Pozemkové spory (kauza Havránková)

Praha – Hradec Králové – Trutnov – Polsko
Odpovědět

Kolik stránek bude mít tento topic až se majetkově vyřeší 100% pozemků nutných pro D11 po Kukleny?

do 10
5
4%
10 - 25
28
20%
25 - 40
32
23%
40 - 55
19
14%
55+
55
40%

Celkem hlasů: 139

Web
Kontaktovat uživatele:

Re: Situace ohledně výkupu pozemků

Příspěvek od Web »

1) Selce už toho naslibovali tolik, že bejt jí nepřistoupím už na jakékoliv jednání a návrhy. Ať si stát počká až umře. Vy byste sebou nechali takhle vydrbávat?

2) Doufám že žádná novela obsahující možnost stavět před vykoupením pozemku neprojde. Vžijte se do pozice zemědělce, kterému vezmou půdu (která ho živí) a pak se má teprve x let soudit o to co za ní dostane? Přičemž tam x let nemůže hospodařit? No kde to sme?
michal

Příspěvek od michal »

Tak problém zemědělské půdy si myslím je nic v případě, že vám půjde dálnice přímo přes váš jediný dům... ano, je to potřeba řádně ošetřit. Dělat z lidí chudáky jen proto, že mají pozemek či dům v místě dálnice, není přijatelné. Ale taky není přijatelné, aby kvůli jedincům stála výstavba PÁTEŘNÍ dopravní infrastruktury, pokud nemají chuť se domluvit. Jak je možné, že třeba v Německu to vyřešené mají? nestálo by za to jet na poslanecký výlet tam, než se sr@t do Afriky apod., co, páni posr@nci?
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Pravděpodobně to blbě chápete. V případě vyvlastnění dostanete cenu obvyklou a soudit se vůbec nemusíte. Prostě dostanete to, co Vám patří... Proto také lidé v mnoha případech vyvlastnění podstupují. A cílem novely je, aby se cena obvyklá mohla platit i u výkupu a nemusela to být cena zjištěná (tabulková), která je "neférová". Odkladný účinek při podání žaloby o náhradu zůstává zachován, pokud soud rozhodne o tomto předběžném opatření (např. v případě toho domu). Ale hlavní motivací novely je zrušit odkladný účinek, protože ten se opravdu zneužívá. Dále bude zjednodušeno doručování, což také činí značné problémy...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Mike

Příspěvek od Mike »

Ondra O.K. píše:A to jako proc bude neprujezdne vic nez dnes? Auta, ktera pres Hradec potrebuji jet tam jedou uz dnes, kamiony to same. Myslim ze spis budou vznikat pouze lokalni kongesce, kvuli tomu ze ted osobaky i kamiony + stavajici doprava z Pardubic budou vjizdet jednim bodem.
velmi jednoduše, zatímco se dnes se kamiony ve jedoucí na Náchod v Hradci vůbec neobjeví, po projetí D11 a R35 k I/37 se v Hradci ocitnou.
a kdyby náhodou začli v Plačicích protestovat proti nadměrné dopravě, je možné, že výše uvedeným směrem pojede veškerý tranzit protože provizorní sjezd bude uzavřen.
Nesmíte si všechno malovat tak optimisticky, radovat se z každého kilometru, který nikam nevede :?
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Položil jsem zde v této souvislosti několik zásadních otázek, bez nichž nelze situaci vyhodnotit. Až bude mít někdo odpovědi, nechť je sem položí, ale podle mě bude situace lepší:
  • Nákladní doprava směrem na Náchod bude jezdit jako dnes, max. bude umožněno sjíždět na exitu 76 místo 68, jak je tomu dnes.
  • Nákladní doprava ve směru na Olomouc pojede po R35 a do Hradce bude vjíždět po I/37 nebo se vydá na druhou stranu na Pardubice.
  • Osobní doprava směr Náchod bude jezdit přes provizorní sjezd Praskačka a následně Plačice, kam bude vjezd nákladních automobilů zakázán, tak jako dnes.
  • Osobní doprava směrem na Olomouc pojede po R35 a následně opět přes HK nebo Pardubice dle volby. Ovšem nejlepší a já už tam jezdím nyní je tato cesta.
HBA

Příspěvek od HBA »

Martini jezdí kouzelnou zkratkou. Most v Kuněticích pamatuji ještě jako dřevěný s nosností 1,5 nebo max. 2 tuny. Lze ještě projet několika způsoby - například přes Pohřebačku a Opatovice na I/37 - musí se ale dojet - samozřejmě osobním autem - na úplný konec současné dálnice a pak - který chytrák tam dal "Dej přednost v jízdě"? - vpravo a hned vlevo. Krásný je i most přes Labe mezi Opatovicemi a Vysokou nad Labem. Z Vysoké nad Labem se dojede do Dřítče a pak do Sezemic na I/36.
Okresní silnička vede i z Podůlšan do Čeperky, je jen pro šikovné řidiče, kteří se vejdou mezi patníky na začátku a na konci.
Tak ať se zkratky daří.
slimmer

