zatracene dlouho nepovede na hranice?
D 11 je něco co mě také trochu trápí a určitě bych ji rád časem hodil na fóru do pléna... jde o to, že na polské straně to nemá být dálnice, ale pouze polská rychlostka (horší než naše R), která k mému překvapení nevede na Vratislav a dále na Varšavu, ale vede na Štětín, tedy pro nás ne zcela atraktivní směr...
během pár dní to tedy i s mapkou hodím na samostantné forum.
Fox Mulder

Jaroslav píše:za další zmínku by určitě stálo prezentování intenzit, kdy pan Mulder pro svou argumentaci vybral nejvytíženější úseky, zatímco já prezentoval ty nejméně vytížené....
Vy jste, pokud vím, byl proti R7 obecně jako celku. Já prezentoval nejvýznamnější plánovaný úsek a to Slaný-Louny, který tvoří zhruba 1/3 celkové plánované R7 včetně již postaveného úseku. Váš 8tisícový úsek má tak možná 1/10 a je nejméně vytížený ze všech. Mluvit o zbytečnosti R7ky, vypíchnout 10% nejmenšího provozu a prezentovat to jako pro celou R7 od vás nebylo hezké a férové. Proto jsem i reagoval jak jsem reagoval, protože tohle se nedělá.
Jaroslav píše:Věřím, že by nebylo zcela moudré stavět dálnice podle toho že některý úsek na trase je vytížen více - to by v praxi mohlo vést k situaci že postavíme 200 km dlouhou dálnici jenom proto, že nějakých 10 km na trase je vytíženo. Já naopak tvrdím, že když je 190 km té trasy nevytíženo, tak není třeba tam tu dálnici stavět (kromě oněh 10 km).
No souhlasím jen částečně.. Stavět těch celkových 200 km by byl jeden extrém, stejně jako postavit těch nutně potřebných 10 km by byl druhý extrém. Ideální by bylo těch 10 km s tím, že ještě bude postaveno dalších třeba 20 km, aby se to celé někam napojilo a nevedlo to od nikud nikam. To si myslím já.
Jaroslav píše:Tím se dostávám k poslední věci, kterou je rozdíl mezi R a S, tedy mezi R7 a S13. Rozdíl je nejen v povolené rychlosti, ale také službách a komfortu cestování vyplývající z parametrů. Zatímco na R není většinou 160 problematická rychlost, tak na S je už 110 sympatický adrenalin.
S tím nesouhlasím, takový rozdíl to není. Konkrétně na I/13 se dá jezdit běžně kolem 130-140, 110 tam neni žádný adrenalin, ale normální klidná jízda. Proto mi také vadilo od vás srovnání, že R7 je dálnice, kdežto I/13 jen obyčejná silnice, když v praxi (dopravně a kapacitně) se jedná o dost podobnou komunikaci.
Jaroslav píše:Toto se dá reflektovat právě i na diskutovanou problematiku R7; kdyby vedla na (Saskou) Kamenici, vnímal bych to jako dálkovou silnici, která si (při splnění intenzit) rozhodně zaslouží R; ale v okamžiku kdy jde pouze o krátkou silnici končící v Chomutově, bez předpokládané návaznosti na Německou dálnici (tento předpoklad zatím oficiálně není), tak není dle mého názoru R potřeba s tím že postačí kapacitní S....
No ono je to s tou R7 a I/7 myšleno tak, že to JE dálková komunikace, ovšem ne první kategorie jako D8 a je to myšleno tak, že v úseku Praha-Chomutov je zkapacitněná, protože jsou nebo se očekávají velké intenzity, zatímco v úseku Chomutov-státní hranice postačí jen obchvaty obcí a stoupací pruhy. Co se týče mě, i já bych byl pro úplnou dostavbu R až ke státní hranici a s napojením na německou dálniční síť.
Jaroslav píše:Jinak prosím nepoužívejme argumenty typu "jste demagog" a "laskavě se podívejte"... jsme přece gantlemani, kteří než něco napíší, tak svá slova váží tak aby nemuseli v následující reakci vysvětlovat že vlastně neměli pravdu
Mě to prostě zvedlo ze židle co jste psal a jakým způsobem jste to psal, že
Jaroslav píše:intenzity v oficiálním měření nelžou - 8 tisíc vozů denně není důvodem pro R.
nebo
Jaroslav píše:Když už hovoříme o nutnosti stavět kolem I/7, tak by se tam měla stavět spíše nějaká rozveselovadla, aby se člověk nemusel bát bubáků, když už je široko daleko sám
a další. Na tohle jsem musel reagovat a to ostře.. Tvrdit, že na R7 nejsou velké intenzity a že z Chomutova nepotřebujou kapacitní silnici, že můžou jezdit po D8.. :twisted: Za to "laskavě" se omlouvám, to mi tam ujelo. ;)
banjo

