A ad design RZ. Naopak bych řekl, že máme jedny z nejhezčích. Východní jsou děs, nizozemí, francie, anglie - vše značky "ze staré školy" a dneska už designově dost za zenitem...
SPZ, RZ a vše kolem
Re: SPZ
člověk nestačí zírat, co všechno se kvůli pár znakům na tabulce dá řešit
A ad design RZ. Naopak bych řekl, že máme jedny z nejhezčích. Východní jsou děs, nizozemí, francie, anglie - vše značky "ze staré školy" a dneska už designově dost za zenitem...
No ono to souvisí s tim mym druhym dotazem, možná byl zvolenej systém "první číslice" právě proto, aby byly tuzemský RZ pro policajty rozpoznatelnější. A těch sérií je teda minimálně 9 * 32 pro každej kraj (2250 byl mentální momentální úlet), čili necelý 3 miliony se zachovánim "rozlišovacího" písmene na druhé pozici, než se dojde na písmena i v koncovym čtyřznaku. Pak to bude celkem podle mých skrovných odhadů 9 * 32^5, což dává pro kraj 300 milionů. A nikdo netvrdí, že kraj musí mít definitivně a do skonání světa jen to jedno přidělený písmeno, zbývající se můžou přidělit dodatečně (asi jen pro Prahu) a Pardubice taky nezačínaj na E. Mně se ten systém zdá docela dobře čitelnej a hodně flexibilní, to se dávno dřív dočkáme nějaký nový zásadní reformy, než aby se vyčerpal.
Vždyť už jsou značky s písmenem na začátku. Jsou to ty žluté na zemědělských strojích. Např. viděl jsem na traktoru S03xxxx.
Musíme také ještě počkat jestli budou použita všechna písmena. Na starých SPZ se vynechávala F,G,Q,W a někdy také X,Y. To uvídíme už teď na pražských RZ.
Musíme také ještě počkat jestli budou použita všechna písmena. Na starých SPZ se vynechávala F,G,Q,W a někdy také X,Y. To uvídíme už teď na pražských RZ.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
A předchozí systém značek u nás už byl vyčerpán?
Nebo z jakého důvodu došlo ke změně?
Nebo z jakého důvodu došlo ke změně?
R48 -> D48 se podařilo!
takže jen pár poznámek
F se v Praze přestalo vynechávat od serie AE - která už byla v novém - tedy menším fontu, než AD. Takže značka AEF existovala
středočeský kraj opravdu vynechá serie SA a SS
asi stejně jako Bratislava měla BLA a BLC
loni jsem viděl auto, které mělo RZ stejného formátu i provedení znaků, jen font byl jiný - značka byla 3S7 xxxx a na autě byla MPZ GB, vlaječka EU na RZ nebyla
a na stránky kolegy Fuereisla jsem chtěl rovněž upozornit
F se v Praze přestalo vynechávat od serie AE - která už byla v novém - tedy menším fontu, než AD. Takže značka AEF existovala
středočeský kraj opravdu vynechá serie SA a SS
asi stejně jako Bratislava měla BLA a BLC
loni jsem viděl auto, které mělo RZ stejného formátu i provedení znaků, jen font byl jiný - značka byla 3S7 xxxx a na autě byla MPZ GB, vlaječka EU na RZ nebyla
a na stránky kolegy Fuereisla jsem chtěl rovněž upozornit
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Právě jen AEF bylo vydáno, pak se od tohoto písmene zase upustilo. AHF ani AKF jsem neviděl.Mike píše: F se v Praze přestalo vynechávat od serie AE - která už byla v novém - tedy menším fontu, než AD. Takže značka AEF existovala
Z těch kuriozních skupin byly vynechány také PRD (Prešov) a STB (Strakonice).
-
Fox Mulder
V Mostě (MO) bylo vynecháno C, F, G. Poslední, které se dávalo, bylo MOL.
To vynecháno nebylo.
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
A já znal osobně člověka, který byl v roce 1970 povolán na dopravní inspektorát a tam mu oznámili, že mu bude vyměněna SPZ, protože s tou stávající prostě jezdit nemůže. Měl AD 19-68. Tak tínhle se tehdy zabývaly celé odbory ministerstevadi88 píše:To PR (C, D) patřilo Přerovu, nikoli Prešovu..Ale to jen tak pro doplnění. Jinak někde jsem četl, že prý nebylo ani AN, aby to někdo nebral jako iniciály Antonína Novotného..
Tady zase doplním já: v Praze byly přiděleny série AB až AM, pak se začalo s třípísmennými ABA až ABZ, načež byla rozdány AN až AZ. Pravda, bylo to až po Novotnémadi88 píše:To PR (C, D) patřilo Přerovu, nikoli Prešovu..Ale to jen tak pro doplnění. Jinak někde jsem četl, že prý nebylo ani AN, aby to někdo nebral jako iniciály Antonína Novotného..
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Proč byly některé ty kombinace vynechány, respektive co ty zkratky znamenaly?
