Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Hanes
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Hanes »

Uplne nejlepe ne, mohl se zabit nekde o strom namisto demolice majetku jinych....................
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
pivko

Příspěvek od pivko »

Tomuto nelze zabránit vůbec nijak. Nicméně kolik takových případů je? Mnohem větší pravděpodobnost mám, že se zabiju proto, že se střetnu s řidičem chvilkově nepozorným, nebo mikrospícím.

Proto každému, kdo by chtěl případy jako je tento zneužívat k dalšímu utužování dopravní buzerace, ať ta papula rovnou upadne.
Standa

Příspěvek od Standa »

Pivko, nesouhlasím. Jestliže byl třikrát "trestán zákazem řízení kvůli řízení pod vlivem alkoholu a pro maření výkonu úředního rozhodnutí", tak už, IMHO, neměl co dělat na svobodě. Tady bych docela striktně uplatňoval něco ve stylu "třikrát a dost" a jakmile někoho chytí potřetí (nebo klidně už podruhé, prostě opakovaně), že řídí přes zákaz, měl by jít natvrdo bručet (neříkám, že na doživotí ;) ). Potom by se nemohlo stát, že to nějaká smažka poruší klidně devětkrát a nakonec při tom někoho zabije :evil: ... Jenže někdy mám pocit, že náš právní systém je zaměřen víc na tu šikanu těch víceméně slušných, než na ochranu před recidivisty.
bhs

Příspěvek od bhs »

Přesně tak, tohle je jediná cesta ... Pivko má pravdu, co se pravděpodobnosti týká, ale to je asi tak všechno, ostatní je bohužel ...
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
MPMP

Příspěvek od MPMP »

pivko píše:Tomuto nelze zabránit vůbec nijak. Nicméně kolik takových případů je? Mnohem větší pravděpodobnost mám, že se zabiju proto, že se střetnu s řidičem chvilkově nepozorným, nebo mikrospícím.

Proto každému, kdo by chtěl případy jako je tento zneužívat k dalšímu utužování dopravní buzerace, ať ta papula rovnou upadne.
Já se hlásím dobrovolně a tu svou papulu dávám k dispozici. Pokud nebude fungovat alespoň minimální (ale trvalá) úroveň kontroly (jestli chcete, říkejte si tomu třeba represe), bude počet takových případů stále narůstat. A pokud překročí určité procento, stane se z nich norma a potom se budeme bát všichni. To už ale bude pozdě s tím něco udělat.
Dnešní úroveň přítomnosti dopravní policie v terénu je tak minimální, že mám dojem, jako by už nebyla. Pro všechny kritiky připomínám, že hovořím o PŘÍTOMNOSTI policie v terénu, nikoliv o honění automobilistů vrtulníkem za překročení rychlosti o 5 km/h.
Pokud budou hlídky vidět, bude se možná jezdit pomaleji (a možná ani to ne, pokud bude mírné překročení tolerováno), ale jsem přesvědčen, že by v takovém případě vymizelo chování mnohem nebezpečnější jako předjíždění na nepřehledných místech, nedodržení minimálního odstupu apod.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:ale jsem přesvědčen, že by v takovém případě vymizelo chování mnohem nebezpečnější jako předjíždění na nepřehledných místech, nedodržení minimálního odstupu apod.
Kéž by. Ale to vymizí těžko, když se to nikdo nenamáhá kontrolovat ani v současnosti. Měření je mnohem pohodlnější...
Standa

Příspěvek od Standa »

MPMP: Ale tenhle případ není ani tak o té přítomnosti policie, ta asi fungovala, když ho minimálně dvakrát chytili, jak jezdí, přestože má zákaz. Tohle je o legislativě, že ho za to nemůžou zavřít nebo mu alespoň zabavit auto nebo nějak jinak opravdu citelně potrestat. A když to někdo provede devětkrát, tak to je opravdu výsměch :evil: !
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Standa píše:MPMP: Ale tenhle případ není ani tak o té přítomnosti policie, ta asi fungovala, když ho minimálně dvakrát chytili, jak jezdí, přestože má zákaz. Tohle je o legislativě, že ho za to nemůžou zavřít nebo mu alespoň zabavit auto nebo nějak jinak opravdu citelně potrestat. A když to někdo provede devětkrát, tak to je opravdu výsměch :evil: !
To je, bohužel, obecně rozšířený omyl. Legislativa je naprosto v pořádku, jen se jí nikdo nenamáhá používat! Paragrafy na maření výkonu úředního rozhodnutí i na obecné ohrožení máme. A že jejich skutková podstata byla naplněna, o tom snad nikdo nepochybuje. jen to dokazování není "jaksi automatické", tak se do toho holt nikomu nechce.
pivko

