Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Já to tak dělám taky, nic mě to nestojí.
A když jedu rychle, tak na nikoho neblikám aby uhnul, prostě jen čekám.
Když jedu v levém, a vidím, že ten vpravo se blíží k náklaďáku a já jsem na jeho úrovni tak dám plný, aby se za mě mohl zařadit a nemusel brzdit, při tom překročím rychlost někdy i docela výrazně (jsem pirát, to je jasné, neb porušuji zákon přece).
Uhýbám co nejrychleji těm rychlým, když jsem jednou vjel do levého a ten za mnou musel brzdit, tak jsem se omlouval výstražnými a celý den mě to štvalo.
Každému kdo mě pustí poděkuji, ať již mávnutím nebo výstražnými.
Uhýbám motorkářům i tem rychlejším.
V obci jezdím výhradně 50.
Snažím se předvídat, rovněž se snažím být co nejvíce čitelný.
Pomalu jedoucí řidiči, mě sice iritují, ale nikdy jsem na žádného takového neblikal ani netroubil na žádné kategorii silnic.
R48 -> D48 se podařilo!
flames

Příspěvek od flames »

Ano, jestli je to možný, bezpečný a nenáročný, ale to je poněkud subjektivní a už vůbec o tom nerozhoduje ten, kdo jede vzadu.

Nedávno na sjezdu ze spojky na Běchovice (I/12) jedu, za mnou cisterna, šílená kolona, pak jak je hned to parkoviště či co - vyjíždí dvě auta, každý by je pustil, no ten typ s cisternou dělal že nic a ještě si najel až ke mně, aby nebylo ani deci místa. Nu což, šlápl sem na brzdu, v sedle se vytočil a mávám na maníka, aby jel a pustil sem je oba. Neohrozil sem nikoho, nákl. stejně stál, tak co. Snad moje úvaha byla správná, ale nechtěl bych, aby to bylo pravidlem.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2flames. Souhlas na 100%
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Standa píše: kdy předjíždím i když vidím, že to nestihnu dřív, než mne zezadu někdo dojede (v podstatě mu tam vjedu)
Pokud ho při tom neohrozíte, čili má dost času na postupný přiměřenáý zpomalení, tak mu tam "vjet" zcela legálně můžete i když ho vidíte, ne? Aspoň jsem o žádnym "právu přednosti rychlejšího" v zákoně nic nečet. Zas tak iniciativně a přehnaně ohleduplnej bych nebyl, to se nevrátí 8-)
Jinak co píše flames, jak kdy, a rozhodně si to nikdo nemá co vynucovat. V těhle případech má prostě reálnou přednost ten, kdo byl v danym bodě staničení dřív. A rozhodně mě nikdo nedonutí překračovat maximálku (ať z hlediska značení či reálný schopnosti vozidla) pokud sám nebudu chtít. A uhejbat do levýho, kde je volno, když někdo najíždí v připojováku, to snad nikdo rozumnej nemůže za přestupek považovat.
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:...A uhejbat do levýho, kde je volno, když někdo najíždí v připojováku, to snad nikdo rozumnej nemůže za přestupek považovat.
Třeba v Německu mají někde v místě připojováků plnou čáru z pravého do levého pruhu, takže by to asi za přestupek považovali (jako na potvoru to na google maps nemůžu najít :evil: ). Řešil jsem to tak, že když jsem viděl, že tam někoho bude potřeba pustit, přejel jsem si do levého ještě před tou plnou čárou, ale nevím jestli by to obstálo. V USA se to běžně dělává, ale spíš je to vynuceno tvarem "připojovacích" pruhů, kde se prostě pruhy najednou spojí a dělá se zip a ten připojující se tam prostě vjede (ovšem tam jezdí všichni dost podobnou rychlostí): viz třeba I-80 v Renu http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=39.5 ... 6&t=k&z=19 (a souběhy bývají často kratší)
dd

