D20 Plzeň – Písek – Jihlava (D1)

KarelLer

Re: D20 Plzeň – Písek – Jihlava (D1)

Příspěvek od KarelLer »

vondr: Díky, to je ten odkaz, co se objevil na decinskeforum.cz. Ty PDFka nejsou digitálně podepsané, člověk ani neví, jestli je to finální schválená verze. Mám dojem, že i novináři nějak zaspali. Je to celkem důležitý dokument, kde je 630 kilometrů nových koridorů, a MD se nějak neobtěžuje poskytnout oficiální odkaz ke stažení?
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Pokud bych byl trasér, tak bych zvolil trasu morfologicky nedramatickým terénem, tedy bez mnoha mostů, tunelů a ohybů, s maximálním využitím přesypů zářezů do náspů. Na východ od Vltavy pak jižně od I/19 s využitím částečné paralely se železnicí, Orlík překonat v nejužším místě pod Ochozem a na západ nad Čimelece a pod Pohoří nad Blovice a na D5 připojit novou MÚK u Olympie na místě současné. Cestou je minimum mostů a podjezdů, žádný tunel, na jihu Brd využití přírodního reliéfu, jinde jen menší zářezy a náspy. V zásadě je otázka, kudy a na čem povede nákladní doprava, chybí totiž moderní přímé železniční spojení. Rozhodně to ale legrace naplánovat nebude.
outdoor

Příspěvek od outdoor »

Varianta kolem silnice 20 zase rovnou řeší doprovodnou komunikaci v podobě současné silnice. A pořád nechápu, proč to všichni chtějí táhnout tolik severem. vždyť kolem Písku a v trase I/20 je to fajn. A mosty stejně budou třeba...

Spíš mě děsí, zda pojedou další projekty na silnici 20. Nebo se bude čekat. Losiná už je naštěstí na spadnutí, Sedlice se má letos soutěžit, proti tomu
obchvat Kasejovic někam zmizel..
A ty kruháče tu silnici moc nezlepší
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

outdoor: Chci to táhnout severem, protože (a teď bude potřeba si stáhnout tu mou mapu z podpisu) do Písku se člověk z „mé“ D19 dostane po D4 a S20. Jestli někdo pojede v relaci Plzeň ↔ ČB, tak pojede po D19, pak sjede na Písek po D4, S20, a pak po M20 (3pruh) a pak zase S20. V ČB může pokračovat po I/20 do ČB nebo jet na severní tangentu S34 na D3 a pak kamkoliv jižně od ČB.
Pojení Jihlava ↔ Plzeň je taky vcelku jasný, jen D1 a pak D19.
Jindřichův Hradec je luxusně napojený pomocí M34 a M23 na 4 směry. Brno, ČB, D3 (směr Plzeň) a D19 směr D1.
Hradubicko je takhle od jihu dosažitelné pomocí M34 a M37.
Já stále říkám a budu říkat, že D20 je nesmysl, je to zbytečná zajížďka. Já se snažím hlavně řešit spojení Brna a Plzně. A na tohle spojení pak pomocí jiných, nutno podotknout často již existujících komunikací, napojit menší města.
Nechápu, že spousta lidí tady, ale i „oficiální zdroje“ dělají z Písku totální pupek světa. Co bude příště, postavíme si okolo něj okruh, nějakou hvězdici dálnic alá Praha, a když jsme u toho, mezinárodní letiště, ne?, když je ten Písek tak strašně důležitej. A fakt bychom se nad sebou měli zamyslet, že tam nemáme vesmírný výtah na geostacinární oběžnou dráhu, to je fakt příšerný, Písek je hlavní město světa asi, nebo nevim.
A kdyby ta moje verze byla pro cestu na Písek nějakou velkou zajižďku, tak se uklidnim, ale takhle? Vždyť je už teď dobře napojenej.
Připadá mi to jako situace když se jede busem z Prahy do KV. Zajíždí to přes to debilní letiště. Takže kvůli maximálně tak 3 lidem, co tam vystupují, v lobovolném směru, jestli vůbec, nějakých 60 lidí je zdržováno touhle zbytečnou zajížďkou. Jezdí tam Pražský MHD, ale ne, tenhle bus tam prostě MUSÍ jezdit. Tady je to to samý.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ale kolik je ta zajížďka v konečném důsledku ? Je to spočítané ?
Nejsem určitě nějaký zastánce té jižní varianty /obzvlášť tedy toho závleku k Jindřicháči/ ale nepleťme si tady pojmy s dojmy. ;-)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

