Vysokorychlostní tratě (VRT)

Odpovědět
Mike

Re: Vysokorychlostní tratě (VRT)

Příspěvek od Mike »

mě se z toho jeví, že pomníček Anthropoidu bude tedy v čekárně 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mosquit: díky za odkaz, registr smluv není moje "hobby".
Zaujal mě tam ale i v bodě 1.2.3 text
j) Optimalizace nivelety tratě v úseku Jirny - Kozovazy za účelem úspory investičních nákladů (vzhledem k SP), včetně úpravy navazujících mostních objektů přes D11 na silnici II/101 a III/6111,
Takže teď se teprve bude "vymýšlet", jak upravit most, přes D11, na který je vydáno stavební povolení? Mám to chápat tak, že teď se "nějak" postaví a se stavbou VRT se bude "přestavovat"? Nebo se ta "úprava" bude týkat pouze případného doplnění nějakých bezpečnostních prvků?
Nejsem "od fochu", takže nevím, jak taková koordinace stavby mezi 3 subjekty (ŘSD za D11, Středočeský kraj za III/6111 a SŽDC za VRT) probíhá, ale mám neodbytný pocit, že před vydáním SP na most přes D11 neprobíhala žádná. :(
kot

Příspěvek od kot »

2 MPMP : Moc se obávám, že tvá dedukce je hooodně reálná. :(
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mike píše: 16.4.2024 20:10:15 mě se z toho jeví, že pomníček Anthropoidu bude tedy v čekárně 8-)
ne, ten terminál je víc na východ. Pomníček bude někde u konce nástupiště nebo ve výhybkách, takže bude muset být přemístěn. Zrovna jsem tuhle jel tamtudy na kole. Doufajíc, že tamtudy projedu do Jiren, čekalo na mě za "přejezdem" přes vlečku krásné zorané pole :D

Smutné, že ani obcí vlastněný pozemek (tehdejší cestu) si obec nedokázala znovu využít.
pole.jpg
pole.jpg (230.27 KiB) Zobrazeno 3956 x
Mike

Příspěvek od Mike »

Mosquit píše: 17.4.2024 20:11:13 ..., takže bude muset být přemístěn. ...
a z toho mi vychází ta čekárna 8-)
protože reálné místo doskoku je na D11, tak se zas tak moc nestane

ad MPMP a most,
kdyby opravdu chtěli upravit nivelitu ke Kozovazům, tak bude VRT v tunelu a níž než D11
což by byl z hlediska hluku ideál
a vícepatrové parkoviště na střeše terminálu
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mpsquit: Vybral sis holt špatnou roční dobu. Během 1 - 2 měsiců se tam ta cesta zase vychodí/vyjezdí a bude s jízdná i na kole. ;) Takhle to funguje co si pamatuju už přes 20 let.
kot

Příspěvek od kot »

Pánové, až tam budete někdo na kole, na procházce či venčit psa nebo manželku, udělejte fotku toho pomníčku a hoďte mi ji do SZ. Předem vřele děkuji :D
Mike

Příspěvek od Mike »

kot

Příspěvek od kot »

Děkuji Miku ! To ke mně kupodivu dosud neproniklo, že přistáli tehdy je kus za Prahou... :ok:
Mike

Příspěvek od Mike »

no, to jsou ty učební osnovy...
a ano, měli přistát u Plzně, ale s tehdejší navigační technikou, jsou Nehvizdy pořád lepší, než Alpy, jak se stalo prvnímu výsadkáři... :roll:

jinak "tenkrát", bylo za Prahou už na Jarově... ;)
kot

Příspěvek od kot »

Za mně byli výsadkáři ze západu ve školních osnovách hodně fuj ! Vždyť se domů vraceli nasáklí myšlenkami hnusného kapitalismu ;)
Mike

Příspěvek od Mike »

já mám pocit, že za mě tam vůbec nebyli...
nebo se jim soudruh učitel takticky vyhnul
inu legionářská čtvrť 8-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Musím to sem dát.. takhle by to mělo obecně vypadat. Zachová se i část původního mostu a udělá se tam vyhlídka. Prostě krása. :ok: :ok:
V lecčem by to mohla být inspirace pro dálnice. V čase od 3:33.

Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Rovnou sem dám i část II:

apimen

Příspěvek od apimen »

Krupp

Příspěvek od Krupp »

Proběhla tato zpráva:

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/nez ... s#cxrecs_s

ale nejsem z toho moc chytrý co se vlastně staví.
jestli to je napřímení a zdvojkolejnění současné trati nebo už je to opravdu to těleso VRT.
Taky jsem nenašel nějaký porádný výkres

a
ML90

Příspěvek od ML90 »

Tohle je "jen" modernizace stávající tratě, je to tam jasně napsané. Jestli to chápu dobře, tak tohle má být zatím jen provizorní řešení a výhledově se v tomhle směru bude stavět plnohodnotná VRT viz mapa zde: https://vrtky.cz/useky-a-mapy
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Tady docela hezky vysvětleno. Takový předvoj VRT.
https://zdopravy.cz/kilometr-za-704-mil ... ce-246430/

Tady stavba M-01 (dle interního značení jde o 4. stavbu trati Brno-Přerov)
https://mapy.spravazeleznic.cz/