Příspěvek od dd »

Tak snad nedělám správné věci jenom proto, aby se mi to vrátilo :roll:

Pro ty, kdo se tady tak hlásí o svá práva, mám pár citací

Nesmíš ani omezit:
§17 odst. 2 píše:Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče jedoucí za ním...
Co znamená omezit:
§2 písm. m píše:nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nijak nepřekážel

A ještě užitečný paragraf, který nikdo nedodržuje:
§12 odst. 2 píše:V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu. Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit; to neplatí, užívá-li řidič levého krajního jízdního pruhu k odbočování, otáčení nebo při souběžné jízdě podle odstavce 3. Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, zvláštního motorového vozidla a motocyklu s nejvyšší povolenou rychlostí do 45 km.h-1 smí levý krajní jízdní pruh užít k jízdě, jen jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Standa píše:Třeba v Německu mají někde v místě připojováků plnou čáru z pravého do levého pruhu, takže by to asi za přestupek považovali (jako na potvoru to na google maps nemůžu najít :evil: )
Možná jezdíte někudy jinudy, ale já znám z Německa právě opačnou situaci, kdy z pruhů které brzy mizí je možno přejíždět doleva, ale zleva doprava už nikoliv. Má to obrovskou výhodu pro toho, kdo jede v tom pravém průběžném pruhu, hlídá si jen pravou stranu a ví, že zleva mu tam nikdo před auto nevjede. Je to například na A3 u Kolína (samozřejmě nad Rýnem) ;)
Standa

Příspěvek od Standa »

MPMP: Tak mi to připadá, že jsem asi něco popletl :oops: ... No, stane se :) !
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Dost podobnou, a taky dost pevně omezenou, aspoň to tak bylo když jsem to kdysi projížděl 8-)
Myslim že to uhejbání u připojováku se dá obhájit jako udržení dostatečnýho bočního odstupu během předjíždění. Což to fakticky je, protože ten z připojováku mi tam může vlítnout a tak mě omezit.
Možná že by to v nějaký další verzi mohlo bejt stanovený implicitně, jako je třeba toto:
Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu.

dd: a do jaký vzdálenosti se počítá to "za ním"? Já ho přece vyjetim nijak neomezim, pokud je stovky metrů za mnou, taky může bejt za horizontem nebo za zatáčkou -- on se omezí sám až tim, když mě dojede. To bych nesměl nikde na D1 do levýho, protože za kopcem může někdo jet dvěstě pade? Blbost, žejo. Zase jako vždycky je to o přiměřenosti, neomezuju záměrně, ale taky nezkysnu za kamionem navždy.

Podle toho paragrafu 2 by to ad absurdum dotaženo zakazovalo vůbec vyjet na vozovku 8-)

Ten americkej systém "rovnoprávnýho připojováku" se mi docela líbí, dokonce by při tomhle provedení měl najíždějící de facto přednost .. může to celkem pozitivně ovlivňovat propustnost křižovatek.
Naposledy upravil(a) jonáš dne 2.7.2010 14:36:59, celkem upraveno 1 x.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2dd:
To je opravdu zajímavý paragraf (ten "§12 odst. 2"), ale nějak mi nedochází, kdy k tomu může dojít. Formulace Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit je totiž vzápětí "anulován" formulací to neplatí, ... při souběžné jízdě podle odstavce 3, kde se říká
§12 odst. 3 píše:Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu
jestli to čtu dobře znamená to, že uhnout musím (podle odst.2) pouze v případě, že je přede mnou volno a mohl bych jet rychleji. Ano, to jednoznačně souhlasím, pokud jede v pravém pruhu souvislá kolona a v levém pruhu jedno jediné vozidlo stejnou rychlostí, je to špatně. Tento případ ale trochu odporuje začátku oné formulace pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích, je-li vlevo jedno vozidlo, tak to asi nebude "současně ve všech pruzích". A další věcí je, co znamená, že je přede mnou volno. Podle všeobecně přijímaných konvencí má mít vozidlo před sebou min. takovou vzdálenost v metrech, kolik je polovina jeho rychlosti v km/h. jedu-li tedy v obci po vícepruhové komunikaci a je to "R-ko" a jedu 80 km/h, tak to, že udržuju vzdálenost 40m k předchozímu vozidlu rozhodně neznamená, že mohu jet rychleji. Uvědomme si, prosím, že oněch 40 m je místo na další min 4 (!!!) vozidla (pokud beru hustotu provozu např. v Praze 8-) ).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No to už je zase o bezpečnym odstupu, kterej se tady nedodržuje ani nepostihuje jeho nedodržení. V Německu na to maj přitom pěknej sazebník.
Bližší zde.

