Blikající zelená na semaforech

Odpovědět
adamos

Re: blikající semafory..a to ostatní...typicky české

Příspěvek od adamos »

No ale jsme v Čechách. Dneska, když padne oranžová,znamená to "prošlápni plyn do podlahy, ať to stihneš". Pokud zavedeme blikající zelenou a necháme i oranžovou, pouze urychlíme moment, kdy se šlape na ten akcelerační pedál.

Nemůžu si pomoct, ale z celý akce mám pocit, že si někdo dobře spočítal 50.000 krát X, to celé v korunách - kde 50000 Kč je prý přeprogramování jedné křižovatky, a X je počet semaforů v republice, řádově asi tisíce. Nevím jak vy, ale já končím s Javou a jdu se učit programovat červená - oranžová - zelená -blik :kladivo: blik :kladivo:
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
viky

Příspěvek od viky »

Taky mám takový pocit.
Jonáši,a v té první části příspěvku má Adamos taky pravdu.Přeci nevěříte tomu,že při blikající zelené bude někdo odevzdaně dojíždět ke křižovatce na volnoběh,když to skoro nikdo nedělá při oranžové. :)
Jediné,k čemu by to sloužilo by bylo to,že by to rozpálil i ten,který by si to při oranžové už nelajznul.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Mno každej to asi chápe tak, jak se sám v daný situaci chová, že .. :lol: já jsem umírněnej optimista. Tak si při tomhle přístupu představte, že tam máte displej odpočítávající sekundy jak v honkongu .. ještě větší dostihy? 8-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Já kdybych viděl, že už to bliká (ta zelená), tak se na honění zelené vyprdnu a hezky si to odbrzdím motorem ke křižovatce a když budu šikovný, tak ani nebudu muset zastavit, jelikož než tam doplachtím, tak zase padne zelená. Takže osobně bych tu blikající zelenou uvítal, a nevěřím, že je třeba 50 000Kč na přeprogramování.
R48 -> D48 se podařilo!
viky

Příspěvek od viky »

jonáš píše:Mno každej to asi chápe tak, jak se sám v daný situaci chová, že .. :lol: 8-)
Ale no tak ;)
Já osobně jezdím bezpečně,myslet si o tom a o mně můžete,co chcete,kdo mě zná,ten to ví.A kdo ne,toho těžko přesvědčím,vím,že s tím nic nenadělám.
Vím,co vidím kolem sebe,tak podle toho píšu.
Odpočítavací displej je něco jiného.Minimálně může mít a asi bude mít psychologický efekt,podobný,jako radar s ukazatelem rychlosti.Ten,kdo ignoruje radar,bude ignorovat odpočítávání,blikající zelenou,i oranžovou.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Nic ve zlym, ale aspoň sám vidíte, jak je riskantní uvažovat o druhých .. a jen proto, že pro jednoho rychlíka klidně přehlídnete devět ostatních, který vyhazujou kvalt stejně jako Martin nebo já ;-)
Jinak tomu srovnání s radarem moc nerozumim .. někdo prej naopak závodí, kolik tam "natočí", zejména když ví ve kterých neni kamera. Tak ten by moh i testovat či soutěžit, za kolik sekund to stihne k tý ceduli u Rumunský od mostu, ale naštěstí je těhle blbounů jen zlomek promile. Zamyšlený managoři a matky přepočítávající za jízdy potomky nebo nákup v kufru je budou možná přehlížet jak chodce u přechodu, ale někomu by to mohlo bejt i ku prospěchu. Ovšem asi to nestojí za 50 litrů na křižovatku .. pokud fámy nelžou.
viky

Příspěvek od viky »

Tak 1:9 to není dle mne ani náhodou,jedině,že bych jezdil po jiné planetě.Osobní zkušenost mám bohužel s tím,že mi frajer políbil zadní nárazník,když jsem na oranžovou zastavil a on si myslel,že na ni projedu já a potažmo i on.Ale nechci na toto téma dál rozvíjet diskusi,jsem smířený s tím,že je to můj subjektivní názor.
Jinak s tím radarem jsem to myslel tak,že koho "umravní" radar i s tím,že dotyčný řidič ví,že to není radar policejní,tak ten skutečně bude odpočítávání zelené respektovat a přizpůsobí se mu.Od blikající zelené stejný respekt neočekávám.