+- 20-25?
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Moje varianta je zde: https://mapy.com/s/metuputana , je to naklikané tak nějak zhruba, pokud by mělo dojít k realizaci severní varianty, trasa by dostala jistě mnoho detailů. Těch 156 km tedy zaokrouhlím na 160. A ano, součástí by byly tunely a mosty.
Pojel jsem si zdejší materiály a na začátku tohoto vlákna jsem našel pěknou mapku ukazující to trasování: https://mapy.com/s/gacahavota Taky asi opět brát trochu s rezervou, klikal jsem to tam podle toho, jak jsem to viděl. Ale je to 210 km.
I pokud by moje varianta nakonec měla nějakých 170 km, protože by se to klikatilo víc, tak jsem stále o 40 km kratší. A já nevím, ale vzdálenost, co je Cheb ↔ Vary (D6, exity 129 až 169), to mi přijde docela dost. Zejména, pokud budu uvažovat, že většina dopravy bude chtít jet Plzeň ↔ D1. Jistě, bude spousta z těch, co bude mít jako cíl nějaký to město podél trasy D20, jenže pro každé to město by v případě realizace mé varianty existoval naprosto luxusní „přivaděč“. V mém podání se jako nejhorší jeví právě trasa Plzeň ↔ Jindřichův Hradec, ALE! 3pruh (M23) mezi D3 a Jindřichovo Hradecem, nějaká ta kategorie S15,25/110, je daleko levnější, než tamtudy táhnout dálnici kvůli minimu lidí, co by to měli jako 1 z cílových bodů.

Já vím, píšu to tady zbytečně. ŘSD se nejspíš už rozhodlo, takže cokoliv tu napíšu, je irelevantní. Asi jen objasňuju, proč jsem tak zarytě pro severní D19. Rozhodně bych ale nikdy neblokoval stavbu jižné D20, ve výsledku je důležitější, aby tamtudy NĚCO vedlo. Já bych byl jen radději, kdyby to vedlo severněji.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Jenže vy končíte v každé variantě na jiném exitu D1, takže aby to bylo srovnatelné, musíte ke té své variantě připočíst 22 km za úsek Humpolec - Jihlava! Takže rozdíl bude cca 20 až 30 km.
Kdyby bylo na mně, tak bych to trasoval co možná nejvíce podél stávajících jedniček. Kvůli etapizaci výstavby a také kvůli (snad) větší akceptaci dálnice v místech, kde už ta doprava dnes je, zvlášť pokud projíždí obcemi. Takže ideálně v ose Plzeň - Písek - Tábor - Pelhřimov - Humpolec.
V krajině, kde dávají lišky dobrou noc se bude dálnice prosazovat těžko...
outdoor

Příspěvek od outdoor »

Tady přeci nejde o Písek jako takový, tady jde o celý region, prostě ta dálnice má přínos pro JZ Čechy, kde infrastruktura je mizerná a ano nově máme dálnici D4, ale ta vede na Prahu. (Taky se často řeší D6 a k čemu to je, když na západ máme přeci D5..hm)

A pokud ten tranzit bude o 20km více jihem dálnice navíc, tak cesta oproti cestě kolem aglomerace, co bude mít 2,5-3mio obyvatel, tak jižní varianta pořád bude lepší.

