Ten, kdo kvůli (navíc v tomto případě dost pofidernímu) přínosu omezí rychlost na páteřní evropské komunikaci, je u mě úzkoprsý vidlák, to se nedá svítit. To by taky za chvíli mohl před každým autem chodit chodec s červeným praporkem. Navíc jak se ukazuje, udělá to jeden vidlák a hned to chtějí další, takže nakonec se k tomu chodci s červeným praporkem vskutku přiblížíme.
Do obecného srovnání života v ČR a v Rakousku jsem se pouštět nechtěl, ale když už jsi to načal, tak já do Rakouska velmi rád jezdím na dovolenou, v zimě i v létě do Alp a semtam třeba jen tak na víkend do Vídně, ale že bych tam chtěl žít, tím se tedy jistý nejsem. Jasně, mají lepší silnice a upravenější města a vesnice. Jenže to mají ve srovnání s téměř každou zemí na světě, s výjimkou ostatních něměcky mluvících zemí

). Kdybychom místo Rakouska a Německa měli za sousedy Francii, Itálii, nebo nedejbože třeba Španělsko či Portugalsko, nebylo by to už zdaleka tak jednoznačné.
Další věc je, že ten pořádek se neudělá sám a nevím, jak byses tvářil třeba na pravidelné úklidové brigády, což je v rakouských (zejména menších) obcích celkem běžný jev (a zkus si tam nepřijít). S tím souvisí tlak na konformitu životního stylu, který je nepoměrně větší než u nás. Samozřejmě tohleto poslední se netýká velkých měst, přesto bych asi ani Vídeň za Prahu nevyměnil - byť se mi tam líbí, Praha mi ale přijde ještě o kus hezčí (to je ale, uznávám, už měřítko zcela subjektivní).
Srovnání obcí před a za hranicemi je také zajímavé téma. Jenže po prvním dojmu - u nich pořádek, u nás bordel, to po hlubším zamyšlení už není zdaleka tak jednoznačné. Nevypovídají náhodou tyhle "poměry v hraničním pásmu" tj. všudypřítomné kšeftování s buhvíčím, prapodivné obchody, bordely, boudy asijských tržnic, atd. mnohem více o obyvatelích na druhé straně hranice, než o nás? Nevšímám si, že by Češi tvořili většinu klientely obchodů tohoto druhu. Navíc dost záleží na oblasti. Kolem Dolního Dvořistě dávají na české straně lišky dobrou noc, naopak městečka kolem Pálavy jsou na české straně podle mě mnohem hezčí a živejší, než na rakouské, kde celkem chcíp pes a nějaký život se začně objevovat až když člověk dojede do Vídně.