A byl bych pro,aby se při modernizaci semaforů ubíral vývoj spíš už k tomu odpočítávání,než blikající zelené. Investice tam budou tak,jako tak a pokrok spatřuji v oblasti psychologické,kdy při odpočítávání červené spousta řidičů zjistí,že červená netrvá tak dlouho,jak si mysleli.
Mike

Příspěvek od Mike »

Web píše:Opravdu musím vždycky vypisovat celej paragraf aby mi nějakej šťoura zcela OT nevynadal že to není docela přesné?
...
já měl na mysli, že je-li řečeno A
má být řečeno i B
par.54odst.4....
Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

viky píše:Přeci nevěříte tomu,že při blikající zelené bude někdo odevzdaně dojíždět ke křižovatce na volnoběh,když to skoro nikdo nedělá při oranžové. :)
Jediné,k čemu by to sloužilo by bylo to,že by to rozpálil i ten,který by si to při oranžové už nelajznul.
Tak já se tedy hlásím jako ten "někdo" :) Jsou křižovatky, ke kterým když se blížím a vidím, že chodcům v mém směru již padlo stůj, tak vyřadím a jedu výběhem. Blikající zelená by mi to o něco ulehčila ;)
Mimochodem, v této souvislosti mě napadá ještě jeden nešvar českých řidičů - za standard je považováno jet padesát a pár desítek metrů před křižovatkou začít brzdit a to i když je semafor s červenou vidět na stovky metrů. Já, který si podřazováním zpomalím třeba na třicet, díky čemuž dojedu k již padlé zelené s vyšší počáteční rychlostí a mohu plynuleji a levněji zase zrychlit na padesát, jsem za exota...
To mě vadí možná více než otevřené pirátství - přeci jen vyložených pirátů je stále celkem málo a člověk je nepotká až tak často. Ale tato absence "prvků pokročilého šoférství" má podle mě velký vliv na celkovou plynulost provozu.
poradce

Příspěvek od poradce »

Ad blikající semafory: Pánové, najezdím po vlastech českých a okolních zemích ročně cca 80 - 90 tis. km. Za ty léta v autě jsem nasbíral pár dopravních postřehů a srovnání. Vždy, když jedu na jih do "Reichu" tak se těším právě na ty blikající zelené a hlavně na semafory uprostřed křižovatky (není nad to jak u nás např. ve Frýdku či Zlíně si notně posilovat krční svalstvo když jste první v lajně, že?). A vždycky si ve Vídní, Laa an der Thaya ap...říkám proč aspoň to blbé blikání není u nás. Nemátě ten pocit také?
Každopádně souhlasím s předchozím diskutujícím ohledně, plynulosti a dobržďování před křižovatkami. Jinak mě celkem mrzí, že za jakýmkoliv nápadem tady každý hned vidí nějakou úlitbu pro příslušnou zájmovou skupinu.
Ad dálkové značení: na D1 na 311 je nějaký hybrid směrové tabule (Český Těšín, Frýdek-Místek,Hranice). Dole pod názvy jednotlivých cílů je oválná značka PL s nějakým divným fontem a bez přiřazeného cíle. Dělá to dojem, jakoby to tam někdo dolepil ex post.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

poradce píše:Jinak mě celkem mrzí, že za jakýmkoliv nápadem tady každý hned vidí nějakou úlitbu pro příslušnou zájmovou skupinu.
To vyplývá z toho, jakým způsobem se to zde má realizovat. Blikání zelené není věc, kterou je třeba zavádět okamžitě všude (v pokusech zde bylo už na přelomu 70.-80. let). Kdyby někdo prohlásil, že se to bude zavádět postupně, při modernizaci semaforů, tak to beru. Ale když se okamžitě naplánuje hromadná akce přeprogramování řadičů, tak za tím nic jiného než výdělek pro vybranou skupinu nevidím.
Dokonce zde i byly semafory (pro odbočení doleva) instalované na protilehlém rohu křižovatky. Asi pak někdo usoudil, že je třeba šetřit, že přínos je malý. Ale opět - pokud něco takového chci zavést, tak ne jako hurá akci pod heslem dohnat západ, ale podle místní potřeby při modernizaci dané křižovatky.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2Martil_L: sím, já se k tomuto názoru též hlásím. Jen bych dodal, že nejde ani tak o "prvky pokročilého šoférství", jako o naprostou netoleranci k ostatním účastníkům silničního provozu. Minimálně 2x týdně jsem svědkem situace, kdy, dojížděje stojící kolonu rychlostí menší než maximální povoleno (hele přechodník 8-) ), mám na nárazníku nalepeného řidiče, který "chce jet rychleji" i když není kam. A není výjimkou, že takový řidič Vás s mocnou gestikulací "nějak objede" (třeba odstavným pruhem), aby vzápětí před Vámi prudce zabrzdil. :(
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:2Martil_L: sím, já se k tomuto názoru též hlásím. Jen bych dodal, že nejde ani tak o "prvky pokročilého šoférství", jako o naprostou netoleranci k ostatním účastníkům silničního provozu. Minimálně 2x týdně jsem svědkem situace, kdy, dojížděje stojící kolonu rychlostí menší než maximální povoleno (hele přechodník 8-) ), mám na nárazníku nalepeného řidiče, který "chce jet rychleji" i když není kam. A není výjimkou, že takový řidič Vás s mocnou gestikulací "nějak objede" (třeba odstavným pruhem), aby vzápětí před Vámi prudce zabrzdil. :(
Ale zase pokud dojíždíš k semaforu se smyčkou a široko daleko není nikdo jiný, tak dřívější dobržďování smysl nemá, spíš je kontraproduktivní... A aby se dneska prase vyznalo v tom, který semafor smyčku má a který ne...
Michel