Příspěvek od pivko »

No jo, jenže i kdyby ho zavřeli (což už se možná mohlo i stát, to koneckonců nevíme - zdá se mi divné, že by třikrát dostal za obdobný čin jen podmínku) tak to bude stejně jen na pár měsíců či nízké řády let, protože víc prostě objektivně závažnosti tohoto provinění neodpovídá. No a kdo mu zabrání, aby si poté, co vyleze z basy, za ten volant zase nesedl?

To byste leda museli chtít takovou tu americkou specialitu, kdy se za třetí trestný čin jde skutečně automaticky bručet na doživotí. Nicméně on se dá zase s klidem vymyslet případ, kdy něco takového bude krutě nespravedlivé. Spíš je možná dobré si přiznat, že právo nemůže pokrýt veškeré myslitelné případy, ale znovu, kolik případů jako je tento znáte za posledních dejme tomu 10 let?

Nicméně s tím, že hlídky policie by měly být především vidět v provozu, vřele souhlasím. Nicméně pokud budete někteří stále horovat za automatická měření rychlosti i mimo obce, tak se smiřte s tím, že ta přítomnost v provozu bude ještě mnohem nižší, protože pro p.t. satrapčictvo je přirozeně mnohem pohodlnější sedět na zadku za hodnýma kamerkama, honit čárečky a od stolu kasírovat, než se někde kodrcat v provozu.
Standa

Příspěvek od Standa »

Pivko, MPMP: Jestli legislativu máme a nakolik je použitelná si tvrdit netroufám, ale v praxi asi moc používaná nebude, protože těch případů jízdy bez papírů po opakovaném zákazu bylo poslední dobou celkem dost. Ten narkoman, co zabil tu policistku, jich měl snad devět (minimálně ten už měl dávno bručet), dnešní nešťastník, minimálně další dva případy, které skončily divácky atraktivní honičkou po Praze jenom za poslední rok dva. A to je samozřejmě jenom špička ledovce, protože když se to obejde bez tragické nehody nebo honičky z amerického filmu, tak se o tom ani nepíše.

Samozřejmě máte pravdu, že se tohle riziko úplně odstranit nedá, ale zredukovat by určitě šlo.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

když porovnám tyto případy , tzn jednotky případů s miliony aktivních řidičů v čr, tak mi z toho určitě nevychází, že pokud se něco nestane tak se tady navzájem pozabíjíme. efektivnější vystupování proti těmto psychopatům určitě, nicméně realita je taková, že u nás je místo toho veden hon na čarodejnice. ti co přišli o papíry a řídí dál se tomu můžou jenom smát
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

evilcleaner píše:když porovnám tyto případy , tzn jednotky případů s miliony aktivních řidičů v čr, tak mi z toho určitě nevychází, že pokud se něco nestane tak se tady navzájem pozabíjíme. efektivnější vystupování proti těmto psychopatům určitě, nicméně realita je taková, že u nás je místo toho veden hon na čarodejnice. ti co přišli o papíry a řídí dál se tomu můžou jenom smát
Moc tomu nerozumím ....
Jak souvisí jednotky případů totálních ignorantů s faktem, že agresivita řidičů pomalu ale jistě narůstá (stačí vyjet na silnice v době dopravní špičky) a pokud se to "nechá běžet samospádem", máme za pár let na silnicích džungli? O tom prvním píše předchozí příspěvek, o tom druhé já o něco výše. A to druhé vidím jako důsledek "neviditelnosti" dopravní policie. To první je patologický jev, který byl, je a bude nevymýtitelný vždy.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

