Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

vaclav

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od vaclav »

Jaroslav píše: Tak to jsme se asi každý dívali na jiné video - já jsem viděl naprosto bezpečnou a vyrovnanou jízdu za kterou si myslím že by v normálním státě neměla být ani ta pokuta...
hm, takovy stat na celem svete neexistuje. jsou zeme, kde by taky zaplatil 5tis, ale euro a mozna by mu to auto i zabavili. jsou to vetsinou staty s dobrou kulturou na silnicich.
monin

Příspěvek od monin »

vodouch2000: Ne to je fakt náhoda, František Dvořák, opravdu nejsem. :) A já bych to ani nedokázal napsat takto slušně jako F.D. Ale přesně tak, více dva pruhy, za této situace, jsou nám naprosto nic. To samé je i R1 od R7 k D5 a opačně - 85% aut - střední pruh, zde je to už úplný extrém. Při cestě zpět po D1 jsem viděl zase opačný extrém, pár nás jelo teď už opravdu v pravém jízdním pruhu, střední pruh byl skoro prázdný, ale v levém pruhu se řítily minimálně tři auta určitě cca 150km/h, tedy ti, co projedou při nízkém provozu celý úsek D1, v podstatě jen v levém pruhu. Opravdu bych na ŘSD uvažoval o instalaci dopravních značek, které by jasně naznačovaly na nutnost jízdy v pravém jízdním pruhu, tam kde je tří pruh. A pak je to věc i Policie - jízda v středním pruhu + tablet v ruce = Policie, následuj mě. Pokud si toho, tedy ten dotyčný vůbec všimne, že má následovat. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
pivko

Příspěvek od pivko »

Standa píše:jeni013: Přes 200 už to u nás nebezpečné je - kvůli rozdílu rychlostí. Taky jsem už takhle párkrát jel (hlavně v Německu), ale buď na prázdném úseku, nebo tam, kde předjížděná auta nejela o tolik pomaleji (odhadem jela tak 160). Nejnebezpečnější mi ovšem připadalo prudké brzdění, když si "pirát" všiml policie.
Souhlas, u nás bych takhle nejel, právě z popsaných důvodů. A v Německu si sakra vybírám úsek, na kterém se do takové rychlosti podívám. Ony se najednou ty věci začnou odehrávat hrozně rychle a člověk si říká tady sebemenší potíž a jsem na maděru.
Mike

Příspěvek od Mike »

problém s jízdou v pruzích už u párkrát rozebrán byl, tak přidám svůj případ z neděle večer
jedu z HK po dálnici - směr Praha
v místě připojení R35 je přímo ukázkově dlouhý připojovací pruh
přesto se musí najít idiot, který se mi to tam pokouší nacpat v cca. 80kmh

prostě dokud se řidiči nenaučí sešlápnout plyn bez ohledu na ukazatel spotřeby a opravdu využít připojovací pruh - tam je "podjíždění" povoleno - tak se v prostředním jezdit nepřestane
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

vaclav píše:je toto pravda?
"Podjíždět zprava se na dálnici nesmí"
Tak TENTO výklad mi vyhovuje, ale extra bezpečné to není. Chce to vydat vyhlášku s níže uvedenýma pravidlama.

Nalezeno v diskuzi na iDNES :D
iDNES Tomáš Kuchař píše:Býval jsem toho odpůrcem, ale posledních pár let už také často předjíždím zprava. Po těch letech ježdění po dálnici se člověk naučí rozpoznávat, co je to za lidi:

1. Prostě v levém pruhu být chtějí - ať už je tam právě lepší povrch, nebo ne. Bezohlední sobci, co jim patří jim svět. Tito sice po nějaké době uhnou, ale donutí vás na několik set metrů zpomalit. Tyto není problém předjet zprava.

2. Sobci jako výše, ale navíc "vychovávači". Oni přece mají na tachometru 120, takže nikdo nemá právo jet rychleji. Tito neuhnou ani za nic. Většinou mají nějakou starší rezavou šunku, nebo jiné levné auto s motorem 900cm3, takže nad 120 jen ani nemůžou, protože by jim vylezly šrouby z motoru. Tyhle zprava beru bez váhání.