R48 -> D48 se podařilo!
tadyMartin z Ostravy píše:Proč byly některé ty kombinace vynechány, respektive co ty zkratky znamenaly?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
pavel.hrdina
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Pravda pravdouci, bracha tohle na aute mel. Ja jsem mel jeste jednu z te prvni rady bez pridaneho tretiho pismene (JE 39 43) a pote uz jsem mohl dostat jedine xAy nebo xBy (ted mam 3B7 uvwv).Standa píše:Ale po roce 1989 se tohle přestalo řešit. Odnesl to nový okres Jeseník, JE, kterému nechali i kombinace s B.
Jinak si jeste z casu detstvi, kdy Jesenik patril do okresu Sumperk, zretelne pamatuju, ze na motorkach byvaly znacky zacinajici pismeny ŠUK - takze ne vsechno tehda resili (jako treba PR{C,D}).
-
Fox Mulder
Počkejte, snad SUK, ne? Diakritika se na SPZ přece nepoužívala, aspoň ne v tomto období.pavel.hrdina píše:Jinak si jeste z casu detstvi, kdy Jesenik patril do okresu Sumperk, zretelne pamatuju, ze na motorkach byvaly znacky zacinajici pismeny ŠUK - takze ne vsechno tehda resili (jako treba PR{C,D}).
No ohledně vynechávání některých sérií by mě docela zajímalo, proč jich bylo tolik vynecháno v Mostě (MO)? To C bylo údajně proto, že nějaký vysoký úředník na mosteckém národním výboru se jmenoval právě Moc. No dobrá, ale proč bylo vynecháno F a G?
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Není to úplně ke SPZ, ale souvisí to.
Když mám ještě starou značku, bez modrého pruhu EU se zkratkou země.
Potřebuji při cestě na Slovensko nálepku CZ?
R48 -> D48 se podařilo!
Ano.Martin z Ostravy píše:Není to úplně ke SPZ, ale souvisí to.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Jsem si to myslel, jen mi šlo o ověření, nebo jestli se něco neměnilo,
navíc je to logické.
navíc je to logické.
R48 -> D48 se podařilo!
Nevíte někdo,jaký je princip systému RZ v Polsku?
Jezdím hodně do pol.Těšína a všiml jsem si,že drtivá většina RZ začíná na SC,sem tam SB,nebo jiné.Až jsem jel z Bohumína na Gliwice,tak jsem potkával hodně aut s RZ začínajících na SR,tak mě napadlo,že první písmeno značí vojvodství(v tomto případě slezské=slaskie) a druhé okres(SC= Slaskie woj-Ciezsyn,SR-Slaskie woj.-Ratiborz,SB-Slaskie woj.-BielskoBiala. atd
Rozhodně to dává smysl.Může to někdo potvrdit,nebo vyvrátit?
Jezdím hodně do pol.Těšína a všiml jsem si,že drtivá většina RZ začíná na SC,sem tam SB,nebo jiné.Až jsem jel z Bohumína na Gliwice,tak jsem potkával hodně aut s RZ začínajících na SR,tak mě napadlo,že první písmeno značí vojvodství(v tomto případě slezské=slaskie) a druhé okres(SC= Slaskie woj-Ciezsyn,SR-Slaskie woj.-Ratiborz,SB-Slaskie woj.-BielskoBiala. atd
Je to tak, první písmeno značí vojvodství (S - Slezské, D - Dolnoslezské, O - Opolské, K - Malopolské (Krakov), W - Mazovské (Varšava), Z - Západopomořanské (Štětín). Další jedno resp. dvě písmena už jsou konkrétní okres. Některá města pak mají obdobně jako u nás víc různých kombinací (zejména Varšava).viky píše:Nevíte někdo,jaký je princip systému RZ v Polsku?
Více např tady: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_ta ... .C3.B3dztw
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Já se právě nedávno divil, když jsem viděl 1AE xxxx, to se tam nejednou nějak rozjelo.
Asi se ty značky nedávají už postupně, ale náhodně, takže za chvíli už bude
1AZ xxx, protože mi netvrďte, že tam přibylo toliko aut.
R48 -> D48 se podařilo!
Klidně bych tomu věřil, že přibylo, je to včetně všech přeregistrací z jiných krajů. Navíc, co do počtu značek jedno písmenko teď odpovídá druhému číslu u starších sérií (tedy 1A0 xxxx, 1A1 xxxx atd. až 1AA xxxx) a ten nárůst zhruba tímto tempem běží v Praze pořád (cca 1 nová série za měsíc).Martin z Ostravy píše:Já se právě nedávno divil, když jsem viděl 1AE xxxx, to se tam nejednou nějak rozjelo.
Ale zajímalo by mě, co bude následovat po 1AZ xxxx, doufám, že 2AA xxxx a ne 1A0 Axxx.
-
pavel.hrdina
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Ja osobne jsem zatim videl:Martin z Ostravy píše:Já se právě nedávno divil, když jsem viděl 1AE xxxx, to se tam nejednou nějak rozjelo.
- 1AB wxyz
- 1AC wxyz
- 1AD wxyz
- 1AE wxyz
Toto zaroven vypada, ze F vypadlo z drive vylucovanych pridavnych pismen (pouzito snad bylo jen u serie AEF pokud vim). Uvidime jestli dalsi bude 1AG ci 1AHMike píše:v Praze už jezdí serie xAF xxxx