dá se ta narůstající agrese nějak prokázat? já osobně nic takového nepozoruji, spíš naopak.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Asi jezdíme každý někde jinde.
Já se nejvíce pohybuji po Praze a jejím nejbližším okolí a sleduji narůstající počet řidičů, pro něž je bezpečná jízda neznámým pojmem:
- blinkr je naprosto zbytečná věc
- přejet do souběžného jízdního pruhu přímo před projíždějící auto je normální a že tím onomu projíždějícímu zrušil bezpečnou vzdálenost je přece nezajímavé - on jede
- bezpečná vzdálenost při rychlosti 80 km/h je pro ně 1-2 metry
... a dalo by se pokračovat
Samozřejmě, že nejde o nárůst v procentech každý rok, ale malý pozvolný nárůst tam je. Srovnávám stav před 20 lety a dnes a bez mučení přiznám, že se možná jedná o stav daný hustým provozem. Se stejným chováním se setkáte tak ještě na D1 a na ostatních dálnicích do vzdálenosti cca 20-30 km od Prahy. Na ostatních silnicích ČR zhoršování situace nepozoruji, Nepohybuji se tam ale tak často, abych mohl prezentovat nějaké závěry.
Mike

Příspěvek od Mike »

3x zákaz za alkohol
ovšem nevíme co to znamená, také to mohlo být 3x 0,2promile...

a nějak v tom zaniklo, že dalších 10-15 tisíc řidičů ten dojelo do cíle své cesty, aniž by ohli jen stéblo trávy v pangejtu

narůstající agresivita je úzus
ano, ráno je kolona do Prahy, odpoledne z Prahy
ale když to vypadá jako dnes, že jsem z Ruzyně do Měcholup jel přes Průhonice, tak se těm, co to neznají není moc co divit ( že kličkují, podjíždějí, brzdí a neblikají )

a jen pár zasvěceným je jasné, že cyklostezky to nevyřeší
ovšem silnice, to je dnes politicky neprůchodné
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

:o "Lahůdka" motorkářského magora:
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... dukaz.html
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše: Proto každému, kdo by chtěl případy jako je tento zneužívat k dalšímu utužování dopravní buzerace, ať ta papula rovnou upadne.
souhlas, ja myslim, ze system toho sobeckyho magora zachytil, ze tedy funguje.

zkusim si odpovedet na muj dotaz, jak takove fatalite zabranit, sam. myslim, ze vychovou rodicu, kteri by nemeli byt primitivni neohleduplni hlupaci, co kazdy vecer u oltare (pocitace) vzyvaji d-fence apod. samozvance a uz od malicka svym detem nazorne ukazuji, jak jezdit spatne a sobecky, kleji za volantem atp.
spravne by meli od malicka detem vysvetlovat, ze v obci se jede max 50, ze zakazy a prikazy se musi dodrzovat, vysvetlovat proc ten rozestup mezi auty na dalnici, ucit uctu a respekt k druhemu ucastniku provozu (auto, kolo, chodec) a policii.
Standa

Příspěvek od Standa »

MPMP píše:...Já se nejvíce pohybuji po Praze a jejím nejbližším okolí a sleduji narůstající počet řidičů, pro něž je bezpečná jízda neznámým pojmem:
- přejet do souběžného jízdního pruhu přímo před projíždějící auto je normální a že tím onomu projíždějícímu zrušil bezpečnou vzdálenost je přece nezajímavé - on jede
- bezpečná vzdálenost při rychlosti 80 km/h je pro ně 1-2 metry...
Mně tedy ty uváděné prohřešky jako důkazy zvýšené agresivity moc nepřipadají, spíš přizpůsobení se městskému provozu (2), případně tuposti některých řidičů (1, 3). Celkově mám naopak z ježdění po Praze pocit, že se jezdí ohleduplněji, řidiči se více pouštějí, víc jich používá zip, umí se lépe poskládat - faktem ale je, že nejezdím denně.

Václav: S vlivem výchovy máte pravdu, ale u popsaných případů je asi už trochu pozdě, takže musí přijít represe. Ovšem zrovna D-fens je dost zásadový člověk, řekl bych, že jeho děti budou vedeny k respektu k druhým víc, než je u nás zvykem (ovšem určitě i vyžadování respektu od druhých vůči sobě).
pivko

Příspěvek od pivko »

Standa píše:
MPMP píše:...Já se nejvíce pohybuji po Praze a jejím nejbližším okolí a sleduji narůstající počet řidičů, pro něž je bezpečná jízda neznámým pojmem:
- bezpečná vzdálenost při rychlosti 80 km/h je pro ně 1-2 metry...
Mně tedy ty uváděné prohřešky jako důkazy zvýšené agresivity moc nepřipadají, spíš přizpůsobení se městskému provozu (2), případně tuposti některých řidičů (1, 3). Celkově mám naopak z ježdění po Praze pocit, že se jezdí ohleduplněji, řidiči se více pouštějí, víc jich používá zip, umí se lépe poskládat - faktem ale je, že nejezdím denně.

