[D1] 0136 Říkovice – Přerov

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět

Podaří se letos získat SP a zahájit stavbu?

Ano
63
38%
Ne
82
50%
Netroufám si odhadovat
20
12%

Celkem hlasů: 165

Kaik

Re: 0136 a 0137 Přerov – Lipník

Příspěvek od Kaik »

Jak je to ted s plany na usek Prerov - Lipnik. V Dnes a v Deniku http://www.denik.cz/ekonomika/stavba-da ... 10601.html je zminovano, ze stavba je pripravena k zahajeni do konce roku. Jak to ted je ve skutecnosti, a zda je vubec mozne se stavbou zacit do konce roku?
Lenny
Autor

Re: 0136 a 0137 Říkovice – Přerov – Lipník

Příspěvek od Lenny »

Z 0137 se může začít ihned po výběrovém řízení. Z 0136 je to horší o tom, že nemá ještě všechna stavební povolení.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kaik

Příspěvek od Kaik »

Lenny, jak to vypada doopravdy v terenu? Cetl jsem, ze temer vsechny pozemky jsou vykoupene mezi Prerovem a Lipnikem, a ze stavebni povoleni jsou platna. Nikde jsem se nedocetl, zda na stavbu jsou udeleny penize (alespon na zakladni archeologicky vyzkum), a kdy by se skutecne mohla stavba rozjet. Rozumim, ze dokonceni obchvatu Prerova neni na poradu dne, a nevypada to realiticky ani do roku 2015, ale z Prerova do Lipniku se pry pocita s otevrenim v roce 2016.
Skopek

Příspěvek od Skopek »

O 0137 se posledni dobou hodne mluvi jako o kandidatovi na nouzove vyuziti penez z OPD. Reko I/R52 do Rajhradu prislo o dotaci 600 mega (OT: nachapu jak k tomu mohlo dojit, to se to nevedelo pri schvalovani?) a prusvih hrozi i na D8, mysim ze kvuli zrusenemu UP. Tahle stavba je nejvice pripravena, takze jedine kvuli tomu by se stavela (penize se musi vyuctovat do 2015). Za 3 roky by se to melo dat stihnout. Bez 0136 ale nema dopravni vyznam a Prerovu maximalne pritizi, na druhou stranu by pak byl tlak na dodelani 0136 a ulevit tak R46.
lubos01

Příspěvek od lubos01 »

Ze zprávy pro vládu:
0136 (Řík-Př): Je pravomocné územní rozhodnutí. Je zpracována dokumentace pro stavební povolení. Pro část dálnice a některé rampy, které navazují na předcházející stavbu 0135 Kroměříž, východ – Říkovice byly přednostně vykoupené pozemky, obstarána stavební povolení a předmětná část stavby byla zrealizována, čímž byla stavba 0135 napojena na stávající silniční síť. Protože na stavbu nebyly přiděleny finanční prostředky, byla další příprava zastavena a nepokračuje se v ní.

0137 (Př-Lip: Je pravomocné územní rozhodnutí. Je zpracována dokumentace pro stavební povolení. Pro stavbu je vykoupeno více jak 98 % pozemků. Jsou získávána stavební povolení. Předpoklad dokončení přípravy je 06/2011. Ještě v roce 2011 bude na stavbě proveden archeologický průzkum. Zahájení realizace je závislé na přidělení finančních prostředků pro rok 2012 a další.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Skopek píše:O 0137 se posledni dobou hodne mluvi jako o kandidatovi na nouzove vyuziti penez z OPD. Reko I/R52 do Rajhradu prislo o dotaci 600 mega (OT: nachapu jak k tomu mohlo dojit, to se to nevedelo pri schvalovani?) a prusvih hrozi i na D8, mysim ze kvuli zrusenemu UP. Tahle stavba je nejvice pripravena, takze jedine kvuli tomu by se stavela (penize se musi vyuctovat do 2015). Za 3 roky by se to melo dat stihnout. Bez 0136 ale nema dopravni vyznam a Prerovu maximalne pritizi, na druhou stranu by pak byl tlak na dodelani 0136 a ulevit tak R46.
Je to tak. Reálně by měl po schválení rozpočtu SFDI být zahájen tendr, aby se v 2012 mohlo začít. Ve variantě +10 mld. Kč v 2012 se začne už na jaře, v opačném případě v polovině roku 2012. Dokončení 06/2015 max - kvůli vyúčtování peněz OPD.
0136 pak zahájení 10/2013 a financování z nového OPD - snaha je, aby prodleva mezi zprovozněním obou staveb nebyla delší než 2 roky. Na 0136 "chybí" cca 900 mil. Kč na výkupy, ale snad budou tyto moci pokračovat. VB si to nepřál, uvidíme jak teď PD, to je takový lakmusový papírek, Šmerda 0136 a 0137 bez problémů povolil :-)
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Kaik