Jinak ten par. 12 je asi pro případ, že na prázdný čtyřproudovce jedou dvě auta vedle sebe a kecaj z okýnka do okýnka .. ne pro plnou s kolonama, tam je to o souběžný jízdě.
Naposledy upravil(a) jonáš dne 2.7.2010 15:12:20, celkem upraveno 1 x.
dd

Příspěvek od dd »

Ten §12 odst.2 je v obci. Já to pochopil tak, že i v obci se má jezdit pokud možno vpravo. A ještě víc to platí pro nákladní auta.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

dd píše:Ten §12 odst.2 je v obci. Já to pochopil tak, že i v obci se má jezdit pokud možno vpravo. A ještě víc to platí pro nákladní auta.
V tom nejsme ve sporu, mne tam ale zaujal ten úvod Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích v souvislosti s obcí a v souvislosti s výjimkou pro souběžnou jízdu. Prostě mám dojem, že všechny tyto podmínky najednou splnit nelze, takže netuším, kdy podle tohoto odstavce musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit. Toť vše.
flames

Příspěvek od flames »

Teď se právě dostáváte do té něštastné spirály, kdy vypne mozek, nebo zákon nebo naopak.
siesa

Příspěvek od siesa »

MPMP píše:
dd píše:Ten §12 odst.2 je v obci. Já to pochopil tak, že i v obci se má jezdit pokud možno vpravo. A ještě víc to platí pro nákladní auta.
V tom nejsme ve sporu, mne tam ale zaujal ten úvod Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích v souvislosti s obcí a v souvislosti s výjimkou pro souběžnou jízdu. Prostě mám dojem, že všechny tyto podmínky najednou splnit nelze, takže netuším, kdy podle tohoto odstavce musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit. Toť vše.
To je presne situace, o ktere jsem mluvil ja.. Proste nezbyva, nez prekrocit maximalni rychlost a zaradit se pred soubezne jedouci vozidlo.... :?
flames

Příspěvek od flames »

Kde konkrétně v jakémkoliv zákoně se píše, že pro jeho dodržení máte porušit jiný, či jeho část?

edit. vaše interpretace ´co nejdříve´ je absolutní, zatímco já ji vnímám jako ´co nejdříve opustit, při dodržení jiných unstanovení´
flames

Příspěvek od flames »

Jinak:

Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen
a) chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní,

(= nemůžete mě nikdy nutit, abych ohrožoval vlastní život, ať už si o tom interpretace jiných částí zákona myslí cokoliv)

b) řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích upravenými tímto zákonem

(= tady je jasně napsané, že cokoliv napsané v tomto zákoně je absolutní, tedy příkladem - nejsem povinnen za žádných okolností např. uhnout sanitce tak, že v obci(bez změny min. omezení) zrychlím nad 50km/h)
Pája K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pája K »

http://www.novinky.cz/krimi/205165-auto ... i-d11.html

No pokud jel alespoň 80 km/h, tak na dálnici mohl. A kolik vy, zdejší fachmani, frčíte na kole? Profici jedou časovku tak 40-50 km/h, ale zkopce se to dá kalit.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Pája K píše:No pokud jel alespoň 80 km/h, tak na dálnici mohl.
;)

