[D35] Opatovice – Časy – Ostrov

Hradec Králové – Moravská Třebová – Mohelnice – Olomouc – Lipník nad Bečvou
Odpovědět
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Re: [D35] Opatovice – Časy – Ostrov

Příspěvek od Martin96 »

A dnes montovali u Zámrsku na novém rondu směrové tabule. Na fotce pohled ze směru od Olomouce. Chápu, že je to cílový stav, ale nebude to mást řidiče, kteří budou chtít najet na D35 před zprovozněním úseku Časy - Ostrov? I když jsou návěsti přeškrtnuté a nějakou dobu to tak ještě bude...
obrázek_2021-10-28_174345.png
obrázek_2021-10-28_174345.png (305.82 KiB) Zobrazeno 5716 x
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Mást bude :-) Na to, že to tam bude stát rok, se divím, že levou tabuli už dali finální a přitom ta pravá se bude měnit. Možná by stačilo nalepit pod Hradec aspoň symbol dálnice.
A dotaz. Až tam bude jen 635, Budou místo Hradce třeba Holice?
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
theodor less

Příspěvek od theodor less »

martas píše:K tématu potíží v Uhersku reportáž. Pokles o 5 cm je celkem dost: https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 ... 740,871741
Zevrubná a vypovídající reportáž, kterou hyzdí zmínky o poklesu "pilíře". Naštěstí je most zabírán ze všech stran a tím jsou obavy z poklesu pilíře zažehnány.
Mátlova zpráva z Twitteru taky není úplně přesná, betonáž nad tratí probíhala.
Jako generál po bitvě si troufám říct, že okamžitě po zastavení betonáže měl být vydán pokyn k odstraňování tohoto čerstvého betonu. Ale všichni si pamatujeme Studénku...
Pokleslý segment je v pořadí druhý a k poklesu došlo krátce po zahájení betonáže. Takže ani odstraňování betonu, který má dnes již s nezanedbatelnou pevnost, nebude takový problém.
Provádějící firma jistě zaplatí pěkné penále Správě železnic.
kot

Příspěvek od kot »

Jsem zvědav na důvod či příčinu poklesu. Jestli vůbec bude uvedena....
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

"...měl být vydán pokyn k odstraňování tohoto čerstvého betonu."

Může mi prosím někdo znalý objasnit, jak se v takovémhle případě provádí odstranění čerstvého betonu? To se vyplaví? Neumím si představit, jak parta maníků vyškrabuje mezi výztužema desítky kubíků betonu...
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Hlavně ta parta maníků na mostě i v jeho okolí možná musela opustit staveniště?
martas

Příspěvek od martas »

Byl jsem se v Uhersku teď podívat. Zatímco pokles toho dílce (přišlo mi že spíše dvou) je dobře viditelný, na stavbě se nepohyboval nikdo. Alespoň na prvním úseku se maká o106.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

https://screenrec.com/share/GXpkMTR6JE

Podle těch fotek mi to nepřijde jako extra problém.
martas

Příspěvek od martas »

Aniž bych to očekával, tak zrovna vyšel i článek. Je tam pár dalších fotek: https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/d ... zpravy_zuf
Pomee

Příspěvek od Pomee »

Martin96 píše:A dnes montovali u Zámrsku na novém rondu směrové tabule. Na fotce pohled ze směru od Olomouce. Chápu, že je to cílový stav, ale nebude to mást řidiče, kteří budou chtít najet na D35 před zprovozněním úseku Časy - Ostrov? I když jsou návěsti přeškrtnuté a nějakou dobu to tak ještě bude...
obrázek_2021-10-28_174345.png
A kudy do Pardubic? :D
michal

Příspěvek od michal »

Tak si tak ohledně toho mostu říkám, do jaké míry to je problém, jehož ekvivalentem je třeba zvlnění mostů na D3 u Veselí či na D0 512, nebo do jaké míry to je problém, který se na výsledném stavu mostovky vlastně vůbec neprojeví?
martas

Příspěvek od martas »

Jsem naprostý laik, ale na mě to dělá dojem, že chyba byla někde při betonáži. Když jsem viděl ty letecké záběry v reportáži (čas 1:07), je vidět, že první (krajní) vzpěry drží, jelikož jsou souměrně vybetonované z obou stran. U těch pokleslých je beton jen u strany blíže kolejí, která poklesla. Takže pokud by betonáž probíhala souběžně z obou stran, nemuselo se to u kolejí přetížit a klesnout. Ale to jen můj soukromý názor, který se ve článku rozhodně nikde neobjeví :) Snad nás s tím tedy někdo odborně obeznámí. PS: pokud to pokleslo na straně u kolejí a jsou obě strany propojené, na druhé by to naopak mělo stoupnout. To jsem zatím nezkontroloval.
Přílohy
most.jpg
most.jpg (264.26 KiB) Zobrazeno 4965 x
theodor less