Příspěvek od Kaik »

Bude se soubezne se stavbou dalnic stale prosazovat prupich Prerovem? Nejlepe by bylo, kdyby se oba useky, Rikovice-Lipnik postavaly a otevrely ve stejnou dobu, nebot jeden usek bez druheho nema moc vyznam. Po dokonceni to odvede dopravu z RS od Vyskova-Olomouc-Lipnik.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Ten prupich je za relativně málo peněz, ale problémy s povolením... to dřív možná bude dálnice. Obě stavby najednou by byly pěkné, ale 0137 je v přípravě dále. Rozestavěním 0137 se tlak na 0136 stane tak velkým, že pak je to jen otázka času, snad ne příliš dlouhého a D1 by byla konečně komplet.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no myslím, že úsek přerov -lipník je hlavní adept na začátek stavby v příštím roce, pokud nový ministr dopravy vydzungá 10 miliard z kalouska ... myslím, že petice v přerově a další tlaky magistrátu přerova udělají své ... :-) prý je problém s úsekem z říkovic do přerova, kde prý probíhá geologický průzkum a prý se nezačne stavět dříve než za 3 roky :-(((
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
RACH

Příspěvek od RACH »

bumbik píše:no myslím, že úsek přerov -lipník je hlavní adept na začátek stavby v příštím roce, pokud nový ministr dopravy vydzungá 10 miliard z kalouska ... :-(((
Doufám že ne, bez úseku Říkovice-Přerov by ten úsek nadělal ještě více škody než užitku. Doprava v Přerově by ještě více zhoustla. Duď vše nebo radši nic.
viky

Příspěvek od viky »

Přesně tak!
Jen se divím,že přes Přerov to v noci nevalí kamiony místo R46.
Jel jsem tuhle přes Přerov okolo 23h a bylo zde skoro prázdno.Za těchto okolností by o byla zajímavá alternativa,zatím to naštěstí skoro nikdo neřešil.
adi88

Příspěvek od adi88 »

No řekl bych, že kamiony tama nejezdí proto, že by si vůbec nijak nepomohly, když je na I/47 i na I/55 mýto. A blíž to tama taky není. A k úseku Lipník-Přerov, tak za sebe říkám stavět co nejdřív to jde. Dřív jsem byl taky dost proti, ale díky zvýšení intenzit by pak vznikl na úsek Říkovice-Přerov tlak jako blázen, takže by Bártové a jiní, co nechtějí stavět dálniční kruháč na Moravě museli zavřít ústa. Ale na druhou stranu ty, co tama jezdí chápu, že by jim otevření od Lipníku dost zkomplikovalo život.