Příspěvek od slimmer »

[quote="martini"][*]Osobní doprava směr Náchod bude jezdit přes provizorní sjezd Praskačka a následně Plačice, kam bude vjezd nákladních automobilů zakázán, tak jako dnes.
[quote]

Nema nahodou provizorni sjezd Praskacka taky povolenou vyjimku jen na urcite casove obdobi? Tak jako ten predchazejici "provizornejsi" sjezd u Libisan? Aby se nestalo, ze po otevreni R35 do Opatovic bude mit osobni doprava na Jaromer na vyber pouze prujezd HK nebo sjet z D11 na drivejsim exitu...
martini
VIP

Příspěvek od martini »

HBA píše:Martini jezdí kouzelnou zkratkou. Most v Kuněticích pamatuji ještě jako dřevěný s nosností 1,5 nebo max. 2 tuny.
Teď co se nedá sjet na II/333 už jsem tamtudy nejel. Ale most přes Labe tak jak ho popisujete tam je pořád. Také tam jsou patníky a s širším autem je to o zrcátka. Šířkově je to na jedno auto.
Mike

Příspěvek od Mike »

ten taky znám 8-)
naštěstí mi vyšla zrcátka nad patníky
a trochu jsem se bál, přeci jen vážím 2tuny a trošku.
kik

Příspěvek od kik »

Vcera byla v na netu (idnes.cz, ihned.cz) informace, ze na zadost "ekologicke organizace" Deti Zeme byla D11 v useku Osicky - Libisany prohlasena za cernou stavbu a mela by se odstranit :lol: :lol: :lol: Z te zpravy se nedalo presne vycist na zaklade ceho tak soud rozhodl, bylo tam neco o nesouladu mezi projektem a konecnou stavbou. Podle me jde zase jen o zviditeleneni v tomto pripade tzv. ekologickych organizaci a o to, jakou vysi vypalneho dostanou od statu.
Co se tyka pozemku p. Havrankove, tak jak me jako Hradecaka soucasny stav stve, tak te dame drzim palce. Uz jednou se s ni urady snazily "vyjebat" a nyni to skousi znovu. Ta dama soukromnicila i za komunistu a rozhodne neni z tech, kteri pred statni moci drzi hubu a krok. Jenom doufam, ze se situace rychle vyresi a dalnice bude pokracovat i za trati.
Pokud se na podzim opravdu otevre usek R35 do Opatovic i pro kamiony, tak to bude pro Hradec a pro Pardubice nejspis znamenat naprosty dopravni kolaps. Prutah Pardubicemi po I/36 je krome kratkeho useku dvouproudova komunikace se nekolika svetelnymi krizovatkami a predevsim usek kolem nadrazi je casto testem pevnych nervu. V HK to bude nejspis znamenat permanetni zacpu na okruhu mezi krizovatkou v Labske kotline (I/31 a I/37) a kruhovou krizovatkou s Brnenskou (I/31 a I/35). Krizovatka U Milety bude asi permanentne ucpana.
Martiniho zkratka neni spatna, dalsi varianta se sjezd za elektratnou a jet po stareI/37 - dnes II/324 - do Hradiste na Pisku, tam uhnout na Kunetickou horu a pak bud pres Kunetice nebo Dritec do Sezemic a dal na Holice. Moznosti je vic, zalezi na tom, jak to kdo zna.
Majkl

Příspěvek od Majkl »

A je to tu. Stát se samozřejmě na selku vykašlal a bude jí vyvlastňovat, viz. Lennyho odkaz v sekci tisk. A spoléhají na novelu vyvlastňovacího zákona. Opět se ukázala "snaha" tento problém vyřešit. Už začínám věřit tomu, že to je účelové, protože nemají prachy na dostavbu a tímto krokem se dostavba na dlouho zastaví nebo jsou v tom vyšší zájmy ohledně pozemků. Co dodat....
kik

Příspěvek od kik »

