Jak jezdíme
Re: Jak jezdíme
pivko, Kubajsu: Já nevím co vás na tom tak rozčiluje ? Prostě je to přirovnání, že když mírně zvýším rychlost, tak tím zvýším riziko asi tak jako když budu při řízení mírně opilý. To je celé. A zřejmě to bude i pravdivé. Samozřejmě, že to realitu nepopisuje dokonale, nebude to v každé situaci stejné atd. ale v zásadě to platí. Tak v čem je problém ?
to je jako se ptat vas, proc porad preferujete tunely... proste jezdi radi rychle, pravidlo max rychlosti (ktere ma snad kazdy stat na svete, kde jezdi auta, s vyjjimkou ostrova man) povazuji za omezovani vlastni svobody, maji totiz svuj vlastni mozek... inu, sobci. jinak je to porad to same dokola, pro mne zde uz ztrata casu.Dr.Fe1 píše: Tak v čem je problém ?
Aha, takže ve skutečnosti jste chtěl napsat, že byste rád věděl bližší detaily (které vám již přiblížili ostatní diskutující). A při psaní jste se maličko překlepl a vyšlo vám z toho, že pán je šašek. Už rozumím.pivko píše:V tom tvrzení žádné argumenty nejsou, jen blbé kecy. První věc je, zdali pan expert má toto své tvrzení podloženo něčím jiným než "pocitem". Dále pak, i pokud nějaká taková čísla existují, se lze ptát na jakých komunikacích to měřili a jakou metodu pro srovnání použili. V praxi si ale nedovedu představit, že by takové "porovnání" mohlo být k čemukoli jinému, než k smíchu. Na to stačí selský rozum.
Minimálně překrucujete. V tomhle kontextu jde jen o to, že překračování maximální povolené rychlosti nepovažuji za tu úplně nejhorší věc na našich silnicích, jak se momentální mediální kampaň snaží vnucovat.vaclav píše:...pravidlo max rychlosti povazuji za omezovani vlastni svobody...
Minimálně stejně, ale spíš víc, nebezpečné je nedodržování vzdálenosti, blokování jízdních pruhů a křižovatek (které způsobuje ve výsledku zbytečnou agresivitu u ostatních), neschopnost zvládat vozidlo ve složitějších situacích (krizové brzdění, smyk, vyhýbací manévr...) a neznalost základních pravidel v kombinaci s téměř nulovou osvětou (třeba přednost zprava, zip atd.).
Ale na tom se špatně kasíruje, tak to nikdo nemá tendenci kontrolovat...
Cenu to vskutku nemá pro toho, kdo nedokáže pochopit rozdíl mezi rychlostí nepřiměřenou a a nedovolenou. Zatímco to první skutečně zabíjí, to druhé je jen posvátná kráva pro ty, kteří tu nepřiměřenou rychlost nejsou schopni poznat a tak radostně hýkají, když to za ně od stolu udělá nějaký úředník. Psal jsem tu už x-krát, že přiměřená rychlost bude v mnoha a mnoha případech (kdo ví, ne-li ve většině) nižší, než rychlost v daném místě úředně povolená, ale to zdejším uctívačům posvátné krávy zdá se nemá smysl vůbec vysvětlovat.
A právě to, že tyto dva pojmy nerozlišuje takzvaný dopravní odborník, mě neskutečně štve. Jsou totiž jen dvě možnosti - buďto je to vskutku takový pitomec, že mu ten rozdíl není zřejmý anebo tyhle bláboly hlásá záměrně.
A právě to, že tyto dva pojmy nerozlišuje takzvaný dopravní odborník, mě neskutečně štve. Jsou totiž jen dvě možnosti - buďto je to vskutku takový pitomec, že mu ten rozdíl není zřejmý anebo tyhle bláboly hlásá záměrně.
pivko píše:Cenu to vskutku nemá pro toho, kdo nedokáže pochopit rozdíl mezi intoxikaci nepřiměřenou a dovolenou. Zatímco to první skutečně zabíjí, to druhé je jen posvátná kráva pro ty, kteří tu nepřiměřenou intoxikaci nejsou schopni poznat a tak radostně hýkají, když to za ně od stolu udělá nějaký úředník. Psal jsem tu už x-krát, že přiměřená intoxikace bude v mnoha a mnoha případech (kdo ví, ne-li ve většině) nižší, než intoxikace v daném místě úředně povolená, ale to zdejším uctívačům posvátné krávy zdá se nemá smysl vůbec vysvětlovat.