EDIT: Sorry, nedošlo mi, že na jedničkách jsou sazby mýtného nižší...I když na těch 25 km by to dělalo rozdíl tak 50 Kč, což možná někomu nestojí za to.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

jaký dálniční kruháč máte na mysli??? jsem v této věci neznalý, tak se ptám ... myslíte MÚK Lipník nad bečvou nebo myslíte tu MÚK u Přerova - co mají vzniknout při stavbách dílčích úseků D1 ??? nebo ještě jinou stavbu??? a proč ji někdo nechce stavět??? nebyl by to snad v daných úsecích přínos nebo to má nějaká velká negativa? nebo snad cena nepříznivá?
adi88

Příspěvek od adi88 »

bumbik píše:jaký dálniční kruháč máte na mysli???
No dálničním kruháčem myslím D1, R35 a R46, když se podíváte na mapu tak po dostavění si lze teoreticky udělat "moravské kolečko" po těchto dálnicích. Pokud vím, tak s tímto termínem přišel Vít Bárta, protože třeba do Ostravy již lze z Brna jet právě po R46, takže (podle něj) není potřeba žádná D1 u Přerova.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

jo takhle ... njn naštěstí bárta začal šlapat stavebním firmám na paty a začal z nejdražších dálnic v evropě dělat levnější záležitost a snižovat korupci předražení a rozkrádání, tak ho stavební firmy vykonstruovaně poslaly k ledu, takže teď už naštěstí moravské kolečko můžeme dostavět ... osobně se těším, až bude D1 kompletně hotová, nejen jako řidič, který čas od času jezdí do brna, ale především jako člověk, co soucítí s přerovem, podle toho, co říkali v tv a co je možné si přečíst na fóru je tam prej neskutečný dopravní hukot :-))) tak snad D1 bude co nejdříve dostavěna! a propo, jak je to s výkupy pozemků na trase říkovice přerov??? v TV říkali, že tam jsou tuším geologové a dělají geologický průzkum, ale nemluvili o stavu výkupu pozemků, nebo to přijde až potom, či už je vše vykoupeno, nevím, jak je ta souslednost ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Trochu Tě zchladím, Barta, nedokázal snížit ani předražení, ani korupci ani rozkrádání a ani ho stavební firmy neposlaly k ledu. To jen svoji hamižností a "auri sacre fames" skončil...

Přerov je trochu problém jen ve špičce, a to ještě úsek kolem nádraží, jinak se to dá projet. A ani ve špičce to není tak tragické. Aspoň co jsem zažil sám.

Geologové už mají průzkumy dávno hotové. Výkup na 0136 jede, část je vykoupena.
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

http://www.mapy.cz/s/148a

Stačilo by propojit tento úsek 4 pruhem a je to v klidu
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
rumpeak
Bydliště: Ostrava (předtím Bruntál a předtím Havířov) - když se stěhuji, tak jedině někam, kudy vede I/11 :)

Příspěvek od rumpeak »

Lenny píše:Trochu Tě zchladím, Barta, nedokázal snížit ani předražení, ani korupci ani rozkrádání a ani ho stavební firmy neposlaly k ledu. To jen svoji hamižností a "auri sacre fames" skončil...

Přerov je trochu problém jen ve špičce, a to ještě úsek kolem nádraží, jinak se to dá projet. A ani ve špičce to není tak tragické. Aspoň co jsem zažil sám.

Geologové už mají průzkumy dávno hotové. Výkup na 0136 jede, část je vykoupena.

Lenny nevím kudy Přerov projížíš ty, ale ve směru Olomouc - Břeclav je to fakt tragédie. Jel jsem tudy 1.7. tedy v pátek první den prázdnin a po úžasném čekání 30 minut v koloně v Kokorech (lépe řečeno od Olomouce po Kokory) jsem už měl v Přerově nervy na dranc a když jsem zjistil, že s otevřevřením úseku Říkovice - Hulín se opravdu nečekalo třeba logicky na začátek prázdnin nebo prostě až se dostaví, ale na to až bude mít nějaký dementní papaláš čas, tak to bylo opravdu na samopal vzor 58 a menší akci na ŘSD a Strakově akademii (popřípadě vepříně, kterému se u nás říká parlament). No po koloně v Otrokovicích (nelogicky nestojící jížní čast obchvatu) to bylo na menší atomovou bombu směr Praha.
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Jak dlouho jsi projížděl Přerovem? Já jsem tam tudy jel v první den otevření nové části D1 a jelikož bylo něco málo po deváté večer, tak tam nebylo ani živáčka :-) Všude oranžová a do 5ti min. jsem byl venku. Myslím si, že kolona není problém pokuď jede ;-)
rumpeak
Bydliště: Ostrava (předtím Bruntál a předtím Havířov) - když se stěhuji, tak jedině někam, kudy vede I/11 :)