Tady se můžete ponořit do výkresů PD
https://zakazky.spravazeleznic.cz/contr ... 16241.html
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Tak nejlepší představu by mohla dát asi vizualizace. Ale není úplně čerstvá, tak předpokládám, že k nějakým drobnějším změnám třeba došlo.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Titulky samozřejmě křičí, podobně tak Kupka před volbami, jak se konečně začíná VRT.
Realita je taková, že se sice modernizuje stávající trať, ale ve velké části trasy se překládá/bude překládat do trasy nové a stará trať bude zanikat. Bude dvoukolejná a na 200 (na koridor dobré :ok:). Nejdůležitější je ale to, že zde bude moci i náklad, proto se před lety zvolilo, že se postaví toto řešení, a nikoli klasická VRT na 350, jako na většině ostatních VR tratích, která je pouze pro osobní.

Nic to však nemění na tom, že celá modernizace Brno-Přerov je tak TOP 3 ostudou SŽ za posledních 10-15 let. Hlavním důvodem před lety totiž bylo i to, že toto řešení je "pouze modernizace" a bude se moci postavit doslova za pár let od rozhodnutí o výběru varianty. Realita je taková, že celá modernizace musela projít úplně stejnou přípravou jako nová VRT a stejně se staví v horizontu srovnatelném s VRT.
Takže se zabila možnost, aby se to postavilo o trochu rovnější, aby to umožnilo třeba alespoň 250 (a šlo to nazvat VRT).

Řekl bych, že ta hlavní VRT se v těchto místech už nikdy nepostaví, a to navzdory jakýmkoli výhledům, vizím apod. Jsem názoru, že už se nikdy nevyplatí postavit. Ale jsem i názoru, že to nebude nic tak tragického, že se prostě mezi Brnem a Přerovem pojede 200 a pak těch 320 dál na Ostravu.
Poctivá VRT se tu postaví jedině snad tehdy, kdy bude na železnici opravdu znatelná část nákladu a ta trať bude prostě přetížená a bude potřeba osobní dopravu převést na novou trať, pak jedině se nová VRT "vedle" snad vyplatí.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Myslím že náklady by ve směru na jih měly zůstat na Ferdinandce, bude to vždy kratší a rychlejší. Ostatně i pro osobku bude Přerov-Břeclav vždy rychlejší po Ferdinandce s 160km/h než přes Brno (a to i s existencí VRT Brno-Zaječí a nepředpokladatelné VRT Brno-Brodek u Přerova), takže si myslím že i některé VRT expresy v linii Polsko-Vídeň budou zůstávat na stávající trati mimo Brno, nekteré ovšem využijí velký potenciál Brna i za cenu mírně delší cesty...
Krupp

Příspěvek od Krupp »

Díky všem, už je mi to jasné.
Matoucí byla ta modernizce stávající tratě v nové stopě a VRT hned vedle.
Souhlasím že takto bohužel postaví modernizaci a na VRT nedojde asi nikdy.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

PetrN píše: 28.5.2025 20:05:20 Myslím že náklady by ve směru na jih měly zůstat na Ferdinandce, bude to vždy kratší a rychlejší. Ostatně i pro osobku bude Přerov-Břeclav vždy rychlejší po Ferdinandce s 160km/h než přes Brno (a to i s existencí VRT Brno-Zaječí a nepředpokladatelné VRT Brno-Brodek u Přerova), takže si myslím že i některé VRT expresy v linii Polsko-Vídeň budou zůstávat na stávající trati mimo Brno, nekteré ovšem využijí velký potenciál Brna i za cenu mírně delší cesty...
To určitě. Myslel jsem to tak, že by se někdy hypoteticky přesunul náklad ze silnic na koleje. :D Jakože nějaká citelná část nákladu. A to bych viděl jako jedinou možnost, že by došlo na novou plnohodnotnou VRT mezi Brnem a Přerovem. Dokud nebude na modernizované trati vyčerpaná kapacita, tak na novou VRT nedojde. A trochu pochybuju, že by trať dokázala mít vyčerpanou kapacitu jen z osobní dopravy, že by se uživila VRT pro osobní dopravu vedle ..
P_V

Příspěvek od P_V »

Aram96 píše: 28.5.2025 18:43:50Takže se zabila možnost, aby se to postavilo o trochu rovnější, aby to umožnilo třeba alespoň 250 (a šlo to nazvat VRT).
Byly kolem toho tahanice. Zvažovaly se různé možnosti, včetně stavby nové VRT a jen částečného zdvoukolejnění jednokolejky ve staré stopě. Vyhrála to modernizace na 160 a pak se ještě dodatečně prosadilo, že bude na 200. 200 km/h je takový trik, jak udělat stavbu pořádně, tedy s větší únosností a se zrušením všech přejezdů. :)
Podle norem nad 200 km/h už náklady skokově rostou, protože není přípustné projíždět plnou rychlostí kolem nástupišť, takže se všechny zastávky musí udělat jako vícekolejné.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To Slováci dělejí běžně na koridorech, že nástupiště jsou na vedlejší koleji.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odpovědět

Zpět na „Železniční doprava“