No však ono to taky tak v podstatě je, že. S jednou výhradou, na kterou jistě sám přijdete.vaclav píše:pivko píše:Cenu to vskutku nemá pro toho, kdo nedokáže pochopit rozdíl mezi intoxikaci nepřiměřenou a dovolenou. Zatímco to první skutečně zabíjí, to druhé je jen posvátná kráva pro ty, kteří tu nepřiměřenou intoxikaci nejsou schopni poznat a tak radostně hýkají, když to za ně od stolu udělá nějaký úředník. Psal jsem tu už x-krát, že přiměřená intoxikace bude v mnoha a mnoha případech (kdo ví, ne-li ve většině) nižší, než intoxikace v daném místě úředně povolená, ale to zdejším uctívačům posvátné krávy zdá se nemá smysl vůbec vysvětlovat.
pivko: Nelíbí se vám rychlostní limity, jaké tedy navrhujete řešení ? Zrušení rychlostních limitů ? A nebo různé rychlostní limity podle místní situace s tím, že by byla každých pár set metrů jiná značka ?
To už jsem tu také psal mnohokrát - limity jsou určitý kompromis, vodítko pro ty mezi námi, kteří nad svou jízdou nechtějí moc přemýšlet (kterých je bohužel obávám se již dnes většina). A proto je jako takové nezavrhuji, jen bych z nich nedělal takovou posvátnou krávu, jako naše média a mnozí zdejší diskutéři (a pak taky bohužel ti, kdo jsou namočeni v tom byznysu, který se kolem toho točí - například ta partička, která se už teď těší na těch 110 míčů, co mají stát úsekovky na dálnicích). Měřit rychlost lze ovšem jen tam, kde to má smysl, každé takové místo bude zveřejněno se zdůvodněním, proč bezpečnost provozu vyžaduje měření rychlosti na takovém místě. V prvním pásmu porušení zůstane spíše symbolická pokuta dejme tomu do 1000 Kč bez bodů. (Stejně bych postupoval rovněž v případě alkoholu do hodnoty 0,5 promile).
No a potom samozřejmě výchova řidičů, které nebudou v autoškole učit v první řadě hypnotizovat tachometr, ale naučí je rozpoznat a předvídat různé situace v provozu a tomu přizpůsobovat rychlost jízdy (tj. v úzké jednosměrce, kde není vidět přes zaparkovaná auta zdaleka nevyužiji ani povolenou padesátku, oproti tomu pojedu-li s odpovídajícím vozidlem 150 km/h na suché dálnici za slabého provozu, hrozí mi sice formálně výše uvedená nízká pokuta, ale jízda nijak výrazně nebezpečná není, atd.).
No a potom samozřejmě výchova řidičů, které nebudou v autoškole učit v první řadě hypnotizovat tachometr, ale naučí je rozpoznat a předvídat různé situace v provozu a tomu přizpůsobovat rychlost jízdy (tj. v úzké jednosměrce, kde není vidět přes zaparkovaná auta zdaleka nevyužiji ani povolenou padesátku, oproti tomu pojedu-li s odpovídajícím vozidlem 150 km/h na suché dálnici za slabého provozu, hrozí mi sice formálně výše uvedená nízká pokuta, ale jízda nijak výrazně nebezpečná není, atd.).
Pan odborník napsal, že překročit rychlost o deset (nebo "deset až dvacet") procent zvyšuje riziko kolize podobně jako řízení s půl promile v krvi. Z toho, co tu napsali spoludiskutující, je zřejmé, o co jde - prodloužení brzdné dráhy při jízdě rychlejší o deset procent je podobné, jako zpomalení reakční doby z důvodu požití alkoholu. To, že s rychlostí roste brzdná dráha, a to kvadraticky, je fyzika. To, že s mírou alkoholu v krvi roste reakční doba, je biologie. Ani jedno neokecáte. Jediné, co lze diskutovat, je, zda desetiprocentní zvýšení rychlosti prodlužuje brzdnou dráhu zhruba právě o tolik, o kolik ji prodlouží delší reakční doba s půl promile alkoholu. Ale vzhledem k tomu, že pan odborník má ohledně této otázky přeci jen mnohem více informací než vy (vy máte jen "selský rozum"), dává smysl věřit panu odborníkovi, a to přesto, že každý chápe, že dopady půl promile alkoholu se mohou lišit člověk od člověka - v průměru tam prostě zpomalení reakční doby je, ačkoliv se mnozí lidé v přemíře sebedůvěry ve vlastní schopnosti dušují, že s nimi alkohol rozhodně nic nedělá.