Příspěvek od rumpeak »

FlakY` píše:Jak dlouho jsi projížděl Přerovem? Já jsem tam tudy jel v první den otevření nové části D1 a jelikož bylo něco málo po deváté večer, tak tam nebylo ani živáčka :-) Všude oranžová a do 5ti min. jsem byl venku. Myslím si, že kolona není problém pokuď jede ;-)
Asi 25 minut: První tradiční kolona už na Předmostí, druhá u Tesca. Za vlakovým nádražím už to šlo. Bylo to cca kolem půl jedné odpoledne a možná sehrálo svoje to, že byl první den prázdnin. Ale s tím Přerovem člověk tak nějak už počítá. Přerov prostě ve špičce tragédie byl, je a bude, na tom se nezměnilo nic od doby, kdy jsem si tady kroutil vlasteneckou povinnost. Co mě ale vytočilo byli zůžení do jednoho pruhu v Krčmáni i Kokorech, kolona se táhla prakticky od Olomouce, kvůli nějakému výkopu víceméně na okraji cesty. Jak už to bývá u nás zvykem, ani v jedné obci, i když byl pracovní den kolem stavenišť ani živáčka. A co mě domíchlo ze všeho nejvíc byla skutečnost, že jak na Mapy.cz, tak na Google Maps a hlavně v oficiálním letáku ŘSD byl termín otevření 06/11. To že se čekalo na otevření, až si nějaký Nečas udělá na otevření Čas mě neskutečně nasralo a byl jsem v takovém amoku, že být Nečas někde poblíž, tak si těch 15 let klidně odsedím (a snad by to nemuselo být kvalifikováno ani jako vražda, protože podle mě by to byla nutná sebeobrana proti aroganci státní moci). S víceméně ucpanou 55 dále od nesmyslného ukončení v Otrokovicích jsem už víceméně počítal, takže tady mě ten amok trochu přešel. Ale nechápu, co je tak složitého na postavení 2km tak význámného úseku, jakým jížní část obchvatu Otrokovic bezpochyby je.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nevím, za poslední rok, jsem jel přes Přerov nejčastěji o půl osmé ráno směr Olomouc a po druhé zpátky, a nikdy jsem tam nestal, dejme tomu 3 červené na jednom semaforu. Vždy to nějak jelo. Poslední ucpaný Přerov jsem zažil na podzim 2003, kdy se tam něco kutalo, tak to stálo furt, jinak nic tragického. Tím neříkám, že by se neměla postavit D1 nebo prupich.
adamos

Příspěvek od adamos »

To se zase vytáhli:
Řidiči netrpělivě očekávaný úsek dálnice D1 z Říkovic do Přerova se začne stavět nejpozději v roce 2014, první auta na něj vyjedou v nejzazším možném případě v roce 2020. Oznámilo to ministerstvo dopravy. Jde pouze o necelých 25 kilometrů
Říkovice - Přerov, tedy 0136, má 10,1 km, celý chybějící úsek D1 pak 25,4 km.

V dalším odstavci je úsek ještě o pár set metrů delší:
Její část z Lipníka do Přerova se má stavět příští rok, ale další, přes zhruba 25 kilometrů dlouhé napojení z Přerova do Říkovic...
Naposledy upravil(a) adamos dne 20.7.2011 20:42:26, celkem upraveno 1 x.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

mě nejvíc zaujalo "Její část z Lipníka do Přerova se má stavět příští rok" doufám, že se příští rok začne, bylo by to super :_)
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Kdyby se to opravdu začalo stavět díky podpoře EU, tak už opravdu bude chybět jenom 10 km D1 a cesta přes Přerov bude zase více zajímavá.
Odpovědět

Zpět na „D1“