Pokud by šlo o logiku vždy nejkratšího spojení, pak by se měla postavit D4 až na hranice, abychom to na Mnichov z Prahy měli kratší a ušetřili si zajížďku ;-)

a pojem "Jindřichovo Hradecem" je zase co?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tomáš Němec píše: 20.5.2025 16:12:55 Jenže vy končíte v každé variantě na jiném exitu D1, takže aby to bylo srovnatelné, musíte ke té své variantě připočíst 22 km za úsek Humpolec - Jihlava! Takže rozdíl bude cca 20 až 30 km.
Kdyby bylo na mně, tak bych to trasoval co možná nejvíce podél stávajících jedniček. Kvůli etapizaci výstavby a také kvůli (snad) větší akceptaci dálnice v místech, kde už ta doprava dnes je, zvlášť pokud projíždí obcemi. Takže ideálně v ose Plzeň - Písek - Tábor - Pelhřimov - Humpolec.
V krajině, kde dávají lišky dobrou noc se bude dálnice prosazovat těžko...
Přesně tak. Já bych také raději viděl severnější trasování právě kvůli tomu, že by to přebíralo I/20 + 29 + 19 a bude to IMHO jednodušší na prosazení. To je za mě nejdůležitější argument.

Dopravně bych řekl, že ta jižní varianta není úplně nesmysl a zase trochu pozvedne region, kde nevede nic. V severnější variantě už vedou alespoň ty jedničky, i když to jsou někde spíš "jedničky" s velkými uvozovkami.
ALE chce to mít tu jižní spojnici prostě o nějakých alespoň 10, ideálně 20-30 km kratší než současné dálnice, jinak se to může trochu míjet účinkem a používal by ji opravdu jen úplný tranzit (efekt vyhnutí se Praze) a stačil bych sebemenší problém na trase a vše pojede klasiku.

Třeba to dopadne tak, že při projednávání s kraji se trasování bude posouvat severněji, když na jihu bude odpor a na severu ji budou chtít. Leckde se přece v minulosti volilo to nebo to trasování. Důležité je, že se začne pořádně řešit jižní propojení D5 s D1.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

NullDeVoid píše: 20.5.2025 14:55:04 Pojel jsem si zdejší materiály a na začátku tohoto vlákna jsem našel pěknou mapku ukazující to trasování: https://mapy.com/s/gacahavota Taky asi opět brát trochu s rezervou, klikal jsem to tam podle toho, jak jsem to viděl. Ale je to 210 km.
I pokud by moje varianta nakonec měla nějakých 170 km, protože by se to klikatilo víc, tak jsem stále o 40 km kratší.....
V mém podání se jako nejhorší jeví právě trasa Plzeň ↔ Jindřichův Hradec, ALE! 3pruh (M23) mezi D3 a Jindřichovo Hradecem, nějaká ta kategorie S15,25/110, je daleko levnější, než tamtudy táhnout dálnici kvůli minimu lidí, co by to měli jako 1 z cílových bodů.
Ano, podle zde dříve sdílených mapek je to opravdu +/- 210km, což je vlastně nastejno jak stávající trasa D1-D0-D5 přes i v budoucnu zasekanou aglomerační dálnici. Trasování zde: https://mapy.com/s/bumopecomu
Tvoje varianta začíná v Humpolci, tak si k tomu musíš jaksi připočíst 22km, nebo to by ses chtěl teleportovat?
... A to je právě to, zde se navrhuje JEDNA dálnice, která by měla výrazně pomoct celé oblasti, zatímco ty navrhuješ jednu dálnici a k tomu několik dalších rychlostních tahů v S15,25/110, které stejně vyžadují většinou nové trasování, takže se dá považovat za "skorodálnici", a to je prostě moc...
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Hlavně bych uvažoval tu jižní variantu jako novou hlavní trasu pro východ republiky, potažmo část Polska pro cestování do Rakouska západně od Lince, Mnichov. U nás Šumava, Jižní Čechy obecně atd.. Do Písku asi taky někdo chce, ale ty další oblasti budou mít trochu větší potenciál.
Jasně, že i severní varianta bude lepší než nic, ale je to prostě už zajížďka pár desítek kilometrů. Tam navíc ta I/19 přes Pelhřimov docela využít lze, oproti I/23 přes Třebíč a Telč, která je pro delší cesty prakticky nepoužitelná.
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Rozhodně bych před letošníma volbama nic moc neplánoval. Rozestavěné se tostaví, vadné se opraví , ale priority budou jinde, to zametání po součaných neuměltělích sežere dost zdrojů.
kot