Co zbývá vyřešit, je otázka, zda je takové prodloužení brzdné dráhy bezpečné či nikoliv - tedy zda vyšší rychlost byla již nepřiměřená či nikoliv. Vy tvrdíte, že řidiči jsou schopni to sami posoudit, a proto zákonem stanovená maximální rychlost je k ničemu ("posvátná kráva"). A proto, když jedou o deset nebo dvacet procent rychleji než maximální povolená rychlost, jedou tak jen v případech, kdy je to stále ještě bezpečné.
To ale těžko obhájíte za stavu, kdy nejčastější příčinou úmrtí na silnicích je nepřiměřená rychlost. Řidiči to evidentně nejsou schopni vždy poznat.
Druhá věc je, že i v situacích, které jsou zdánlivě bezpečné, prostě vyšší rychlost vede k vyšší nehodovosti - protože ony situace jsou "bezpečné" až do okamžiku, kdy se stane něco neočekávaného. Viz zde dlouze debatovaná studie o zvýšení rychlosti na dánských dálnicích, která, mimo jiné, ukázala vztah mezi vyšší rychlostí a vyšší nehodovostí. Ten vztah tam prostě je - když lidé jezdí rychleji (na stejných silnicích a za obdobných podmínek), tak je nehodovost vyšší.
Takže jediné, co vám může opravdu vadit, jsou poslední tři slova "což je dost" - ano, v některých případech může být situace skutečně natolik bezpečnou, že jezdit o deset procent rychleji by skutečně mělo jen zanedbatelný dopad na nehodovost. Ale v typických případech, kdy mnozí čeští řidiči považují překračování povolené rychlosti ze oprávněné, ten efekt zanedbatelný není. Takže kdyby řekl "což je obvykle dost", měl by zřejmě pravdu.
Co zbývá vyřešit, je otázka, zda je takové prodloužení brzdné dráhy bezpečné či nikoliv - tedy zda vyšší rychlost byla již nepřiměřená či nikoliv. Vy tvrdíte, že řidiči jsou schopni to sami posoudit, a proto zákonem stanovená maximální rychlost je k ničemu ("posvátná kráva"). A proto, když jedou o deset nebo dvacet procent rychleji než maximální povolená rychlost, jedou tak jen v případech, kdy je to stále ještě bezpečné.
To ale těžko obhájíte za stavu, kdy nejčastější příčinou úmrtí na silnicích je nepřiměřená rychlost. Řidiči to evidentně nejsou schopni vždy poznat.
Druhá věc je, že i v situacích, které jsou zdánlivě bezpečné, prostě vyšší rychlost vede k vyšší nehodovosti - protože ony situace jsou "bezpečné" až do okamžiku, kdy se stane něco neočekávaného. Viz zde dlouze debatovaná studie o zvýšení rychlosti na dánských dálnicích, která, mimo jiné, ukázala vztah mezi vyšší rychlostí a vyšší nehodovostí. Ten vztah tam prostě je - když lidé jezdí rychleji (na stejných silnicích a za obdobných podmínek), tak je nehodovost vyšší.
Takže jediné, co vám může opravdu vadit, jsou poslední tři slova "což je dost" - ano, v některých případech může být situace skutečně natolik bezpečnou, že jezdit o deset procent rychleji by skutečně mělo jen zanedbatelný dopad na nehodovost. Ale v typických případech, kdy mnozí čeští řidiči považují překračování povolené rychlosti ze oprávněné, ten efekt zanedbatelný není. Takže kdyby řekl "což je obvykle dost", měl by zřejmě pravdu.
