Ještě si dovolím uvést i sem do všeob. vlákna informaci, že:
Slavnostní otevření Pelješackého mostu:
https://www.chorvatsko.cz/aktual/slavno ... mostu.html
K dohledání je v příslušném vláknu toho mnohonásobně více.

Tolik o tom Chorvatsko snilo a dnes je to v provozu.

Sny se posouvají dál ... Další velký chorvatský most má vést na Pašman, takže kdo ví, možná jednou to bude někdo psát. Studie realizovatelnosti dostala peníze, není to výmysl:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 33#p239133 ;
abych se podělil jednou o zkušenost; vím, že to zde čte hodně Čechů i Slováků, ostatně statisticky sem mělo vyjet na 800 tis. prvních a 400 tis. druhých
Byl jsem v Chorvatsku, pak už se sem asi nevydám jenom tak. Na pozvání HC, ovšem ne k události mostu Pelješac, nýbrž za převzetí ocenění za přispění k rozvoji silniční infrastruktury po dobu 25 let. (do ´21). Postřehů by bylo hodně, mohl bych je uvést napříč vlákna, ale shrnu to v pár bodech:
ti z vás co sem jezdí furt a v nejvíce vytížené dny, tak to znají nepochybně i sami
*je citelné, že A4 nebyla dobře zhotovená, doopravdy ten povrch a i ten nedávno opravený, není dobrý, ale každý kdo zná paralelní trasu, tak upřednostní A4 pro pohodlnost objet hory, na druhou stranu, fakt, že se ta skromná A4 postavila je taky zázrak
*zažil jsem noční provoz na sobotu 30.7. a mohu konstatovat, že ten cestovní nápor "nebyl normální", jsem unesen jak je možné, že brzo ráno existuje de facto kolona a z toho plynoucí dopravní provoz (rozjíždění, popojíždění) od obchvatu v Záhřebu na napojení A1 až po Bosiljevo II, obdivuji řidiče, kteří si vyberou LJP a zvládají jízdu v rozmezí 40-140 km/h dle dané situace; kdo si vybere jízdu v PJP, tak nad 80 nejede (a těch zmatků, které tady vznikají) - provoz do rána 9:00 - poté tady nastal "kolaps", o kterém informovala snad všechna média v Evropě (ale ten kolaps nebyl jenom v HR)
*když jsem jel zpátky, tak jsem 1. v životě viděl na mýtnici Lučko delší kolonu na extra koridoru platba kartou/ENC vs. platba v hotovosti - tím i ten kdo má ENC, tak "trpěl" ... již aby se tendrovalo nové mýto
*méně frekventované sjezdy (do menších uzlů) jsou v noci 22:00 - 6:00 obsluhovány bezhotovostně, takže reforma HAC se uskutečňuje docela razantně, ale jde to a to je dobře, protože ta přezaměstnanost tam jednoduše byla
*zažil jsem neskutečnou kolonu dlouhou 8,5 km za městem Split do centra města Omiš, kde doopravdy to popojíždění zabralo 70 minut a stálo to obousměrně ... pár let jsem tam nebyl a jen si o tom číst je jiné, než tam pak zajet
- v této souvislosti jsem se plavil člunem pod budovaným mostem nad kaňonem řeky Cetina a je to něco neskutečné

Je to impozantní veledílo, které alespoň trochu odlehčí Omiš, ale prozatím "jen" na vnitrozemí, fáze na DC 8 se ještě netendruje, ... a bude doopravdy zázrak, až se povede dokončit a pospájet úsek od Stobreče po Omiš, tohle město je označováno za nejrušnější město - silniční úsek v zemi a je to tam doopravdy kritické, v létě je to neúnosní, takže se to řeší doopravdy "ručně"
- křižovatka ve Stobreči byla také zážitkem, nefungovala signalizace ...
- v Omiši nefunguje signalizace vůbec od rána do rána a provoz je řízen tak jak i před deseti lety, akorát je to zesílené snad o 300% a sice studentama dopravní školy - hezky v bílém a snaha řídit provoz ... neskutečné kolik lidí se tam sejde ve večerních hodinách - a chce přejít na druhou stranu přes hlavní silnici - navíc tato ulice je "oplocená" a přecházet se dá v centru jen na dvou místech ... provoz na těch pár sto metrech řídí 4 lidi
*most na Pelješac jsem neviděl z vícero důvodů, ale mám ještě namířeno do Dubrovniku s Ploče (s Mostarem v BiH - bude to naopak kde Dubrovnik je součást Mostaru), tak snad pak i živě spatřím tuto nádheru
*projel jsem úsek napojení Omiš - Blato n. Cetinjou, neskutečná silnice ... doporučuju