Příspěvek od Michel »

poradce píše:Ad dálkové značení: na D1 na 311 je nějaký hybrid směrové tabule (Český Těšín, Frýdek-Místek,Hranice). Dole pod názvy jednotlivých cílů je oválná značka PL s nějakým divným fontem a bez přiřazeného cíle. Dělá to dojem, jakoby to tam někdo dolepil ex post.
Taky jsem si toho všiml. Nejspíš tam to PL v oválu opravdu dolepili dodatečně, ale hybridem bych to rozhodně nenazýval. Jednak se značení samostatné zkratky státu v oválu bez přiřazeného cíle na směrových tabulích používá v jiných státech úplně běžně - například v Rakousku
Obrázek
a navíc v tomto případě to považuju za nejlepší možné řešení, jak kamionům směřujícím do Polska sdělit, že mají jet po R48 a ne po D1. Esteticky to možná nevypadá úplně nejlépe, ale je to jasné, zřetelné a pochopitelné.
Jinak font si teď přesně nevybavuju, ale spíš než že by byl divný, myslím, že je hlavně větší, opět nejspíš, aby zkratku PL nikdo nepřehlédl.
Mike

Příspěvek od Mike »

Kubajsu píše:Ale zase pokud dojíždíš k semaforu se smyčkou a široko daleko není nikdo jiný, tak dřívější dobržďování smysl nemá, spíš je kontraproduktivní... A aby se dneska prase vyznalo v tom, který semafor smyčku má a který ne...
taky bych uvítal nějaké označení na vozovce, pak nemusím "první v lajně" stát na prvním místě a mít vykloubený krk, ale klidně o kus od křižovatky
typickým vyklubovačem je odbočení z černokostelecké - vlevo - k depu Hostivař nebo odbočení - opět vlevo - na Pražskou
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

pozn. k těm vykloubenejm krkům :D ... např. v Paříží toto řeší tak, že na semafor přimontují malý semaforek (veliký cca 20 cm) přímo ''před'' řidiče - ve výši řidičových očí.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Balada o očích řidičových... :mrgreen:

Když ono zrovna u těch levých odbočení se to dělá hůř, snad jedině obalit gumou a zavěsit na špagát. Anebo extra výkop, extra sloupek atd. Já si prostě vypozoruju, kde případně musím najet až k čáře, a jinde jednoduše stojím dál.
Království a půl princezny za 511.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