(1) Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není nižší než 80 km/hod. V úseku dálnice procházejícím obcí je dovolen i provoz motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 65 km/hod. Mimo obslužná zařízení dálnice je ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích zakázán vstup na dálnici, chůze a jízda po dálnici.
Mike

Příspěvek od Mike »

abych se vrátil ke "zmatenému" slovenskému řidiči s "přetíženou" dodávkou
jel samozřejmě celou dobu v levém, v pravém ani kolo antož vozidlo

zákonem uvedené " co nejdříve", prostě znamená, že dáte znamení o změne směru jizdy vpravo a ostatní zákona dbalí řidiči vám dle příslušného paragrafu umožní zařazení po právě skončeném předjíždění
a my ostatní můžeme konečně :crazy: jet
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
vaclav

Příspěvek od vaclav »

zajimavy graf, aneb proc vychod evropy neumi jezdit? myslim, ze je to dane kulturou bezohlednosti a sobectvi (pozustatky komunismu) plus neschopnost vyhodnocovat rizika ("ti americani na ty vyhlidce byli pouze za zabradlim, to my jsme ho prelezli a videli az dolu" atd.)? hluboce verici polsko me udivuje. litva musi byt jen pro otrle. tam by snad i martin z ostravy a podobni pochopili, oc tu bezi.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/gr ... olbox=sort
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Ono to nejde všechno hodit jenom na mentalitu, tedy na to "jak". Taky je potřeba brát v potaz čím a po čem.
Království a půl princezny za 511.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Tenhle graf je na nic, protože tam neni závislost na počtu obyvatel, natož na objemu přepravního výkonu. Hluboce věřící (proč, má to nějakej význam v dopravě?) Polsko má na počet obyvatel asi dvojnásobek mrtvol než (rovněž věřící) Německo a cca o polovinu víc než (věřící) Francie, takže bych to zas tolik neprožíval. To může být klidně rozdílem ve stavu infrastruktury, kvalitě vozidel a dostupnosti i úrovni úrazový péče, prostě je to tady trošičku zaostalá oblast.

Ostatně my s těma 1200 mrtvolama na 10 mil. obyvatel na tom nejsme taky nijak extra líp. Ani proti tomu zavostalýmu Polsku, který má 5600 mrtvých na 38 milionů, tam to dělá nějakých 20% rozdílu.

Pak je tam zajímavý i časový hledisko, slavná EU15 měla v roce 1996 cca 117 mrtvých na milion, což je úroveň na kterou se v Česku hrabeme v roce 2007.

Jsem chtěl ty grafy "per capita" přiložit, ale nedaří se mi to sem vložit, tak se v tom porejte sami 8-)
Naposledy upravil(a) jonáš dne 19.7.2010 11:44:27, celkem upraveno 2 x.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Jonáši, když se tam podívaj doprava, tak si to můžou překliknout na per capita. ;)
Království a půl princezny za 511.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

jonáš píše:Tenhle graf je na nic, protože tam neni závislost na počtu obyvatel, natož na objemu přepravního výkonu.
ten link by to mel seradit podle poctu na mil obyv. kontroloval jsem to, nyni mi to ukazuje zase rozhozeny - je tam moznost to upravit vpravo.

vyvedu vas z omylu - bavil jsem se s pritelem polakem, co zije delsi dobu v cr/sk. shodli jsem se, ze na slovensku je trosku horsi moralka na silnicich nez v cr. a ted pozor - rikal mi, ze mel jednani s polakama na slovensku a polaci po prijeti na jednani - "teda ty slovaci jezdej jak trotlove, taklhle pomalu, to snad neni mozny, my furt museli predjizdet etc..."
Naposledy upravil(a) vaclav dne 19.7.2010 11:53:13, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“