Dusanh píše:Může mi prosím někdo znalý objasnit, jak se v takovémhle případě provádí odstranění čerstvého betonu? To se vyplaví? Neumím si představit, jak parta maníků vyškrabuje mezi výztužema desítky kubíků betonu...
Diskutujeme stavební problematiku, proto předpokládám, že "kubík" je metr kubický. Může mi někdo vysvětlit, proč mluvit o desítkách kubíků?
Co se týče technologie; deska, která se betonovala na mostě je srovnatelná s monolitickým železobetonovým stropem rodinného domu. Jak by postupoval člověk, kterému se stal podobný malér na stavbě rodinného domku? Čekal by, až beton ztuhne? Nevytahal by aspoň armaturu? Odmítl by stříkačku místních hasičů?
Stavba ŘSD je poněkud vyšší level, rozhodování je mnohastupňové a sešněrované předpisy. Ale přesto, jednalo se o havárii. A to jsou možné i nestandartní kousky. Nyní zbývá v tom lepším případě jenom cesta Technologických předpisů bouracích prací, které budou vypracovávány několik týdnů, připomínkovány a znovu předkládány ke schválení. V tom horším případě to budou posudky Ústavů a kateder vysokých škol.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

martas píše:Jsem naprostý laik, ale na mě to dělá dojem, že chyba byla někde při betonáži....
Na tomhle snímku: https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/d ... C_0132.JPG to nevypadá, že by ty boční díly byly nějak vzájemně provázané skrz nosník, snad jen kromě výztuže nahoře. Ale vlastní nosník to určitě nezkroutilo, ani se nemluví o popraskání té vrchní vrstvy na něm.
martas

Příspěvek od martas »

Celkem pěkný popis, jak most tohoto typu vzniká, je zde: https://www.asb-portal.cz/stavebnictvi/ ... cnym-rezem
theodor less

martas píše:Jsem naprostý laik...
...ale do problému se umíš pěkně zakousnout! Díky za článek.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Hmm jako pěkný systém, ale fakt je dobré stavět jeden most pro oba směry ? Co až tomu skončí životnost ? Na rok se zavře dálnice a bude se dělat nový ? Ještě štěstí že takový není na D1 u Brna: https://mapy.cz/zakladni?x=16.6066833&y ... 0940121261
theodor less

Warcz píše:Hmm jako pěkný systém, ale fakt je dobré stavět jeden most pro oba směry ? Co až tomu skončí životnost ? Na rok se zavře dálnice a bude se dělat nový ?
Třeba zase začne platit myšlenka, že most se staví na sto let.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Ta snad pořád platí. Ale i u mostu stavěného na 100 let potřebuješ po čase zásadní rekonstrukci.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Však podobný problém nyní vidíme u Šmejkalky, která je stará přes 70 let nebo u Nuselského mostu. Jenže postavit jeden most u Uherska se ukázalo jako obrovský problém, natož dva vedle sebe, kde by podobné otáčení nepřipadalo v úvahu. A i ve světě je zcela běžné budovat velké a tudíž drahé mosty nezdvojené.
Pravdou je, že Uhersko není žádný gigant a když už se vymýšlela metoda otáčení, mohla se vymyslet i nějaká metoda vybudovat most v jednom kuse a po jeho otočení možnost rozdělení na dva.
michal

Příspěvek od michal »

Máte někdo představu, o kolik metrů výš by musela být celá dálnice včetně estakády přes Loučnou, aby se bývalo mohlo stavět letmou betonáží?
theodor less

Letmá betonáž běžnější technologie než "otáčecí" mosty. Nepotřebuje podpěrné skruže a tím žádné práce přímo v kolejišti. Rizika práce nad kolejištěm ale zůstávají.
Naproti tomu zvolená technologie tyto práce omezuje na minimum. Pokud by se přemosťoval rybník, nikoho by tato "otáčecí" technologie nenapadla.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Aktuálně je rozdíl mezi spodní hranou mostovky a průjezdným profilem dráhy nad kolejí cca min. 1,2 m. Je zde navržen komorový nosník o konstantní výšce 3,40 m a rozpětí 2. pole 72 m.

Letmá betonáž má trochu jiný tvar komorového nosníku. Nejvyšší průřez je u pilíře a nejmenší v polovině rozpětí pole. Betonovací vozík bude mít třeba u pilíře výšku 6 m, kterou bude potřeba dodržet po celé délce, dále je nutno připočíst ochranné pásmo dráhy, nebo vložit beznapětové pole, či provést výluky, což jsou taky velké peníze. Odhaduji, že minimálně tak o 10 m, by byla niveleta výše.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
michal

Příspěvek od michal »

Díky, Lenny! :ok:
michal

Příspěvek od michal »

Dala by se situace u Uherska nějak srovnat s D3 u Dolného Hričova? Mám pocit, že zas tak vysoko to tam není. Ale neznám přesně parametry té části dělané letmou betonáží, především tedy vzdálenost mezi pilíři u toho hlavního pole jdoucího přes trať. Ale je to v zatáčce a ještě ve stoupání/klesání, proto si netroufám cokoli srovnávat. https://mapy.cz/s/dovunarora
Odpovědět

Zpět na „D35“