vždy jsem to objel jiným uzlem, ale teď jsem to chtěl obměnit, první část je vynovená a lze spatřit i napojení z toho obchvatu Omiše, pak se to křižuje "zpátky" na Split horama a směr na A1 a to je silnice jako v USA, místama nalepená na svah, s možností projet 1 vozem a dole sráz a propast, nádherné scenérie, bohem zapomenuté území ... až najednou dálnice
*samotná dálnice A1 a další silnice ... na to, že má de facto nejlepší životnost vozovky za sebou, tak je na tom velmi dobře, stejně tak model odstavního pruhu, bylo to dobré řešení, vysoce ekonomické co do údržby
*jsem potěšen, že řidiči umí v kolonách automaticky utvořit nouzovou uličku
*v den odjezdu se stala právě těžká dopravní nehoda s PL busem na A4

, pár dnů předtím se stala série těžkých DN, kdy zemřel místní, Slovák, Němec atd. na mnoha místech ... bylo to cítit v tom, že cestou zpátky bylo všude možně na proměnlivém značení, aby si řidič odpočinul - předtím bylo dodržování odstupu jako dominantní značení
Měl jsem možnost navštívit a vidět hasičské stanice. Chorvatsko reorganizovalo hasiče na tuto letní dobu. Ze Záhřebu přesunulo hasiče na jih. Nezdá se to, ale 1000+ km nových státních silnic, obchvatů a přivaděčů a 1000+ km dálnic od vzniku státu usnadňují i tuto logistiku.
Prohlédl jsem si upgrade centrálního tahu ve městě Split. Doopravdy je to mnohem lepší s novým sjezdem mezi DC 8 a místníma tahama. Nová obchodní centra a nové silnice, OK ... je to citelně jinde, než to bylo u vzniku státu. Již i ten sjezd v plném profilu ...
Záhřeb má vynovené základní mosty. Taky posun ku předu. Uvažováno rozšíření po Karlovac vidíte předběhla výstavba železniční tratě.

Úvaha je o 6- pruhu s využitím odstavního v rámci obchvatu, proměnlivě jako třeba u Mnichova. Je snaha i Záhřeb posunout dál. Nyní se aplikuje dostavba A11 a rychlostní silnice na severu města Záhřeb.
Chtěl jsem zajet na Istrii a do vnitrozemí, kde všude byla možnost prohlídek dalších měst a staveb, ale nelze všechno. Něco málo jsem viděl na Braču. Taky posun jak se i ostrovní silnice modernizují.
Na to, jak malá země to je, i výkonem ekonomiky, tak nyní zvládá krotit veřejné finance a přitom dovedla doopravdy v silničním rozvoji zázrak. A dokonce byl odvrácena koncese na dálnice, která měla zachránit předlužené firmy. Nakonec se povedlo 3/5 dluhu refinancovat a dluh se dostal pod kontrolu společně s hospodařením firem.
Na všech ČSPH po celou dobu bylo k sehnání i to tzv. základní palivo.