MPMP píše:Minimálně 2x týdně jsem svědkem situace, kdy, dojížděje stojící kolonu rychlostí menší než maximální povoleno (hele přechodník 8-) ), mám na nárazníku nalepeného řidiče, který "chce jet rychleji" i když není kam. A není výjimkou, že takový řidič Vás s mocnou gestikulací "nějak objede" (třeba odstavným pruhem), aby vzápětí před Vámi prudce zabrzdil. :(
Zrovna dnes, mě jeden takový (bílá služební Octavia) vyloženě naštval, když jsem k jednomu semaforu, jehož cyklus dobře znám, bližil rychlostí asi 35 Km/h k červené pravým pruhem na čtyřpruhové komunikaci. V levém stála dvě auta, ale tento mezek mě musel předjet, zastavit na červené a když téměř okamžitě po jeho zastavení padla zelená, tak tam stál, protože si hrál s mobilním telefonem. Kvůli obsazenému levému pruhu jsem musel za ním zastavit také, místo abych si těch pětatřiceti plynule zrychlil na padesát (přičemž kdyby se držel za mnou, tak by křižovatku opustil mnohem dříve, než tím, co provedl...).
Pokud je v takových situacích v levém pruhu volno, tak se tím docela bavím...
Kubajsu píše:Ale zase pokud dojíždíš k semaforu se smyčkou a široko daleko není nikdo jiný, tak dřívější dobržďování smysl nemá, spíš je kontraproduktivní... A aby se dneska prase vyznalo v tom, který semafor smyčku má a který ne...
Samozřejmě, pokud vyjíždím z nějaké zapadlé uličky, kde je volno pouze na výzvu, tak nemá smysl se k semaforu ploužit. Ale mě šlo především o hlavní směr, kde je obvykle trvale zelená a jen občas padne volno do kolmého směru (na výzvu). V takovém případě opravdu nemá cenu za každou cenu dojet co nejdříve k čáře nebo za čekající auta.
Mike píše:taky bych uvítal nějaké označení na vozovce, pak nemusím "první v lajně" stát na prvním místě a mít vykloubený krk, ale klidně o kus od křižovatky
Indukční smyčky se často dají poznat podle takových černých obdélníků v asfaltu kus před stopčárou...
mbmat píše:pozn. k těm vykloubenejm krkům :D ... např. v Paříží toto řeší tak, že na semafor přimontují malý semaforek (veliký cca 20 cm) přímo ''před'' řidiče - ve výši řidičových očí.
A nebylo to primárně spíše pro cyklisty? 8-)
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

mbmat píše:pozn. k těm vykloubenejm krkům :D ... např. v Paříží toto řeší tak, že na semafor přimontují malý semaforek (veliký cca 20 cm) přímo ''před'' řidiče - ve výši řidičových očí.
to máme v Praze taky
http://maps.google.cz/?ie=UTF8&ll=50.08 ... 21,,1,3.52
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A v některých zemích to řešej zcela zásadně semaforama za křižovatkou, takže šofér vidí stav signalizace nejen ze stopčáry, ale i během celýho průjezdu .. ovšem tam maj inteligentní obyvatelstvo, který pochopí, že musej zastavit ještě před kříženim ;-)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

jonáš píše:A v některých zemích to řešej zcela zásadně semaforama za křižovatkou, takže šofér vidí stav signalizace nejen ze stopčáry, ale i během celýho průjezdu .. ovšem tam maj inteligentní obyvatelstvo, který pochopí, že musej zastavit ještě před kříženim ;-)
Jak jsem už psal, tohle u nás taky existovalo. Proč se to neujalo, to netuším. Asi kvůli ceně - nutnost instalovat vše 2x.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No tam to maj jen jednou. A dokonce nemaj ani dublovaný světla na stožáru a na konzoli pro každou větev, takže zbyde i na ty časovače ..
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

jonáš píše:No tam to maj jen jednou. A dokonce nemaj ani dublovaný světla na stožáru a na konzoli pro každou větev, takže zbyde i na ty časovače ..
Jen jednou mi ovšem taky nepřijde jako ideální řešení. To zas ten semafor nemusím vidět díky vozidlům projíždějícím křižovatkou. V tomhle mi přijde nejlepší to řešení kdysi použité tady. Normální semafor + semafor pro odbočení vlevo (při více pruzích i pro přímý směr) na protilehlé straně křižovatky.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Mno škoda, teď jsem koukal do fotek a na křižovatce z tý čajny nic nemam .. je to umístěný dost vysoko, ostatně když jezděj vozidla napříč, tak nejspíš mam červenou, že ;-)
Fakt je, že se tam navíc může na červenou všeobecně odbočovat, dokonce to vypadá, že na obě strany .. samozřejmě když zrovna nic nejede, ten naproti na zelenou zpomalí, nebo se prostě dá procpat :-) se tam pěstuje takovej komunikativně-asertivní styl, ale nikoli ve zdejšim stylu "všichni k zemi, já jedu".
Standa

Příspěvek od Standa »

Podobně to mají i v USA nebo jinde v Americe. Kde hrozí, že by semafor za křižovatkou nemusel být včas dobře vidět, dají raději ještě jeden před ní.
Odpovědět

Zpět na „Dopravní značky a zařízení, semafory“