3. Ženské 25..40, (obvykle blondýny, ale není podmínlou) které mají problém s 3D orientací. Mají obavy z každé změny pruhu, když už se jednou odvážily do levého, tak se jim tam líbí, mají tam volnější cestu a nechtějí se vracet a opouštět ten "hezčí svět", protože o 2 km dál bude určitě další kamion a ony se budou muset opět se stresem v rychlosti 110 vysouvat a zase na ně někdo bude blikat. Těm vzít levý pruh je jako se pokoušet brát miminu hračku. Pokud už ji donutíte uhnout, váří se strašně nafoukaně a uraženě.

Tyhle předjet zprava lze, ale velkým obloukem, protože ženská se zásadně očekávatelně a logicky nechová a navíc nemá přehled o dění kolem sebe. Hlavně pokud se ji pokusíte vzít zprava a za vámi ji dojede další, třeba větší auto, tak tomu už uhne a může tak najet rovnou na vás, protože polohu víc jak jedno auta její mozeček nezpracuje a vaši polohu už z jejího mozku vytlačilo to větší auto.

4. Nesoustředení. Telefonují, nebo jsou zakecaní, spí, nebo už jim prostě duševní schopnosti neumožňuji nic víc než koukat před sebe a jet rovně.. prostě nekoukají do zrcátka a neví co se děje za nimi.Tihle jediní jsou schopni zpanikařit a rychle změnit pruh. T2mhle je lepší dát šanci se vrátit.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Minulý víkend jsem jel úsek Bělotín - Hranice. Jezdím to podle nálady. Někdy 110m/h, jindy 150Km/h jak spěchám, jak chci jet ne spotřebu. o víkendu jsem jel svižně kolem 140km/h a co mě nejvíce dokáže vytočit je když od "Bělotína" kdy je prázdná dálnice se auta "automaticky" zařadí do středového pruhu. Waaaa. Ja to nevydržel a všechny je podjel zprava. Příště už to neudělám, protože to byla prasečina, ale v tu chvíli jsem to nevydržel. Jinak cestou jsem ještě potkal 5 aut co jelo ve středním pruhu, ale ty vezmu zleva a zase se vrátím do úplně pravého. Osobně si myslím že tomu pomůže jenom PČR a TV Nova v autě policie...
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Kapitola sama o sobě jsou někdejší stoupací pruhy přemalované na normální. Tam by pomohlo, kdyby na začátku se to přemalovalo tak, aby nově začínal ten vlevo, ale už se tady někde řešilo, proč to nejde.

Měl bych dotaz z jiného soudku: používání potkávacích vs. dálkových světel na dálnici v noci. Na školení řidičů jsem se dozvěděl, že dosvit potkávacích odpovídá brzdné dráze ze 110 km/h, jezdit s nimi rychůlejc je o hubu. Protijedoucí řidiče taky oslňovat nechci. Jak to řešíte?
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Oslňovat účastníky provozu podle předpisů nesmíte. Takže ideální bude trochu zvolnit.
Já v noci jezdím na pohodu, to že přede mnou nevidím koncová světla neznamená že přede mnou nic nemůže být (zvíře, nenadálá překážka...)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

To mě třeba hrozně mrzí, že ty nové svodidla ( dvoupatrové ) jdou prosvítit. Kdyby nešli, tak v noci krasně můžeme mít dálkové a protijedoucí AUTA neoslňujeme.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Podjíždět v pravém pruhu je velmi nebezpečné, protože nikdy nevíte, kdy ten trouba v prostředním se zařadí do pravého. Většinou se při takovém manévru do pravého zpětného zrcátka dívat nebude. Na ProSieben v Galileo to testovali a fakt pěkná reportáž. V Česku nelze pustit. Od té doby fakt nepodjíždím, protože je to hodně nebezpečné, bez ohledu, jestli to je v rozporu s vyhláškou či ne. Co říkali, že problikávat , jede-li někdo před vámi v prostředním, není trestné. Minimálně v Německu. Takže problikávat, předjet zleva a pak se řádně NORMÁLNĚ bez jakékoli myši zařadit do pravého. Takováhle výchova není nic špatného. Pár jedincům už to i došlo a zařadilo se do pravého.
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

Přeřadit se do pravého pruhu bez toho aby se tam podívali? To snad asi ne...
Standa

Příspěvek od Standa »