Majkle, v tomhle absurdistanu bych spise veril tomu, ze tam ma o ty pozemky nekdo hodne velky zajem. Je to kousek od dalnice, hned by tam nekdo postavil nejake logisticke centrum apod.
Byvale vedeni kraje spolu s vedenim mesta melo snahu situaci resit rekneme zakonnymi prostredky ale soucasne rude zbarvene zastupitelstvo se mozna bude snazit zavdecit lidem a proto mozna nebude vahat pouzit vsech moznych reseni, tedy vcetne vyvlastneni. A obavam se ze potom nastane velky tanec, protoze pani Havrankova se jen tak neda. A doplatime na to my vsichni, jen ti, kteri to cele uz na zacatku zavinili, budou spokojeni ze uz to konecne maji z krku.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Události ČT dne 10.6.2009 čas 20:12 je případ znovu shrnut. Nicméně, objevuje se zde náhled na mapku, kde jsou vyznačeny pozemky, které měla Havránková náhradou získat (viz. obrázek níže), z toho tedy plyne:
  • pozemky, které Havránková vlastní leží v k.ú. Plačice a okolí, kde selka hospodaří
  • pozemky, které měla dostat, leží v k.ú. Rodov (u Smiřic, vzdálenost cca 16 km)
  • všechny pozemky leží v bezprostřední blízkosti plánované MÚK Smiřice
Obrázek
Klikněte pro zvětšení

A já se proto ptám. Skutečně je celou dobu zájmem selky hospodařit a zájmem státu získat pozemky u Plačic? Nebylo náhodou Gandalovičovo (a Hodačovo) zájmem, aby selka získala od státu velmi lukrativní pozemky, z nichž část, ne-li všechny, by nakonec přepustila "správným lidem"?

Je mě z toho na zvracení! Ještě že se radní Uchytil dostal k této informaci a podnikl rázné kroky, na základě nichž současné vedení MD zruší usnesení vlády, které posvěcuje tuto směnu a bude postupovat standardním způsobem podle (snad novelizovaného) vyvlastňovacího zákona, kde selka dostane co jí patří? A s příslušnými pozemky ať stát naloží lépe!
Majkl

Příspěvek od Majkl »

Dobře ale kdyby to tak bylo, že by selka chtěla vydělat a ne hospodařit, tak proč by nevzala prvotní nabídku, kde jí dávali rozměrově stejný pozemek za ten její a 50 mega navrch? Nevím kolik by získala na těchto pozemcích, které jí slíbili ale je mi divné, že pokud by chtěla spekulovat tak proč takhle složitě? Proč by nevzala těch 50 mega a hotovo ?
Standa

Příspěvek od Standa »

Majkl píše:Dobře ale kdyby to tak bylo, že by selka chtěla vydělat a ne hospodařit, tak proč by nevzala prvotní nabídku, kde jí dávali rozměrově stejný pozemek za ten její a 50 mega navrch? Nevím kolik by získala na těchto pozemcích, které jí slíbili ale je mi divné, že pokud by chtěla spekulovat tak proč takhle složitě? Proč by nevzala těch 50 mega a hotovo ?
Já hlavně nechápu, jak souvisí to, že chce hospodařit s tím, že nechce vzít peníze (dokonce i se stejně velkým pozemkem). Vždyť za ty peníze si přece může koupit půdu, kdekoli jí to bude vyhovovat, zejména, když na ní chce hospodařit! A za 50 mega může mít podle mě i výrazně víc, než nějakých 10 ha.

Takže to vidím tak, že ta paní se z polohy svého pozemku snaží vyždímat co nejvíc a patrně by byla ochotná se i dělit, ale na někoho zapomněla :? .
Majkl

Příspěvek od Majkl »

To mě taky už napadlo, proč si nevezme prachy a když chce hospodařit tak si tu půdu prostě koupí kde jí to bude vyhovovat. Bud je to prostě typ člověka, který to bere tak že vy něco ode mě potřebujete, konkrétně mojí půdu tak mi za ní dejte jinou, já s tím nechci mít žádné starosti anebo spekuluje. Ale pak nechápu, že se nebojí vyvlastnění, i když to rozdělila na 70 kusů a dala to ekoteroristům, ale i to se dá nák vyvlastnit. Ale spíš mi přijde že to je prostě klasická selka, která si zakládá na tom, že má důležitou půdu
Mike