Václav: S vlivem výchovy máte pravdu, ale u popsaných případů je asi už trochu pozdě, takže musí přijít represe. Ovšem zrovna D-fens je dost zásadový člověk, řekl bych, že jeho děti budou vedeny k respektu k druhým víc, než je u nás zvykem (ovšem určitě i vyžadování respektu od druhých vůči sobě).
Tak zrovna D-fense samotného bych se na silnici určitě nebál potkat, to jsou tam jiní... :)

Nicméně já tedy tyhle apokalyptické zkušenosti z Prahy rozhodně nemám. Jistě pražský provoz je nervóznější, jenže to je dáno především zoufalým stavem infrastruktury (který se ještě místo nápravy uměle zhoršuje ve jménu tzv. zklidňování), kde řidiči musí k některým věcem přistupovat poněkud flexibilněji, protože by jinak nikdo nikam nedojel. Např. si někdy zkuste dodržet pravidlo o tom, že do křižovatky nesmím vjet, když nemám jistotu, že ji na zelenou stihnu projet, třeba ve špičce na Balabence. Ale člověka to naučí kooperovat s ostatními účastníky, pružně reagovat na situaci v provozu a nikde zbytečně nezavazet.

Moje zkušenost je spíš ta, že v Praze se začalo jezdit celkem slušně nejdřív z celé ČR (ještě tak 5-6 let zpět jsem byl leckdy při výletech mimo Prahu jak v Jiříkově vidění) a pomalu se to zlepšuje i v ostatních regionech.
Standa

Příspěvek od Standa »

Pivko: Vidím to dost podobně. Zrovna Balabenka je úplně exemplární. Obdobné to bude při nájezdu z ulice Na Jarově doleva na Koněvku - každý prostě využije volna zleva a na volno zprava bude čekat v půlce křižovatky, při nejhorším si holt jeden směr Koněvky chvíli počká. Tak doufám, že to nebude vnímáno jako agresivní jízda ;) !
vaclav

Příspěvek od vaclav »

ano, dlouhodobe zde pisu, ze si myslim, ze se stav v CR zlepsuje, zvlaste pokud prihledneme k bohatnuti cechu a tim vice aut na silnicich. avsak bohuzel, porad je jeden ze sta ridicu proste sobecky neohleduplny magor, ktery cloveku tu jizdu zneprijemni.

zlepsovani situace je myslim si zpusobeno (samozrejme castecne) bodovym systemem a policejnim pasatum, ale treba i diky publikovani videozaznamum nehod a celkove osvete a debate o bezpecnosti.
Standa

Příspěvek od Standa »

Václav: Taky se prostě lidi naučili v tom větším provozu jezdit, takže třeba slepě netrvají na tom, že, když oni mají přednost, tak před ně nikdo nesmí a raději se s ním srazí.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

me nejvice asi trapi 3 veci - nebezpecne predjizdeni, lepeni se na muj zadek auta a nekdy vysoka rychlost, kdyz jsem na kole nebo pesky. kolo/chodec je legitimni clen provozu na silnicich, a velka rychlost je proste pocitove neprijemna pri jakemkoliv bocnim odestupu od kola/chodce.
pak drobnosti jako ty blinkry (vyhlaska pozaduje i pri predjizdeni kola/chodce - dava tim siginal dozadu ze se bude vybocovat a take dopredu, aby vozidlo v protismeru malinko uhnulo), skripnuti na dalnici (tedy jedu 130, pustim rychlika a zasunu se mezi dva kamiony od sebe 100m, ale rychlik zas tak rychle nejede a u druheho kamionu, co jede 80, me donuti brzdit z 130 na 80...), auta/kamiony ujizdejici nekontrolovane do stran vlivem psani sms atp.
Mike

Příspěvek od Mike »

blinkr při míjení cyklisty v městském provozu dá jen sebevrah
co pár metrů křižovatka a máte před čumákem auto, které vidělo, že blikáte, ale cyklistu nee

já bych uvítal jízdu vpravo a to i ve městě
včera jsem opravdu chvátal a JS prostě nešla a nešla
a než dělat myšky...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kollma

Příspěvek od kollma »

Blinkr při míjení cyklistů nedávají jen idioti.
Mě vždycky naštve, když jedu za takovým idiotem.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“