Já tedy občas pravým předjedu (čili podjedu), ale samozřejmě opatrněji, než levým. Kromě snahy jet jen cca o 10 - 20 km/h rychleji jsem připraven reagovat - přibrzdit nebo uhnout do odstavného a naopak přidat, abych co nejrychleji předjíždění dokončil. Ale faktem je, že se mi to v Česku zatím vždy povedlo bez problémů. V jedné zemi, kde se pruhy tolik neřeší, jsem to jednou dokončoval odstavným, ale tam se to prostě vždycky nějak poskládalo ;) .
pivko

Příspěvek od pivko »

Dálkovky na dálnici, to je zajímavé téma. Mně na jednu stranu nevadí, pokud jde v protisměru někdo používá, protože zpravidla tam je nějaké to křoví nebo svodilo, které tu intenzitu částečně přeruší a přeci jen jde o větší vzdálenost od takového vozidla, než na normální silnici, na druhou stranu, pokud je mám puštěné já, tak řidiči v protisměru blikají. Chápu to u kamioňáků, co sedí výš a těm se to snažím vypínat. U osobáků ale mám určité pochybnosti o tom, zda je to skutečně oslňuje nebo chtějí jen vychovávat.

Faktem ale je, že při rychlosti 130 km/h na potkávací není dodržena zásada, že řidič musí být schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na jakou má rozhled.
dvs

Příspěvek od dvs »

Pavel Q píše:Měl bych dotaz z jiného soudku: používání potkávacích vs. dálkových světel na dálnici v noci. Na školení řidičů jsem se dozvěděl, že dosvit potkávacích odpovídá brzdné dráze ze 110 km/h, jezdit s nimi rychůlejc je o hubu. Protijedoucí řidiče taky oslňovat nechci. Jak to řešíte?
Většinou není dálnice úplně prázdná, takže je možné koukat už co osvětlují vozy před Vámi, zda nebrzdí nebo se něčemu nevyhýbají. Tady v cca 28. sec videa je to pěkně vidět (je to pro okresku, ale na dálnici to platí také).
Vepredu.jpg
Vepredu.jpg (13.59 KiB) Zobrazeno 8227 x
Prý existují potkávací (tlumená) pro dálnici. Některé typy adaptabilních světlometů s xenony jsou schopny kromě natáčení do stran měnit i úhel paprsku ve vertikální rovině. Někteří výrobci uvádí, že se zvyšující rychlostí zvyšují výkon xenonové výbojky až na 37W a tím zlepšují osvětlení od 130 do 160metrů. Bývá to většinou od rychlosti 100 až 115km/h (automatika předpokládá dodržování limitu mimo dálnice 90km/h s tolerancí do těch 100). Taková světla jsou ve výbavě až těch dražších aut. Já s tím zkušenost nemám, jenom dokud jsem o nich nevěděl, tak jsem si myslel, že některá auta jezdí na dálková (v zrcátku to trochu oslňuje, vnitřní jde sklopit, ale co s vnějším).
Máte s tím někdo zkušenost?
DalnicniSvetla.jpg
DalnicniSvetla.jpg (32.9 KiB) Zobrazeno 8227 x
Mike

Příspěvek od Mike »

Mikulik píše:....
Co říkali, že problikávat , jede-li někdo před vámi v prostředním, není trestné. Minimálně v Německu. ....
nechápu ?
jak v prostředním ?
němci jsou na tohle hodně hákliví ( problikávání), stejně jako na nedodržení rozestupu
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Mikulik píše: Takže problikávat, předjet zleva a pak se řádně NORMÁLNĚ bez jakékoli myši zařadit do pravého. Takováhle výchova není nic špatného. Pár jedincům už to i došlo a zařadilo se do pravého.
Tento postup jsem aplikoval několik let a považoval jsem jej za jediný správný. Nicméně pokud se z dvaceti aut, které takhle člověk dojel mezi Prahou a Mirošovicemi či v opačném směru jedno zařadilo do pravého pruhu, dalo se to považovat za úspěch. Pak jsem se dočetl výklad policie, podle kterého trvalá jízda v pravém pruhu a míjení pomalejších vozidel v pruhu prostředním není předjíždění zprava. Pochopitelně jsem začal přemýšlet nad tím, zda-li jde o bezpečný postup. Vzhledem k tomu, že mezi nejrizikovější manévry na dálnici patří změna pruhu, tak mi přijde méně bezpečné na krátkém úseku přejet z pravého krajního do levého krajního pruhu a zase zpět než vpravo minout pomalejší auto. Navíc s řidičem, který do pravého pruhu zjevně za žádnou cenu nechce. Samozřejmě, že v určité vzdálenosti před výjezdy musí být člověk obezřetnější, ale zatím se mi nikdy nestalo, že by řidič jedoucí několik kilometrů v prostředním pruhu náhle prozřel a vjel přede mne do pravého. V Německu je situace přeci jen poněkud jiná, tam se jezdí vpravo mnohem více a tyto situace jsou mnohem méně časté a míjet zprava není nutné.
Od loňska kdy byly zrušeny nepřerušované čáry u stoupacích pruhů jsem tento postup rozšířil i na ně. Tam je situace trochu odlišná, protože tento pruh není povinnost použít a tudíž probliknutí není na místě. Ale zvyšovat kapacitu komunikace zařazením se vpravo považuji za rozumné.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Máte pravdu někteří, že v některých případech je lepší podjez zprava, tam kde je dostatečná krajnice bych s tím také neviděl až takový problem.