brzdná dráha je nesmysl
tedy tak jak ji popisujete
prostě se najednou před vámi neobjeví zeď ( na simulátoru bych tomu věřil )
dopravní proud se pohybuje nějakou rychlostí a krom hledání svačiny či jiných "nevěnování se řízení " prostě není důvod z rychlosti x zastavit
praxe s rychlostí je taková, že na libovolné okresce, kde poletíte mezi stromy 120kmh je riziko dopravního dohledu takřka nulové, ovšem riziko pro vás i ostatní značné
naproti tomu na směrově dělené komunikaci je jízda 30kmh přes limit epizodou s minimálním dopadem na bezpečnost, ovšem riziko dopadení dopravním dohledem naopak značné
představou zklidňovačů je ovšem řešení "passat na každou silnici"
a bohužel se dostáváme do stadia, kdy se na silnici vyskytuje již značné množství řidičů, kteří jedou tak bezpečně, až jsou nebezpeční
tedy tak jak ji popisujete
prostě se najednou před vámi neobjeví zeď ( na simulátoru bych tomu věřil )
dopravní proud se pohybuje nějakou rychlostí a krom hledání svačiny či jiných "nevěnování se řízení " prostě není důvod z rychlosti x zastavit
praxe s rychlostí je taková, že na libovolné okresce, kde poletíte mezi stromy 120kmh je riziko dopravního dohledu takřka nulové, ovšem riziko pro vás i ostatní značné
naproti tomu na směrově dělené komunikaci je jízda 30kmh přes limit epizodou s minimálním dopadem na bezpečnost, ovšem riziko dopadení dopravním dohledem naopak značné
představou zklidňovačů je ovšem řešení "passat na každou silnici"
a bohužel se dostáváme do stadia, kdy se na silnici vyskytuje již značné množství řidičů, kteří jedou tak bezpečně, až jsou nebezpeční
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Když se vám nelíbí brzdná dráha, nazvěte to "doba na vyřešení kolizní situace". To je jedno. Závěry platí stejně, i když se nemusí jednat o dobrždění na nulu.
Ne, není to tak a píšete to sám. Ve statistikách nehodovosti totiž figuruje nepřiměřená rychlost, nikoli nepovolená rychlost. Ta se mezi "oficiálními" příčinami nehody vůbec neuvádí, takže nikdo, ani pan "expert" ani vy, nemůže vůbec říci, kolik nehod je způsobeno nepovolenou rychlostí. Když nevíte, kolik je nehod způsobených nepovolenou rychlostí, nemůžete říct ani to, zda rychlost povolená plus 10 procent má za následek nárůst o tolik a o tolik. Použití pojmu "nepovolená rychlost" v této souvislosti není nic než pustá demagogie.
Z toho, že jsou nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí a že tedy řidiči sami nejsou schopni přiměřenou rychlost odhadnout, neplyne ve vztahu k povolené rychlosti vůbec nic. Je tomu tak proto, že nepřiměřená rychlost coby příčina nehody může klidně být i rychlost povolená a jako taková bude vykázána jako nehoda způsobená nepřiměřenou rychlostí v policejní statistice.
Z toho, že jsou nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí a že tedy řidiči sami nejsou schopni přiměřenou rychlost odhadnout, neplyne ve vztahu k povolené rychlosti vůbec nic. Je tomu tak proto, že nepřiměřená rychlost coby příčina nehody může klidně být i rychlost povolená a jako taková bude vykázána jako nehoda způsobená nepřiměřenou rychlostí v policejní statistice.
-
Hanes
- Kontaktovat uživatele:
Spise by meli pokutovat ty pitomce, kteri svou pomalou jizdou brzdi plynulost silnicniho provozu. Ale na to bohuzel ti panove nahore neprijdou, ze ty kolony a zacpy jsou ve spouste pripadu kvuli takovym ..... Casy plazeni se do kopce za nejakou Avii jsou pryc, tak si to nekteri radi opakuji ve voze se 100kW jako vodici stada.
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Přesně tak.......pivko píše:Z toho, že jsou nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí a že tedy řidiči sami nejsou schopni přiměřenou rychlost odhadnout, neplyne ve vztahu k povolené rychlosti vůbec nic. Je tomu tak proto, že nepřiměřená rychlost coby příčina nehody může klidně být i rychlost povolená a jako taková bude vykázána jako nehoda způsobená nepřiměřenou rychlostí v policejní statistice.