Příspěvek od Mike »

buď je měla přepustit správným lidem, ale to by šlo všechno rychleji, nebo naopak měla za zemědělskou - dnes stavební - půdu získat dnes zemědělskou - zítra stavební - půdu.
tedy na jedněch pozemcích vydělat tím, že je stát dvakrát zhodnotí.
o tom, že by na tom vidělal i někdo další - ale spíš se zapomělo na někoho na kraji - netřeba příliš pochybovat.
ono když se ještě dnes dohledávají "vykonavatelé" nacistického režimu, o "vykonavatelích" komunistického se zarytě mlčí, tak možná naši vnuci se dozví, jak to s celou D11 u H.K. vlastně bylo
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Majkl píše:To mě taky už napadlo, proč si nevezme prachy a když chce hospodařit tak si tu půdu prostě koupí kde jí to bude vyhovovat.
Jednak se půda nedá koupit "kde ti to vyhovuje", protože prostě a jednoduše na prodej není. Tohle je však tak evidentní případ protiprávního jednání, že je moc dobře, že to zrušili! I za cenu dalších let bez D11! Cena těch vyznačených pozemků po výstavbě dálnice převyšuje oněch nabízených 50 mil. Kč možná až 20ti násobně. Dovedete si přeci představit, jaké zhodnocení asi u těch pozemků bude, až tam přijde nějaký developer a bude tam chtít haly, benzínku nebo já nevím co. Když tyhle pozemky stát vlastní, nechť je prodá jako developerský pozemek a peníze investuje do výkupů jinde! Ale ne to hodit selce do klína. Už vidím jak kdokoliv na těchto polích pěstuje řepku místo aby to prodal, ještě když to má 16 km od svého statku!

To Mike: myslím, že zveřejněním tohoto seznamu pozemků, které měla dostat, jsme se to právě dozvěděli, ale bohužel bez možnosti prokázat to konkrétním lidem. Já se nedivím, že tu směnu na pozemkovém fondu nechtěl nikdo podepsat, jelikož by si defacto podepsal ortel smrti :-)
Rallyman

Příspěvek od Rallyman »

Jestliže jsou to tak "lukrativní pozemky" tak by se toho stát tak lehce zbavoval, a cpal to farmářce za 10ha stavebních by dostala 250ha pole,,, úplatky známosti a prodám si to sám a daleko výhodněji.
Nikdo tady nemá ani páru o co Havránkové ve skutečnosti de, nikdo sní nejednal,, tyto spekulace oničem jsou naprosto směšné.

Ono se taky může stát, že až příde developer za farmářkou tak mu řekne at jí místo jejího pozemku dá jiné, aby mohla hospodařit.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Rallyman píše:... Ono se taky může stát, že až příde developer za farmářkou tak mu řekne at jí místo jejího pozemku dá jiné, aby mohla hospodařit.
Nebo se může stát, že ho pošle někam a činnost developera v daném úseku zablokuje, což by se zase nelíbilo spoustě jiných zainteresovaných lidí. A v tomto případě to nepůjde okecat veřejným zájmem.
kik

Příspěvek od kik »

Ja bych si dokonce troufal tvrdit, ze pani Havrankova dokud bude schopna, tak bude hospodarit a s kazdym, kdo by chtel jeji pozemky koupit, odmitne jednat. Otazkou ale zustava, co se stane, az sve hospodarstvi preda detem.
Neznam presne celou tu story, ale podle toho co jsme slysel, ji prave Pozemkovy fond nabizel na zacatku jenom penize a ona chtela pozemky. A na tom ce to cele zadrhlo a dodnes se to nevyresilo. Pokud ji tedy nekdo nabidl pozemky, ktere jsou rekneme pro ni relativne v dosahu (coz ty u Trotiny jsou, i kdyz zemedelska technika na I/33 nesmi), tak se ani nedivim tomu, ze na to pristoupila. Podle toho, co jsem slysel, ji byly nabizeny i pozemky u Noveho Bydzova, coz bylo pro ni neprijatelne (zkuste taky jezdit na pole ktere je cca 25 km daleko).
Ja uz jenom doufam, ze uz nekdo konecne brzy najde reseni, ktere bude pro vsechny prijatelne a ze se konecne zacne stavet. Vyvlastneni nic nevyresi, akorat pribudou soudni spory a cele se to protahne a prodrazi.
Majkl

Příspěvek od Majkl »

Na to , že se to v nejbližší době vyřeší bych rozhodně nesázel, podle mě jsou jen dvě varianty jak to může dopadnout: bud jí ted slamečka nabídne nějakou nabídku, kterou přijme, ale to nevím jaká by to musela být anebo a to spíš, jí začnou vyvlastňovat, resp. ne jí ale těch 70 ekologů, na který ten pozemek převedla, takže tu máme vyvlastnovací proces se 70 ekology a jak ten se protáhne, to snad ani nemusím psát.
Standa

Příspěvek od Standa »

martini
VIP

Příspěvek od martini »

Myslel jsem, že ty pozemky už nechala z těch ekologů převést zpět na sebe, ale do KN teď koukat nebudu, jestli máte někdo čas...
HonzaC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HonzaC »

uz tady o tom byla rec, dala podnet k prevodu, ale prevod je pozastaven, ne vsak zrusen
Odpovědět

Zpět na „D11“