2Mike - odstup relativně vždy dodržuju, protože nevím, co tam jede za paní...a ty jsou schopné ledasčeho :-)
monin

Příspěvek od monin »

Pěkná videa, včetně jízdy ve středním pruhu na dálnici. Skluz :D
http://zpravy.idnes.cz/videa-tydne-cxi- ... domaci_mad
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Chtělo by to asi nějak zafixovat anketu a otevřít novou. Hlasoval jsem už tak dávno, že jsem se mezitím posunul do jiné kategorie (a to jsem nebyl v kategorii o délce 1 rok). otázka je, zda neformulovat otázku trochu jinak. Kdo totiž jezdí např. 10 let a z toho 8 let bez nehody je mnohem lepší než ten, kdo jezdí 30 let a bez nehody třeba 10.
Jak to ale sestavit do jednoduché ankety, to netuším ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Můžeme změnit anketu, navrhněte někdo nějakou jinou a provedu změnu.´

Jsou myšlen nehody jen zaviněné anebo včetně nezaviněných?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Já třeba jezdím už spoustu let bez nehody, největší problém u mne jsou ale pokuty :lol:
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

rozhovor s dopravním psychologem:
http://www.denik.cz/z_domova/dopravni-p ... 50115.html

musím uznat, že jsou mi jeho názory docela sympatické. v jeho slovech vidím velký apel na individuální zodpovědnost (která zajistí dostatečné veřejné blaho)
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
kik

Příspěvek od kik »

evilcleaner píše:rozhovor s dopravním psychologem:
http://www.denik.cz/z_domova/dopravni-p ... 50115.html

Musím uznat, že jsou mi jeho názory docela sympatické. v jeho slovech vidím velký apel na individuální zodpovědnost (která zajistí dostatečné veřejné blaho)
Ten clovek mluvil dost rozumne ale ta diskuse pod tim rozhovorem presne ukazala jaci jsou mezi nami machri. Sam to vidim vicemene denne pri cestach do prace v Praze. A to nejsem ridic, jen spolujezdec. Spousta ridicu se tem druhym lepi na zadek a problikavaji ze jim ten druhy neuhne. A vubec jim nevadi, ze casto neni kam protoze pokud predjizdite nekolik kamionu jedoucich za sebou tak se asi hodne tezko vecpete mezi ne. A navic pokud je ten pred vami dalsi kamion tak jako dneska rano na D11. Kolegovi sedel nekdo doslova a do pismene v kufru a pred nami kamion ktery predjizdel nekolik jinych. Co v tom pripade mate udelat? Jedine cekat az ten pred vami dokonci predjizdeni a pokud jste rychlejsi tak rychle pred nej a uhnout tomu debilovi za vami.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Umýt si zadní sklo. Pořádně stříkejte odstřikovači. To většinou pomáhá a "ital" za vámi si dá odstup.
kik

Příspěvek od kik »

Bohuzel obcas narazite na vola ktery vam pak udela to same. Ja obcas rozsvitim zadni mlhovky coz take pomaha. Ale uz se mi stalo ze se ten lepic zaradil prede mne a na tu brzdu opravdu slapl :twisted: Kolega - puvodem Holandan - se nestacil divit...
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“