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Hanes, jo já se včera právě chystal přejet do odbočováku jako pitomec devadesátkou, když mě nějakej chytrej v číbrný ochcávce podjel stodvacítkou a pak dupnul na brzdy, aby to v zatáčce ustál. To zas pámbu nebyl doma, že jsem si toho vola všiml včas, protože to se nedá u rozumný bytosti předpokládat. Blinkr mi fungoval .. Tyhle kecálisty, co vyštudovali akademii formule jedna mam nejradči.
Tak právě proto je v Deutschlandu takové podjíždějí zakázáno, protože je to nebezpečné. Viděl jsem už dost reportáží, kde přímo obětovali pár aut kvůli tomu. Ne fakt nebrat, je to hodně nebezpečné, no jenže tohle se u nás holt nepokutuje, protože ti úchyláci se zaměřujou na bezpracnější rychlost. Jinak souhlas s tou přiměřenou rychlostí. Také jsem jel Praha- Chomutov v noci 130 km/h total a viděl jsem, že je to na dvoupruhu prostě nepřiměřené no a holt to teď jezdím tak 105-110 km/h když není provoz. To mi nepřiměřené nepřipadá.
jak si to predstavujete v praxi? ze u toho odbocovaku bude stat hlidka za svodidlem? a kde a jak asi vozidlo odstavi? kolik takovych hrisniku hlidka zaregistruje za treba 5hod - jednoho, dva? to by zase bylo reci u piva v hospode - ty pepo, ty svestky tam dneska, kdyby radeji delali neco poradnyho.... me se treba libi to monitorovani vrtulnikem, ale to je drahy. drony? - to zase budou trapne reci o big brother.Mikulik píše: jenže tohle se u nás holt nepokutuje, protože ti úchyláci se zaměřujou na bezpracnější rychlost.
A z toho, že se něco takového stíhat nedá dovozujete co? Že se raději má hlídka soustředit na to, aby pokutovala 60 km/h v Praze na 5. května?vaclav píše:jak si to predstavujete v praxi? ze u toho odbocovaku bude stat hlidka za svodidlem? a kde a jak asi vozidlo odstavi? kolik takovych hrisniku hlidka zaregistruje za treba 5hod - jednoho, dva? to by zase bylo reci u piva v hospode - ty pepo, ty svestky tam dneska, kdyby radeji delali neco poradnyho.... me se treba libi to monitorovani vrtulnikem, ale to je drahy. drony? - to zase budou trapne reci o big brother.Mikulik píše: jenže tohle se u nás holt nepokutuje, protože ti úchyláci se zaměřujou na bezpracnější rychlost.
-
Hanes
- Kontaktovat uživatele:
Nemel jsem na mysli lidi, co jezdi dle predpisu ale ty tupce, kteri jedou mimo obec cca 70km/h. Kamion ho nepredjede, bo by potreboval kilometr. Ridic osobaku, ktery dojel kamion si netroufne predjet oba najednou, protoze je to moc na tak maly rozhled a dalsi se postupne pridavaji do kolony a je temer vymalovano.jonáš píše:Hanes, jo já se včera právě chystal přejet do odbočováku jako pitomec devadesátkou, když mě nějakej chytrej v číbrný ochcávce podjel stodvacítkou a pak dupnul na brzdy, aby to v zatáčce ustál. To zas pámbu nebyl doma, že jsem si toho vola všiml včas, protože to se nedá u rozumný bytosti předpokládat. Blinkr mi fungoval .. Tyhle kecálisty, co vyštudovali akademii formule jedna mam nejradči.
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
vždyť jsem to psal
ale oni
jedou tak bezpečně, až jsou nebezpeční
ale oni
jedou tak bezpečně, až jsou nebezpeční
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jak si málem pozvat do auta T148
Tatra, takové malé auto, to každý přehledné.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Václave : Jak si predstavuji praxi? Vždyť se Lerch neustále v mediích vychloubá, jak monitorují provoz a přestupky v civilních autech, tak mohou využít příležitost. Vrtulníky jsou drahé a s těmi drony souhlas, velkýho bratra také nechci, smůla že ho tu časem stejně jednou mít budeme, ale to už jsme zase jinde mimo dopravu.
-
evilcleaner
takže pane vaclave, Vy tvrdíte, že nemá cenu postihovat přestupky, které jsou skutečně nebezpečné (a je jich méně), ale že má zůstat zachována praxe postihování banálních přestupků (150 na dálnici), které dobře nesou. nikdy bych netušil kolik škody napáchá 40 let komunismu na téhle zemičce.

Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.