Ovšem, to co se odehrávalo v inkriminovanou sobotu na těch odpočívkách a to v rozmezí 4:00 - 8:30, tak to jsem snad nikdy neviděl. Řekl jsem, že si pak musím dohledat informace.
Během víkendu 29.7. - 31.7. projelo na všech dálnicích pod správou Hrvatske Autoceste celkem 959 998 vozidel. Zaplacené mýto: 53,7 mil. HRK bez DPH.
HAC vyhodnotil, že tento víkend se zapsal do historie. Je to nejrušnější víkend v historii HAC a Chorvatska. Já toho byl svědkem z kraje dne.
Provoz byl proti roku 2021 větší o 2,2%. Mýto o 1%.
Proti roku 2019 byl větší o 5,7% a mýto o 1,5%.
Kumulativně projelo po dálnících HAC od začátku roku do 31.7. celkem 35,5 mil. vozidel.
Je to o +20% více proti roku 2021. To napovídalo i mimořádně silné jaro.
Mýto je větší o 23%.
Proti roku 2019 je dosavadní provoz od začátku roku větší o +8%.
Letos přitom HAC nezavedl 10% letní přirážku. Bylo to z popudu vlády na podporu cestovního ruchu.
Dálniční resp. celý dopravní systém Chorvatska byl ale v danou sobotu přetížený. Je to holá realita, jednoduše řečeno, když je v zemi denně více než 1 mil. turistů a ten víkend značil ještě větší příchod a ta sobota tvoří největší rotaci, tak sice může doletět hodně lidí, i přijet vlakem, ale po silniční podíl je daleko největší. Tomu pak odpovídají kolony, které začínají již na hranicích. Mimochodem: čekací doba v H:HR mezi M7:A4 činila kolem 2:00 v noci asi 40 minut. HAK to přitom označoval za "provoz, který odpovídá sobotě".

Nedá se nic dělat, ale 3 budky a to něco trvá. Je jen logické, že "za bíleho dne" to pak musí trvat hodiny.
Hodně turistů taky přijelo namísto ve 12:00 až ve 20:00 ... Můj vůz pak jel celkem 12 hodin. 900 km. Převážně po dálnicích. První velké zdržení již zmiňovaná hranice. Pak nad ránem 1h obchvat Záhřebu, pak 1h mýtnice Lučko (tam 4 km kolona - vyjma 2 JP všechno směr vnitrozemí a lístečky tisklo mnoho pracovníků HAC a brigádníků co je podává, aby to nezdržovalo a stejně ...), pak jízda v koloně až po Bosiljevo II. Poté to bylo lepší, až za Split. Takže tyto kolony celkem činí 3h namísto snad 15 minut. Zbytek minimum přestávek. Nezávidím to všem těm co jedou s menšíma dětma atd. A mnohem víc rozumím všem, kdo vyjedou z Chorvatska v sobotu odpoledne nebo až večer. Nejlepší je jet kdykoliv jen ne v sobotu.
Roky jdou, nezastaví se. Je to vidět na každém tom kameni, kde je datum. Když si člověk uvědomí, že viděl jak se to staví nebo probíral něco v té souvislosti a že je dnes 2022.
Institucionálně mají i v Chorvatsku problémy; nemají dost lidí na přípravu projektů. A vícero z nich se bude muset přehodnotit vzhledem na změnu orientace v rozvoji země resp. EU.
A taky lze pozorovat, že Jadranska Magistrála by potřebovala místama znovu obnovit ve větším rozsahu povrchy. Ale že by to bylo ve stadiu totální zdemolovanosti, tak to zase ne. Takových lokalit je minimum. Během léta se to nedá, to je nemyslitelné a jindy jsou kapacity vázané všude možně, takže se HC snaží udržet roční průměr obnovovaných povrchů napříč stát, než nárazově obnovovat. To se uskutečnilo ve 2 etapách pouze válce, kdy to bylo nezbytné.
K této zemi snad bylo napsané všechno. Nemyslím teď, to jen potvrzuje realitu návštěvnosti, ale celkově v rámci subfóra k Chorvatsku. Pokud bude nějaká zajímavost a budu mít čas, tak jí uvedu, nebo dle zájmu o něco.
Neplatí se za most na Krk. Neplatí se za projetí tunelem Sv. Ilija. Vše zrušeno, to není nová informace. Ale že se to tedy realizuje.

A neplatí se ani za Pelješac. Je snahou zavést tuto politiku, že regionální stavby mají být zdarma. Samé o sobě podporují regionální rozvoj a jsou nenahraditelné. Což je rozdíl od dálnic.