Příspěvek od banjo »

Jaroslav píše: Určitě oblouky a jejich parametry jsou těmi hlavním argumenty. Norma sice dovoluje stavět DaR s návrhovou rychlostí 80, ale obecně se staví se 120. Stejně tak že se u S užívá standardně 80, neznamená že nejsou úseky, které jsu téměř "rovné" a tedy s návrhovou rychlostí podstatně vyšší. Obecně ale platí, že DaR jsou komfortnější. (Tohle pěkně řešila Marie Terezie se svými rovnými silnicemi od kostela ke kostelu - např. stará jedenáctka na Hradec. Tam se dá frčet i dvěstě :-))
no asi se da souhlasit s tim, ze je tendence stavet D a R pro vyssi navrhove rychlosti. ale presto si myslim, ze soucasna kategorie S24,5/80 svym komfortem strci do kapsy kdejake Rko u nas.
Jaroslav píše: Co bych ale také nepodceňoval je těch legračních 25 cm rozdílu šířky pruhu. Ty mě osobně dodávají (v kombinaci s poloměrem oblouků) také hodně pocitu bezpečí, stejně tak jako šířka odstavného pruhu.
to je sice pravda, ale vliv tech 25cm roste s rychlosti. ve 130km/h mi to prijde skoro jedno, ve 160km/h uz to jistou roli hrat bude. ale zase nikdo nechce, aby se na silnicich se sirkou pruhu 3,5m jezdilo 160km/h.
Jaroslav píše: To je docela zajímavé téma na diskusi, které by mohlo volně na vázat na klasifikaci D a R. Tady konkrétně jsem myslel kapacitní S typu I/13 (tedy 4 pruhy, mimoúrovňové, ale nižší návrhová rychlost...a tím nižší cena), ale obecně si myslím, že jako R by po překlasifikaci dnešních (většiny) R na D, mohli být označeny jak tyto kapacitní S, tak poloviční profily D...
no tady taky moc nesouhlasim. s nizsi navrhovou rychlosti se daji prece stavet i R se stejnymi polomery zatacek jako S, tim padem narust ceny R oproti S je jenom ten 1m sirky navic (a to je relativne pakatel). abych to shrnul - muj nazor je (a v tom se zrejme neshodneme), ze nema smysl stavet S24,5. jsem pro to, aby se tyhle prestavby na kapacitni komunikace delaly automaticky jako R25,5, co se tyce navrhove rychlosti, tak klidne 80. a neresim, ze silnice nevede treba na hranice. co se tyce preznaceni, tak se asi shodneme, jenom mi to prijde z vasi strany trochu nazorove nekonzistentni, protoze tim tady vzniknou Rka, ktera nevedou na hranice.

jinak jeste bych chtel podporit kolegu Foxe Muldera, protoze na I/13 je v rychlosti 110km/h skutecne komfortni svezeni. nebyt docela ostreho oblouku u MUK zelenice, dalo by se v pohode i tech 130km/h
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Díky za argumenty... myslím že si celkově rozumíme a že mnoho faktických argumentů je na stole... vrhám se na tu D11 :ugeek: :D
Fox Mulder

Jaroslav píše:Díky za argumenty... myslím že si celkově rozumíme a že mnoho faktických argumentů je na stole... vrhám se na tu D11 :ugeek: :D
?

Zajímalo by mě ještě jaký máte názor na R4, je to podle vás také taková "kůstka, která nemá na páteřní síti dálnic ČR nic dělat"?
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Fox Mulder píše:
Zajímalo by mě ještě jaký máte názor na R4, je to podle vás také taková "kůstka, která nemá na páteřní síti dálnic ČR nic dělat"?
No, to je dobrý dotaz...

u R4 vnímám jako asi nejdůležitější faktor její úlohu pro napojení celého regionu Šumavy na páteřní (a tady to skutečně vnímám jako páteřní) síť republiky. Bez této dálnice by tento region mohl být skutečně odloučený.

Když navíc budu mít velkou představivost a hodně peněz na superdlouhý tunel pod šumavou, tak by z toho za 100 let mohl být tah na Mnichov ;)

Vrátím se ale k té R7; ona mě ve skutečnosti daleko více provokuje R6, která by se prozatím (alternativně) dala řešit pomocí R13 z KV do Chomutova a tam odtud pomocí R7 na Prahu.... měli bychom intenzitami dostatečně vytíženou R7 (zatím jsou ty intenzity skutečně mizerné), dálniční obslužnost Kalrovarska a přitom všem bychom by nám zbylo několik miliard korun na jiné stavby. Bonusem by byl uselený dálkový tah R13 od Chebu až k Ústí...
Odpovědět

Zpět na „D7“