Příspěvek od kot »

O které akce a které neumětely se jedná :?: :?:
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

To jsou ti, co staví nejvíc dálnic v historii. Volby by na rozvoj infrastruktury rozhodně neměly mít žádný vliv, ŘSD je politicky nezávislá organizace, pan Mátl se osvědčil za obou politických garnitur a jeho odvolání by byla fatální chyba. A D20 je jedna z nejpotřebnějších dálnic po dostavbě pražského okruhu, středočeské D3 a D35.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Asi tak.
Příspěvek výše bych považoval za nějaký výkřik do tmy ..
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Já už na pjezka nějakou dobu nereaguji, každý druhý příspěvek je nesmysl...
Jirka L
Moderátor

Re: I/20 Hněvkov - Sedlice

Příspěvek od Jirka L »

Lynx píše: 11.8.2025 14:42:21 Divím se, že se více nepřipravuje navazující obchvat Blatné (tedy není na něj ani leták). Tam by to bylo potřeba ještě více.
To už se připraví rovnou jako D20.
kot

Příspěvek od kot »

Jirko, dobrý vtip ! :ok:
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

To není vtip
kot

Příspěvek od kot »

Já vím ! Ale časový horizont je sakra v mlze = takže zatím /bohužel / jen vtip... Oba víme, jak to u nás chodí...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

D20 bude mít solidní podporu krajů, myslím, že tahle by se mohla v příští dekádě snad stavět.
Horší to bude s obcemi, co jim to má vést za barákem...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tomu bych i věřil, a znamenalo by to i to že budeme cca 10-15 po přestavbě MÚK Nová Hospoda znovu přestavovat :crazy: To už bych si radši počkal o 2-3 roky déle aby tu přestavbu začali připravovat znovu a tentokrát už připravenou jak na D20 tak D4 do Strakonic. Jakou bude vůbec mít ta křižovatka podobu ? To už je fakt zralé na klasický čtyřlístek, v tom případě je ale ta 2027-29 přestavba nedává smysl a je to absolutní vyhození peněz a i času řidičů během přestavby.....
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak nevím sice jak to souvisí s touto stavbou, ale pokud se křižovatka nová hospoda pro D20 využije, jakože pravděpodobně ano, tak se určitě nebude přestavovat a prostě se tam sníží o něco rychlost kvůli chybějícím kolektorům. Navíc ty průplety budou solidně dlouhé.
Jediné, co by se asi upravovalo, budou rampy v západní části křižovatky, ty budou hodně skromné, spíš to bude úprava současných křižovatek.
Ale velké rampy ty určitě všechny zůstanou tak, jak budou po přestavbě.

Navíc lze očekávat, že D20 bude mít nejvyšší prioritu právě na úseku mezi Plzní a Pískem, protože tam nejede příprava skoro ničeho. Kdežto z Písku dál už se připravuje 3-pruh až před ČB. Takže logicky bude D20 řadu let končit novou hospodou.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

No při pohledu do mapky v letáku bych si ale ani omylem nevsadil, že se na MÚK Nová hospoda počítá s mostem, který převede 1+2+2+1 pruhy, čekal bych že se zde navrhuje jen 1+1+1+1, které by mohlo být v souladu s původně sledovanou kategorií S15,25/110 od Plzně... Rád se ale nechám mile překvapit, pokud je to jinak...
Edit: K dokumentům z odkazovaného společného povolení (v příslušném vláknu) se již nedá dostat
Odpovědět

Zpět na „Dálnice 2050+ dle studie ŘSD“